"Ett av mina absolut första minnen i livet var när jag satt på hästryggen för första gången. Jag var ungefär två–tre år gammal och hade en röd skidhjälm på huvudet. Hästen jag satt på var en storhäst som fötts upp av familjen. Jag minns lyckan som spred sig i kroppen när jag tog tag i tyglarna och började skritta några steg. Jag kände mig totalt ostoppbar. Samma lycka har jag i dag när jag sitter på hästryggen. Efter en tung dag i skolan är det som en befrielse att gå ner till stallet och känna hästlukten. Från början var ridningen bara en rolig grej som jag gjorde tillsammans med min familj.
Sedan växte jag både till åldern och i det mentala, och började att träna och hopptävla mer ordentligt. I dag är jag drygt 15 år gammal och går första året i gymnasiet. Gymnasietiden känns endast som en övergång alla måste göra för att ta klivet från att vara barn till vuxen. Jag har själv kommit fram till att det är bra att gå en högskoleförberedande linje, för att ha en bra grund i livet, men egentligen känns skolan helt oväsentlig. Det som verkligen betyder något för mig är ridningen. Jag vet precis vad jag vill med hästarna, och jag jobbar för det dygnet runt, 365 dagar om året.
Men vad är det då som krävs? Många ryttare tror att det enda som krävs i en satsning är att rida bra och ha en skicklig hopphäst. Det är helt fel. Det är otroligt många parametrar som måste uppfyllas för att man ska lyckas med sina drömmar. Det räcker inte att man har föräldrar som alltid stöttar och tar allt ansvar, du måste själv driva din egen satsning framåt! Annars står du där efter gymnasietiden, är helt plötsligt “vuxen” och har ingen aning om hur du ska komma framåt i din ryttarutveckling.
Att vara driftig, social och engagerad är alltså ett måste för att du ska komma någon vart. Det är fantastiskt om du har stöttande människor i din omgivning och ett bra team, men kom ihåg att det är du som har ansvaret för din egen satsning. Var inte rädd för att be om hjälp och att lära av andra människor. Prata med din tränare, dina hästvänner eller andra hästkunniga människor. Du måste utnyttja deras kunskaper samtidigt som du delar med dig av dina egna erfarenheter. Skaffa kontakter inom hästbranschen, du kommer aldrig att lyckas helt själv.
Tänk utanför boxen! Vad behöver du för att utvecklas? Är det delägare och sponsorer? Hur ska du nå fram till dem i så fall? Skapa tillit och ett eget varumärke, följ inte exakt samma spår som en annan ryttare. Du måste vara dig själv i alla lägen. Jag tycker inte heller att du ska vara rädd för att göra saker på egen hand. Det visar att du är driftig och beredd att göra saker utan dina närmaste anhöriga. Åk i väg till ett stall, antingen i Sverige eller utomlands, för att ta in mer kunskap. Du kommer förhoppningsvis att växa som människa och få nya idéer som du kan använda i din ridning.
Det finns otroligt många ryttare som vill satsa och bli något inom ridsporten, men det är dessvärre inte så många som faktiskt lyckas. En bidragande faktor till att det blir så är tillgången till pengar. Visst, det krävs en viss summa pengar för att ha en grund att stå på, men det är inte där allt avgörs i slutändan. Man kan köpa sig till många saker här i världen, men för att fullfölja sin dröm krävs det mer än så.
Därför vill jag att du som läser detta inte ska ge upp för att du kanske inte har det som “alla andra ryttare har”. Om du arbetar hårt, tänker på ett strategiskt sätt och skapar en god relation till olika kontakter så kommer du automatiskt att få tillit hos många människor. Det är på det sättet du kan nå upp till olika samarbetspartners som tror på dig och din utveckling.
Detta är mina ledord som jag använder för att utvecklas som ryttare i hoppningen:
• Var är jag?
• Vart vill jag?
• Hur kommer jag dit?
Men det viktigaste av allt: Var tacksam för de människor som hjälper dig framåt och ta inget för givet. Utnyttja det du har och tro på dig och din häst.
/Sofia Reventberg"
Foto: Privat
Det här kommer vara min sista vinter i ”plåtlådan” om ingen förändring sker, och med blandade känslor låter jag meddela detta offentligt här och nu.
Jag finner det omöjligt att fortsätta bedriva en rättvis och fullt ut fungerande verksamhet i plåtlådan (läs ridhuset) på Ramsele fältrittklubb. Efter närmare 30 år i denna miljö sätter hälsan stopp. Sönderfrusna leder, upprepade luftvägsinfektioner samt påverkan på lungor och stämband är ett högt pris att betala för sitt jobb.
Att under extremförhållanden med väder och vind – som numera är ett faktum snarare än en tillfällighet – känna sig orolig för skrämmande ljudnivåer och att verksamheten inte kan bedriva sina aktiviteter fullt ut gör mig mer än sömnlös. Att försöka göra idrotten jämställd på samma villkor och tillgänglig för mera och flera, känns avlägset i detta nu.
Hur många i dag, 2019, är villiga att utöva sin idrott, hobby, fritidssysselsättning och sitt arbete i ett klimat med temperaturer ner emot minus 25 grader, med förfrusna fingrar och tår som följd? Eller under en värmebölja från en stekhet plåt som orsakar dammig miljö likt Saharas öken?
I vår kommer alla krafter och allt fokus läggas på att fullfölja projektet med att isolera samt stabilisera ridhallen. Jag och övriga på Ramsele fältrittklubb mottager tacksamt all hjälp, stöd och konkreta tips som finns bland alla er som tycker klubben bedriver en viktig verksamhet i bygden.
Frågan kommer även att ställas till Sollefteå kommun och ett antal privata aktörer i form av sponsorer. Ramsele fältrittklubb har erhållit ett bygdestöd på 380 000 kronor som vi kommer börja att finansiera takets isolering och stabilisering med. Totalt kommer vi behöva 980 000 kronor för att ro projektet i land.
Vi på Ramsele fältrittklubb kräver en förändring där det satsas mer på flickidrotten och att den verksamhet som engagerar så många som ett hundratal människor varje vecka prioriteras samt vårdas.
Efter 30 års verksamhet har vi nog bevisat att vi står för en hållbar och långsiktig utveckling, trots våra uråldriga och undermåliga förhållanden. Föreställ er då vad som skulle ske med en gynnsam miljö både för kunder, hästar och anställda.
”It's time for change”
/Monia Häggkvist
Slå på ljudet och ta del av en lektion under en ”vanlig kväll med små vindbyar":
Det här kommer vara min sista vinter i ”plåtlådan” om ingen förändring sker, med blandade känslor låter jag meddela detta offentligt här och nu! Jag finner det omöjligt att fortsätta bedriva en rättvis och fullt ut fungerande verksamhet i plåtlådan (läs:ridhus) på Ramsele Fältrittklubb. Efter närmare 30år i denna miljö sätter hälsan stopp. Sönder frusna leder, upprepade luftvägsinfektioner och påverkan på lungor och stämband är ett högt pris att betala för sitt jobb. Att under extremföhållanden med väder och vind som numera är ett faktum mer än en tillfällighet, känna sig orolig för skrämmande ljudnivåer, och att verksamheten inte kan bedriva sina aktiviteter fullt ut gör mig mer än sömnlös😔 Att försöka göra idrotten jämnställd, på samma villkor och tillgänglig för mera och flera, känns avlägset i detta nu. Hur många idag 2019 är villig att utöva sin idrott, hobby, fritidssysselsättning och arbete i ett klimat med temperaturer ned emot -25 med förfrusna fingrar och tår som följd, eller under en värmebölja från en stekhet plåt som orsakar en dammig miljö likt Saharas öknen? I vår kommer alla krafter och fokus läggas på att fullfölja projektet med att isolera/stabilisera ridhallen, Jag och övriga på RFRK mottager tacksamt all hjälp, stöd och konkreta tips som finns bland alla er som tycker klubben bedriver en viktig verksamhet i bygden🙏🏻❤️🐴 Frågan kommer även att ställas till Sollefteå Kommun och ett antal privata aktörer i from av sponsorer. RFRK har erhållit ett bygdestöd på 380.000 kronor som vi kommer börja finansiera takets isolering/stabilisering med, totalt kommer vi behöva 980.000kr för att ro projektet i land. Vi på RFRK kräver en förändring där det satsas mer på flickidrotten och att den verksamhet som engagerar så många som ett 100tal människor varje vecka prioriteras samt vårdas. Efter 30års verksamhet har vi nog bevisat att vi står för en hållbar och långsiktig utveckling trots våra uråldriga och undermåliga förhållanden, föreställ er då vad som skulle ske med en gynnsam miljö både för kunder, hästar och anställda 🤗 ”I’ts time for change” /Monia Häggkvist PS. Slå på ljudet och ta del av en lektion under en ”vanlig kväll” med små vindbyar. https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2Fa%2FoRrO87&h=AT3OakGhQql-f03Ta06ewSIbGXDq2_oN3Gk5yJ6zGItwNOEgC8djMatsBzsAFkjYfj6aJdO3e8nMgaEGh3pxla_2rd-bgB9Ln49Jfpr9vRMTQiHb5IxsAQsGb2DI1jsQtsnXkio&s=1
Publicerat av Ramsele Fältrittklubb Måndag 18 februari 2019
Läst 8253 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Läst 26435 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Foto: Adobe Stock och Privat (porträtt på Jenny till höger)
Visst har vi sett dem, delat stall med dem, varit i samma träningsgrupp som dem, varit dem själva...
Inte helt sällan ser jag ekipage där jag undrar om ryttaren verkligen gillar sin häst. Ryttarna är arga och frustrerade. Ibland är de inåtvända och visar inte några känslor alls, ibland är de utåtagerande med arga ord, ben och händer. Och det är ett tydligt mönster. Det är inte en dålig dag eller någon tillfällighet, de här två individerna har helt enkelt ingen god kemi sinsemellan.
Att ha en häst är som att ha ett förhållande. I alla förhållanden kommer det förr eller senare tuffa perioder. Då finns det ett par olika vägar att välja:
– Du kan lunka på, på precis samma sätt. Låta de dåliga sakerna bli till gruskorn i maskineriet som skaver, river sönder och skapar mer ilska, obehag och negativa känslor. På sikt brukar det skapa så mycket negativt att det innebär att relationen är otroligt svår eller till och med helt omöjlig att reparera.
– Du kan aktivt försöka finna lösningar, strategier och samtidigt behandla din partner med kärlek, respekt och en förlåtande attityd trots att det är lite besvärligt mellan er just nu. Det kräver arbete, engagemang och en stor vilja för att lyckas (och den viljan bygger ofta på äkta kärlek). Det är ingen spikrak väg men målet, vad arbetet ska leda till, är tydligt; en starkare, mer tight relation.
– Du kan själv känna att "visst, det här var en trevlig tid, men nu känner jag att mina känslor inte är tillräckligt starka för att jag ska kavla upp ärmarna och göra det verkliga jobbet. Så därför väljer jag att avsluta relationen".
Just det där sista är ofta hästmänniskor lite rädda för, upplever jag. Visst, jag skriver under alla dagar i veckan på att man inte ska ge upp vid minsta lilla motgång, för livet med hästar består av många sådana... Även av större art! Men kärleken, den äkta kärleken till just den här individen, måste finnas där tycker jag. Vilken häst ska behöva leva sitt liv utan att få känna äkta kärlek? Ha inte kvar en häst som du inte tycker om på riktigt bara för att den har kapacitet, är vacker, för att din tränare tycker att du borde ha den och så vidare.
Det är ditt ansvar att jobba för att din häst ska vara glad och trivas med sitt liv. Hästen är en levande individ som inte har någon som helst plikt att uppfylla dina drömmar, den har ju inte valt sitt liv och ditt mål. Men samtidigt är hästar fantastiska på så sätt, de presterar ofta på toppen av och inte helt sällan lite över sin förmåga om de har en riktigt bra, kärleksfull relation till sin ryttare.
För mig är inte kärlek godis och exklusiva inköp till hästen. Det är respekt, det är en extra klapp, en eftergift, en förlåtande attityd, att jag med mitt röstläge låter den få trygghet och beröm, att jag arbetar med den systematiskt och lyhört, att jag är konsekvent och att jag utstrålar kärlek.
När man träffar ett ekipage (eller ett mänskligt par för den delen) där det finns äkta kärlek så ser man det nästan omgående. Det liksom bara ligger i luften. Allt går inte perfekt, men det som går snett förlåts och görs om tills det sitter, utan ilska och hårda ord. Tydlighet, visst, men med respekt och omedelbart beröm när minsta lilla bit faller på plats.
Jag har själv fått in hästar i träning som jag känt att om jag skulle ha den här hästen år efter år så hade jag inte älska den på riktigt. Det betyder inte att det är en dålig häst, det är bara inte min hästpartner över lång tid. Men eftersom mina uppdrag oftast är tidsbegränsade så är det inget problem, vi hinner sällan längre än till förälskelsefasen.
Så min uppmaning till dig är: Älskar du inte din häst – sälj den till någon som gör det! Både ditt och hästens liv är för kort för kärlekslösa relationer.
/Jenny Karlsson
Läst 53831 ggr | Kommentarer | Kommentera |
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.