Gästbloggen - Gästblogg: Om sorgen när Elsa miste sin häst
JUL
09
2020

Gästblogg: Om sorgen när Elsa miste sin häst


Läst 88067 ggr


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

NOV
26
2020


FOTO: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
(Det här inlägget publicerades ursprungligen i november 2016)
En gammal (men välbevarad!) ryktborste gjorde Hippsons webbredaktör Annika Grundberg nostalgisk. Missa inte det fina inlägget, som ursprungligen publicerades på Equestrianwords.

"Nyligen, eller egentligen för rätt länge sedan (samvetsfråga) slarvade jag bort Joes ryktborste och nu börjar det bli kris.
  
När jag fick ta bort min förra häst Lucky slängde jag allt. Jag skulle aldrig mer ha häst, det var jag tvärsäker på. Men några saker strök inte med och jag har haft en aning om att ryktborsten var en av dessa. Så när nu läget började bli desperat gick jag ut i förrådet för att se efter. Och se! Jag hade sparat det som var viktigast för en hästägare förr, före ”slit-och-släng-åldern”. En JH-ryktborste och Ko-cao-line läderfett.
  
Ko-cao-line-burken lämnade jag kvar, tror inte att den går att använda efter tolv år utan lock. Men ryktborsten fick följa med in för en träff med Grumme grönsåpa. Och se – den blev nästan som ny.
  
Hur kul är det, tänker ni, att jag har tvättat en ryktborste. Inte så vidare värst. Men de hästar den här slitstarka borsten bär med sig, det är nostalgi på hög nivå. Jag tror jag har haft den där borsten sedan mina första försök till lättridning på Göteborgs fältrittklubb. Den har varit med på ridläger på Apelgården och den har ryktat alla mina hästar: Ediora, Rä-Man, Lucky och nu ska den även få rykta Joe.
  
Den är inköpt på den tiden då alla inköp gjordes i fysiska affärer. När hästsportaffärer låg på ståndsmässiga adresser mitt i stan. Och när det man köpte fick kosta lite, för det var meningen att det skulle hålla en livstid.
  
Haglunds Sadelmakeri låg i Vasastan i Göteborg och det var rena julafton när man fick åka dit, där fanns allt från hovkratsar till dyra sadlar i läder. Och – som sagt – det man köpte då höll en evighet. Det är min gamla ryktborste ett bevis på.
  
/Annika Grundberg
 

Annikas älskade JH-ryktborste.


Läst 79333 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
23
2020

Läst 24314 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
22
2020


Foto: Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Veterinär Tove Forslund driver Hästspecialisten, en mobil veterinärklinik. Bland kunderna finns Örebro fältrittklubb där hon nyligen var och kontrollerade tänderna på ridskolans omkring 60 hästar. Efteråt skrev hon ett inlägg på företagets Facebook för att hylla ridskolorna och det fina omhändertagande som ridskolehästar får. Vi har fått lov att dela inlägget här i Gästbloggen.
Angående ridskolehästar. Många hästägare skulle aldrig kunna tänka sig att sälja sin häst till en ridskola.
”Den får det mycket bättre som privathäst”
”Nej, stackars ridskolehästar. De får jobba jättemycket (alldeles för mycket)”
”De får inte rätt skötsel”
”De pysslas inte om”

Jag skulle personligen mycket hellre sälja till en ridskola än till många privatryttare!!!
Varför det undrar då många. Jo, för att:
Ridskolehästar sköts om av professionella, utbildade människor.
De får rätt foder och bra skoning.
De rids visserligen av många olika ryttare, men det innebär att de får olika belastning i såväl munnen som på rygg och ben.
Varje ridpass övervakas av ett proffs.
De får gå i flock i hagen och går oftast i stora hagar.
De får flera timmars motion varje dag istället för en timme. Hästar mår bra av mycket rörelse.

Jag har ett tiotal ridskolor i min kundkrets och sköter också om munnarna på många av dem.
Under november har jag gått igenom munnarna på alla Örebro fältrittklubbs skolhästar. Cirka 60 stycken. En enda häst har haft en minimalt sår i en mungipa. Annars har de varit felfria i mungiporna och lanerna.

Jag ser BETYDLIGT mycket mer betselrelaterade skador hos privatägda hästar.
Så med detta vill jag HYLLA alla Sveriges FANTASTISKA RIDSKOLOR.

Läst 30293 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv