GHS-kollen 2014 - Elin: ”Små, heta ston är mina favoriter”

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


MAR
02

Elin: ”Små, heta ston är mina favoriter”

 

Elin Jansson var ensamt felfri med den storhoppande skimmeln Candlelight K i sjuåringarnas final i Youngster Tour.

  

Elin Jansson har bara ridit Candlelight K i ett par veckor.

– Vi har inte haft så mycket tid att lära känna varandra. I vanliga fall är det Stina Lillje som rider henne, men under hennes graviditet har jag fått ta över tävlandet. Candlelight passar mig, hon är liten och het – och ett sto.

Den vackra skimmeln tog atmosfären i Scandinavium på ett fint sätt.

– Hon är känslig och försiktig när hon kommer fram till hindret, men tuff när det gäller allt runt omkring, säger Elin.
  
Matchas mot Falsterbo
Det är oklart hur länge Elin kommer att rida Candlelight K, men planen är att hon ska matchas för att gå i Falsterbo i sommar.

– Jag hoppas att jag får rida henne ett tag till i alla fall, men är ganska säker på att Stina vill ha tillbaka henne så snart det går, säger Elin.

Många andra ekipage i klassen såg ut att få till nästintill perfekta rundor, men bommarna föll. Totalt slutade åtta ryttare på fyra fel. Andra platsen gick till Satu Liukkonen som red Hip Hop 1045-avkomman Gurra Hop.

–  Hon gjorde det bra i dag även om hon blir lite väl fokuserad på publiken och läktaren – då avslutar hon inte språnget riktigt, säger hon.

På tredje plats kom Andreas Erni, beridare hos Rolf-Göran Bengtsson.
  
Resultat


Läst 15688 ggr


Fler inlägg

AUG
10

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 224255 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 223482 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 226025 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarGHS-kollens senaste