GHS-kollen 2014 - Lördag: Emma tog hem segern i Göteborgs GP

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


MAR
01

Lördag: Emma tog hem segern i Göteborgs GP


  

Under lördagskvällen reds den prestigefyllda klassen Gothenburg Trophy. 29 ekipage kom till start över den tuffa banan, som bland annat innehöll en fyrkombination. Hindren var 1,55 höga och endast en ryttare klarade utmaningen felfritt - Emma Emanuelsson.
  

På andra plats kom Oliver Lazarus med Catan 13 före tredjeplacerade Peder Fredricson med H&M Sibon, som debuterade femstjärnig Grand Prix i dag. Oliver får 130.000 kronor för andraplatsen medan Peder fick 97.500 kronor för sin runda. Emma Emanuelsson drog dock det längsta strået även när det kommer till prissumman - så klart! Det blev 214.500 kronor till den talangfulla ryttaren.
 
ResultatUPPDATERING 22.27

EMMA EMANUELSSON!! Vilken runda, vilken tjej - felfritt och upp i ledning med tiden 43,33. Hon vinner!
  
UPPDATERING 22.23
Även norrmannen Dag Ove Kingsrod river ett hinder och går in på en tredje plats med tiden 48,09. Nu Emma!
 
UPPDATERING 22.21
Sydafrikanen Oliver Lazarus hade en snabbare tid än Douglas, men sista bommen föll. Det är otroligt spännande här på plats i Göteborg.

 

UPPDATERING 22.19
Douglas Lindelöw får till en bra omhoppning med Talina, men tyvär tyvär trillar en bom. Fyra fel med tiden 45,20, den går nog att trimma lite.
 

UPPDATERING 22.05
Jaaaa!!! Peder Fredricson och H&M Sibon går felfritt i sin Grand Prix-debut på femstjärnig tävling! Det såg otroligt lätt ut för Sibon - nu tre svenska ryttare till omhoppning.
 

UPPDATERING 21.58

Michael Whitaker lotsade säkert Amai runt banan och blev klassens femte nolla. 


UPPDATERING 21.46

Jaaaa! Såååå skönt! Emma Emanuelsson och Titan satte en nolla och är med till omhoppning. Två svenskar med till omhoppning. Härligt!


UPPDATERING 21.40

Norske Dag Ove Kingsrod på Dimaro V.d.Looise Heide satte tredje nollan i klassen. Han red beslutsamt och var inom maxtiden. Riktigt snyggt!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION 

Under lördagskvällen rids prestigefyllda Gothenburg Trophy. 29 ekipage kommer till start över den tuffa banan, som bland annat innehåller en fyrkombination. Hindren är 1,55 höga.

Douglas Lindelöw blev första ryttare att nolla i klassen, minst en svensk med till omhoppning alltså.

Här kan du följa hoppningen live, via SVT Play.
   


Läst 6129 ggr


Fler inlägg

NOV
30

Kristians och teamets tårar efter Biggles sista startKristian von Krusenstierna gav Biggles en puss efter ritten.
  
Söndag red Kristian von Krusenstierna sin sista start på Biggles 1015 – efter framträdandet i världscupen fick ekipaget stående ovationer av publiken. Vilket rörde hela teamet kring hästen till tårar.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Annelie Lundkvist och Anki Yngve
  
Som den tävlingsmänniska Kristian är blev han besviken över domarsiffrorna, han tyckte att de var värda lite mer. Men samtidigt var detta sekundärt, känslorna till Biggles – att få pussa honom på mulen och krama om hästskötaren Karin och hustrun Linda var det som verkligen betydde något denna dag.
  
Känslosamt direkt efter ritten
När FEI-veterinären hade gjort den obligatoriska bettkontrollen direkt efter start hoppade Kristian av och torkade tårarna. Även hästskötaren Karin blinkade ordentligt i ett försök att hålla gråten inne, men när chefen kom för att ge henne en kram gick det inte längre.
– Det är väldigt skönt att sista starten gick så bra, jag har knappt kunnat prata om att det är hans sista tävling, berättar hon för Hippson när vi promenerar med Biggles.

Kom till stallet nästan samtidigt
Karin utsågs till Årets hästskötare på Ryttargalan i onsdags och har arbetat hos Kristian i drygt fem år, nästan lika länge som Biggles har varit en del av teamet.
– Han kom till stallet 20 dagar efter att jag hade börjat, för alla dessa år sedan. Biggles är den arbetskamrat jag kommer att sakna mest, säger Karin med tårar i ögonen.
Direkt när Biggles hade fått skritta av var det dags att promenera ner till stallet, där det serverades morötter i stora mängder och där många kramar delades ut.
  

Hingsten visade att han fortfarande kan!


Karin tävlingsfilmar ekipaget för sista gången.
  
Planerna är ännu inte klara
Att publiken gav stående ovationer, och överöste ekipaget med applåder, blev för Kristian en perfekt avslutning på en lång karriär tillsammans. När han fick Biggles till sitt stall visste han att Briar-sonen skulle kunna hjälpa honom med hans egen svaghet.
– Jag var dålig på piaff och passage när jag tog över honom från Jan Brink. Biggles har hjälpt mig väldigt mycket i karriären, säger ryttaren.
Kristian berättar att Biggles kommer att bo kvar i stallet på Ågesta ridskola ett tag till, några beslut om vart han ska ta vägen sedan har ännu inte tagits. Kanske flyttar han hem till sin uppfödare och ägare, familjen Lundberg Persson, för att gå i pension. Men Kristian vet samtidigt att Biggles inte är en häst som kommer att trivas med att bara gå i en hage hela dagarna.
– Det kan bli så att han får flytta till en yngre ryttare som han kan hjälpa i de lättare klasserna.
  
Fortfarande fräsch och motiverad
Beslutet om framtiden kommer inte att stressas fram, men en sak är säker. Kristian ville sluta när Biggles fortfarande var på topp.
– Jag har lyckats hålla honom motiverad för den högsta nivån i fem år, nu vill jag sluta medan han fortfarande tycker att det är roligt och är fräsch i kroppen, avslutar han.
  

Puss och kram direkt efter ritten.


Kristian applåderar sin fina häst...


... och de får stående ovationer av publiken.


Tack för allt, fina Biggles!


Läst 44883 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30

Bildspel: Balans + kommunikation = Lorenzo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Lorenzos hästshow bygger på ett unikt samspel mellan hästar och människa.
I de natursköna omgivningarna i Camargue i södra Frankrike lever och tränar han med sina hästar. Lorenzo lever mitt ibland dem i ett litet hus omgärdat av en rad boxar med konstant öppna dörrar. Hästarna går ut och in som de vill och Lorenzo är alltid närvarande.
Under tävlingarna i Friends Arena har hästartisten gjort ett antal framträdanden. Upplev ett av dem i bildspelet ovan!
  
Läs mer om Lorenzo på SIHS:s sajt
  
Foto: Anki Yngve


Läst 48079 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29

Publiken hyllade Filur under prisutdelningen  
I söndagens världscup valde Axel Olin att ta in reservhästen Wittstein 2, för att ersätta avlidne Filur. Ett beslut han tog tillsammans med sitt team och med stöd av de andra kuskarna. Vi träffade honom efter tävlingen.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Vid presskonferensen är Axel tystlåten och ser stundtals ut att bli berörd av stunden. I hans tankar finns fortfarande fredagens händelse, där Filur föll ihop efter målgång.
– Jag valde att köra för att hedra "Fille" och för att visa publiken att man måste gå vidare. Hur jobbigt det än är, säger Axel efter att den internationella presskåren har lämnat rummet.
  
Har fått stort stöd i stallet 
När olyckan var framme i helgen fick han genast stöd på plats av veterinärer, funktionärer, de andra kuskarnas hästskötare och förstås av kuskarna själva. Direkt efter olyckan visste Axels motståndare i världscupen att det handlade om en sak, att komma upp i vagnen igen och att inte låta sorgen ta över.
– Samtliga kuskar kom fram och frågade om jag ville låna någon av deras reservhästar till söndagens tävling, berättar Olin.
Han säger att han inte skulle ha varit kvar på tävlingen utan stödet från sitt team. Under fredagen såg han inte publikens hyllning med lamporna, men han fick den återberättad för sig i efterhand. När det var dags för dagens prisutdelning fick Axel dock se hyllningen med egna ögon.
– Jag fick bita mig i tungan när vi skrittade in på banan och såg alla lampor, säger han om publikens tribut.

   

Publikens hyllning under söndagskvällen.


Läst 68171 ggr Kommentarer Kommentera


GHS-kollens senaste