Gästbloggen - Gästblogg: "Morgonmänniskor – ingen förstår sig på dem"
MAR
24

Gästblogg: "Morgonmänniskor – ingen förstår sig på dem"

Foto: Tomas Holcbecher

OM DENNA GÄSTBLOGG
Anna Hassö är en av Sveriges främsta fälttävlansryttare. I det här inlägget, som hon först publicerade på sin privata blogg, skriver hon med glimten i ögat om ryttare inom olika grenar och deras vardagsrutiner.

"Ingen förstår sig på dem, morgonmänniskorna. Tvärtom, man stör ihjäl sig på dem. Det finns alltså de som tycker att man är duktigare om man börjar rida 07.00. Jag ska börja med extremerna, de börjar inte rida 07.00, de är PÅ GYMMET 07.00. Suck. Alla de andra dagarna börjar de rida 07.00 och är så läskigt pigga så man har lust att snooza en halvtimme till bara för att. Ok, vi börjar från början...
  
Dressyrryttaren. Jag vet inte när de gör stallet, men helt klart mockar de med hästarna inne i boxen, vilket för oss andra är helt otänkbart. Och tiden för denna syssla vill jag inte ens tänka på, om man börjar rida 07.00. Fast så klart, de mockar ju inte själva, så det spelar ingen roll. Ströar med pappersströ, för då kan inte hästarna börja hosta. Sedan rider man så många som möjligt (någon annan kan leda hästen ganska länge innan uppsittning), samtliga lindade upp över knäna, och så MÅSTE man vara klar innan 13.00. Annars är man en dålig människa.
  
Jag tror på fullt allvar att de måste spika (läs spajka) sin frukost (vågar inte ens tänka på vilken tid de intar den) med något serum som gör detta möjligt... Efter detta intas lunch på något fashionabelt ställe, där bara Amazonasueca-stövlar är godkända för inträde. De riktigt uthålliga, eller de som även spajkar lunchen, de orkar ha några lektioner på eftermiddagen. Hur man nu kan leva på att ha dressyrlektioner för en ryttare i taget är för mig en gåta, alltså rent ekonomiskt menar jag då. Hörde att Ulla Saltzbulle tog 4.000 kronor per lektion. Då förstår man ju litet bättre. Hästskötarna spenderar resten av dagen med att linda upp lindor och mocka en gång till, för de flesta gick inte ut i dag då det kom litet duggregn, och de som var ute kom in 11.
  
Hoppryttaren säger till hästskötaren att den kommer vid typ 10 (inte 10.00, så specifik tid ges ej). Sedan kanske det händer något oförutsett, typ gramanen gick sönder i går, så man måste åka till skomakaren och få den fixad först. Så när första hästen har stått iordninggjord på gången i en timme, då poppar hoppryttaren upp, och tar en liten markarbetsrunda på fibersanden i 20 minuter, med mobilen på tvären innanför hjälmen och huvudet på sned.
Sen ringer Sven Ingvar och säger att den där svarta var fin, den skulle jag vilja se i dag! Men inte hos dig, utan hos Petther. Så då måste lastbilen högtryckstvättas innan vi kan lasta, hästen måste nog klippas lite extra runt öronen och på nosen, så att det inte finns en risk att något litet morrhår sticker ut. Den är inte riden på tre dagar eftersom alla har varit på meeting, så DEN måste ut i skritten först innan man kan lasta. Och packa det där långa pelhamet förihelvete. Svarten lastas, utan morrhår.
  
När man kommer hem igen, så hann man inte rida mer i dag, så alla går i skritten, bara kolla så att ponnyn blir longerad för den kryper under grindarna i skrittmaskinen! Mocka, jo det gjorde nog nån i morse medan hoppryttaren hämtade gramanen och snackade med Frankie Sloothenberger om den där skimmeln som alla snackar om. Den stannade ut sig på vattnet förra helgen, så nu har man tagit borrelia-prov på den. Amerikanerna kommer att älska den, den är efter Cardento. Och den har bara borrelia på vattenmattan. Helvete, de där fyra ska ju starta i morgon, men dem kan hästskötaren trimma i kväll.
  
Fälttävlansryttaren börjar med att fodra mellan 7 och 8, en liten tuss hö så att de håller käften, sedan ska alla ut så fort det bara går så att man kan göra stallet ostört. Givetvis halmbädd, här vänder man inte på nåt gammalt piss, det får bobcaten göra sen. Hästskötare har inte de flesta, förutom en del ponnymammor som överlevt sig själva och fortfarande hävdar att de GILLAR att mocka. När det sista gruset är avsköljt från gårdagens skydd på galoppträningen i grustaget så planeras dagen till punkt och pricka. De första åtta hästarna rids ut med handhäst, för att spara tid, och det är så avkopplande och bra för ryggen att de slipper ryttare ibland. Sen finns mer tid över till de resterande sex hästarna, som rids efter lunch. Två ska till terrängbanan, för de behöver mer vattenträning (samboövertalning pågår gällande eget vattenhinder och även en grav som alla hästar ska gå över varje gång de släpps ut eller in så att de aldrig i hela livet tittar på en grav igen). Sambon hade inte tid i dag heller, så off we go.
  
Kan man köra fast det är punka på ett däck på släpet? Ja för fan, det är ju en boggie! Sagt och gjort, i väg kom man. Efter hemkomst konstateras att en kund hade ringt som vill prova en häst. Jo, men det går jättebra i mörkret, jag ställer bilen där bredvid med lysena på. Ni är så välkomna! Vid 23-tiden kommer de sista hästarna in, klarade precis de där 16 timmarna. Då är det bara några grusiga senskydd kvar att spola, men det kan vi göra i morgon. Visstja, i morgon kommer de ju med den där dressyrhästen som vi skulle prova. Men vi kan lägga skydden i en hink vatten så länge så går de lättare att få rena sen.
  
Nästa gång, hur går det till på tävling? Är du nyfiken???
  
Ciao, Anna Hassö"


Läst 100986 ggr

Fler inlägg

MAR
17

Gästblogg: Dryckesvanor – lagom är bäst!

OM DENNA GÄSTBLOGG
På vintern kan det vara svårt att få hästarna att dricka tillräckligt, och många oroar sig för kolik och förstoppning. Mälaren hästkliniks veterinär Anna Kendall förklarar hur mycket vatten hästen faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.


Djurvårdare Elin ger en lycklig Ritmo slobbermash.
  
”Just nu kan det vara svårt att få hästen att dricka ordentligt, med förstoppning och kolik som följd” är meddelandet man hittar i överskrifter lite överallt under vinterhalvåret. Här förklarar Mälaren Hästkliniks Anna Kendall hur mycket vatten din häst faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.
  
Så mycket vatten behöver hästen
Vi ser många fler patienter med förstoppning under vinterhalvåret än på sommaren, när hästarna inte längre får i sig lika mycket vätska via gräset. 
En häst behöver få i sig ungefär 50 milliliter vatten per kilo kroppsvikt och dygn. Det betyder att en 500-kiloshäst behöver cirka 25 liter vätska, men detta inkluderar allt vatten – både dricksvatten och det som finns i fodret.
Om det är mycket varmt ute eller om hästen arbetar kan det behövas mer vätska, och om hästen står i perfekt anpassad temperatur och bara vilar sig kan den klara sig på mindre. 50 milliliter/kilo är dock ett ganska bra riktvärde om man är fundersam på om ens häst dricker ”lagom”.
  
Vad gör man om hästen inte vill dricka tillräckligt? 
Detta är ett vanligt problem och det finns några knep att ta till. Dels behöver man se till att hästens vatten är smakligt och rent. En del hästar dricker bättre om de kan få ljummet vatten. Att blanda äppeljuice eller päronjuice i vattnet kan också hjälpa, men är kanske inte en bra långsiktigt lösning eftersom juice innehåller en del socker.
Vår stallpersonal brukar göra blöt gröt av kraftfoderpellets eller lucern till de hästar som är dåliga på att dricka, och det slinker ner bra hos de flesta så länge de har god aptit. Det finns också olika typer av mash som kan blandas med vatten och som kan göra det lättare att få i hästen den vätska den behöver.
Om man måste kan man se till att hästen får i sig hela dygnsbehovet av vätska genom sin gröt- eller mashblandning. Det kan då vara bra att mäta hur mycket vatten man använder i maten så att man vet om hästen har fått i sig allt den behöver. 
  
Salta inte hästens mat
Många provar att salta på hästens mat för att få den att dricka bättre, men det är sannolikt inte det bästa sättet. Om man äter mycket salt blir man visserligen törstig, men det beror på att små specialceller i njuren reagerar på den ökade saltkoncentrationen i blodet. Dessa celler ger signal till njuren att något måste göras, saltet (natriummolekylerna) måste bort ur kroppen för att återställa balansen och det gör kroppen genom att göra sig av med saltet i urinen.
Men för att få ut natriumet måste vatten följa med. Salt och vatten åker ut, man kissar alltså mer och slutresultatet blir att kroppen blir uttorkad om man inte samtidigt dricker för att kompensera vätskeförlusten. Även om hästen till synes dricker mer efter en saltad måltid, behöver den alltså inte nödvändigtvis bli bättre uppvätskad. Det är därför bättre att erbjuda saltsten vid sidan av maten och att inte tvinga hästen att äta mer salt än den själv väljer.
  
Det finns också hästar som dricker för mycket!
Den vanligaste orsaken till att hästar kissar mer än normalt är att de ”okynnesdricker” mer än de egentligen behöver. Även om ökad törst kan bero på problem med njurarna, är den vanligaste orsaken att hästen har gjort det till en ovana att dricka fast den inte behöver.
Det första vi gör vid utredning av dessa fall, är att djurägaren får göra en vattenmätning över 24 timmar före besöket hos oss. Man tar sedan ett urinprov och ett blodprov för att kontrollera njurfunktionen.
I vissa fall kan man redan då avgöra om njuren fungerar normalt och om man kan begränsa hästens tillgång till vatten. I andra fall behöver man göra en så kallad ”törstning” där man under kontrollerade former tar bort vatten från hästen och övervakar om den kan koncentrera urinen. Om njuren inte klarar av detta behöver man gå vidare med mer fördjupade undersökningar.
Lyckligtvis är njurproblem mycket ovanligt på häst, till skillnad från hundar och katter där dessa problem är vanliga."


Läst 14664 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
13

Gästblogg om hur du behandlar mugg

OM DENNA GÄSTBLOGG
Med våren kommer tjällossning och leriga hagar – och med det också risken för mugg. Brunmåla hästklinik tipsar om hur du undviker åkomman, samt hur den bör behandlas.


Foto: Brunmåla hästklinik och Adobe Stock
  
Veterinärerna om mugg: ”Huskurer snarare stjälper än hjälper”
 
Mugg är ett samlingsnamn för dermatit, det vill säga hudinflammation, i huden vid och omkring karleden på hästen. Det kan orsakas av till exempel bakterieinfektion, parasiter eller inflammation i blodkärlen.
Att hästen har mugg kan som nämnts ovan bero på flera olika orsaker och alla hästar får därför inte samma behandling. Behandlingen måste anpassas efter varje enskild individ, typ och grad av sjukdom.
Det är också lätt att de många "huskurer" man har provat hemma snarare stjälper än hjälper. Låt en veterinär undersöka hästen i ett tidigt skede för att minska risken att drabbas av en alltför långdragen process.
 
  
Några tips på vägen: 
1. Undvik leriga och blöta hagar – mikrosprickor i huden som fukt och lera orsakar öppnar upp för bakterier etcetera att komma in.
2. Schamponera inte hästens karleder för ofta – du tar bort hudens skyddande fettlager och dess naturliga och goda bakterieflora.
3. Se till att inte skydd och boots ger skavsår.
4. Varje häst bör ha sina egna skydd och boots då mugg i vissa fall (!) kan vara smittsamt.

/Veterinärerna på Brunmåla hästklinik


Läst 38418 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11

Gästblogg: "Kostnader för att tävla internationellt"

OM GÄSTBLOGGEN
Dressyrryttaren Lina Dolk har flera gånger ridit i landslaget och driver i dag Dolk Dressage i Sörmland. Utöver att utbilda hästar siktar hon även på att rida mer internationellt med Biggles 1015 och Languedoc. I sin blogg berättar hon om vardagen och tävlingarna. Ett blogginlägg, om vad det kostar att tävla internationellt, har vi fått tillåtelse att publicera här på Hippson.
Till Linas blogg


Foto: Anna Edling
 
"Det är verkligen superkul att kunna tävla internationellt. Dels vill man mäta sig med de andra nationerna, dels känna av hetluften och bli dömd av fler utländska domare. Du måste tävla internationellt för att bli uttagen till EM, det  är oftast väldigt bra tävlingsplatser att besöka och det är roligt att se nya platser.
  
OCH, nej detta är inget ”tycka synd om mig-inlägg”, som några få personer får det hela till när man berättar om kostnaderna. Detta är exakt vad det kostar, jag vet att väldigt många vill veta vad en internationell resa kostar och allt runt det. Och ja, även om jag vet de ungefärliga kostnaderna inför varje resa så får man ändå magknip när man räknar ihop allt... Herrejösses vad allt kostar!
 
1. Pass. För att tävla internationellt måste hästen ha ett FEI-pass (ett till pass mot de vi har här i Sverige). Och att göra ett nytt FEI-pass kostar 2 700 kronor per häst. Passet gäller i fyra år, sedan måste det förnyas vart fjärde år, då kostar det 2 170 kronor per pass för att få en stämpel typ. Både Biggles och Dokkis pass ska sjävklart förnyas i år.
  
2. Licens för en klubb, 805 kronor.
  
3. Jag själv måste ha FEI-licens för att få tävla internationellt som kostar 3 545 kronor per år utöver min vanliga licens, man uppgraderar till FEI-licens i TDB.
  
4. Hästarna måste ha FEI-registrering som kostar 210 kronor per häst per år.
 
Dessa kostnader är alltså endast för att få ordning på pappersgörat först = 9 110 kronor blev det (!) för mig, Biggles och Dokki i endast licenser/pass detta år.
 
Sen, innan avresa, måste man göra ett hälsointyg (som jag skrev om innan resan). Vi tog ut Distriktsveterinärerna från Flen, denna otroligt enkla koll kostar cirka 1 200 kronor. Har inte fått fakturan ännu men det är vad det brukar gå på.
  
För att tävla internationellt ska hästarna även vaccineras varje halvår. Kostnad 700 kronor per häst i halvåret (har tagit ut veterinär hit, då jag har haft flera i stallet som ska vaccineras samtidigt) = 2 800 kronor per år för ”mina” två internationella hästar.

Nu till själva resan:

Uppstallning på resan = 800 kronor för två nätter.

Diesel: 5 000 kronor.

Båt: (Letar efter kvittot! Återkommer snart!)

Bro: 995 kronor enkel resa = 1 990 kronor.

Hotell på resan, två nätter = 1 980 kronor.
(Elin och jag bor oftast i lastbilen när vi reser, men det gick inte för sig med pappa på resan.)

Hotell Belgien måndag–söndag: 5 684 kronor.

Uppstallning/tävlingsanmälan: 4 282 kronor. Sen måste man köpa till spån under veckan. Jag kan inte packa med spån, eftersom jag åker liten lastbil och redan har all packning och hösilage med mig.

Men jag vann 5 086 kronor (Man blir inte rik på dessa tävlingar genom att placera sig, haha. Men man blir så klart väldigt tacksam för alla avdrag. Tacka vet jag Dressage Power och Lövsta Future Challenge...) så de pengarna drogs av för box/anmälan/spån. Så slutsumman blev 1 129 kronor att betala.
  
Kompetensbevis för hästtransportörer, för att få köra hästen. Det kostar 2 150 kronor för att göra denna utbildning på distans. Engångssumma och detta gäller tills nya förordningar kommer. Hoppas aldrig, hehe.
  
Sedan kostar så klart maten, jag äter inte direkt ute så här ofta hemma kan jag skriva under på. Och det var väldigt dyrt faktiskt i Belgien för maten.
 
OBS! Ni som reser utomlands måste även ha er lastbil godkänd för det. Ingen aning om vad det kostar att ta ut en kontrollant för detta, det gjorde bästa Horsepartner till min lastbil innan jag fick hem den. Jag har aldrig blivit stoppad för kontroll, men alla säger att Danmark är landet där det kan ställa till sig lätt, kanske många kontroller där? Vet inte.
  
Sen ska jag så klart betala Kristian för träningshjälp, boende och flyg. Men jag vill inte skriva ut priset här då jag har det mellan honom och mig. Har du fler hästar hemma måste du även få hjälp med dem. Jag valde att ställa Biggles på Ågesta och betala uppstallning och träning där eftersom Elin jobbar, hon hinner inte med allt ensam.
  
Pappa som inte är hemma och jobbar förlorar så klart också pengar på att vara med mig.
 
Och sjävklart är det LYX att kunna tävla internationellt och ingen som tvingar i väg mig, utan vi fixar detta på något konstigt vis = jobba otroligt mycket. Jag är väldigt tacksam att jag har kunnat göra det några gånger under mina år som ryttare. Långt ifrån alla har dessa möjligheter och att jag själv kan göra detta nu när jag är vuxen och ska få det hela att rulla runt är tack vare stipendiet. Jag hade inte haft råd annars att åka på fler internationella. Planen är ju att även åka till Danmark nu i april, men det är i alla fall nära.
  
Helt galet att vår ridsport ska vara så dyr. Tänk så många duktiga ryttare vi tappar på vägen för att ekonomin stoppar. Och så många sömnlösa nätter man ligger och grubblar på detta.
 
Mvh Lina"


Läst 59191 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Back home

Portugal-bloggen

Upp-och-ner, upp-ner.

Kajsa Boström

Hektiska dagar!

Therese

Till Husbloggarna