Avelsbloggen - Uteritt med Loppan
NOV
04
2012

Uteritt med Loppan

Hej!

 

Igår red jag och Loppan ut tillsammans med bästa unghästmentorn Aurora och min snälla, hjälpsamma mamma på hennes rygg. Vi har en runda som tar ca 15 minuter i skritt och som går både genom skogen och en bit på bilfri grusväg, helt utmärkt för unghästridning alltså. Jag vet inte hur många "valpar" jag har ridit just den rundan på, jag jobbade ju på gården för 6-7 år sedan och red då mängder av småglin.

 

Vilken bra bild va? Den är i alla fall en dokumentation direkt i aktion, jag vet inte om vi travar eller om jag duckar för en gren, men det ser ju sannerligen ut som att jag är på väg att trilla av. Så var hur som helst inte fallet, en mer stabil unghästrunda har jag sällan varit med om :)

 

Loppan var kittad med grimma under tränset (önskar att mitt unghästträns var klart istället....;)) och dubbla tyglar. Ett par i grimman och ett par i bettringarna, för att börja lära henne tygelhjälper utan att riskera att behöva dra henne i munnen vid "nödsituation". Jag har också en feg-rem, alltså stigläder runt halsen, som extra säkerhet just ifall man skulle behöva hålla i sig (jag vill så långt det går undvika att råka slita hästen i munnen, därav alla säkerhetsåtgärder).

 

Vi skrittade och övade på att svänga lite runt träd, det gjorde Loppan helt utmärkt faktiskt. Förmodligen känner hon igen grejen från när vi tömkört i skogen, inga konstigheter. Att trava gick också superbra, likaså övergångar mellan skritt och trav och tvärtom. Så duktig, lilla Loppan! Lite pigg var hon, ruskade på huvudet och hade spetsade öron hela turen.

 

Strax efter att vi travat på grusvägen gjorde jag halt och satt av för att leda henne hem sista biten, det brukar jag oftast göra om de är lugna att sitta av på utan någon som håller i. Det känns schysst att sluta när det går som bäst och innan bensinen tar slut.

 

Jag tömkörde även Rowan som gör framsteg, han är så himla fin framför allt i traven på töm - väldigt reglerbar och lyhörd. I galoppen går det framåt, men han är ganska storgalopperad och jag vill inte gärna begränsa honom mer än nödvändigt än, så vi övar mest fattningar och avbrott med korta galopper emellan.

 

Nu ska jag strax åka till stallet igen, Loppan får ev. bli lite longerad och Rowan får nog komma ut en sväng. Imorgon åker jag till skolan och då passar jag på att ge Rowan en veckas vila, Loppan däremot får blir riden någon gång nästa helg och sedan ska vi förhoppningsvis löshoppa veckan efter.

 

Glöm inte bort att ni har en hel vecka på er att skicka in bidrag till löshoppningsbedömningen med Eva Gudmundsson. Det är enkelt - skicka en film där din 2-3-åring löshoppar på valfri höjd, skriv lite info om hästen och maila allt till unghastbloggen@gmail.com .

taggar


liknande webbartiklar


Läst 19924 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 855342 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 872645 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 877386 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Hästen i trafiken
– Porträtt: Lotta och Kajsa Björe 
– Tömkör som Bo Jenå

– Sveriges charmigaste stallmaskot
– Det viktiga beterinärbesiktningen
– Hoppövningar med Victoria Almgren
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Avtalet avgör vem som blir ansvarig när ett föl skadar sig
Eva Johansson svarar
Vem blir ansvarig om någon skadar sig på anläggningen?
Eva Johansson svarar
Häst som blir stressad vid uppsittning
Elke Hartmann svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.