Avelsbloggen - Veterinär, hovslagare och lite film från förr
FEB
16
2012

Veterinär, hovslagare och lite film från förr

Imorgon kommer hovis, äntligen! Ska bli skönt att få det avbockat, det känns som det har stått på min checklista i månader fast det bara gått en vecka över tiden som jag först ville ha. Jag får hjälp av Stina och vi passar även på att ha skimmel-jour i helgen. Ska bli så mysigt att komma ut på hästryggen lite, det kan verkligen behövas efter en stressig vecka! Längtar!

 

Jag har också bokat in en tid hos veterinären/hästtandläkaren som kommer ut till stallet med jämna mellanrum, han ska få dra ut lillans vargtänder och vaccinera henne. Ska bli skönt att hon får bli av med gaddarna innan det blir dags att ens fundera över att stoppa bett i munnen.

 

På tal om bett har jag de senaste dagarna (i och med debatten om hårt spända nosgrimmor) funderat lite över bett och nosgrimmor. Jag är skolad så att nosgrimman mest är utsmyckning, därför är jag van att rida på väldigt löst spänd grimma (vilket jag ofta möter motstånd för, en tränare som jag provade rida för en enda gång började passet med att dra åt nosgrimman tre hål, INNAN hon frågade vad jag hette. Jag gav henne 300 spänn och ringde aldrig tillbaks). Jag använder oftast remont som "bas" på de hästar som trivs på det men försöker köra på tvådagarsregeln med byte av bett och huvdlag för variation av tryck. Då använder jag gärna något bettlöst, pullarnosgrimma eller vanlig engelsk, inte med aachenrem.

 

På unga hästar föredrar jag raka bett, antingen ett vanligt i rostfritt stål eller ett novabett och gärna med bettplattor. Jag tycker det ger ett trevligt och lagom stöd samt ett lugn i munnen på hästen jämfört med ledade bett i början.

 

Vad har ni för bett och nosgrimmor i början på era unghästar?

 

 

Och nu något helt annat, jag har blivit uppmanad att lägga ut film på Loppan men jag erkänner villigt att jag är skitdålig på att filma. De gånger jag har gjort det och hoppats på lite bus och action i hagen har hela flocken stått och glott mellan höstråna. Därför har jag ingen film på Loppan i nuläget, men jag lägger upp en från betessläppet 2011, då jag inte ens visste om Loppans existens. Filmen är tagen av hennes uppfödare Ewa Jakobsson men jag har lagt upp den på min youtube-kanal. Jag tycker hon är väldigt söt här, och även om hon är lite uppe i varv därför att de nyss släpptes ihop så tycker jag att man kan se hennes kvalitéer ganska bra! :-)

 

Obs! vet inte varför det är så dålig kvalité, det såg jättebra ut på datorn innan. Jag är inte superteknisk men antar att det har något med youtube-inställningar att göra? Hjälp? :-)

taggar


liknande webbartiklar


Läst 22007 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 816779 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 834083 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 838822 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.