GHS-kollen 2014 - Hästens välfärd - kan det bli för mycket av det goda?

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


JAN
25
2014

Hästens välfärd - kan det bli för mycket av det goda?


SLU och Hästcentrum riktar in sig på hästens välfärd under Eurohorse.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher 

  
Nu är det dags för Eurohorse 2014 i Göteborg. Den 27 februari till 2 mars finns SLU och Hästcentrum representerade i paddocken. Temat för i år är Hästens välfärd - kan det bli för mycket av det goda?
 

Hur ska man träna hästen för olika uppgifter och samtidigt främja dess hälsa och möjlighet att bete sig naturligt? En rad programpunkter ger svar på många frågor.

Hästcentrum är ett nätverk av organisationer och utbildare som samverkar med SLU i Skara. Denna kompetensresurs arbetar med utbildning, forskning och information. Ett återkommande arrangemang är paddockprogrammet på EuroHorse. Djurskyddsaspekter, kvalitetssäkring och säkerhet är begrepp som alltid står i fokus.

  
Ur årets program från SLU och Hästcentrum:

  • Lycklig häst - hur vet man det?
  • Hur man skapar en trygg och säker unghäst, från hantering och sadeltämjning till uppsutten ridning i de tre gångarterna.
  • Hullbedömning och daglig visitation.
  • Utbildning för välbefinnande.
  • Exteriörbedömning av häst, varför och hur går det till?
  • Vad har din häst på fötterna? Rätt skoning till hästen.
  • Smidestävling.
  • Livet som hästföretagare.
  • Från lära till att leda - kunskap och evenemang kring häst, dressyruppvisning.

 
Utöver SLU och Hästcentrum är årets paddockprogram på Eurohorse fullbokat med intressanta uppvisningar, ladda ner schemat för att inte missa det som intresserar just dig.
 

Paddockprogram, EuroHorse 2014 


Läst 6086 ggr


Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 228266 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 227443 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 230080 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarGHS-kollens senaste