Gästbloggen - Gästblogg: "Kostnader för att tävla internationellt"
MAR
11

Gästblogg: "Kostnader för att tävla internationellt"

OM GÄSTBLOGGEN
Dressyrryttaren Lina Dolk har flera gånger ridit i landslaget och driver i dag Dolk Dressage i Sörmland. Utöver att utbilda hästar siktar hon även på att rida mer internationellt med Biggles 1015 och Languedoc. I sin blogg berättar hon om vardagen och tävlingarna. Ett blogginlägg, om vad det kostar att tävla internationellt, har vi fått tillåtelse att publicera här på Hippson.
Till Linas blogg


Foto: Anna Edling
 
"Det är verkligen superkul att kunna tävla internationellt. Dels vill man mäta sig med de andra nationerna, dels känna av hetluften och bli dömd av fler utländska domare. Du måste tävla internationellt för att bli uttagen till EM, det  är oftast väldigt bra tävlingsplatser att besöka och det är roligt att se nya platser.
  
OCH, nej detta är inget ”tycka synd om mig-inlägg”, som några få personer får det hela till när man berättar om kostnaderna. Detta är exakt vad det kostar, jag vet att väldigt många vill veta vad en internationell resa kostar och allt runt det. Och ja, även om jag vet de ungefärliga kostnaderna inför varje resa så får man ändå magknip när man räknar ihop allt... Herrejösses vad allt kostar!
 
1. Pass. För att tävla internationellt måste hästen ha ett FEI-pass (ett till pass mot de vi har här i Sverige). Och att göra ett nytt FEI-pass kostar 2 700 kronor per häst. Passet gäller i fyra år, sedan måste det förnyas vart fjärde år, då kostar det 2 170 kronor per pass för att få en stämpel typ. Både Biggles och Dokkis pass ska sjävklart förnyas i år.
  
2. Licens för en klubb, 805 kronor.
  
3. Jag själv måste ha FEI-licens för att få tävla internationellt som kostar 3 545 kronor per år utöver min vanliga licens, man uppgraderar till FEI-licens i TDB.
  
4. Hästarna måste ha FEI-registrering som kostar 210 kronor per häst per år.
 
Dessa kostnader är alltså endast för att få ordning på pappersgörat först = 9 110 kronor blev det (!) för mig, Biggles och Dokki i endast licenser/pass detta år.
 
Sen, innan avresa, måste man göra ett hälsointyg (som jag skrev om innan resan). Vi tog ut Distriktsveterinärerna från Flen, denna otroligt enkla koll kostar cirka 1 200 kronor. Har inte fått fakturan ännu men det är vad det brukar gå på.
  
För att tävla internationellt ska hästarna även vaccineras varje halvår. Kostnad 700 kronor per häst i halvåret (har tagit ut veterinär hit, då jag har haft flera i stallet som ska vaccineras samtidigt) = 2 800 kronor per år för ”mina” två internationella hästar.

Nu till själva resan:

Uppstallning på resan = 800 kronor för två nätter.

Diesel: 5 000 kronor.

Båt: (Letar efter kvittot! Återkommer snart!)

Bro: 995 kronor enkel resa = 1 990 kronor.

Hotell på resan, två nätter = 1 980 kronor.
(Elin och jag bor oftast i lastbilen när vi reser, men det gick inte för sig med pappa på resan.)

Hotell Belgien måndag–söndag: 5 684 kronor.

Uppstallning/tävlingsanmälan: 4 282 kronor. Sen måste man köpa till spån under veckan. Jag kan inte packa med spån, eftersom jag åker liten lastbil och redan har all packning och hösilage med mig.

Men jag vann 5 086 kronor (Man blir inte rik på dessa tävlingar genom att placera sig, haha. Men man blir så klart väldigt tacksam för alla avdrag. Tacka vet jag Dressage Power och Lövsta Future Challenge...) så de pengarna drogs av för box/anmälan/spån. Så slutsumman blev 1 129 kronor att betala.
  
Kompetensbevis för hästtransportörer, för att få köra hästen. Det kostar 2 150 kronor för att göra denna utbildning på distans. Engångssumma och detta gäller tills nya förordningar kommer. Hoppas aldrig, hehe.
  
Sedan kostar så klart maten, jag äter inte direkt ute så här ofta hemma kan jag skriva under på. Och det var väldigt dyrt faktiskt i Belgien för maten.
 
OBS! Ni som reser utomlands måste även ha er lastbil godkänd för det. Ingen aning om vad det kostar att ta ut en kontrollant för detta, det gjorde bästa Horsepartner till min lastbil innan jag fick hem den. Jag har aldrig blivit stoppad för kontroll, men alla säger att Danmark är landet där det kan ställa till sig lätt, kanske många kontroller där? Vet inte.
  
Sen ska jag så klart betala Kristian för träningshjälp, boende och flyg. Men jag vill inte skriva ut priset här då jag har det mellan honom och mig. Har du fler hästar hemma måste du även få hjälp med dem. Jag valde att ställa Biggles på Ågesta och betala uppstallning och träning där eftersom Elin jobbar, hon hinner inte med allt ensam.
  
Pappa som inte är hemma och jobbar förlorar så klart också pengar på att vara med mig.
 
Och sjävklart är det LYX att kunna tävla internationellt och ingen som tvingar i väg mig, utan vi fixar detta på något konstigt vis = jobba otroligt mycket. Jag är väldigt tacksam att jag har kunnat göra det några gånger under mina år som ryttare. Långt ifrån alla har dessa möjligheter och att jag själv kan göra detta nu när jag är vuxen och ska få det hela att rulla runt är tack vare stipendiet. Jag hade inte haft råd annars att åka på fler internationella. Planen är ju att även åka till Danmark nu i april, men det är i alla fall nära.
  
Helt galet att vår ridsport ska vara så dyr. Tänk så många duktiga ryttare vi tappar på vägen för att ekonomin stoppar. Och så många sömnlösa nätter man ligger och grubblar på detta.
 
Mvh Lina"


Läst 59461 ggr

Fler inlägg

MAR
17

Gästblogg: Dryckesvanor – lagom är bäst!

OM DENNA GÄSTBLOGG
På vintern kan det vara svårt att få hästarna att dricka tillräckligt, och många oroar sig för kolik och förstoppning. Mälaren hästkliniks veterinär Anna Kendall förklarar hur mycket vatten hästen faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.


Djurvårdare Elin ger en lycklig Ritmo slobbermash.
  
”Just nu kan det vara svårt att få hästen att dricka ordentligt, med förstoppning och kolik som följd” är meddelandet man hittar i överskrifter lite överallt under vinterhalvåret. Här förklarar Mälaren Hästkliniks Anna Kendall hur mycket vatten din häst faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.
  
Så mycket vatten behöver hästen
Vi ser många fler patienter med förstoppning under vinterhalvåret än på sommaren, när hästarna inte längre får i sig lika mycket vätska via gräset. 
En häst behöver få i sig ungefär 50 milliliter vatten per kilo kroppsvikt och dygn. Det betyder att en 500-kiloshäst behöver cirka 25 liter vätska, men detta inkluderar allt vatten – både dricksvatten och det som finns i fodret.
Om det är mycket varmt ute eller om hästen arbetar kan det behövas mer vätska, och om hästen står i perfekt anpassad temperatur och bara vilar sig kan den klara sig på mindre. 50 milliliter/kilo är dock ett ganska bra riktvärde om man är fundersam på om ens häst dricker ”lagom”.
  
Vad gör man om hästen inte vill dricka tillräckligt? 
Detta är ett vanligt problem och det finns några knep att ta till. Dels behöver man se till att hästens vatten är smakligt och rent. En del hästar dricker bättre om de kan få ljummet vatten. Att blanda äppeljuice eller päronjuice i vattnet kan också hjälpa, men är kanske inte en bra långsiktigt lösning eftersom juice innehåller en del socker.
Vår stallpersonal brukar göra blöt gröt av kraftfoderpellets eller lucern till de hästar som är dåliga på att dricka, och det slinker ner bra hos de flesta så länge de har god aptit. Det finns också olika typer av mash som kan blandas med vatten och som kan göra det lättare att få i hästen den vätska den behöver.
Om man måste kan man se till att hästen får i sig hela dygnsbehovet av vätska genom sin gröt- eller mashblandning. Det kan då vara bra att mäta hur mycket vatten man använder i maten så att man vet om hästen har fått i sig allt den behöver. 
  
Salta inte hästens mat
Många provar att salta på hästens mat för att få den att dricka bättre, men det är sannolikt inte det bästa sättet. Om man äter mycket salt blir man visserligen törstig, men det beror på att små specialceller i njuren reagerar på den ökade saltkoncentrationen i blodet. Dessa celler ger signal till njuren att något måste göras, saltet (natriummolekylerna) måste bort ur kroppen för att återställa balansen och det gör kroppen genom att göra sig av med saltet i urinen.
Men för att få ut natriumet måste vatten följa med. Salt och vatten åker ut, man kissar alltså mer och slutresultatet blir att kroppen blir uttorkad om man inte samtidigt dricker för att kompensera vätskeförlusten. Även om hästen till synes dricker mer efter en saltad måltid, behöver den alltså inte nödvändigtvis bli bättre uppvätskad. Det är därför bättre att erbjuda saltsten vid sidan av maten och att inte tvinga hästen att äta mer salt än den själv väljer.
  
Det finns också hästar som dricker för mycket!
Den vanligaste orsaken till att hästar kissar mer än normalt är att de ”okynnesdricker” mer än de egentligen behöver. Även om ökad törst kan bero på problem med njurarna, är den vanligaste orsaken att hästen har gjort det till en ovana att dricka fast den inte behöver.
Det första vi gör vid utredning av dessa fall, är att djurägaren får göra en vattenmätning över 24 timmar före besöket hos oss. Man tar sedan ett urinprov och ett blodprov för att kontrollera njurfunktionen.
I vissa fall kan man redan då avgöra om njuren fungerar normalt och om man kan begränsa hästens tillgång till vatten. I andra fall behöver man göra en så kallad ”törstning” där man under kontrollerade former tar bort vatten från hästen och övervakar om den kan koncentrera urinen. Om njuren inte klarar av detta behöver man gå vidare med mer fördjupade undersökningar.
Lyckligtvis är njurproblem mycket ovanligt på häst, till skillnad från hundar och katter där dessa problem är vanliga."


Läst 14961 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
13

Gästblogg om hur du behandlar mugg

OM DENNA GÄSTBLOGG
Med våren kommer tjällossning och leriga hagar – och med det också risken för mugg. Brunmåla hästklinik tipsar om hur du undviker åkomman, samt hur den bör behandlas.


Foto: Brunmåla hästklinik och Adobe Stock
  
Veterinärerna om mugg: ”Huskurer snarare stjälper än hjälper”
 
Mugg är ett samlingsnamn för dermatit, det vill säga hudinflammation, i huden vid och omkring karleden på hästen. Det kan orsakas av till exempel bakterieinfektion, parasiter eller inflammation i blodkärlen.
Att hästen har mugg kan som nämnts ovan bero på flera olika orsaker och alla hästar får därför inte samma behandling. Behandlingen måste anpassas efter varje enskild individ, typ och grad av sjukdom.
Det är också lätt att de många "huskurer" man har provat hemma snarare stjälper än hjälper. Låt en veterinär undersöka hästen i ett tidigt skede för att minska risken att drabbas av en alltför långdragen process.
 
  
Några tips på vägen: 
1. Undvik leriga och blöta hagar – mikrosprickor i huden som fukt och lera orsakar öppnar upp för bakterier etcetera att komma in.
2. Schamponera inte hästens karleder för ofta – du tar bort hudens skyddande fettlager och dess naturliga och goda bakterieflora.
3. Se till att inte skydd och boots ger skavsår.
4. Varje häst bör ha sina egna skydd och boots då mugg i vissa fall (!) kan vara smittsamt.

/Veterinärerna på Brunmåla hästklinik


Läst 38688 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01

Vart tar pengarna vi betalar för att tävla vägen?


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Hoppryttarna Hanna Jönsson, Sigrid Westerholm och Jenny Östberg Hjort driver hästbloggen Trojkan. De kallar sig genuina hästnördar med små medel och stora drömmar, och delar med sig av sin vardag. I ett inlägg undrar de över vart pengarna man betalar in till Svenska Ridsportförbundet för att få tävla tar vägen. Svenska Ridsportförbundets svar under inlägget.
Hela bloggen hittar du här: Trojkan

"Tävlingssäsongen 2018 har börjat knacka igång och bankkonton över hela Hästsverige börjar tömmas. Som inför varje säsong väcks frågan som ingen verkar ha något kristallklart svar på, nämligen vart går alla pengarna?

Innan man ens har anmält sig till första tävlingen har man gjort av med nästan 1 500 kronor förutsatt att man bara har en häst. Den summan man pungat ut gör att man får möjlighet att anmäla sig och medverka på tävlingar med en licensierad häst under ett helt år. Tävlingar som man sedan får betala ytterligare summor för innan man faktiskt kommer till start.

Men vi backar bandet och går tillbaka till den här första summan. För att få vara med och tävla är det första man gör att betala in en medlemsavgift till den förening man behagar att rida för, en förening som är kopplad till ridsportförbundet. I och med det medlemskapet får man en omfattande olycksfallsförsäkring/allmänförsäkring som  gäller alla medlemmar till ett förbund som är kopplade till Riksidrottsförbundet. Så långt känns summan rimlig och allt i sin ordning, förbundet ska ha sin del av kakan också så ha i åtanke att inte hela medlemsavgiften går till föreningen. Det känns rimligt för de måste säkert i sin tur betala någon avgift till Riksidrottsförbundet.

Steg två är att betala en summa på 800 pix till förbundet för att få tävla. Man blir då registrerad och blir påmind om att man som medlem har den där omfattande försäkringen via Folksam. Här börjar det skava men varje år betalar man såklart ändå, en vill ju tävla. Men man kan inte undgå att undra vad är det som kostar för förbundet som gör att 800 kr är en relevant summa för en ryttarlicens? Vill jag kunna tävla med min häst som sporten ändå går ut på så får jag betala ytterligare 300 kr. För det får jag anmäla just den hästen till tävling och hästen registreras vilket gör att SvRF kan ha koll på hur många hästar som tävlar samt redovisa resultat för varje häst. Ja alltså det är den informationen man får när man klickar på hästlicens när man undrar vad i tjänsten som är värt 300 kronor per häst och år?

När pengarna är betalda och man egentligen betalat en halv stallhyra för att bli registrerad och få en försäkring så ska man betala ännu mer hela året innan man pungar ut startsumman igen nästa år. Tävlingsavgifter känns helt rimliga för ni vet ju att förbundet bistår inte med mycket mer än en checklista och regler när det ska arrangeras tävling. Arrangörerna betalar domare, överdomare, banbyggare och så vidare. Så de där slantarna för att man är med på en tävling en föreningen svettats och blött för att genomföra betalar jag glad i hågen. Arrangörerna som jag uppfattar det ska också bidra med en slant till förbundet. Jag har nämligen uppfattat det som att de ska betala förbundet per klass som anordnas? Jag kan ha fel information men om någon är mer påläst får en gärna kommentera vilka summor det handlar om och till vilket syfte? Eller om det kanske är så att förbundet inte ska ha pröjs alls. Men om det ska betalas så skaver det igen för arrangörerna betalar ju själva för funktionärer och dataprogram så vilken tjänst förbundet erhåller som de ska ha betalt för känns ytterst oklart.

De här funktionärerna då, de blir ju faktiskt utbildade genom förbundet men få inga illusioner för det ska förbundet också ha betalt för, utbildningarna alltså inte illusionerna men det kanske är en utgift till nästa år. Jag kan inte komma på någon utbildning som förbundet håller som de inte tar betalt för? Undra om det inte också tar betalt för att utbilda folk som ska hålla i grönt kort-kursen?

Så vad gör förbundet tänker man nu? Vart går alla pengar? För allt kostar och mycket. På deras hemsida står de att de tillhandahåller regler, register, företräder ridsporten i samhället och kvalitetssäkrar yrkesprofessionella och ridskolor med mera. Men med tanke på vad man betalar för det där registret, reglerna och utbildningarna så känns det som att det borde finnas ett överskott någonstans. För summorna betalar vi ju, år efter år, tävling för tävling så vart går pengarna?"

Svenska ridsportförbundets svar:
"Svenska Ridsportförbundet har en omsättning på drygt 97 miljoner för 2017. Vår uppgift är att skapa förutsättningar för att ridsporten ska ha en självklar plats i samhället och att våra föreningar kan erbjuda en verksamhet med kvalité. 97 miljoner är mycket pengar, men så har också vår organisation en mycket omfattande verksamhet där både utgifter och inkomster är stora. De medel som kommer in från sponsorsamarbeten går till verksamheten i riktade satsningar främst inom sport/tävling, utbildning och ryttarutveckling för samtliga nivåer. Alla våra SM-arrangörer får ett arrangörsbidrag från sponsormedlen. De år Svenska Ridsportförbundets bokslut visar överskott läggs pengarna till eget kapital, som är ett förbunds sätt att spara. Riksidrottsförbundet rekommenderar ett förbund av vår storlek att ha ett eget kapital på 13,5 miljoner, det ska täcka verksamhetens utgifter under ett halvår om det skulle bli nödvändigt. Det som överskrider den summan kan förbundet förfoga över. Vi arbetar bland annat med att ytterligare utveckla digitalisering och IT för hela förbundet och i år arrangeras ridsportens samlade VM i USA där vi har för avsikt att delta i fem grenar. För att klara extra utgifter kommer de två senaste årens ekonomiska överskott att användas."

 


Läst 72487 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Back home

Portugal-bloggen

Upp-och-ner, upp-ner.

Kajsa Boström

Hektiska dagar!

Therese

Till Husbloggarna