Gästbloggen
OM DENNA GÄSTBLOGG
VM-ryttaren Jeanna Högberg bloggar från Avelschampionatet 2014 på Flyinge, där hon är på plats med fem hästar.Hej allihop, Jeanna Högberg här!

Jag ska gästblogga på Hippson under Flyingeveckan. Det blir som på den gamla goda tiden när jag bloggade på Hippson permanent.

Vi åkte ner redan i söndags till Tobias Hansson på Västra Hoby. Vi tyckte att det var skönt att komma ner i tid. Dessutom har ju Danni stått nere i Skåne på Anna Bråkenhielms nya ställe, Skillinge, sedan Falsterbo och jag har ju behövt rida honom lite innan start här i Flyinge.

Vi är otroligt glada att vi kom fram redan i söndags kväll, för igår var en fantastisk dag här i Skåne med strålande sol och nästan sommarvärme. Alla hästarna, just det, det kanske jag ska berätta vilka det är. De som är med på resan är Springbank VH, 4 år (Skovens Rafael – De Niro – Rohdiamant), som fick komma hem igen till sitt stall på Västra Hoby, han är uppfödd just här. Han har varit hos mig i cirka två månader.
Fiorucci, 5 år (Florencio I – Rubinrot), som gick till final i Falsterbo tidigare i år. Dan Brown, 6 år (Dancier – Hohenstein), gick också till final i Falsterbo och blev 4:a. Caramelle, 7 år (Silvano – Campari M), gick till final även hon i Falsterbo. Sedan kommer Julia Söderström som är dressyrelev hos mig ner med Cilantro (Johnson – BH Hertug) som också är 7 år och gick i Falsterbo.
Viktor Jansson gjorde praktik hos oss i somras och är nu med som hästskötare. 

Igår kunde vi jobba alla hästar i lugn och ro hemma hos Tobias på utebanan i solen. Idag har Springbank fått jobba hemma och de andra har gått på banan på Flyinge.
Vi, alltså jag, Viktor och Gabbi, bor i Birgittas lilla söta hus i Västra Hoby. Birgitta är Tobias mamma och var en gång i tiden, när jag faktiskt bodde utanför Lund, min hemslöjdslärare. Tobias vikarierade då och då för Birgitta, så jag har haft även honom som lärare. Ikväll kommer Tina och Hannah Hennix till vårt lilla hus också. 

Imorgon börjar tävlingarna, Fiorucci går först ut och sedan Danni. Det är 57 femåringar och 27 sexåringar som ska fightas om finalplats. Sent på kvällen ska Springbank få inspektera banan. Det blir en väldigt lång dag imorgon… 

Kvällshälsningar,
Jeanna


Här är lite blandade bilder från uppladdningen i Skåne: 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


Läst 21811 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Ulrika Pernler jobbar sedan många år tillbaka på Uppsala Ponnyklubbs ridskola i Uppsala. I bloggen "Mellan havretuggorna på Uppsala Ponnyklubb" skriver hon om allt som hör hästlivet till, den är tänkt som en informationskälla från ridskolan till elever och medlemmar – men också som underhållning.
I veckan publicerades inlägget nedan, som har fått stor spridning i sociala medier. Hippson fick tillåtelse av Ulrika att återpublicera den träffsäkra texten om hur man faktiskt sparar pengar när man har häst. Här hittar du bloggen. 

––––––––––––––––––––––––––

Sex sanningar tagna från min teori att man sparar pengar på att ha häst

"Tänk så ofta man får höra hur dyrt det är att ha häst. Ja, det kan man tycka. Men vad man då inte har tänkt på är hur mycket pengar man faktiskt sparar på saker som man avstår ifrån. Enligt min teori så spar man faktiskt mer pengar på att ha häst än vad man hade gjort utan. Häng med! (Och jag erkänner, detta är lite sett ur ett tjejperspektiv.)

Man behöver aldrig lägga pengar på manikyr, nagellack eller behöver man ens ha naglar?
Om naglarna någon enstaka gång växer en enda millimeter över fingerkanten så kantas de genast av en svart sorgrand som inte under några omständigheter går att skrubba bort. Om naglarna trots allt skulle krypa över fingerkanten utan att brytas av så kan det i och för sig vara en anledning att ha nagellack, Fast i så fall är det nog endast svart som täcker hästskiten.

Man behöver inte spendera dyra pengar på utlandsresor eftersom det ändå inte finns någon som kan ta hand om ens dyrbara hästar så länge och om någon skulle erbjuda sig så skulle den säkert ändå inte göra det närmelsevis så bra som du själv. Så det vore dumt att chansa. De pengar man spar på en utlandssemester räcker lätt till en sprillans ny dressyrsadel!

Man köper inte en massa inredningsprylar till hemmet eftersom man ändå aldrig är hemma. Avsaknaden av prydnader gör också att man spar tid på att damma och flytta runt såna grejor vilket kan vara väldigt tidskrävande. Dessutom spar man pengar på dyra städprylar som dammvippor och olika sprayer. Det är bara att köra dammsugaren rakt över hela huset, väggar, golv och tak.

Man lägger inte massa pengar på radvis av dyra skor med klack eftersom man blivit trampad på tårna så många gånger av diverse hästar att den där knölen bakom stortån blivit så stor att det bara är Graningekängor som gäller. Sommar som vinter. Bara det gör att man spar ännu mer pengar eftersom man använder samma dojor året runt.

Man lägger inte massa tid och pengar på att styla sin trädgård. Gräsmatta duger bra. Gärna ängsstil med högt gräs och diverse självspridande ogräs. Blir gräset någon gång så högt att man har svårt att ta sig fram till dörren så rider man över med hästen och låter den beta utanför huset ett par timmar. Har man tur så lämnar den en del gratis gödsel efter sig. Alla som varit på trädgårdshandeln vet hur mycket det kostar att köpa en säck konstgödsel. Dessutom känns det bra att bidra till ekosystemet med naturvänliga alternativ.

Om man av nån outgrundlig anledning skulle vilja gifta sig så blir det en väldigt billig bröllopsfest eftersom det inte kommer att komma en enda gäst. De vänner som man hade innan man blev hästägare är sedan länge borta och de  vänner man har genom stallet kan inte komma för de ska på tävling eller så får deras häst kolik. Det är en välsignelse för människor som bjuder hundratals gäster på festen får betala av sitt bröllop resten av livet. Stackarna!

Jag vet inte hur många gånger jag sett uträkningar på vad det kostar att ha häst. Men nu är jag intresserad av att se en uträkning på vad man sparar istället.
Den skulle förmodligen visa att vi hästmänniskor är rika.
Kanske inte på pengar men på välmående."

/Ulrika Pernler

Läst 37895 ggr Kommentarer Kommentera

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.