Gästbloggen - Gästblogg: Har din häst skadats? Få koll på skadeståndet!
DEC
28

Gästblogg: Har din häst skadats? Få koll på skadeståndet!


Foto: Camilla Nee

OM DENNA GÄSTBLOGG
Alicia Abreu Gunnarsson är specialiserad på hästjuridik och driver i dag sin egen juristbyrå, Abreu Gunnarsson Juridik. Hon har själv ridit i 22 år och uppskattar främst att träna long reining och dressyr. I ett gästbloggsinlägg förklarar hon hur det fungerar med skadestånd när hästen skadar sig.

Vad händer om din häst plötsligt skadas? Är du medveten om vilka regler som gäller? Det kan kännas osannolikt, men det är samma lagar som används för att bestämma skadeståndet för din bil som för din häst. I lagens mening ses hästar nämligen inte som levande varelser utan som saker, något som blir tydligt i skadeståndsrätten.
Att lagen inte är anpassad efter levande djur kan ställa till det i praktiken, därför ska jag förtydliga vad som gäller för just hästar och hur du som hästägare beräknar skadeståndet om din häst skadas.
  
Grundläggande principer i skadeståndsrätten. För att du ska hitta rätt i lagen är det viktigt att veta att den skada som din häst råkat ut för kallas för sakskada. Hur sakskador ska ersättas regleras i 5 kap. 7 § skadeståndslagen. Sakskador omfattar ersättning för:

  • Sakens värde,

  • Sakens reparationskostnad,

  • Sakens värdeminskning,

  • Annan kostnad till följd av skadan,

  • Inkomstförlust, eller

  • Intrång i näringsverksamhet.

Skadeståndet ska täcka hela skadan som uppstått, varken mer eller mindre. Om saken är helt obrukbar på grund av skadan är det en totalskada. Vid en totalskada ska den som drabbats av skadan få tillbaka så mycket pengar som krävs för att införskaffa en likadan sak och då sker ett avdrag för slitage och ålder. Skadeståndet kan även beräknas efter sakens försäljningspris, det vill säga vad saken hade kostat om den såldes innan den skadades. Utöver det är det eventuellt möjligt att få skadestånd utifrån sakens bruksvärde, om de andra två beräkningssätten inte är lämpliga.
  
Att räkna ut skadestånd för skadade hästar enligt principerna ovan är inte helt enkelt, eftersom att hästar i verkligheten inte är saker. Om principerna följdes skulle det nämligen betyda att du som hästägare inte skulle få skadestånd för kostnader du haft för att vårda din häst, om det annars hade varit billigare att köpa en annan häst i samma ålder och av samma ras. Högsta domstolen har av den anledningen förklarat att huvudregeln inte ska gälla på djur, eftersom att de har en annan karaktär än saker.
  
Högsta domstolen har fastslagit att på grund av att djur inte kan betraktas som vilken sak som helst, är det rimligt för dig som hästägare att söka vård för din häst, även om vårdkostnaderna överstiger hästens ekonomiska värde. Vården får inte vara medicinskt ogrundad och det kan därför vara bra att en veterinär har dokumenterat att det var motiverat att vårda hästen. Kostnaderna får inte heller överstiga det en hästägare rimligen kan tänkas vara beredd att betala i en liknande situation. Du kan även få skadestånd för andra nödvändiga kostnader i samband med skadan.
  
Om din häst dessvärre behöver avlivas på grund av skadorna ses det som en totalskada. Vid en sådan skada finns det, som nämnts, tre olika sätt att beräkna ersättningen. Som regel ersätts den som drabbats av skadan för vad det skulle kosta att köpa en häst med liknande kvaliteter med avdrag för ålder och ”slitage”. Skadeståndet kan även beräknas efter försäljningspriset, det vill säga vad hästen hade kostat om den hade sålts innan skadan. Något som även är möjligt är att ersättning ges enligt bruksvärdet, men det är mindre vanligt. Även vid totalskada kan skadeståndet täcka vårdkostnader och andra nödvändiga kostnader i samband med skadan, så länge det är rimliga och motiverade kostnader.


Läst 45962 ggr

Fler inlägg

JAN
22

Gästblogg: "SIS" – något många hästar lider av


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Johanna Habbe bor i Åseda och arbetar som veterinär. Hon bor på en gård med sin familj inklusive katt, häst och hönor. För fyra år sedan startade hon Facebook-sidan Veterinär Johanna Habbe för att ge människor tips och information om stort och smått som rör djur.

Inlägget nedan, om SIS, skrev hon efter diskussioner i veterinärkretsar.
”Det började egentligen med ’användbarhetsförsäkringen’ och hur många hästar det trots allt är, som på grund av ryttarens okunskap eller inkompetens, rids till skador. Skador som ibland blir återkommande och där hästen döms ut. Tyvärr finns det en del ryttare där häst efter häst drabbas av detta. En diagnos som sällan sätts ’utåt’ är just SIS, som i värsta fall kan orsaka förslitningsskador på hästen och i ’bästa’ fall bara ger en icke-optimal ridning, där små förändringar i sitsen och inverkan gör stor skillnad för resultatet”, säger Johanna.

Just nu arbetar hon med sin ridtränare för att förbättra sina diagonala hjälper, efter att ha ridit länge utan tränare och har hamnat i det hon kallar för ”stark-i-innertygeln-träsket”.
”Det är fascinerande hur bra det gå när man bara gör rätt och rider med hästen i stället för mot hästen. Förhoppningsvis tänker några av läsarna till över inlägget”.


Vet du vad SIS är?
Något som tyvärr många hästar lider av. Mycket svårbehandlat i många fall. Omöjligt att se i hagen, men kan få förödande konsekvenser för hästen. Alla borde känna till detta, men förvånansvärt få är medvetna om denna åkomma och dess följder. Det finns de som har flera hästar som drabbas. Ofta under många år.

Jag tyckte det gick jättebra. Domaren var inte av samma uppfattning. Men det är sällan domaren det är fel på om det inte "går bra". Den jobbiga sanningen är att det så klart är mitt fel, jag som ryttare. Det är väl okej så länge det bara rör sig om uteblivna höga poäng, som för mig. Värre är det när det går ut över hästen, det kan det göra och gör i många fall.

När sitsen är sned blir inverkan fel. Både du och hästen får kompensera om din sits och därmed inverkan är fel – kompensera och bli sneda med felbelastning som följd. I värsta fall leder kompenseringen till hältor. Hältor som läker ut med vila. Men gissa vad som händer när samma ryttare börjar rida igen? Mmm, just det... Hästen har läkt ut, men samma snedbelastning kommer att ge samma skada igen.

Vem skyller man på? Domaren? Hästen? Veterinären? Stallägaren? Hovslagaren? Säljaren? Uppfödaren? Ungefär alla utom den som är orsaken till problemet...

Jag har tagit hjälp av en sadelutprovare och av en tränare, och jobbar från noll. Första dressyrpasset var det att sätta sig rätt, tre centimeter åt vänster i sadeln och sluta rida med innertygeln. Vi jobbade bara i skritt.

Jag måste lära om och göra rätt. Och oj vad bra det går när jag inverkar korrekt. Får se om det funkar även i trav och galopp. Vi blir nog aldrig något Grand Prix-ekipage, men kanske kan vi lyckas få lite höga procent i Lätt B någon gång.

SIS betyder ju helt enkelt "skit i sadeln". För oss betyder det låga dressyrpoäng. För andra kan det betyda en utdömd häst.

/Johanna Habbe


Läst 30905 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
21

Leila Lindholm om ridningens kraft: ”Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig”

OM DENNA GÄSTBLOGG
Kocken Leila Lindholm, känd för sina mat- och bakprogram i tv, är ryttare sedan barnsben. För två år sedan blev hon utbränd, hästarna blev hennes ventil för att komma tillbaka. I ett fint inlägg på Instagram delar hon med sig av vad fyrbeningarna betyder för henne. Vi har fått tillåtelse att publicera inlägget i Gästbloggen.


Foto: Privat

Det finns inget som är härligare än ridning! För två år sedan brände jag ut mig. Efter många år av kanske lite för hektiskt schema sa kroppen ifrån. Det började med yrsel och konstiga smärtor. Jag svimmade hemma hos en vän som hade fest och var borta i flera minuter. Sen fick jag hjärtklappningar och fick genomgå olika läkarundersökningar. Efter bara någon timme på jobbet var jag totalt slut och kunde knappt stå utan att hålla i mig.
  
Jag låg vaken på nätterna och oroade mig för hur jag skulle orka och klara av att driva min verksamhet. Hade ingenting att ösa ur och kände mig som en mus i en hink med vatten som inte orkade simma längre. Nu börjar jag långsamt närma mig min normala kraft och energi igen, men det har tagit tid. Hästarna har varit en stor hjälp i att försöka komma tillbaka. Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig. Det är en ventil och så nyttigt att bara vara i nuet med fullt fokus på vad som händer i stunden.
  
/Leila


Läst 51548 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
15

Gästbloggen: Sårskada på häst – så agerar du

OM DENNA GÄSTBLOGG
Sårskador på häst kan ofta se dramatiska ut och det gäller att hantera dem rätt för att hästen ska kunna läka optimalt. Veterinär Johanna Almerén, på Brunmåla hästklinik, delade på Facebook med sig av tips och råd. Vi har fått tillåtelse att publicera dem här i Gästbloggen.

Plötsligt en dag händer det. Hästen kommer in från hagen med ett sår! Vad gör du då?
Ibland ser det ganska dramatiskt ut. En bra början är att spola bort blod och smuts med ljummet vatten för att tydligare se omfattningen av skadan. 
  
Lokalisera var sårskadan sitter. Är det nära en led, senskida eller ett öga bör man så snart som möjligt kontakta en veterinär. Likaså om det ser ut att gå in mot buken eller andra organ.
Sedan får man göra en bedömning om såret ser djupt ut. Sticksår kan vara luriga, det kan se litet ut för ögat men gå väldigt djupt vilket försvårar rengöring. 
Om såret blöder är det bra att sätta på ett rent bandage för att hämma blödningen och skydda såret. Bandaget hindrar även vävnaden runt såret från att svälla upp.
  
Ta även tempen på hästen regelbundet. Vid feber – kontakta veterinär. Normaltemperatur för en häst är lägre än 38,2. Kontrollera även om hästen är halt genom att skritta i stallgången.
Verkar såret vara ytligt som ett skrubbsår, och hästens allmäntillstånd är bra, kan du avvakta och skydda såret med ett bandage. Tänk på att låta det luftas ibland då det hjälper läkningsprocessen och håll hästen under uppsikt.
  
Kontakta alltid veterinär om:

 • Såret sitter nära en led/senskida/senor/öga.
 • Om såret är djupt.
 • Om såret går in mot bröst/bukhåla eller involverar andra organ.
 • Om hästen har feber.

/Johanna Almerén


Läst 64651 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv