GHS-kollen 2014 - Kittel världscuptvåa efter "omöjlig" tyska

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


MAR
01
2014

Kittel världscuptvåa efter "omöjlig" tyska


Hemmafavoriten Patrik Kittel slutade nöjd tvåa även i küren.
     
Till direktsändningen i SVT Play
Startlista, världscupküren i Göteborg
Online-reultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _   
  
DIREKTRAPPORT  
  
Med andra ord blev slutställningen en repris från GP:n i går - tyskt i topp, svenskt på andraplatsen och danskt på tredje. Vi återkommer strax med massor av bilder och rapport från presskonferensen!
  
19.21:
Sist ut i Scandinavium-dressyren var gårdagens GP-segrare, tyska Jessica von Bredow-Werndl på hingsten Unee BB. Och det är bara att bocka och buga, vad hon rider! Svårigheten var hög, övergångarna många och domarna belönade küren med 81,350 procent. Ska man säga något negativt är det möjligtvis att Unee ibland vill dippa lite i formen. Hur som helst, tysk seger blev det!
- Jag hade en härlig känsla och atmosfären är fantastisk, säger hon.
   
19.12:
Klassens näst sista ryttare, danska Nanna Skodborg Merrald på Millibar, var trea i Grand Prix i går. I dag fick hon till en fin kür och gick in på andra plats med 77,925 procent. Patrik blir sämst tvåa!
  
19.01:
Nu är det spännande, Patrik Kittel fick till en otroligt säker Billy Idol-kür på en Toy Story som var ännu bättre i formen i dag - och ryttaren såg grymt nöjd ut efteråt. Publiken blev vild och klappade med i musiken efter sluthalten!
Och så kom poängen, 79,025 procent och LEDNING! Ska det räcka till seger???
- Nu var det banne mig ännu bättre än i går. Jag är supersuper-nöjd med Toy Story, han var bara med mig, inte en miss någonstans!, säger han.
  

Ska Patrik lyckas slå tyskan i dag?
   
18.51:
Holländaren Hans Peter Minderhoud på otroligt vackra hingsten Johnson gick just upp i klar ledning, med 77,40 procent.
- Det är hans första tävling i en så stor arena så jag är väldigt nöjd med honom, berättar han efteråt.
  

Hans Peter Minderhouds Johnson är verkligen en häftig häst!
  
18.43:
Norskan Cathrine Rasmussen på Fernandez slog just personligt rekord med 74,00 procent. Därmed petar hon ner Kristian von Krusenstierna från andraplatsen.
  
18.31:
Det var en helt annan harmoni mellan Kristian von Krusenstierna och Biggles i dag. Något som även domarna såg, de belönade ritten med 72,250 procent, en andraplats så här långt.
- Det var så här det skulle ha känts igår. Då hade jag räknat fel på tiden, red fram en kvart för kort och han kändes som en unghäst inne på banan. I dag kunde jag rida mig igenom programmet och då blir det harmoniskt. Jag är jättenöjd!
  
18.09:
Frisören Paulinda Friberg på Di Lapponia T fick till en kanonritt och slog sitt personliga kürrekord med nästan tre procent. Hon var förstås grymt nöjd med 71,400 procent och en andraplats så här långt.
- Klart att jag är nöjd, hon var jätteduktig, även om det blev lite småvingligt ibland. Men hon har aldrig gått i en så här stor arena.
  

Paulinda Friberg på Di Lapponia T.
    
17.59:
Åh vad fint hon red, Sofie Lexner på Charming Boy. Och vilken resa hon har gjort - som har kommit tillbaka så fantastiskt efter den svåra skadan!
Även domarna gillade vad de såg och belönade Sofies kür med 74,500 procent, sju tiondelar från hennes personbästa.
- Det var superkul att rida i dag, jag hade mer power i honom. Helt fantastiskt och obegripligt att jag gick upp i ledning, Charming är 18 år och kämpar verkligen för mig. Jag är supernöjd!, säger hon.
  

Nöjd Sofie Lexner rider ut från banan.
  
17.50:
Nu tog Elena Sidneva från Ryssland på Romeo-Star över ledningen. 71,375 procent fick hon, framför allt såg travprogrammet bra ut.
  
17.42: Juliette Ramel
på Ten Points är ett svenskt ekipage som har utvecklats enormt fint. Trots ett par kostsamma missförstånd fick de 70,375 procent av domarna.
- Han var bättre i dag, jag hade bättre tryck, även om jag missade bytena i varje. Men jag är väldigt nöjd med honom för övrigt, säger hon.
   
17.29:
68,550 procent blev det just för belgaren Marc Peter Spahn på maffige skimmeln Ekwador, i vad som troligtvis är ekipagets första internationella tävling tillsammans. Hästen reds tidigare av en polack.
  
17.19:
Världscupdebutanten Caroline Darcourt på Paridon Magi var först ut av svenskarna. 68,275 procent blev det för ritten, där mycket var bra men hon hade rejäla missar i bytena i varje och i en piruett.
- Jag är nöjd men hade velat göra bättre ifrån mig. Han har varit lite avstängd för mig här, så jag har inte riktigt kunnat rida på max, sa "Carro" efteråt.
   
17.11:
Klassens första startande, danska Lena Leschly Aamann, har precis ridit kür på sin Goerklintgaards Fanero. Det är ett harmoniskt ekipage men det blev tyvärr ett par missar. Domarna gav dem 68,775 procent för ritten.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  
FÖRHANDSINFORMATION
Klockan 17.00 i dag, lördag, rids det världscupkür i Scandinavium, klassen sänds dessutom live i SVT Play. Dessutom direktrapporterar vi här på Hippson.se, samt bjuder på intervjuer och bilder i efterhand. Missa inte det!
  
Till direktsändningen i SVT Play
Startlista, världscupküren i Göteborg
   


Läst 8612 ggr

Fler inlägg

SEP
08
2014

Bildspel: Au revoir, Normandie!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det har varit två helt otroliga veckor i och runt Caen – med utmärkt sport, stor dramatik, besvikelse, glädje och till och med sorg. Vi avslutar vår VM-bevakning med en sammanfattande tillbakablick. Minns mästerskapet med oss – och tack alla läsare för ert stora engagemang!


Läst 88174 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

Bildspel: Casall blev en vinnare – med "fel" ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Visst, det var inte Sveriges dag i Final Four-finalen i Caen, Rolf-Göran Bengtsson hamnade utanför podiet som fyra. Men hans häst Casall blev i alla fall en vinnare – med Jeroen Dubbeldam i sadeln. Här frossar vi i finalen, genom ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.

Här kan du läsa Hippsons intervju med Rolf-Göran Bengtsson.
Här hittar du vår direktrapport från finalen, med bilder och massor av tv-klipp.


Läst 96662 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

RGB: ”Nedslag med sin egen häst får inte hända”


Rolf-Göran Bengtssons axlar hängde ner, han var tydligt besviken över att ha gått ur VM-finalen som fyra.
– Det är väldigt olyckligt att få ett ner med sin egen häst. När de andra red noll där var jag plötsligt ordentligt distanserad, innan det ens hade börjat, säger han.

Det var inte Rolf-Göran Bengtssons dag i Caen. Finalen började med ett ned på C-hindret i kombinationen med Casall.
– Jag trodde att han skulle komma ur den bra. Det var sjutton också att det skulle behöva hända, säger han, när han lågmält möter pressen direkt efteråt.
Inne på arenan pågår prisutdelningen med topp tre, Rolf-Göran är den som ”blev över den här gången”.
– Jag hade så klart förväntat mig något annat av det här. Jag skulle helst inte stå här och prata med er nu, säger han. 

Känsligare än han trodde
Rolf-Göran inledde hästbytet med att rida Jerone Dubbeldams unge Zenith.
– Den var betydligt känsligare än jag trodde. Jerone och hästen känner varandra utan och innan. Efter det första nedslaget drog jag ner tempot betydligt, det kostade två tidsfel vilket jag inte hade råd med. Det hade kanske varit en fördel att ha haft den hästen senare.
Även med Patrice Delaveaus Orient Express blev det nedslag för Rolf-Göran.
– Där valde vi att gå framåt på sex galoppsprång till den sista oxern, det hade även Jerone gjort med den innan. Kanske hade den inte riktigt orken kvar att klara det igen.
Casall blev hästen som säkrade guldet åt holländaren, något som Rolf-Göran är glad över.
– Det var rolig att Casall var den som fick ”vinna”. Han har kommit igenom det här mästerskapet mycket bra, det var ingen som hade problem att rida runt honom därinne. Han hade krafter kvar och det visar verkligen på kvalitet i hästen, säger Rolf-Göran.
Nu åker han hem till Tyskland där lilla Pamina och sambon Evi väntar.
– Jag har ju lite att komma hem till i alla fall, jag får tänka lite så, säger Rolf-Göran och får fram ett litet leende.
 
Rolf kommer tillbaka
Förbundskapten Sylve Söderstrand är också nedslagen.
– Det blev en jättetrist avslutning. Men vi vet att det är svårt att ta medalj om man inleder med att riva med sin egen häst, konstaterar han.
Rolf-Göran kommer tillbaka, det är Sylve säker på.
– Han har flera fina unghästar i stallet som han har väntat med att börja rida, för att få VM överstökat. Och Casall lär ju tävla mer, vi har ett EM nästa år, säger Sylve.

Text & foto: Ida Röök

Direktrapport med resultat och klipp på samtliga rundor
   

Tyvärr fick Rolf-Göran en dålig start, genom rivningen med Casall.
   

Vad tänkte han när han stod där vid staketet?
 

Finalen är hektisk, med många upp- och avsittningar.

Casalls groom Celia fick se sin häst ridas av andra än Rolf-Göran. 

Beezie Maddens Cortes väntar på att Rolf-Göran ska sitta upp.

Jeroen Dubbeldam sitter upp på Casall medan Rolf-Göran funderar på sista rundan.

Casall fick "vinna" när Jeroen säkrade guldet på hingsten.

Jeroen var nolla finalen igenom, då blir man glad!

Zenith visade sig vara känsligare än Rolf-Göran trott.

Även Beezie Madden lotsade runt Casall väldigt fint.


Sylve är förstås besviken över att det inte blev medalj, men menar att "Roffe" kommer igen.


Läst 99188 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.