Gästbloggen - Gästblogg: "Jag har ingen riktig häst"
APR
27

Gästblogg: "Jag har ingen riktig häst"

OM DENNA GÄSTBLOGG
Linnea Hasselqvist är 20 år och har en ridtravare, hon har tröttnat på att travare som omskolas till ridhästar nedvärderas. I sin blogg skriver hon att ridtravare också är hästar. Vi har fått tillåtelse att publicera inlägget här i Gästbloggen, läs mer i Linneas blogg.


  
Jag har ingen riktig häst

Travhästar. Vamblod. Ridtravare. Kalla dem vad du vill, men kom aldrig och påstå att de inte är riktiga hästar. Jag (och säkerligen andra) som har en ridtravare har fått höra ett flertal gånger;
  
"Ridtravare kan ju inte hoppa?"
"Är det inte jobbigt att ha en travare, de kan ju typ inget?"
"Travare kan väl inte galoppera?"
"Varför har du en travare om du vill träna och typ tävla?"
"Varmblod är ju så klumpiga…"
"Varför köper du inte en riktig häst istället?"
  
Well. Nu ska ni få höra något som antagligen kommer komma som en chock... Varmblodiga ridtravare är också hästar. Förvånad? Tänkte nästan det.
  
Att vissa ridtravare inte "kan" hoppa beror helt och hållet på hur den tränas, och hur musklad den är. Great t.ex. är inte så duktig på att hoppa, för jag har inte som mål att hoppa med henne, men min väns ridtravare kan hoppa 1.10m. Det beror på att Great är inte tränad till att hoppa, men det är min väns häst. Alla hästar kan hoppa, och så är det. Dock har alla olika kapacitet liksom vi människor.
  
Att en ridtravare "inte kan någonting" beror också på hur den tränas. Om den är tränad till att springa på travet, klart som sjutton att den inte kan medelsvår dressyr då? Det är väl logiskt.
  
Ridtravare kan galoppera, det kan hästarna som tränas till travet också göra. Det handlar fortfarande om kapacitet och träning. Vår förra ridtravare Eddie var svår att få galopp på, för han var inte tränad till det. Han rusade gärna in i galoppen och hade lättast för att galoppera ute i "skogen", helst i uppförsbackar. Great kan fatta galopp från skritt.
  
Ja, varför har jag en ridtravare om jag vill träna och tävla? För att de kan lära sig lika mycket som andra hästar, bara att det kanske tar längre tid, eller så kan de inte alls, liksom vissa hästar som är uppfödda till hoppning inte alls vill hoppa. Det är väldigt individuellt.
  
Varmblod är klumpiga? Jag känner minst lika många andra hästar som är klumpiga, så jag förstår inte varför just ridtravare har fått den stämpeln liksom kallblod.
  
Och den sista och vanligaste frågan... Varför köper jag ingen riktigt häst? Jag hade ingen aning om att ridtravare inte var hästar. Vad är de då? En annan ras liknande elefanter? Jag förstår frågan, och jag förstår att det menas att ridtravare inte har någon kapacitet, och inte kan komma någon vart. Men det är helt fel.
  
Självklart har ett halvblod som är avlat till att hoppa 1.30m andra förutsättningar jämfört med en travare som är avlad till att kunna springa fort rakt fram. Man får inte glömma dess härstamning och heller inte dess förutsättningar som att deras benställning är på ett annat sätt än t.ex. ett halvblod. Detta gör att en ridtravare kan behöva dubbelt så mycket träning som det där halvblodet med fin hoppstam. Att hästarna är byggda olika gör inte att hästen är mindre häst bara för att. Likaså med kallblod. De är byggda för att dra vagnar, kunna gå bra i kuperad terräng och gå långa sträckor, och då är det klart att de behöver kanske mer och lite annan träning för att kunna tävla i hoppning eller dressyr. Däremot finns det ridtravare (eller kallblod) som naturligt inte alls ville springa på travet men som ÄLSKAR att hoppa och/eller vara ute i skogen och galoppera.
  
Nu är inte att tävla det viktigaste, men det är det ämne och exempel många ofta tar upp gällande ridning. Och bara för att man inte vill tävla betyder det heller inte att man är mindre värd som ryttare.
  
En sak som många verkar tro är att det är många som vill ha häst och köper ridtravare bara för att de är billiga. Att vissa människor inte har råd med en "fin" häst så då tvingas de att köpa ett "fult gammalt varmblod". I vissa fall handlar det såklart om pengar. Alla har inte råd (eller lust) att köpa en "typisk stjärna med kapacitet" för 250.000kr, eller ens för 30.000kr. Men kärleken till en häst sitter väl ändå inte i dess pengavärde? Vad är det som säger att bara för att en häst kostar 250.000kr så är den värd att älskas mer? Då är den värd att få ett bra hem? Och vad är det som säger att hästen är fin bara för att den är dyr?
  
Jag vet om människor som har köpt dyra och "fina" hästar som ständigt är skadade, har blivit triangelmärkta eller som inte alls vill ut på tävlingsbanan. Ett högt pris garanterar inte alltid den "perfekta" hästen. Och om jag bara vill ut och lulla runt i skogen, varför måste jag då ha den där "riktiga" hästen? 
  
Kan inte jag få älska min häst för att den är min, för att den är min bästa vän, för att vi litar på varandra, och framför allt för att den, till skillnad från många människor, inte dömer en efter ens kapacitet, mål, värderingar eller utseende?
  
Alla hästar har rätt att bli älskade oavsett storlek, ras, färg, kapacitet eller mål. 
  
Du har ingen som helst rätt att kalla mig misslyckad, min häst ful eller säga att jag borde skaffa mig en riktig häst bara för att jag har en ridtravare.
  
"Alla är genier. Men om du dömer en fisk utifrån dess förmåga att klättra i träd, då kommer den att leva hela sitt liv i tron att den är korkad” (Albert Einstein)

taggar


liknande webbartiklar


Läst 65258 ggr

Fler inlägg

FEB
21

Gästblogg: "Tröttnat på alla normer inom ridsporten"


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
15-åriga Rim Al-Attar besökte stallet av en slump för tre år sedan. Nu rider hon flera gånger i veckan och siktar på att tävla högre klasser i framtiden. Ridningen har gett henne bättre självförtroende, även om hon upplever att både tidigare skolkamrater och äldre i stallet har ifrågasatt att hon som muslimsk tjej rider och att hon har slöja i stallet. I denna text berättar hon om sina tankar kring normer inom ridsporten. Läs även Hippsons intervju med Rim.

Det normala i det onormala och tvärtom
 
"Jag har tröttnat så på alla normer som finns inom ridsporten. Häromdagen stod jag klar med en helt fixad häst, den var sadlad och tränsad. Plötsligt märker jag hur en äldre kvinna står och stirrar på mig. Det kändes inte som en positiv blick direkt, den var vass och kändes i ryggen på mig. Några blickar senare kommer damen fram till mig. Hon tittar på mig från huvud till tå och upp igen mot mina ögon. Sedan öppnar hon munnen och börjar tala.
 
– Hur hade du tänkt rida med den på huvudet? Jag tycker att du ska ta av den, det kommer vara för varmt, säger hon och stirrar rakt in i min själ med en helt stilla blick.
Jag frös till i början, men sedan fick jag energi att svara. Händelsen har fått mig att inse hur mycket normer det finns i allt man gör. Ridning är en del av min identitet och det jag gör, den har gjort mig hel.
  
Jag blir så sjukt irriterad på att alla tror att man måste vara si och så om man ska rida. Det finns föreställningar om att man måste vara blond med långt hår, ett rikemansbarn och dessutom ha en del utrustning som kostar en förmögenhet. Sedan ska man helst vara från Europa eller andra specifika, rika länder.
Om du ska rida ska du inte ha slöja på dig, inte ha någon funktionsnedsättning eller en annan sexuell läggning än heterosexuell. Du ska dessutom tillhöra kristendomen, som om det var religionen som kom på ridningen. Det säger de oskrivna reglerna. Särskilt svårt kan det vara om du är kille, då ska du inte rida eftersom det är 'en tjejsport'.
  
Dessa oskrivna regler bryter ner samhället bit för bit. Ibland önskar jag att tiden bara kunde spolas tillbaka till när de oskrivna reglerna föddes. Att allting ändrades där och då. En önskan skulle vara att man bara kunde radera normerna från samhället. Jag är trött på att konstant hålla mig till det normala. Folk blir nedslagna när de går emot och möter normer som finns inom sport, religion och kultur. Hur svårt ska det vara att inte lägga näsan i blöt? Människor som ifrågasätter ditt värde vill dig inte väl, det kan man garantera.
  
Eftersom jag inte känner kvinnan som kom fram till mig visste jag inte om hon menade väl eller inte. Å ena sidan visade hon mig att hon inte tyckte om att jag hade slöjan på med hästarna i närheten. Men å andra sidan ville hon kanske inte att jag skulle få värmeslag när jag red, då det är väldigt jobbigt att göra de fantastiska rörelserna med din fyrbenta 'kollega' när det är varmt. Därför var mitt svar väldigt uppenbart, inte trevligt riktigt men inte heller kaxigt. Det blev, så som normerna hade sagt, ett 'normalt' svar.
– Jag behöver inte vara exakt som alla andra om jag ska rida, jag har min frihet, sa jag med en trevlig röst.
  
Det var då kvinnan insåg vilket misstag hon gjort, trots att jag inte gick emot henne eller hade en hemsk attityd. Min vänliga röst hade fått henne att inse hur förfärlig hon var mot mig. Hennes svar var ett leende och en liten nickning på vägen ut från stallet, sedan gick hon sin väg.
  
Efter den händelsen har jag insett att 'normalt' inte är så dåligt egentligen. Om du är 'onormal' är du unik och fascinerar andra, dina egenskaper kommer att lyftas fram. När det onormala i det normala lyfts upp kommer fler ha mer gemensamt. Då blir det onormala normalt.

/Rim Al-Attar"
  
Du kan följa Rim på Instagramkontot Rimsridning


Tidigare på Hippson.se:
15-åriga Rim: "Hästar bryr sig inte om religion eller utseende"
Gästblogg: "På hästryggen kände jag mig fri från alla normer och gränser"


Läst 733 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
01

Karin Öljemark om hur du får med dig hästen i "bubblan"


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Karin Öljemark är dressyrtränare och ryttare, med tävlingsmeriter upp till internationell Grand Prix. Hon är dessutom mental tränare. Efter att ha arbetat som beridare i Tyskland i 20 år flyttade hon hem till Sverige för tio år sedan. Hon har sin bas på den egna gården Velaro i Enköping där hon tränar dressyrekipage och utbildar hästar. I inlägget nedan tipsar Karin om hur man ska utstråla rätt känslor för att få hästen med sig.

Tänk på att hästarna är experter på att läsa av dina känslor. Vill du att din häst väljer att vara med dig i bubblan måste du också fylla bubblan med de känslor som din häst behöver av dig och vill vara i. Mental styrka är att kunna styra sitt inre tillstånd, attityd och känslomix även i krävande situationer.

Det går medvetet att träna. Börja med att tänka ut vilka känslor som funkar bäst i bubblan när du och din häst tränar. Tänk tillbaka på lyckade pass och fråga dig vad du utstrålade då. Förbered dig mentalt innan både träningspass och tävling. Bli medveten som första steg. Steg nummer två är att lite varstans i vardagen försöka beställa en viss känslomix. Lär dig vad du kan tänka på för att hamna i de rätta känslorna. Lägg även märke till som en egen liten kroppsbeskrivning av hur kroppen känns när den är i ditt önskade tillstånd.

Du kan uppnå rätt känslomix genom att lägga kroppen i ditt önskade läge, likväl som att du kan gå över tankar och bilder. Helheten är när både kropp och knopp är i tillståndet. Träna dig till mental styrka.

/Karin Öljemark


SADELVECKA PÅ HIPPSON!
Hitta din nästa sadel på Hippson Market

Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR

Har du en egen sadel att sälja?
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger en extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Vill du ha hjälp med att komma med kan du kontakta: info@hippsonmarket.se

Läst 24984 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
22

Gästblogg: "SIS" – något många hästar lider av


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Johanna Habbe bor i Åseda och arbetar som veterinär. Hon bor på en gård med sin familj inklusive katt, häst och hönor. För fyra år sedan startade hon Facebook-sidan Veterinär Johanna Habbe för att ge människor tips och information om stort och smått som rör djur.

Inlägget nedan, om SIS, skrev hon efter diskussioner i veterinärkretsar.
”Det började egentligen med ’användbarhetsförsäkringen’ och hur många hästar det trots allt är, som på grund av ryttarens okunskap eller inkompetens, rids till skador. Skador som ibland blir återkommande och där hästen döms ut. Tyvärr finns det en del ryttare där häst efter häst drabbas av detta. En diagnos som sällan sätts ’utåt’ är just SIS, som i värsta fall kan orsaka förslitningsskador på hästen och i ’bästa’ fall bara ger en icke-optimal ridning, där små förändringar i sitsen och inverkan gör stor skillnad för resultatet”, säger Johanna.

Just nu arbetar hon med sin ridtränare för att förbättra sina diagonala hjälper, efter att ha ridit länge utan tränare och har hamnat i det hon kallar för ”stark-i-innertygeln-träsket”.
”Det är fascinerande hur bra det gå när man bara gör rätt och rider med hästen i stället för mot hästen. Förhoppningsvis tänker några av läsarna till över inlägget”.


Vet du vad SIS är?
Något som tyvärr många hästar lider av. Mycket svårbehandlat i många fall. Omöjligt att se i hagen, men kan få förödande konsekvenser för hästen. Alla borde känna till detta, men förvånansvärt få är medvetna om denna åkomma och dess följder. Det finns de som har flera hästar som drabbas. Ofta under många år.

Jag tyckte det gick jättebra. Domaren var inte av samma uppfattning. Men det är sällan domaren det är fel på om det inte "går bra". Den jobbiga sanningen är att det så klart är mitt fel, jag som ryttare. Det är väl okej så länge det bara rör sig om uteblivna höga poäng, som för mig. Värre är det när det går ut över hästen, det kan det göra och gör i många fall.

När sitsen är sned blir inverkan fel. Både du och hästen får kompensera om din sits och därmed inverkan är fel – kompensera och bli sneda med felbelastning som följd. I värsta fall leder kompenseringen till hältor. Hältor som läker ut med vila. Men gissa vad som händer när samma ryttare börjar rida igen? Mmm, just det... Hästen har läkt ut, men samma snedbelastning kommer att ge samma skada igen.

Vem skyller man på? Domaren? Hästen? Veterinären? Stallägaren? Hovslagaren? Säljaren? Uppfödaren? Ungefär alla utom den som är orsaken till problemet...

Jag har tagit hjälp av en sadelutprovare och av en tränare, och jobbar från noll. Första dressyrpasset var det att sätta sig rätt, tre centimeter åt vänster i sadeln och sluta rida med innertygeln. Vi jobbade bara i skritt.

Jag måste lära om och göra rätt. Och oj vad bra det går när jag inverkar korrekt. Får se om det funkar även i trav och galopp. Vi blir nog aldrig något Grand Prix-ekipage, men kanske kan vi lyckas få lite höga procent i Lätt B någon gång.

SIS betyder ju helt enkelt "skit i sadeln". För oss betyder det låga dressyrpoäng. För andra kan det betyda en utdömd häst.

/Johanna Habbe


Läst 81641 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.