2 mars 2014, 18:43

Malin: "Snubblingen kostade massor"

Glada svenskar mötte pressen.

  

Tre placerade svenskar i en världscupklass på hemmaplan. Gothenburg Horse Show kunde knappast ha avslutats på ett bättre sätt.

  
– Utan snubblingen hade jag kanske klarat det, men då hade också de andra haft annat att rida efter. Jag är väldigt nöjd, sammanfattar Malin Baryard Johnsson, fyra med H&M Tornesch.
Det var i omhoppningen, efter näst sista hindret, som ”Tore” snubblade till i landningen.
– Jag tappade mycket tid där och kunde inte ta igen det fram till sista hindret. Där de andra lade upp tempot tappat jag det, säger hon efter klassen.
Men hon är väldigt nöjd med hingsten.
– Han  var med mig i dag och jag red helt enligt den plan som jag lade upp inför klassen. Jag kan bara tacka Tornesch för att han ställde upp så fint.  
  
Rider finalen om hon får
De båda var först ut i såväl grundomgång som omhoppning.

– Det är en stor nackdel eftersom man inte har något att rida efter. I dag fungerade det ändå, det är väldigt sällan som den som går ut först vinner. Det är svårt, säger hon.

Malin är nu första ryttare utanför en ordinarie plats till världscupfinalen, vilket innebär att om det kommer återbud så får hon frågan först om att rida.

– Jag rider finalen om jag får platsen, säger hon.

Malins supersöte son Alvar väntade tålmodigt på mamma under presskonferensen. 

Douglas Lindelöw och Casello. 

  

Red så snabbt det gick
Douglas Lindelöw har haft en riktigt bra helg, som alltså avslutades med en femteplats på Casello.

– Det här är min bästa placering någonsin. Jag red så snabbt jag kunde, hästen gjorde ett bra jobb men vi är inte snabbare än så här för dagen, säger han.

Niklas Jonsson och Caral. 

  

Niklas Jonsson red världscup i Göteborg för åtta år sedan och var superglad efter sin sjundeplacering.

– Caral är i väldigt bra form och det har han visat den senaste tiden, inte minst med bronspengen på SM, säger Niklas.


Förändringar på gång
Han jobbar heltid med hästar, men lägger mycket tid på att hålla träningar och på att rida andras hästar.

– Jag har satt ett mål och det är OS i Rio. Men för att komma dit måste jag göra vissa förändringar i mitt upplägg. Jag är målmedveten och vill satsa fullt ut på min ridning, säger han.

Elvaårige Caral har varit i Niklas stall sedan han var två och ett halvt år gammal. Caral har alltid haft kapacitet, men är också en träningsprodukt.

– Han är inte så snabb ännu, det är något vi ska jobba vidare på. Jag måste få honom mer frekvent i galoppen, även om vi inte tar fler galoppsprång än de som är snabbare så går det långsammare för oss ändå. Han hoppar extremt väl, men är länge i luften och varje språng tar längre tid. Men jag vet att både jag och hästen har kapacitet att gå OS, det kanske låter kaxigt men det är så jag måste tänka nu, säger Niklas.
  
Blev utdömd av veterinär
För ett och ett halvt år sedan var det dock oklart om Caral skulle kunna leva vidare över huvud taget.

– Han hade någon form av infektion i kroppen och var rejält under isen. Han blev till och med utdömd och det var som att någon drog ner rullgardinen. Men det var en feldiagnos och han blev så sakteliga bättre. Tävlingssäsongen förra året startade sent för honom, så vi har våra förhoppningar uppe om denna, säger Niklas.

Nu gäller det alltså för honom att jobba på målmedvetet och att visa resultat.

– Till sist är det ju landslagsledningen som bestämmer. Men jag vet vad jag kan och jag vet att hästen kan.

  

Här kan du läsa vår direktrapport från klassen.
  
Text och foto: Ida Röök


ANNONS: