Gästbloggen - Gästblogg: Sanningen om att fölvaka


Agnes Mårs (bilden till höger) berättar hur det är att fölvaka.
Foto: Adobe Stock och Caroline Beck-Friis

OM DENNA GÄSTBLOGG
Agnes Mårs bedriver gångartsavel på familjegården Hällens gård i Uppsala. Det har hon gjort sedan 2015 med två ston i avel. Avelsstona Vestergaards Madonna (e. Don Schufro – Hohenstein) och Varenza (e. Jazz – De Niro) är i år återigen dräktiga med Van Vivaldi respektive Fürstenball, de förväntas föla inom de närmsta veckorna.
Till vardags jobbar Agnes deltid på Lövsta seminstation och är engagerad inom Ung SWB och SWB Mälardalen. För ett år sedan skrev hon nedanstående inlägg på Facebook om hur det är att fölvaka. Nu är det dags igen, vi väljer därför att publicera hennes tänkvärda och roliga text här i Gästbloggen.

  
"Visst är det en spännande tid på året nu, fölungar ploppar ut till höger och vänster. Det finns dock en mörk baksida som få vågar berätta om, men jag har valt att stiga fram i ljuset och berätta hur det egentligen är att fölvaka.
  
Det börjar redan flera, flera veckor innan ditt föl är beräknat. Det är ju så mysigt att sitta framför tv:n och dricka en kopp te samtidigt som du kikar på ditt sto som fridfullt står och äter i sin box. Plötsligt sätter du teet i halsen 'Va fan! Det är ju ett föl i boxen!'. Paniken växer... 'Men det är ju flera veckor kvar, fölet är säkert dött!' 
  
Du springer ut till stallet i tofflor och pyjamas med gråten i halsen, vågar knappt titta in i boxen. När du har samlat tillräckligt med mod för att kolla in över kanten ser du ditt sto stå där fridfullt och vaka över... en stor, fet bajshög. Jaha, nu var man sådär löjlig igen.
Lugnet varar dock inte länge. På natten vaknar du spontant och tänker att du vill titta till ditt sto lite i kameran. Bara kika lite. Hon går runt, runt, slår lite med svansen. En liten spark. Efter det är det bara att glömma din sömn. Hjärtat bultar och du är klarvaken.
  
Dagarna går och det händer absolut ingenting. Klockan är ställd varje timme under natten. Du vet att det inte är dags förrän om flera veckor, trots det hoppas du innerligt att just ditt föl ska vara färdigbakat redan i dygn 310. För det är tydligen första dagen då de kan födas och allt är normalt. Du studerar ditt sto ingående och hoppas att varje tecken är ett steg närmare fölning. Ända tills du kommer på att 'Nej, fölet får absolut inte komma än, stoet har ju ingen mjölk!'. 
  
Du ser veterinärräkningarna på hög efter en intensivvårdsbehandling. Slutar med att fölet dör. Så klart. Efter det är inget sig likt. Du tittar i kameran och ser att fölet är på väg ut: paniiiik! Du springer ut för att upptäcka att 'fostersäcken' var ett halmstrå. Stoet ligger ner och har värkar – det visar sig att hon bara snarkar högt. Du har panik när du ser att vattnet går – vattnet visar sig vara att hon kissar... Hon trycker sig mot krubban med svansen – visar sig att svansen kliade...
  
Men nu är det allt nära! Vaxpropparna är här! Visar sig vara 'kristaller'. Ytterligare en vecka går. Nu är hon till och med ÖVER tiden! Juvret är sprängfyllt och mjölken börjar droppa – tänk om all råmjölk hinner droppa ut?! 
När du har fölvakat i flera veckor och varenda skugga, halmstrå, bajshög och tagel är utrett i minsta detalj. Och varenda krafsning, slag med svans och spark är utredd befinner du dig på ruinens brant. Sömnbristen är total. Du kan varken sköta jobb, vänner eller dagliga sysslor. Du ska bara sova liiite.
När du vaknar ser du i kameran och nog fan ligger det ett föl där. Du har missat allt, efter veckor av intensiv bevakning. Jaha.

/Agnes Mårs, Hällens gård"


Läst 45056 ggr



Fler inlägg


Bilden till vänster är en häst med rotation och sänkning på hovbenet. Till höger ser ni samma hov nio månader senare efter vila och anpassad skoning.
Foto: Brunmåla hästklinik

OM DENNA GÄSTBLOGG
Brunmåla hästklinik finns i Stockholm. I ett inlägg på Instagram tar de upp risken av att hästarna drabbas av fång året om. Det måste inte hänga samman med frodigt sommarbete. Hippson har fått Brunmålas tillåtelse att dela inlägget här i Gästbloggen.

Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarmånaderna när gräset är som frodigast. Så kan det absolut vara, men många hästar drabbas också på hösten i samband med att den första frosten kommer, då sockersammansättningen i gräset påverkas. Hästarna kan även drabbas under vår-vintern då deras ämnesomsättning går på "sparlåga" och vi gärna utfodrar dem för fullt.

Typiska symtom vid fång är:

  • Puls i kärlen som går över kotan (cirka klockan 4 och 8 om klockan 12 är mitt fram på benet)
  • Fångställning med frambenen framför sig och bakbenen inunder sig
  • Varma hovar
  • Svårighet att vända
  • Ovilja att röra sig (därav namnet fång – hästen är fångad)
  • Sjukdomsförloppet kan vara snabbt och komma över några timmar, eller vara mer långsamt med försämring över en längre tid.

 Bakgrund
Hovkapseln sitter fast i hovbenet med hjälp av så kallade lameller. Vid fång uppstår en inflammation i dessa lameller och svullnaden som inflammationen medför gör att fästet mellan hovkapsel och hovben blir sämre och lossnar, vilket gör att hovbenet kan rotera eller sänkas.

Orsaken till fång är fortfarande inte helt fastställd
Vissa studier har visat att cirka 90 procent av alla fall av fång beror på en endokrin sjukdom – PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) eller EMS (equint metabolt syndom).
Om du vill veta mer om PPID och EMS rekommenderar vi att du besöker www.hastsverige.se – där finns det information baserat på forskning.
En häst kan även utveckla fång till följd av hormonell påverkan i samband med dräktighet och vid överbelastning till exempel på det friska benet vid ett benbrott där hästen inte vill belasta båda benen lika. Detta är dock mer ovanligt.

Om du misstänker att din häst drabbats av fång ska du omgående:

  • Ställa den på strikt boxvila med en tjock spånbädd
  • Kontakta veterinär!
  • Ta bort allt kraftfoder

Läst 8441 ggr Kommentarer Kommentera

Foto: Privat och Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Emil Johansson, södra Skåne, arbetar som klinikhovslagare på en av Sveriges största hästkliniker, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Han driver också det egna företaget Emils Hovslageri sedan över tjugo år tillbaka. Med det stora intresset för hovens anatomi, fysiologi och balans har det fallit sig naturligt att arbeta framförallt med sporthästar och flera av Emils kunder tävlar på internationell nivå. Hippson har fått hans tillstånd att dela inlägget om strålröta i Gästbloggen.


Just nu får jag många frågor om strålröta. Hästägare runt om i landet har tagit kontakt och berättar att de har stora problem med strålröta, delvis på grund av det regniga vädret.
Tänkte att jag även vill dela med mig här.

Strålröta är ett vanligt hälsoproblem som påverkar hästens hovar/strålar. Det är en infektion i hovens mjuka vävnader, särskilt strålen, som kan vara smärtsamt och allvarligt om den inte behandlas ordentligt. Här är några steg för att behandla strålröta:

Rengör hovarna: Börja med att rengöra hästens hovar ordentligt dagligen. Tvätta hoven/hovarna med rent vatten och en mild tvål om det behövs. Ta bort smuts, lera och eventuella främmande föremål från hovarna.
• Sjukvårdande behandling: Ett effektivt sätt att behandla strålröta är att använda antimikrobiella och desinficerande medel. Ett vanligt val är att använda hypoklorsyra eller klorhexidinlösning. Applicera detta på det drabbade området och låt det verka i några minuter.
• Verka bort död vävnad: Om det finns död och förmultnande vävnad i hoven måste detta tas bort för att underlätta läkningen och förhindra ytterligare infektion. Detta skall göras av en professionell hovslagare eller veterinär.
• Torkning: Se till att hovarna är ordentligt torkade efter rengöring och behandling. Fuktiga hovar främjar tillväxten av bakterier och svampar.
• Förband och skydd: Efter att ha rengjort och behandlat hovarna kan det vara lämpligt att lägga på ett lätt förband för att skydda hoven och förhindra smuts och skräp från att komma i kontakt med det behandlade området.
• Hästens boende och miljö: Se till att hästen hålls i en ren och torr miljö. Hovarna bör inte utsättas för överdriven fuktighet eller smuts, eftersom detta kan förvärra tillståndet.
• Regelbunden uppföljning: Det är viktigt att hålla koll på hästens hovar och övervaka framstegen. Om tillståndet inte förbättras eller om det försämras, kontakta då en veterinär eller hovslagare för ytterligare rådgivning och behandling.
• Viktigt att notera är att behandlingen av strålröta kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet och individuella faktorer. Det bästa är att alltid rådfråga en professionell hovslagare eller veterinär innan du påbörjar någon behandling för strålröta.
• Sist men inte minst förebygg genom att: Hästen bör alltid stå på rent och torrt underlag. Hästens hovar skall verkas regelbundet med korta intervaller. Kratsa och rengör hovarna dagligen.
// Emil Johansson

Läst 42825 ggr Kommentarer Kommentera

Foto: Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Johanna Habbe bor i Åseda och arbetar som veterinär. Hon bor på en gård med sin familj och deras djur. Johanna driver Facebook-sidan Veterinär Johanna Habbe för att ge människor tips och information om stort och smått som rör djur. 


Fång. De torra nedbetade hagar vi har nu verkar INTE vara ett skydd mot fång. Det har varit en hel del fall de senaste veckorna. Det är inte längre bara små feta ponnyer som kommer ut på bete som får det. Det drabbar så många olika slags hästar. Gemensamt för MÅNGA av dem är att de går på beten där det "inte finns något att äta" men hästarna är ändå tämligen runda eller till och med feta. (Precis, då FINNS det rätt mycket att äta ändå).

Om det finns nästan ingen mat på en STOOR yta kan man genom att titta på hur hästarna ser ut avgöra om de får i sig "ingen" mat (hästarna magrar av), "kanske ändå rätt lagom" med mat (håller hullet) eller "hoppsan, kanske rätt mycket" mat (lägger på hullet). Pyttelite mat på många kvadratmeter/hektar blir rätt mycket mat för en liten (eller stor) häst. Tänk på att de betar upp till 18 timmar om dygnet.

Huruvida gräset är stressat och nu bildar extra mycket socker eller om det beror på något annat är svårt att säga för mig. MEN det som jag KAN säga är att en häst som lägger på sig på betet behöver få en betydligt mindre hage ELLER betydligt färre timmar i hagen. Ordentlig motion gör också nytta, men helst i kombination med mindre hage/färre timmar i hagen. Resten av tiden bör hästen stå inne, gå i en gruspaddock eller något annat som förhindrar matintaget.

Det är jäkligt tråkigt att ha sin häst så, men det som är ännu tråkigare (tro mig) är att ha hästen så för att den har fång. En sak man MÅSTE vara observant på är om hästens mankam börjar bredda sig och om den dessutom blir hård eller stenhård. TA IN HÄSTEN. MOTIONERA. BANTA. OMEDELBART!!!

Det är nästan garanterat att den kommer att få fång. Om inte nu så snart. Och om inte snart så sedan. Och om den får det måste du ändå ta in den och medicinera och minska maten. Bättre att göra det i tid.


Önskar er en fin sommar utan fång, men ibland gör man faktiskt allt rätt och drabbas ändå av denna skitsjukdom. Då ska vi göra allt för att få hästen att må så bra som möjligt igen.

/Johanna Habbe

Läst 90957 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »



Här hittar du alla våra husbloggare

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Inbjudens senaste



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.