Gästbloggen - Gästbloggar om livet med kroniskt sjuk häst
JUL
20

Gästbloggar om livet med kroniskt sjuk häst


Foto: Felicia Skoog

OM DENNA GÄSTBLOGG
Michaela Paldins häst lider av den genetiska muskelsjukdomen PSSM, tack vare att hon vet om det har hon dock kunnat förebygga kramper och ge honom ett liv som en normal ridhäst. I en personlig text, ursprungligen publicerad på Michaelas och vännernas egen blogg, berättar hon om sin hästvardag. Hennes förhoppning är att andra hästar där ute, som har PSSM utan att ägarna vet om det, ska få hjälp till ett bättre liv genom rätt foder och motion.

"Att äga en PSSM-häst
  
Det är nog många som inte vet det här, men Blåsan har en sjukdom som heter PSSM. Det är en väldigt elak sjukdom som påverkar hästens muskler. Här kan ni hitta ett jättebra inlägg om vad PSSM är.
 
Jag visste när jag köpte honom att han hade PSSM, men jag tog beslutet att våga ändå. Jag känner hon som ägde honom då och vi pratade länge och väl, så jag visste vad jag gav mig in på. I och med att jag visste att han hade PSSM var det så mycket lättare att förebygga och göra det jag kunde för att underlätta för honom. 
 
Det är ett himla passande och det kostar lite mer att äga en PSSM-häst. Jag ger honom speciell foderstat, analyserat grovfoder och måste tyvärr hela tiden vara på min vakt när det gäller folk som vill ge honom en godisbit. Det har hänt att man har fått säga åt folk att inte ge honom morötter även fast han är söt. 
Han går på vanligt bete och jag gör ingen större grej av om det är mer eller mindre gräs. Han måste få vara häst också.
 
Det som är jobbigast är att ’skydda’ honom mot vädret. Han får inte bli kall och stel och går därför nästan aldrig utan täcke under vinter, höst och vår. Jag vill inte riskera att han blir stel och kall på grund av väder och vind. Det är en svår balans, för jag vill att han ska få vara häst också.
Jag prövade att inte ’dalta’ med honom ett tag men han fick ordentliga kramper efter att ha stått ute i regnet utan täcke, så det var absolut inte värt det. 
 
Den största utmaningen för oss tror jag kommer att vara när han ska kliva in i livet som tävlingshäst på riktigt. Att stå på box dygnet runt eller åtminstone i flera timmar. Vi har prövat på clinics och småtävlingar vilket än så länge har gått jättebra, så jag hoppas verkligen att det fortsätter så. Det gäller att han får röra sig regelbundet och vid mycket stillastående blir det Back on track. Det är nog en av våra stora räddningar i det här fallet! 
 
Under de tre åren jag nu har haft honom har han visat symtom en gång på grund av det dåliga vädret och en gång hade han kramper i magen efter ett jättehårt pass på en clinic. Då vet jag inte varför han krampade, det kan ha varit för att han var trött i musklerna. För den gången gick han ute i hage så han var hela tiden i rörelse. Dock verkade han inte alls berörd av det.
Det positiva är att jag har haft kontakt med dem som haft hans föräldrar, och deras hästar har också var väldigt friska och symtomfria.
 
Självklart är det otroligt jobbigt att aldrig veta hur länge jag får spendera tid med honom. Han är en sådan underbar häst och har tagit mitt hjärta med storm. Jag älskar honom verkligen, men den dagen han blir dålig – då har jag lovat mig själv och honom att inget ska experimenteras med. Han ska aldrig behöva lida. Men den dagen hoppas jag aldrig kommer. 
 
Till dess kommer jag att behandla honom som den Barbiehäst han är. Och jag kommer låtsas som att han inte är sjuk så länge han själv är lycklig och inte visar att han är det!
  
/Mickis


Läst 55896 ggr

Fler inlägg

JAN
22

Gästblogg: "SIS" – något många hästar lider av


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Johanna Habbe bor i Åseda och arbetar som veterinär. Hon bor på en gård med sin familj inklusive katt, häst och hönor. För fyra år sedan startade hon Facebook-sidan Veterinär Johanna Habbe för att ge människor tips och information om stort och smått som rör djur.

Inlägget nedan, om SIS, skrev hon efter diskussioner i veterinärkretsar.
”Det började egentligen med ’användbarhetsförsäkringen’ och hur många hästar det trots allt är, som på grund av ryttarens okunskap eller inkompetens, rids till skador. Skador som ibland blir återkommande och där hästen döms ut. Tyvärr finns det en del ryttare där häst efter häst drabbas av detta. En diagnos som sällan sätts ’utåt’ är just SIS, som i värsta fall kan orsaka förslitningsskador på hästen och i ’bästa’ fall bara ger en icke-optimal ridning, där små förändringar i sitsen och inverkan gör stor skillnad för resultatet”, säger Johanna.

Just nu arbetar hon med sin ridtränare för att förbättra sina diagonala hjälper, efter att ha ridit länge utan tränare och har hamnat i det hon kallar för ”stark-i-innertygeln-träsket”.
”Det är fascinerande hur bra det gå när man bara gör rätt och rider med hästen i stället för mot hästen. Förhoppningsvis tänker några av läsarna till över inlägget”.


Vet du vad SIS är?
Något som tyvärr många hästar lider av. Mycket svårbehandlat i många fall. Omöjligt att se i hagen, men kan få förödande konsekvenser för hästen. Alla borde känna till detta, men förvånansvärt få är medvetna om denna åkomma och dess följder. Det finns de som har flera hästar som drabbas. Ofta under många år.

Jag tyckte det gick jättebra. Domaren var inte av samma uppfattning. Men det är sällan domaren det är fel på om det inte "går bra". Den jobbiga sanningen är att det så klart är mitt fel, jag som ryttare. Det är väl okej så länge det bara rör sig om uteblivna höga poäng, som för mig. Värre är det när det går ut över hästen, det kan det göra och gör i många fall.

När sitsen är sned blir inverkan fel. Både du och hästen får kompensera om din sits och därmed inverkan är fel – kompensera och bli sneda med felbelastning som följd. I värsta fall leder kompenseringen till hältor. Hältor som läker ut med vila. Men gissa vad som händer när samma ryttare börjar rida igen? Mmm, just det... Hästen har läkt ut, men samma snedbelastning kommer att ge samma skada igen.

Vem skyller man på? Domaren? Hästen? Veterinären? Stallägaren? Hovslagaren? Säljaren? Uppfödaren? Ungefär alla utom den som är orsaken till problemet...

Jag har tagit hjälp av en sadelutprovare och av en tränare, och jobbar från noll. Första dressyrpasset var det att sätta sig rätt, tre centimeter åt vänster i sadeln och sluta rida med innertygeln. Vi jobbade bara i skritt.

Jag måste lära om och göra rätt. Och oj vad bra det går när jag inverkar korrekt. Får se om det funkar även i trav och galopp. Vi blir nog aldrig något Grand Prix-ekipage, men kanske kan vi lyckas få lite höga procent i Lätt B någon gång.

SIS betyder ju helt enkelt "skit i sadeln". För oss betyder det låga dressyrpoäng. För andra kan det betyda en utdömd häst.

/Johanna Habbe


Läst 36359 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
21

Leila Lindholm om ridningens kraft: ”Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig”

OM DENNA GÄSTBLOGG
Kocken Leila Lindholm, känd för sina mat- och bakprogram i tv, är ryttare sedan barnsben. För två år sedan blev hon utbränd, hästarna blev hennes ventil för att komma tillbaka. I ett fint inlägg på Instagram delar hon med sig av vad fyrbeningarna betyder för henne. Vi har fått tillåtelse att publicera inlägget i Gästbloggen.


Foto: Privat

Det finns inget som är härligare än ridning! För två år sedan brände jag ut mig. Efter många år av kanske lite för hektiskt schema sa kroppen ifrån. Det började med yrsel och konstiga smärtor. Jag svimmade hemma hos en vän som hade fest och var borta i flera minuter. Sen fick jag hjärtklappningar och fick genomgå olika läkarundersökningar. Efter bara någon timme på jobbet var jag totalt slut och kunde knappt stå utan att hålla i mig.
  
Jag låg vaken på nätterna och oroade mig för hur jag skulle orka och klara av att driva min verksamhet. Hade ingenting att ösa ur och kände mig som en mus i en hink med vatten som inte orkade simma längre. Nu börjar jag långsamt närma mig min normala kraft och energi igen, men det har tagit tid. Hästarna har varit en stor hjälp i att försöka komma tillbaka. Varje sekund på hästryggen gör mig lycklig. Det är en ventil och så nyttigt att bara vara i nuet med fullt fokus på vad som händer i stunden.
  
/Leila


Läst 57006 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
15

Gästbloggen: Sårskada på häst – så agerar du

OM DENNA GÄSTBLOGG
Sårskador på häst kan ofta se dramatiska ut och det gäller att hantera dem rätt för att hästen ska kunna läka optimalt. Veterinär Johanna Almerén, på Brunmåla hästklinik, delade på Facebook med sig av tips och råd. Vi har fått tillåtelse att publicera dem här i Gästbloggen.

Plötsligt en dag händer det. Hästen kommer in från hagen med ett sår! Vad gör du då?
Ibland ser det ganska dramatiskt ut. En bra början är att spola bort blod och smuts med ljummet vatten för att tydligare se omfattningen av skadan. 
  
Lokalisera var sårskadan sitter. Är det nära en led, senskida eller ett öga bör man så snart som möjligt kontakta en veterinär. Likaså om det ser ut att gå in mot buken eller andra organ.
Sedan får man göra en bedömning om såret ser djupt ut. Sticksår kan vara luriga, det kan se litet ut för ögat men gå väldigt djupt vilket försvårar rengöring. 
Om såret blöder är det bra att sätta på ett rent bandage för att hämma blödningen och skydda såret. Bandaget hindrar även vävnaden runt såret från att svälla upp.
  
Ta även tempen på hästen regelbundet. Vid feber – kontakta veterinär. Normaltemperatur för en häst är lägre än 38,2. Kontrollera även om hästen är halt genom att skritta i stallgången.
Verkar såret vara ytligt som ett skrubbsår, och hästens allmäntillstånd är bra, kan du avvakta och skydda såret med ett bandage. Tänk på att låta det luftas ibland då det hjälper läkningsprocessen och håll hästen under uppsikt.
  
Kontakta alltid veterinär om:

  • Såret sitter nära en led/senskida/senor/öga.
  • Om såret är djupt.
  • Om såret går in mot bröst/bukhåla eller involverar andra organ.
  • Om hästen har feber.

/Johanna Almerén


Läst 70105 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv