GHS-kollen 2014 - Patrik Kittel – Göteborgs most wanted!

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
27

Patrik Kittel – Göteborgs most wanted!


Patrik Kittel x 2.
  
Vi vågar påstå att ingen har ett så hektiskt schema under Gothenburg Horse Show som Patrik Kittel. Han rider världscupen, håller clinic, talar på Hästföretagarforum och ska skriva autografer i sex olika montrar (!) på mässan. Bäst att haffa karln för att få veta mer.
  
Text & foto: Anki Yngve
  
Men Patrik - hur ska du hinna med allt?
– Jag vet inte riktigt (skratt). Men det är bara Göteborg en gång om året och jag gör det gärna. Exempelvis Hästföretagarforum ska bli jättekul, jag har förberett mig ordentligt med både Powerpoint-presentation och gummianka.
  
Eh, gummianka …?
– Har du inte hört den storyn? När jag var liten och gick på ridgymnasium kom jag en gång in i sadelkammaren där en av mina lärare stod och var ledsen, för att det hade tagit slut med hennes kille.
– Jag förstod först ingenting och var som vanligt jätteglad. Då sa hon att ”Du är som en gummianka. Det spelar ingen roll hur mycket du trycks ner under vattnet, du ploppar bara upp igen.”. Och jag kör faktiskt den taktiken, det är ingen som kan trycka ner mig. Sedan den dagen samlar jag på gummiankor och jag kommer att ha med en på föreläsningen. 
  
Kul! Torsdagens clinic då?
– Dit har jag med både Deja och hennes sexåriga dotter Diva, tanken är att publiken ska få se två hästar som är ganska lika men ändå olika. Deja får representera den färdiga produkten och Diva en häst som är under utbildning. Henne har vi bara haft hos oss i ungefär två och en halv månad, hon har börjat lära sig att byta galopp och får känna lite på samling. Jag vill visa att man kan börja leka med samlingen redan med unghästen, och sedan behålla den lättheten hela vägen upp. 
  
I världscupen rider du Toy Story. Hur känns han?
– Han känns väldigt bra på träning och har gått jämnt och säkert på tävling. Men nu var det ett par månader sedan han tävlade, så man vet aldrig …
  
Det har varit en del strykningar i dressyren, känner du favorittrycket?
– Nej, nej, det finns många bra som kan vinna. Som tyskan, danskan och så Hans Peter Minderhoud. Någon favoritboll tänker jag inte plocka upp!
  
Din fru Lyndal Oatley är inte med och tävlar i år.
– Nej, hon rider inte eftersom hon ska till Vidauban nästa helg. Men hon kommer hit under torsdagen eftersom hon vill se clinicen, och en av kvällarna ska vi till Sjömagasinet med Edward Gal och Hans Peter Minderhoud.
– Vi brukar försöka få till ett restaurangbesök under varje tävlingshelg. Helst vill vi hitta något fiskaktigt eftersom alla älskar fisk, det blir ofta sushi. Lyndal gillar verkligen Sjömagasinet här i Göteborg.
  
Varför försöker du inte kvala till världscupfinalen? Göteborg blir din första deltävling.
– Jag valde att rida WDM i stället, hade jag tävlat världscupen också hade det blivit väldigt tufft för hästarna. Jag har dessutom ett intensivt tävlingsschema under våren. Och det är VM som är ”grejen” i år.
  
Scandic är den häst du satsar på till VM. Hur är det med honom? Och skulle han inte säljas …?
– Han kändes jättefin när jag red honom onsdag morgon. Kyra var och tittade på oss för inte så länge sedan, hon var väldigt imponerad. Och nästa helg går han i Vidauban.
– Jag är rätt nöjd med att han inte har sålts faktiskt, själv äger jag ju bara en tredjedel. Han är inte helt lätt att sälja eftersom han är ganska svår att rida, het och stark. Det är faktiskt ingen av kunderna som varit hemma hos oss som har vågat prova ännu.
  
En sista fråga. Ryktet säger att du har börjat fysträna …?
– (Skratt.) Det stämmer, jag tränar fem dagar i veckan. Då går jag fyra kilometer på bandet i uppförsbacke och så kör jag roddmaskin. Jag börjar bli lite äldre, då gäller det att hålla sig i trim. Och så var vi iväg med SOK och gjorde fystester, jag kände väl att jag skulle ha kunnat vara något bättre där …
   


Läst 3826 ggr


Fler inlägg

DEC
02

SIHS slut för denna gång


 

Hej,

 

Tack för att ni följde med mig bakom kulisserna på min första bevakning av en stor tävling i Sverige. Att få bevaka den på "hemmaplan" här i Stockholm har varit riktigt roligt!

Jag har fått träffa personer från Svenska Ridsportsförbundet som själva kommit fram och tackat mig för att jag ibland är lite jobbig och sätter press på dem.

Jag har fått träffa våra duktiga ryttares ännu duktigare (och otroligt trevliga) hästskötare och har blivit väl omhändertagen av alla ryttare, tränare och förbundskapten på framridningarna och i stallarna.

Så tack alla ni för att ni gjorde denna helg enkel, rolig och inspirerande för mig.

 

Fortsätt att följa mig från och med imorgon i Sportkollen, där vi tillsammans fortsätter att följa våra duktiga ryttare. Jag har en sak från helgen som jag inte har hunnit skriva ihop ännu, då jag följde banbyggare Peter Lundström och fick sitta med honom i domarbåset under en av hoppklasserna.

 

Det var riktigt roligt!

 

Nu väljer jag att fira in första advent med julpyntning och glögg, hoppas ni får en fortsatt härlig kväll!

 

 

Ps. Lite rolig fakta från min helg i Globen:

 

Antal druckna Loka efter att ha sprungit upp och ner till trappan vid pressrummet: 7

Antal ätna kanelbullar: 3

Antal ätna mackor: 2

Antal koppar kaffe: 0

Antal koppar te: 1

Antal koppar glögg: 1

Antal gånger jag sprungit vilse i gångarna inne i arenan: 11

Antal sparkar jag undvikit av pigga hästar i gången mellan arenan och Hovet: 3

Antal gånger jag bett stallkontoret om att få en penna då jag tappat bort min: 2

Antal gånger jag fått skratta ihop med härliga ryttare, skötare och medhjälpare: Går inte att räkna!

Antal gånger jag känt att trapporna upp till pressrummet är på tok för långa: Varje gång!

Antal bilder jag tagit med kameran: 3192

 

Vänliga hälsningar,
Annelie

 


Läst 64452 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02

Bildspel från mässan!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag tog mig en sväng in på mässan för att titta på utbudet - och som vanligt kan man köpa allt från strumpor till hästlastbilar.

Besökarna trängdes i de smala gångarna och utställarna är inte jättenöjda med att behöva vara ute i tälten vid Söderstadion.

En utställare som är väldigt besviken är Back on Tracks försäljningschef Mathias Blomqvist.

- Vi har betalat för Globen, men fått Kiviks Marknad.

Varje morgon brukar gästerna komma in på mässan direkt när den öppnar, men inte i år. Spontanshoppingen verkar har försvunnit nu när det är längre att gå från arenan.

När det väl är längre pauser kommer alla samtidigt och det blir kaos.

 

Mattias och hans kollegor på Back on Track anade att det inte skulle bli så bra när de måste befinna sig ute vid Söderstadion, därför har de minskat ner sin monterstorlek och personalstyrka för helgen.

De kommer att återvända nästa år, men då under helt andra förutsättningar, berättar Mathias.

Han tycker synd om utställarna och besökarna i år och frågar sig själv om någon tycker att detta blev bra?

 

Jag fortsätter att fråga runt bland utställarna om de tycker att det har varit en bra helg?

Ingen mer än Mathias vill gå ut med namn, men det dåliga betyget är detsamma.

Några mindre utställarna kommer inte att återvända nästa år och alla jag pratar med kommer att tänka efter en extra gång inför nästa år.

Förhoppningsvis kanske Globen kan använda Annexet som vanligt 2013? I år spelas ju X-faktor in på plats, därför är mässan hänvisad till Söderstadion.


Läst 67413 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02

På framhoppningen till GP-klassen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag kliver in på banan med siktet inställt på förbundskapten Sylve Söderstrand, han går banan och antecknar på en startlista - jag vill veta varför!

- Jag finns på plats som ett extra stöd åt ryttarna, och går alltid banan och noterar avstånden mellan hindren, förklarar Sylve.

Vi tittar på den byggda banan tillsammans och jag frågar vad han tycker om den?

- Banan är lång och tuff, något av det största jag har sett att de har byggt i Globen under alla år. Men å andra sidan har ryttarna mycket att rida om idag, säger han och ler.

Jag tar rygg på Sylve som vill säkerhetsställa att våra svenska ryttare är medvetna om att det är en winning round?

Några har noterat detta, några inte.

Jur Vrieling är först ut på banan och får med sig ett tidsfel, han tror att hans insats för idag är klar så hästen får gå hem till stallet igen, knopparna tas ur och Jur återvänder till framhoppningen i gympaskor.

Sylve tittar på varje ryttare och ger feedback när de kommer ut. Mest imponerad är han över Emma Emanuelsson idag.

- Emma red mycket, mycket bra idag, berömer han flera gånger.

Vad hände med Henrik von Eckermanns häst, undrar Sylve?

- Hon blev osäker och väjde av, blir den enkla förklaringen från Henrik.

 

Fyra ryttare ska till omhoppning, det blev tre felfria och Jur på ett tidsfel.

Som jag skrev innan trodde han att hästen var färdig för idag så när sista ryttaren är inne - Scott Brash - ser vi en snabbfotad Jur springa i full fart ner mot uppstallningen.

Några minuter senare är han tillbaka på VDL Babalu, som har en lite mer permanentad man än vanligt. 

 

Efter prisutdelningen frågar jag Jurs hästskötare vad som hände.

- Jur trodde att det inte blev någon omhoppning, så jag var nere i stallet när han kom springande. Vi måste ha slagit något typ av rekord på att ta sig hit, skrattar han.

Och det måste jag hålla med om - snabba var de. Trots att han inte kunde banan och hämtade sin häst i stallet så tycker jag att resultatet 5 fel var riktigt bra!

 

Daniel Zetterman blev femma i denna plats efter 4 fel i grundomgången.

- Idag valde jag att lita på Glory och inte överjobba som jag gjort i de andra klasserna, han kan själv och det bevisade han idag, säger en nöjd Daniel.

 

Missa inte bildspelet från framhoppningen i början av inlägget!


Läst 67010 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarGHS-kollens senaste