Gästbloggen
MAR
17

Gästblogg: Dryckesvanor – lagom är bäst!

OM DENNA GÄSTBLOGG
På vintern kan det vara svårt att få hästarna att dricka tillräckligt, och många oroar sig för kolik och förstoppning. Mälaren hästkliniks veterinär Anna Kendall förklarar hur mycket vatten hästen faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.


Djurvårdare Elin ger en lycklig Ritmo slobbermash.
  
”Just nu kan det vara svårt att få hästen att dricka ordentligt, med förstoppning och kolik som följd” är meddelandet man hittar i överskrifter lite överallt under vinterhalvåret. Här förklarar Mälaren Hästkliniks Anna Kendall hur mycket vatten din häst faktiskt behöver, varför man inte bör ge extra salt i fodret samt ger tips om hur man kan gå tillväga för att öka vattenintaget.
  
Så mycket vatten behöver hästen
Vi ser många fler patienter med förstoppning under vinterhalvåret än på sommaren, när hästarna inte längre får i sig lika mycket vätska via gräset. 
En häst behöver få i sig ungefär 50 milliliter vatten per kilo kroppsvikt och dygn. Det betyder att en 500-kiloshäst behöver cirka 25 liter vätska, men detta inkluderar allt vatten – både dricksvatten och det som finns i fodret.
Om det är mycket varmt ute eller om hästen arbetar kan det behövas mer vätska, och om hästen står i perfekt anpassad temperatur och bara vilar sig kan den klara sig på mindre. 50 milliliter/kilo är dock ett ganska bra riktvärde om man är fundersam på om ens häst dricker ”lagom”.
  
Vad gör man om hästen inte vill dricka tillräckligt? 
Detta är ett vanligt problem och det finns några knep att ta till. Dels behöver man se till att hästens vatten är smakligt och rent. En del hästar dricker bättre om de kan få ljummet vatten. Att blanda äppeljuice eller päronjuice i vattnet kan också hjälpa, men är kanske inte en bra långsiktigt lösning eftersom juice innehåller en del socker.
Vår stallpersonal brukar göra blöt gröt av kraftfoderpellets eller lucern till de hästar som är dåliga på att dricka, och det slinker ner bra hos de flesta så länge de har god aptit. Det finns också olika typer av mash som kan blandas med vatten och som kan göra det lättare att få i hästen den vätska den behöver.
Om man måste kan man se till att hästen får i sig hela dygnsbehovet av vätska genom sin gröt- eller mashblandning. Det kan då vara bra att mäta hur mycket vatten man använder i maten så att man vet om hästen har fått i sig allt den behöver. 
  
Salta inte hästens mat
Många provar att salta på hästens mat för att få den att dricka bättre, men det är sannolikt inte det bästa sättet. Om man äter mycket salt blir man visserligen törstig, men det beror på att små specialceller i njuren reagerar på den ökade saltkoncentrationen i blodet. Dessa celler ger signal till njuren att något måste göras, saltet (natriummolekylerna) måste bort ur kroppen för att återställa balansen och det gör kroppen genom att göra sig av med saltet i urinen.
Men för att få ut natriumet måste vatten följa med. Salt och vatten åker ut, man kissar alltså mer och slutresultatet blir att kroppen blir uttorkad om man inte samtidigt dricker för att kompensera vätskeförlusten. Även om hästen till synes dricker mer efter en saltad måltid, behöver den alltså inte nödvändigtvis bli bättre uppvätskad. Det är därför bättre att erbjuda saltsten vid sidan av maten och att inte tvinga hästen att äta mer salt än den själv väljer.
  
Det finns också hästar som dricker för mycket!
Den vanligaste orsaken till att hästar kissar mer än normalt är att de ”okynnesdricker” mer än de egentligen behöver. Även om ökad törst kan bero på problem med njurarna, är den vanligaste orsaken att hästen har gjort det till en ovana att dricka fast den inte behöver.
Det första vi gör vid utredning av dessa fall, är att djurägaren får göra en vattenmätning över 24 timmar före besöket hos oss. Man tar sedan ett urinprov och ett blodprov för att kontrollera njurfunktionen.
I vissa fall kan man redan då avgöra om njuren fungerar normalt och om man kan begränsa hästens tillgång till vatten. I andra fall behöver man göra en så kallad ”törstning” där man under kontrollerade former tar bort vatten från hästen och övervakar om den kan koncentrera urinen. Om njuren inte klarar av detta behöver man gå vidare med mer fördjupade undersökningar.
Lyckligtvis är njurproblem mycket ovanligt på häst, till skillnad från hundar och katter där dessa problem är vanliga."


Läst 14655 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
13

Gästblogg om hur du behandlar mugg

OM DENNA GÄSTBLOGG
Med våren kommer tjällossning och leriga hagar – och med det också risken för mugg. Brunmåla hästklinik tipsar om hur du undviker åkomman, samt hur den bör behandlas.


Foto: Brunmåla hästklinik och Adobe Stock
  
Veterinärerna om mugg: ”Huskurer snarare stjälper än hjälper”
 
Mugg är ett samlingsnamn för dermatit, det vill säga hudinflammation, i huden vid och omkring karleden på hästen. Det kan orsakas av till exempel bakterieinfektion, parasiter eller inflammation i blodkärlen.
Att hästen har mugg kan som nämnts ovan bero på flera olika orsaker och alla hästar får därför inte samma behandling. Behandlingen måste anpassas efter varje enskild individ, typ och grad av sjukdom.
Det är också lätt att de många "huskurer" man har provat hemma snarare stjälper än hjälper. Låt en veterinär undersöka hästen i ett tidigt skede för att minska risken att drabbas av en alltför långdragen process.
 
  
Några tips på vägen: 
1. Undvik leriga och blöta hagar – mikrosprickor i huden som fukt och lera orsakar öppnar upp för bakterier etcetera att komma in.
2. Schamponera inte hästens karleder för ofta – du tar bort hudens skyddande fettlager och dess naturliga och goda bakterieflora.
3. Se till att inte skydd och boots ger skavsår.
4. Varje häst bör ha sina egna skydd och boots då mugg i vissa fall (!) kan vara smittsamt.

/Veterinärerna på Brunmåla hästklinik


Läst 38408 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
11

Gästblogg: "Kostnader för att tävla internationellt"

OM GÄSTBLOGGEN
Dressyrryttaren Lina Dolk har flera gånger ridit i landslaget och driver i dag Dolk Dressage i Sörmland. Utöver att utbilda hästar siktar hon även på att rida mer internationellt med Biggles 1015 och Languedoc. I sin blogg berättar hon om vardagen och tävlingarna. Ett blogginlägg, om vad det kostar att tävla internationellt, har vi fått tillåtelse att publicera här på Hippson.
Till Linas blogg


Foto: Anna Edling
 
"Det är verkligen superkul att kunna tävla internationellt. Dels vill man mäta sig med de andra nationerna, dels känna av hetluften och bli dömd av fler utländska domare. Du måste tävla internationellt för att bli uttagen till EM, det  är oftast väldigt bra tävlingsplatser att besöka och det är roligt att se nya platser.
  
OCH, nej detta är inget ”tycka synd om mig-inlägg”, som några få personer får det hela till när man berättar om kostnaderna. Detta är exakt vad det kostar, jag vet att väldigt många vill veta vad en internationell resa kostar och allt runt det. Och ja, även om jag vet de ungefärliga kostnaderna inför varje resa så får man ändå magknip när man räknar ihop allt... Herrejösses vad allt kostar!
 
1. Pass. För att tävla internationellt måste hästen ha ett FEI-pass (ett till pass mot de vi har här i Sverige). Och att göra ett nytt FEI-pass kostar 2 700 kronor per häst. Passet gäller i fyra år, sedan måste det förnyas vart fjärde år, då kostar det 2 170 kronor per pass för att få en stämpel typ. Både Biggles och Dokkis pass ska sjävklart förnyas i år.
  
2. Licens för en klubb, 805 kronor.
  
3. Jag själv måste ha FEI-licens för att få tävla internationellt som kostar 3 545 kronor per år utöver min vanliga licens, man uppgraderar till FEI-licens i TDB.
  
4. Hästarna måste ha FEI-registrering som kostar 210 kronor per häst per år.
 
Dessa kostnader är alltså endast för att få ordning på pappersgörat först = 9 110 kronor blev det (!) för mig, Biggles och Dokki i endast licenser/pass detta år.
 
Sen, innan avresa, måste man göra ett hälsointyg (som jag skrev om innan resan). Vi tog ut Distriktsveterinärerna från Flen, denna otroligt enkla koll kostar cirka 1 200 kronor. Har inte fått fakturan ännu men det är vad det brukar gå på.
  
För att tävla internationellt ska hästarna även vaccineras varje halvår. Kostnad 700 kronor per häst i halvåret (har tagit ut veterinär hit, då jag har haft flera i stallet som ska vaccineras samtidigt) = 2 800 kronor per år för ”mina” två internationella hästar.

Nu till själva resan:

Uppstallning på resan = 800 kronor för två nätter.

Diesel: 5 000 kronor.

Båt: (Letar efter kvittot! Återkommer snart!)

Bro: 995 kronor enkel resa = 1 990 kronor.

Hotell på resan, två nätter = 1 980 kronor.
(Elin och jag bor oftast i lastbilen när vi reser, men det gick inte för sig med pappa på resan.)

Hotell Belgien måndag–söndag: 5 684 kronor.

Uppstallning/tävlingsanmälan: 4 282 kronor. Sen måste man köpa till spån under veckan. Jag kan inte packa med spån, eftersom jag åker liten lastbil och redan har all packning och hösilage med mig.

Men jag vann 5 086 kronor (Man blir inte rik på dessa tävlingar genom att placera sig, haha. Men man blir så klart väldigt tacksam för alla avdrag. Tacka vet jag Dressage Power och Lövsta Future Challenge...) så de pengarna drogs av för box/anmälan/spån. Så slutsumman blev 1 129 kronor att betala.
  
Kompetensbevis för hästtransportörer, för att få köra hästen. Det kostar 2 150 kronor för att göra denna utbildning på distans. Engångssumma och detta gäller tills nya förordningar kommer. Hoppas aldrig, hehe.
  
Sedan kostar så klart maten, jag äter inte direkt ute så här ofta hemma kan jag skriva under på. Och det var väldigt dyrt faktiskt i Belgien för maten.
 
OBS! Ni som reser utomlands måste även ha er lastbil godkänd för det. Ingen aning om vad det kostar att ta ut en kontrollant för detta, det gjorde bästa Horsepartner till min lastbil innan jag fick hem den. Jag har aldrig blivit stoppad för kontroll, men alla säger att Danmark är landet där det kan ställa till sig lätt, kanske många kontroller där? Vet inte.
  
Sen ska jag så klart betala Kristian för träningshjälp, boende och flyg. Men jag vill inte skriva ut priset här då jag har det mellan honom och mig. Har du fler hästar hemma måste du även få hjälp med dem. Jag valde att ställa Biggles på Ågesta och betala uppstallning och träning där eftersom Elin jobbar, hon hinner inte med allt ensam.
  
Pappa som inte är hemma och jobbar förlorar så klart också pengar på att vara med mig.
 
Och sjävklart är det LYX att kunna tävla internationellt och ingen som tvingar i väg mig, utan vi fixar detta på något konstigt vis = jobba otroligt mycket. Jag är väldigt tacksam att jag har kunnat göra det några gånger under mina år som ryttare. Långt ifrån alla har dessa möjligheter och att jag själv kan göra detta nu när jag är vuxen och ska få det hela att rulla runt är tack vare stipendiet. Jag hade inte haft råd annars att åka på fler internationella. Planen är ju att även åka till Danmark nu i april, men det är i alla fall nära.
  
Helt galet att vår ridsport ska vara så dyr. Tänk så många duktiga ryttare vi tappar på vägen för att ekonomin stoppar. Och så många sömnlösa nätter man ligger och grubblar på detta.
 
Mvh Lina"


Läst 59181 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01

Vart tar pengarna vi betalar för att tävla vägen?


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Hoppryttarna Hanna Jönsson, Sigrid Westerholm och Jenny Östberg Hjort driver hästbloggen Trojkan. De kallar sig genuina hästnördar med små medel och stora drömmar, och delar med sig av sin vardag. I ett inlägg undrar de över vart pengarna man betalar in till Svenska Ridsportförbundet för att få tävla tar vägen. Svenska Ridsportförbundets svar under inlägget.
Hela bloggen hittar du här: Trojkan

"Tävlingssäsongen 2018 har börjat knacka igång och bankkonton över hela Hästsverige börjar tömmas. Som inför varje säsong väcks frågan som ingen verkar ha något kristallklart svar på, nämligen vart går alla pengarna?

Innan man ens har anmält sig till första tävlingen har man gjort av med nästan 1 500 kronor förutsatt att man bara har en häst. Den summan man pungat ut gör att man får möjlighet att anmäla sig och medverka på tävlingar med en licensierad häst under ett helt år. Tävlingar som man sedan får betala ytterligare summor för innan man faktiskt kommer till start.

Men vi backar bandet och går tillbaka till den här första summan. För att få vara med och tävla är det första man gör att betala in en medlemsavgift till den förening man behagar att rida för, en förening som är kopplad till ridsportförbundet. I och med det medlemskapet får man en omfattande olycksfallsförsäkring/allmänförsäkring som  gäller alla medlemmar till ett förbund som är kopplade till Riksidrottsförbundet. Så långt känns summan rimlig och allt i sin ordning, förbundet ska ha sin del av kakan också så ha i åtanke att inte hela medlemsavgiften går till föreningen. Det känns rimligt för de måste säkert i sin tur betala någon avgift till Riksidrottsförbundet.

Steg två är att betala en summa på 800 pix till förbundet för att få tävla. Man blir då registrerad och blir påmind om att man som medlem har den där omfattande försäkringen via Folksam. Här börjar det skava men varje år betalar man såklart ändå, en vill ju tävla. Men man kan inte undgå att undra vad är det som kostar för förbundet som gör att 800 kr är en relevant summa för en ryttarlicens? Vill jag kunna tävla med min häst som sporten ändå går ut på så får jag betala ytterligare 300 kr. För det får jag anmäla just den hästen till tävling och hästen registreras vilket gör att SvRF kan ha koll på hur många hästar som tävlar samt redovisa resultat för varje häst. Ja alltså det är den informationen man får när man klickar på hästlicens när man undrar vad i tjänsten som är värt 300 kronor per häst och år?

När pengarna är betalda och man egentligen betalat en halv stallhyra för att bli registrerad och få en försäkring så ska man betala ännu mer hela året innan man pungar ut startsumman igen nästa år. Tävlingsavgifter känns helt rimliga för ni vet ju att förbundet bistår inte med mycket mer än en checklista och regler när det ska arrangeras tävling. Arrangörerna betalar domare, överdomare, banbyggare och så vidare. Så de där slantarna för att man är med på en tävling en föreningen svettats och blött för att genomföra betalar jag glad i hågen. Arrangörerna som jag uppfattar det ska också bidra med en slant till förbundet. Jag har nämligen uppfattat det som att de ska betala förbundet per klass som anordnas? Jag kan ha fel information men om någon är mer påläst får en gärna kommentera vilka summor det handlar om och till vilket syfte? Eller om det kanske är så att förbundet inte ska ha pröjs alls. Men om det ska betalas så skaver det igen för arrangörerna betalar ju själva för funktionärer och dataprogram så vilken tjänst förbundet erhåller som de ska ha betalt för känns ytterst oklart.

De här funktionärerna då, de blir ju faktiskt utbildade genom förbundet men få inga illusioner för det ska förbundet också ha betalt för, utbildningarna alltså inte illusionerna men det kanske är en utgift till nästa år. Jag kan inte komma på någon utbildning som förbundet håller som de inte tar betalt för? Undra om det inte också tar betalt för att utbilda folk som ska hålla i grönt kort-kursen?

Så vad gör förbundet tänker man nu? Vart går alla pengar? För allt kostar och mycket. På deras hemsida står de att de tillhandahåller regler, register, företräder ridsporten i samhället och kvalitetssäkrar yrkesprofessionella och ridskolor med mera. Men med tanke på vad man betalar för det där registret, reglerna och utbildningarna så känns det som att det borde finnas ett överskott någonstans. För summorna betalar vi ju, år efter år, tävling för tävling så vart går pengarna?"

Svenska ridsportförbundets svar:
"Svenska Ridsportförbundet har en omsättning på drygt 97 miljoner för 2017. Vår uppgift är att skapa förutsättningar för att ridsporten ska ha en självklar plats i samhället och att våra föreningar kan erbjuda en verksamhet med kvalité. 97 miljoner är mycket pengar, men så har också vår organisation en mycket omfattande verksamhet där både utgifter och inkomster är stora. De medel som kommer in från sponsorsamarbeten går till verksamheten i riktade satsningar främst inom sport/tävling, utbildning och ryttarutveckling för samtliga nivåer. Alla våra SM-arrangörer får ett arrangörsbidrag från sponsormedlen. De år Svenska Ridsportförbundets bokslut visar överskott läggs pengarna till eget kapital, som är ett förbunds sätt att spara. Riksidrottsförbundet rekommenderar ett förbund av vår storlek att ha ett eget kapital på 13,5 miljoner, det ska täcka verksamhetens utgifter under ett halvår om det skulle bli nödvändigt. Det som överskrider den summan kan förbundet förfoga över. Vi arbetar bland annat med att ytterligare utveckla digitalisering och IT för hela förbundet och i år arrangeras ridsportens samlade VM i USA där vi har för avsikt att delta i fem grenar. För att klara extra utgifter kommer de två senaste årens ekonomiska överskott att användas."

 


Läst 72385 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26

Gästbloggen: ”Smärtan av att förlora dig går inte att beskriva med ord”

OM DENNA GÄSTBLOGG
Melina Kellgren har ridit så länge hon kan minnas. Varje jul och födelsedag har hon önskat sig en egen häst. Sommaren 2014 kunde hon slutligen, efter att själv ha jobbat ihop pengar, köpa sin alldeles egna fyrbenta vän och uppfylla sin dröm. Valacken Tore och Melina fick fyra år tillsammans, här skriver hon om saknaden och tomheten, som vi alla kan känna igen oss i.  

 
Foto: Privat

Saknar inte bara hästen – utan även allt runtomkring

”Efter en buköppning, en mängd bakslag och efter att ha varit inlagd i tre omgångar på en månad var det din tur att släppa livet här på jorden.
Smärtan av att förlora dig går inte att beskriva med ord.  Du var min första egna, och under fyra år förgyllde du alla mina dagar. En häst som dig finner jag aldrig igen, och det är jag fullt medveten om. För Tore, du var en på miljonen. Dock är och kommer jag aldrig vara ute efter att ersätta dig, du och dina egenheter stannar kvar på din plats i mitt hjärta, medan en ny häst kommer att inta en annan plats.
Men, om man förbiser all sorg och saknad över att jag förlorat dig, så känner jag mig naken. Jag känner mig naken, halv och felplacerad.

För vad ska jag egentligen göra nu?
De individer som aldrig levt med häst kommer aldrig finna förståelse över hur man inte bara saknar hästen som individ, utan även allt runt om. Jag kan i dag vakna mitt under natten och sakna att mocka, fylla mat och helt enkelt andas häst. När det snöar eller regnar så är den första tanken som slår mig ”har han rätt täcke på sig?”. Trots att han inte finns mer så sker detta per automatik.
Det är en livsstil vi lever. Vi planerar livet utefter hästen och hästens behov. Många tycker vi är helt galna som lägger alla pengar, all energi, all tid och all engagemang på ett djur som, kort och gott, äter och skiter ut våra pengar…
Tanken har slagit mig sedan Tore försvann, att det kanske är nu jag ska ta en paus. Lägga all energi på studier, vänner och pojkvän. Leva ett ”normalt” liv och börja spara pengar och kunna resa och ”leva” på ett annat sätt.
Tanken har slagit mig mer än en gång…


För visst, pojkvännen hade gärna sett mig hemma mer, och pappa hade varit ytterst tacksam över att slippa stå på tävlingar i snöstorm och visst, kompisar hade inte behövt oroa sig över att jag kommer mer än en timme försent till middagar på grund av att hästen var tvungen att bli friserad just då.
Visst, livet hade varit lättare på många vis, speciellt när det kommer till ekonomin. Förstå vilka resor, väskor och skor jag hade kunnat köpa för de pengarna jag lägger på hästen under ett år… Gud… hade haft en drömgarderob och en sjuk solbränna.
Visst, tanken har slagit mig. Men lika snabbt som den slagit mig har jag insett att jag aldrig skulle kunna leva utan hö, bajs, stark stank av ammoniak och en bästa vän på fyra ben.
Att ha häst, att andas och leva för häst är, som vi alla vet, inte ett intresse eller hobby – det är en livsstil. För varje dag som går utan häst känner jag mig mer och mer ”lost”, naken, halv och allmänt förvirrad.
Ny häst kommer det bli. När vet jag inte, det får ta den tid det tar.
Ett tips till er alla där ute, spendera all tid ni har och kan med era fyrbenta vänner, för dagen kommer som ni aldrig vill möta. Dagen då den försvinner och inte står och väntar på dig i boxen mer.

Vila i frid min älskade kille
Januari 2004 – februari 2018

/Melina Kellgren"


Läst 71563 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
16

Gästbloggen: Dressyr = pardans med ett ostyrigt hangarfartyg

OM DENNA GÄSTBLOGG
Ulrika Pernler är ridlärare, domare, tränare och ryttare. Nedan beskriver hon på ett oerhört träffande sätt det här med att tävla i dressyr. Läs mer om Ulrika här.


Foto: Privat

Ska det skumpas så ska det skumpas
  
"Jag älskar att tävla i dressyr. Dressyr är att dansa med sin häst. Pardans läste jag i en grupp jag är med i. Det var så fint beskrivet.
Dressyrprogram börjar med trav. Det vill säga efter den katastrofala inridningen som kan vara i både trav och galopp men ofta blir något mittemellan, vilket jag kan förstå eftersom det inte är speciellt trevligt att rida i full fart mot en människa som sitter hukad bakom ett bord, oftast iklädd någon väldigt anskrämlig huvudbonad.
Egentligen är det kanske lika bra att riva av hela travprogrammet på en och samma gång. Ska det skumpas så ska det skumpas. Fast ganska ofta tänker jag att det hade varit så mycket bekvämare att få rida galoppen först. 
 
För travprogrammet kan kännas lite som en evighet. En evighet av spänning som börjar släppa precis när den närmar sig sitt slut. 
Vilken slogan: ”Vill du leva i en evighet – rid ett dressyrprogram”
Nåja, i slutet av travprogrammet har synfältet krympt till ett tunnelsende – som om man tittade genom en tom toarulle. Man sitter med nöd och näppe kvar i sadeln efter den sista ökningen, trots att man i hemlighet hakat i två fingrar i framvalvet som håller så hårt att de har vitnat.
Då kommer skritten, den efterlängtade, som en befriare. Man minns sällan mycket av själva skrittmomentet då det enda man ägnar sig åt är att försöka fylla lungorna med syre. Men det är som när man har fallit hårt från en klätterställning. Man kippar efter luft i små korta andetag och ändå kommer inte mycket av luften ner dit den ska. Man är på något sätt redan bortom räddning.
  
Programmen avslutas med galopp. Hade man inte varit så full av mjölksyra och så tom på syre hade det förmodligen varit den bästa delen av programmet. Men nu får ofta hästen ta över rodret och det blir på nåt vis lite ”fritt val” som i skolan. Ni vet när man fick göra vad man ville i en hel timme. Fast det här är hästens fritt val, eftersom den lämnas ensam åt alla beslut med en närapå medvetslös ryttare på ryggen.
Rutinerade hästar springer i mål, medan de orutinerade kan springa rätt planlöst och domaren får göra sitt bästa för att pricka in en siffra på rätt moment.
  
Vi dressyrryttare har fått lära oss att vi ska le medan vi rider programmet. Men oftast blir det sex minuter med vidöppen mun, som en fisk på land i ren överlevnadsinstinkt. Vid den sista halten framför domaren brukar ryggmärgen träda in och munnen försöker forma sig till ett leende. Men det blir ett otäckt grin i stället och jag vet inte hur många domare jag har skrämt genom åren med det där grinet och stora, uppspärrade pupiller.
  
Har man tur så sitter man på en rutinerad häst. Dessa hästar brukar göra halten redan tio meter efter att man har vänt upp vid A. Då stannar man visserligen alldeles för långt bort. Men man blir inte lika skrämmande på håll. Det är bra, ifall man ska rida för samma domare fler gånger i framtiden.
Utanför banan halkar man ner från hästen och landar liggandes på rygg på marken medan man är förundrad över att fortfarande vara vid medvetande (om än knappt), efter drygt sex minuter utan syre.
  
Man ligger där och tycker sig se både Karlavagnen och Orion innan man inser att det fortfarande är mitt på dagen och stjärnorna bara är något som dansar framför ens egna ögon.
Dressyr är minsann pardans. Ibland som att dansa par med ett hangarfartyg, vilket nog hästen håller helt med om men sett från sitt håll förstås, och ibland är det som att tiden stod stilla – på vilket sätt får ni föreställa er själva.
Jag finner återkommande mig själv sittandes framför datorn beredd att trycka på anmälningsknappen i TDB. Jag är tydligen oerhört förtjust i pardans.
  
/Ulrika Pernler"


Läst 58685 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
29

Gästblogg: ”Du var 50 centimeter ifrån att köra på mig och min älskade häst”


Foto: Adobe Stock (vänster) och Privat (Cara med sin häst)

OM DENNA GÄSTBLOGG
Cara Svensson är 32 år och jobbar på Hööks i Kristianstad. Hon har haft häst i större delen av sitt liv. SWB-valacken Wild Bill Hickok köpte hon för tre år sedan. Under en uteritt den 23 januari blev Cara plötsligt omkörd av en personbil samtidigt som hennes häst blir skrämd. Texten nedan delade Cara först på Facebook och den rönte stor uppmärksamhet.
 
”Att inlägget spreds så mycket och så snabbt kunde jag aldrig ha anat. När det passerade över 1 000 delningar och 300 kommentarer insåg jag hur viktigt budskapet i texten är även för andra. Det är skrämmande att läsa i kommentarerna att detta är vardag för så många hästägare”, berättar hon.

"Till dig, kvinnan i röd äldre Volvo, som körde förbi två hästekipage i dag på Trolleljungbyvägen vid lunchtid...
  
Vi visade dig tydligt med handen i rörelse upp och ner att sänka farten. Detta är även en polismans tecken, så om du inte vet vad detta betyder borde du inte ha körkort över huvud taget.
Syntes vi? Givetvis syntes vi mitt på ljusa dagen, på en raksträcka, fullproppade med reflexer.
  
Lättade du ens på gasen? Eller tänkte du att det räckte att svänga ut lite mot mittlinjen som du gjorde? Du klarade att passera en häst utan större bekymmer, men sekunden efter skulle du passera mig...
  
När min häst på sekunden upptäcker dig och slänger sig rakt ut på vägen och snurrar runt för att se var faran kommer ifrån.... Vad tänkte du då? Hann du ens reagera i din hastighet?
  
Jag hann se bilbarnstolen i framsätet. Satt där ett barn i? Var du kanske på väg att hämta ett barn från förskolan?
Du var en halvmeter, 50 centimeter, från att få en häst på 600 kilo i passagerarsidan på din bil. Där bilbarnstolen fanns.
  
Du ska vara glad att jag i dag med mina 160 centimeter kunde kontrollera min panikslagna häst, på 172 centimeter i mankhöjd som väger över ett halvt ton.
Nästa gång kanske du inte har den turen... Nästa gång kanske han hade träffat din bil där på passagerarsidan med full kraft?
  
Vet du vad det hade inneburit? Om det satt ett barn i bilbarnstolen hade barnet med största sannolikhet inte levt längre. Jag hade förmodligen förlorat min älskade häst.
  
Jag hoppas du kunde läsa varenda ord på mina läppar som jag skrek till dig! Jag hoppas också att detta fick dig att tänka till extra.
Hade jag kunnat undvika varenda trafikerad väg i världen med min häst hade jag utan tvekan gjort det.
  
300 meter behöver vi gå för att sedan svänga in på en mindre grusväg som jag ser som säker mark igen. Där jag varje gång kan andas ut igen. Och du kunde inte ens sakta ner i tio minuter?
  
Varenda gång jag går ut på en trafikerad väg utsätter jag mig själv, min häst för livsfara.
Men även dig som inte kan visa respekt och sakta ner.
  
Jag har lika stor rätt att vara på vägen som du och räknas som fordon.
Är du medveten om att det hade varit du som varit skyldig till olyckan om den hänt? Även ersättningsskyldig via försäkringsbolag och så vidare?
  
Men vad är en självrisk i pengar jämfört med om du haft ett barn som avlidit?
Här på bilden (ovan) ser du mig och min älskade häst! Men du ser även här storleksskillnaden på oss...
  
/Cara"


Läst 49362 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
27

Gästblogg: "Feber på häst – vad gäller?"


Veterinärassistent Johan demonstrerar, med glimten i ögat.
Foto: Mälaren Hästklinik och Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Mälaren Hästklinik i Sigtuna utanför Stockholm tar dagligen emot hästar för undersökning och vård. Veterinär Anna Kendall med kollegor på vårdavdelningen får ofta frågor om vad man gör om hästens temperatur stiger. I ett inlägg på klinikens Facebook berättar Anna mer, vi har fått tillåtelse att publicera hennes svar.

"Feber – ett sätt att förbättra immunförsvaret
  
Ofta berättar djurägare om dämpade hästar som darrar och skakar i kroppen. Ska man kyla eller värma en febrig hästvän? När blir febern så hög att man måste oroa sig för sekundära skador i kroppen? Varför får man egentligen feber?
  
När kroppstemperaturen höjs blir kroppens immunförsvar mer aktivt och bättre på att bekämpa attacker från virus och bakterier. Försvarsceller som är närmast den plats där en infektion startar producerar små signalsubstanser, som följer med blodcirkulationen upp till hjärnan och ett område som heter hypotalamus.
I hypotalamus finns vår termostat. ”Förinställningen” på denna termostat ändras så att den höjs (ungefär som när man skruvar upp gradtalet på ett element). Nu vill kroppen göra allt den kan för att öka temperaturen. Man blir frusen, kanske till och med börjar darra och skaka i kroppen för att skapa värme. Som människa kryper man kanske ner i en filt eller tar på sig en extra tröja.
Även en häst kan i denna fas vilja ha en filt eller ett täcke på sig för att hjälpa kroppen att höja temperaturen. När kroppen uppnått sin nya inställningstemperatur slutar man att frysa.
  
Om nu kroppens försvar fungerar bättre med högre temperatur – varför har vi inte bara alltid höjd kroppstemperatur? Sannolikt tar det för mycket energi. Att värma upp kroppen extra mycket utan att det behövs kostar mer än det smakar, helt enkelt. 
När kroppen har kämpat ner infektionen ställer den åter ner termostaten till sin ursprungliga inställning. Plötsligt måste kroppen göra sig av med överskottsvärmen. Man börjar svettas och vill ta av sig alla varma plagg. Detsamma kan hända om man ger lugnande eller febernedsättande till en häst med feber – den kan behöva få av sig sina täcken under några timmar eftersom den plötsligt kan känna sig väldigt, väldigt varm.
  
En häst som har feber ska inte kylas ner med spolning eller liknande. Kroppen gör ju allt den kan för att temperaturen ska öka, och det ska vi inte motverka. Det är en stor skillnad mellan feber (värme kommer inifrån) och värmeslag (temperaturökningen kommer utifrån).
En häst som flyttas från ett svalt klimat till ett varmt och fuktigt klimat kan bli så varm att kroppens förmåga att reglera temperaturen sätts ur spel. Den kan få skador av värmen om den inte aktivt kyls ner. En häst med feber kan aldrig få så hög feber att det i sig blir farligt, även om det går upp över 40 grader. Kroppens termostat fungerar fortfarande.
  
Eftersom febern har en funktion i att bekämpa infektionen, ska man inte sätta ner den med mediciner om man inte måste. Hästen kan alltså få det ”lättare” att bli frisk om man låter den ha sin feber. Febern kan också ge veterinären bra information. Virusinfektioner ger till exempel ofta en feber som kommer, går ner och kommer tillbaka igen för att efter ett par dagar helt försvinna. Feber på grund av bakteriella infektioner är ofta mer stabilt hög under flera dagar och då kan man behöva leta efter vilken bakterie det rör sig om, och var infektionen sitter, för att kunna sätta in behandling.
  
När ska man ge febernedsättande? Om hästen är så dämpad och trött att den slutar dricka, då kan det uppstå sekundära problem med förstoppning. Om det inte går att få i hästen någon vätska (betforvatten, mash, Krafft-gröt eller liknande), kan man behöva sonda i hästen vätska och ge lite antiinflammatorisk medicin för att den ska må bättre och inte få kolik. Så länge en vuxen häst dricker kan den ha feber i en till två dagar utan att man behöver vara orolig, så länge den inte visar andra symtom som hälta, hosta eller kolik.
  
Hur tänker vi kring feber på Mälaren Hästklinik?
Eftersom feber kan vara ett tecken på smittsam sjukdom är det något vi på kliniken måste veta om. Alla inneliggande patienter tempkollas dagligen. Om vi tar in nya patienter med feber måste de hållas avskilda från övrig verksamhet till det att vi har uteslutit att de har en infektion som kan överföras till andra hästar. Ibland ber vi hästägaren lämna hästen i transporten till det att vi kan göra en första utvärdering.
Om möjligt tar vi in febriga hästar i vår isoleringsbox för undersökning och provtagning. Ofta hittar vi orsaker som gör att vi kan ta ner hästen på vanlig avdelning, men det händer också att vi måste hålla hästen fortsatt avskild från den övriga verksamheten. Tyvärr har vi inte så många isoleringsboxar som vi skulle behöva än, och vid platsbrist har vi vid några tillfällen varit tvungna att hänvisa hästar vidare till andra hästsjukhus.
Vi vill inte behöva säga nej, men vi kan inte riskera att inneliggande patienter drabbas av smittsamma sjukdomar. Det är mycket viktigt att du som hästägare talar om ifall din häst har feber i samband med att du vill komma in.  


Om man sammanfattar:
– Feber är en bra funktion för kroppen.
– Ta en tempkoll innan ni åker till kliniken.
– Ta gärna temperaturen dagligen över en längre period så att du ser vad som är din hästs normala kroppstemperatur, den kan variera lite mellan individer. Normal temperatur för vuxna hästar är 36,9–38,2 grader. Föl kan ligga något högre.
  
Kontrollera tempen för allas del. Din hästs, stallkompisars, våra inneliggande patienters, för dig själv och för oss! Detta görs bäst med ett stort leende eller också med lite dramatik här, mästerligt demonstrerat av Johan.
    
Edit: Vi fick en kommentar som gäller "undertemp", se Anna Kendalls svar här:
Bra synpunkt! Det bästa man kan göra om termometern visar "undertemp" på häst är att tempa igen! Den vanligaste orsaken till ”för låg temperatur” hos häst är att man har råkat hamna i en gasficka eller träckboll med spetsen på termometern. Testa igen och var noga med att termometern ligger an mot tarmväggen.
Hästar är på grund av sin storlek inte känsliga för att bli nedkylda, såsom mindre djur. I operationsuppvak på smådjurskliniker är man till exempel noga med att omgivningstemperaturen ska vara hög, gärna med filtar runt djuren eller golvvärme. På hästsidan behöver vi inte oroa oss för nedkylning på det sättet (även om narkosen kan vara klurig av andra anledningar).
Varför är det så? Sannolikt har det att göra med att ett litet djurs kroppsyta är förhållandevis större per viktenhet än stora djurs kroppsyta. Det är vid ytan (huden) som värme förloras till omgivningen. De gånger vi ser "undertemp" på häst är de ofta mycket, mycket sjuka och har gravt nedsatt cirkulation. Till exempel vid akut tarmvred.
  
Med vänlig hälsning, Anna Kendall, Mälaren Hästklinik AB"


Läst 44469 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
23

Gästblogg: ”Låt oss slippa fler osakliga floskler om vår älskade ridsport”

OM DENNA GÄSTBLOGG
Anders Högberg är, för fjärde året, lagledare för Strömsholms ridsportförenings elitlag i hoppning. Den senaste veckans debatt om Jerringpriset och Peder Fredricson har fått honom att reagera. Nedan delar han med sig av sina tankar kring det hela.


Foto: Hippson

Anders Högberg: ”Låt oss slippa fler osakliga floskler om vår älskade ridsport”

Vi var några ridsportintresserade familjer som följde Idrottsgalan med stor spänning. En av världens bästa hoppryttare – Peder Fredricson – var nominerad till två pris, Bästa manlige idrottare och Jerringpriset. De fyra som var nominerade till det första priset presenterades på ett charmigt sätt av sina mammor.
Diskuskastaren Daniel Ståhl drog det längsta strået och fick den välförtjänta uppskattning som alla vinnare bör få. När det sedan visade sig att svenska folket valde Peder Fredricson till vinnare av Jerringpriset visste glädjen inga gränser. Vi skålade i champagne för att svensk ridsport har den topp och bredd som gör det möjligt för en ryttare att två år i rad tilldelas idrottens mest prestigefyllda pris.
  
Till min stora förvåning fick jag dagen efter läsa det ena inlägget efter det andra om att det inte var rätt idrottsman som vunnit Jerringpriset, trots att prisets alla regler noggrant hade följts. Många utövare av andra sporter yttrar sig om hoppsporten och det må vara okej. Saknar man helt sinne för sportmanship är det naturligtvis bara att tycka till i alla typer av media.
Däremot tycker jag att det är direkt motbjudande att professionella sportjournalister inte håller sig för goda för att uttala sig om sådant som de saknar kompetens för. Sannolikt har de allra flesta av dem med mer eller mindre framgång prövat på de flesta sommar- och vintersporter. Därför kan de bedöma och skriva om den oerhörda skicklighet som krävs för att vinna mästerskap i dessa grenar. Ändå blir det tyvärr lätt i slutändan som att jämföra äpplen och päron. Det är den egna smaken som ytterst avgör.
  
En del sportjournalister anser att ridsporten inte är en riktig sport för att det är hästen som gör hela prestationen. Passagerarsport och andra förklenande omdömen kan man få läsa om i  en del tidningar. Men med handen på hjärtat, hur många av er professionella skribenter har själva suttit på en häst?
Först när ni i full galopp inte bara lyckas hålla er kvar på hästryggen, utan också får hästen att felfritt hoppa en massa en och halv meter höga hinder, kan ni rätt bedöma vilken idrottslig prestation det innebär att ta medaljer i olympiska spel och mästerskap i banhoppning.
  
Lägg därtill att svensk ridsport är en av våra största folksporter med cirka en halv miljon ryttare, varav majoriteten är kvinnor, som rider regelbundet. Detta ligger naturligtvis till grund för att hoppryttarna Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson har tilldelats inte mindre än tre Jerringspris under senare år.
Dessutom träffar jag numera allt fler som tycker att ridsport är en både vacker och spännande sport, trots att de inte själva rider. Om inte Jerringpriset hade funnits hade sannolikt alla de som inte tycker om ridsport lyckats hålla denna myt levande i evinnerlig tid.
  
Låt oss hoppas att vi ska slippa höra fler osakliga och inkompetenta floskler när Jerringpriset nästa gång tilldelas en ryttare. Utan i stället får höra mer från alla de journalister som har kunskap om ridsporten och som faktiskt redan i dag skriver sakligt och intressant om vår härliga sport!
   
Anders Högberg
Lagledare hoppning
Strömsholms RSF


Läst 36798 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
22

Gästblogg: "Drömmen var att bli hoppryttare"


Foto: Tommy Sarenbrant/Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Författaren Sofie Sarenbrant är en inbiten hästtjej, som via Instagram bjöd på ett härligt klipp från sin tidiga karriär som ung hoppryttare. Den tillhörande texten beskriver något många känner igen sig i och är dessutom en ödmjuk analys av ridsporten. Vi har fått tillåtelse att dela den här i Gästbloggen.


"Drömmen var att bli hoppryttare. Men som tonåring var det inte lika roligt längre att gå upp sju på helgerna och utfordra hästarna. Träna. Nöta. Lägga alla timmar på hästarna, för att sedan riva sista hindret i omhoppningen och komma sjua. Åka hem tomhänt. Tårar. Besvikelser. Som med alla andra idrotter handlar det om att ha marginalen på sin sida, och att våga ta risker. Vinna eller försvinna. Göra en snävare sväng och galoppera lite snabbare. Med lite tur och skicklighet kunde det ge utdelning.
  
Det var väldigt spännande – tills hindren blev för höga. Min riskanalys och mitt konsekvenstänkande stoppade mig. Vem rider i full galopp mot ett hinder som är nästan lika högt som en själv, sittande på ett sexhundra kilo tungt djur? Bara någon som är tillräckligt galen (läs: modig). En häst kan när som helst kasta sig skräckslaget åt sidan. Anledningen? Jo, en plastpåse råkade prassla.
Eller så snubblar hästen, då den kommer lite fel i ansatsen (ofta ryttarens fel), och vägrar. Eller också hoppar den av för tidigt (ryttarens ansvar), så att man måste klamra sig fast för att inte flyga av. Om den inte hoppar av för sent förstås och landar rakt i hindret. Det är betydligt tryggare med en skateboard under sig, som åtminstone inte lever sitt eget liv och behöver bemästras i den bemärkelsen.
  
Ju mer hindren höjdes, desto räddare blev jag. Jag var helt enkelt för feg för hästhoppning. Taktiken var att tävla utan glasögon för att slippa se höjden, men med tanke på att jag är väldigt närsynt var den strategin inte hållbar i längden.
  
Och plötsligt går hästen inte igenom veterinärbesiktningen, och då kan man inte tävla. Det är lättare att byta ut ett par trasiga skidor än en skadad häst. Men återigen, det är inte därför jag aldrig blev något. Jag hade helt enkelt inte modet, viljan, talangen, tålamodet och den totala hängivenheten som behövdes. Kärleken till hästarna räcker inte, konkurrensen är stenhård. En hockeyklubba måste inte skötas tjugofyra timmar om dygnet, men en ryttare måste träna både sig själv och hästen för att kunna leverera på topp i rätt ögonblick. 
  
Med det sagt, länge leve ridsporten! Och grattis Peder Fredricson till ett välförtjänt Jerringpris! 
  
/Sofie"

Drömmen var att bli hoppryttare. Men som tonåring var det inte lika roligt längre att gå upp sju på helgerna och utfordra hästarna. Träna. Nöta. Lägga alla timmar på hästarna, för att sedan riva sista hindret i omhoppningen och komma sjua. Åka hem tomhänt. Tårar. Besvikelser. Som med alla andra idrotter handlar det om att ha marginalen på sin sida, och att våga ta risker. Vinna eller försvinna. Göra en snävare sväng och galoppera lite snabbare. Med lite tur och skicklighet kunde det ge utdelning. . Det var väldigt spännande – tills hindren blev för höga. Min riskanalys och mitt konsekvenstänkande stoppade mig. Vem rider i full galopp mot ett hinder som är nästan lika högt som en själv, sittande på ett sexhundra kilo tungt djur? Bara någon som är tillräckligt galen (läs:modig). En häst kan när som helst kasta sig skräckslaget åt sidan. Anledningen? Jo, en plastpåse råkade prassla. Eller så snubblar hästen, då den kommer lite fel i ansatsen (ofta ryttarens fel), och vägrar. Eller också hoppar den av för tidigt (ryttarens fel), så att man måste klamra sig fast för att inte flyga av. Om den inte hoppar av för sent förstås och landar rakt i hindret. Det är betydligt tryggare med en skateboard under sig, som åtminstone inte lever sitt eget liv och behöver bemästras i den bemärkelsen. Ju mer hindren höjdes, desto räddare blev jag. Jag var helt enkelt för feg för hästhoppning. Taktiken var att tävla utan glasögon för att slippa se höjden, men med tanke på att jag är väldigt närsynt var den strategin inte hållbar i längden. . Och plötsligt går hästen inte igenom veterinärbesiktningen, och då kan man inte tävla. Det är lättare att byta ut ett par trasiga skidor än en skadad häst. Men återigen, det är inte därför jag aldrig blev något. Jag hade helt enkelt inte modet, viljan, talangen, tålamodet och den totala hängivenheten som behövdes. Kärleken till hästarna räcker inte, konkurrensen är stenhård. En hockeyklubba måste inte skötas tjugofyra timmar om dygnet, men en ryttare måste träna både sig själv och hästen för att kunna leverera på topp i rätt ögonblick. Med det sagt, länge leve ridsporten! Och grattis Peder Fredricson till ett välförtjänt Jerringpris! 🙌

Ett inlägg delat av Sofie Sarenbrant (@sofiesarenbrant)


Läst 28607 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Populära taggar


Mest lästa


ArkivGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Back home

Portugal-bloggen

Upp-och-ner, upp-ner.

Kajsa Boström

Hektiska dagar!

Therese

Till Husbloggarna