Gästbloggen
OM DENNA GÄSTBLOGG
Hästtokiga Sara Hansson spenderar fyra veckor som volontär på ett räddningscenter för mustanger i Orlando, Florida. Under delar av tiden gästbloggar hon här på Hippson.

Hej! 

Jag ska gästblogga under november månad då jag ska iväg på ett superspännande äventyr i USA så jag tänkte ägna mitt första inlägg åt att presentera mig själv. :)

Jag heter Sara Hansson, är 24 år gammal och är en hästtok som de flesta av er antagligen också är. Jag har ridit i hela mitt liv och ägnar större delen av min fritid tillsammans med hästar, min pappa har avelsverksamhet med främst dressyrinriktning så jag och min ena syster rider in unghästarna innan de säljs och blir världsstjärnor. ;) Just nu lägger jag mest fokus på en 4-åring, Salut TH e: Santiago-Trofé-Leopard som är fantastisk. 
Lite info om mig då! Jag är en väldigt energisk och glad person som helst aldrig sitter stilla, bor i ett hus i skogen tillsammans med min hund Smilla och mina två katter PiaPia och SofiaFia. Jag har en stor familj med fyra hela syskon och två halvsystrar samt fyra syskonbarn.
Umgås gärna med mina vänner, vad vi gör är inte så noga så länge vi har roligt. Har aldrig tävlat i dressyr då jag ridit unghäst ända sen jag lämnade ponnytiden, deltog i en pay & jump en gång som min kompis lurade med mig på - jag hade aldrig hoppat med en storhäst förut, inte med sadel heller för den delen! Hoppade en del barbacka på vår ponny när jag var yngre, haha! Men det gick bra, jag tog mig genom en 80 cm-bana utan problem. :)

Jag har en annan blogg som jag har skrivit ett tag som jag periodvis är ganska aktiv på, vill ni läsa mer om mig kan ni kika in där genom att klicka här, inläggen kommer inte skilja sig särskilt mycket under min tid i USA dock. 

Vad ska jag hitta på i USA då? 
Jo, jag åker dit som volontär för att spendera fyra veckor åt mustanger som behöver hjälp, det är ett rehab/räddningscenter utanför Orlando i Florida som tar emot mustanger som inte haft det alls bra. Det kommer säkerligen vara både fysiskt och psykiskt jobbigt imellanåt men det kommer samtidigt vara värt vartenda droppe - svett som tår. 
Jag åker på lördag och lovar att blogga så fort jag får möjlighet! 

Hoppas att ni kommer följa mitt äventyr med glädje och spänning - jag ska i alla fall göra mitt bästa för att göra denna resan till något fantastiskt. 

Innan jag avslutar tänkte passa på att tacka Anki på Hippson för det varma välkomnandet. :)

Vi hörs snart igen, ha det jättebra så länge. :) 

Sara  


Läst 21352 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

Hej! :-)

I morse körde vi klockan 8 från Tyskland. Vi hade strålande väder! Just i skrivande stund har vi precis kört över Öresundsbron och har nu bara den sista biten kvar hem till Svedala!! :)


Alltid lika härligt när man närmar sig Sverige efter en dag i bilen...

Det har varit en extremt lärorik vecka. Nu har vi i hemläxa att arbeta med styrkejobb tills nästa gång Jonny kommer till Sverige innan jul.


Jonny instruerar för fullt.

Stort tack till mamma som varit med hela veckan som chaufför, groom och fotograf!! :)
Tack Annika Langeen som äger Santorini!!

På återseende och lycka till allihopa :)! Följ oss gärna på Facebook, Lina Andersson Dressage, eller Instagram @linamargona.

Kom ihåg, "a winner has a plan and a loser has an excuse"!

Kram
Lina


Läst 20158 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

Hej!


Tyskland från sin vackraste sida. Hoppas Sverige är lika fint i morgon...

  
Nu har vi haft vår sista träning för denna gång. Båda hästarna har verkligen jobbat på så himla bra. Idag kändes båda väldigt mycket mer rakriktade och loss genom kroppen än för bara en vecka sedan!

Med Sargon fortsatte vi att jobba med piruettgalopp. Kvalitén i galoppen innan vändningen. Kvickare steg och mer ihop. Det är viktigt och tänka på att kvalitén i förberedelserna inför tex piruett är svaret på om piruetten blir bra eller ej.
Sedan fick jag göra halvpiruetter på kvartslinjen och sedan gjorde jag helpiruetter på medellinjen! Höger är mycket bra nu. Där har jag honom bra på vänster tygel och rundad kring min innerskänkel. Till vänster har jag honom inte riktigt på högertygel. Jag tänker lite sluta in i vänster piruett. För annars tappar jag ut högerbak innan vändningen.

Vi fortsatte med seriebyten och de är redan bättre. Rakare. I bytena i varje fick jag idag ställa honom till höger för att räta ut honom när han hamnar lite på två spår. Det gäller att rätta framdelen efter bakdelen.
Sedan gick vi över till slutor i galopp. För att sedan avslutningsvis göra den svåra "saxen". Här gäller det att hålla tungan rätt i munnen. Räkna byte räkna sluta ställd och böjd.. Puuh;)
Men jag fick till några riktigt fina växlingar. Jag fick tänka lite öppna innan bytet. Än en gång är förberedelserna och kvalitén i galoppen det viktigaste!

Idag avslutade vi med piaff. Han gjorde det strålande! Taktfast och jag kunde reglera lite större steg och lite mindre steg. Riktigt kul!!!

Santorini var helt lugn och avslappnad idag. Hon travade fram i den bästa traven på hela veckan tyckte Jonny.
Idag jobbade vi med galoppiruetter på diagonal precis som igår. Hon var mycket duktig! Fina vändningar till båda håll. Jag gör dem fortfarande lite större och bara fokus på kvalitén i galoppen.
Sedan jobbade jag med galoppslutor. Igen behöver jag ha mer kontakt på yttertygel så jag har koll på bogarna.

Sedan jobbade vi med kvalitén på galoppombytena. Idag ville hon i början rusa på lite in i bytena så jag fick igen tänka att jag skulle förbereda piruettgalopp och sedan byta. Jag är väldigt nöjd med hjälpen jag har fått med bytena för det var lite trixig innan när hon ville rusa på in i bytet.
Därefter gjorde jag några byten efter varandra men vi gjorde inga serier idag, utan bara enstaka och fokus på kvalité!

Vi avslutade med lite slutor i trav och sedan fick hon trava på rejält framåt, hon var riktigt fin. Hon bär sig så mycket bättre och med ännu mer "gummi" i kroppen. Det är som att hon nu har hittat en ny växel i trav.

Skritten som verkligen varit svårast har blivit så mycket bättre bara på denna vecka. Nu skrittar hon mer genom kroppen och direkt om hon börjar småtrava så tänker jag "upp på kullen"! Det funkar.

Jag är extremt tacksam för all hjälp jag fått av Jonny denna vecka! Jag och Jonny pratade idag också generellt om hans sätt att se på träningen. Han förklarade hur han fokuserar på hästens rörelsemönster genom kroppen, att kunna arbeta alla olika hästar på det sätt som skapar de bästa förutsättningarna för just den hästen, att prestera och utföra de olika rörelserna så lätt som möjligt.
   

Ikväll har jag och mamma varit på hingstpremieringens avslutande auktion i Verden!!


Mamma med lite "reseglass" på väg till Verden! 


 

 

 

Detta påminner mig om tiden jag jobbade i Holland. Det var det enda som gick att köpa på alla tävlingar ;) samma här i Tyskland...
 

 

 

En av de hingstar (ej godkänd) jag gillade mest e. Furst Romancier såldes för 70.000 euro.

På filmen är en hingst e. Totilas-Sandro Hit.

  
Allt är packat o klart för hemresa i morgon! Vi hörs under morgondagen igen!

Lina :)


Läst 15685 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

Hej igen:) 

Dagens träning var mycket lyckad!

Santorini har verkligen utvecklats på bara dessa dagar. Jag har en helt annan häst när jag börjar jogga fram. Hon är mer loss i kroppen och stretchar ut i steget. 

Vi jobbade med rakriktningen igen som tidigare. Jag rider henne nu lite svag förvänd sluta i höger galopp.

Vi fortsatte sedan med piruettjobb. Idag på raka linjer. Jag samlade henne några gånger utan att vända. Galoppen är bättre nu. Hon bär sig bättre och tar lugnare steg bak. Sedan gjorde vi ett par halvpiruetter. Vi gjorde dem lite större och fokuserade bara på galoppkvaliten. Jämna lugna bäriga språng. Santorini har lätt för att bli för kvick och snabb så på henne får man tänka lugna långsamma språng. Medan man på en häst som är långsam får rida kvickare språng. 

Vi gör väldigt många skrittpauser för att se att hon skrittar lugnt och avslappnat. 

Sedan började vi med bytena. Som jag tidigare sa, har jag behövt rida på lite i tempo innan mina byten. Idag ville hon springa iväg själv innan bytena. Då fick jag tänka som att jag skulle förbereda galoppiruett innan mina byten så att hon absolut inte skulle börja springa ifrån mig.
Vi gjorde först några enstaka byten på diagonal. När jag kände att hon var lugn och väntade på mig gjorde jag några på långsidan utan att räkna i mellan. Bara fokus på kvalitén i galoppen och att hon absolut inte får springa iväg innan bytet eller att hon ökar tempot efter bytet. Kontroll och balans hela tiden!
När jag kände att jag hade full kontroll gjorde jag 4or och 3or. Sedan gjorde jag 9 byten i vartannat!! Kan erkänna att jag aldrig ridit byten i vartannat med henne! Hon var mycket fin på hjälpen och lugn. Nästa långsida gjorde jag två byten i varje. Alltså bara höger vänster. Sedan gjorde jag 4 i varje och sedan avslutningsvis 5 byten i varje!! Duktig häst, beröm och skrittpaus. :) Härligt känsla när man känner ett sådant lugn i hästarna och en själv. 

Alltså första gången vi gör byten i vartannat och i varje!! Kul!!! 


Nöjd häst och pilot efter alla byten i varje... 
   

Traven laborerade vi med. Friskt tempo och skänkelvikning med mycket tvärning! Hon är fortfarande lite "stram" bakom sadeln. Avslutade i fantastisk trav där hon bar sig fint med aktiva bakben. Det gäller att hitta det rätta läget. "Legs go forward and body stays back"! Tänk den känslan! 

Sargon kändes väldigt fin idag igen. Samma uppvärmning som tidigare. Vi fortsatte sedan med galoppjobb. Kvalité på galoppen, kvickare bakben utan att han höjer tempot. Rakriktning, kvickare steg mot piruettgalopp på långsidorna. Sedan gjorde jag samma jobb på medellinjen. Snacka om att det blir avslöjande när man kommer upp på medellinjen om man inte har hästen helt rakriktad. Vi började sedan med att göra en helpiruett på medellinjen. Kvick in i piruetten och sedan lugna språng. Sedan fick jag göra två  piruetter så som det är i GP. Ingången behöver vara bättre. Mer styrka krävs. I dagsläget blir det lite svajigt precis in i piruetten. 

Sedan fortsatte vi med seriebyten. Wow vilken fin känsla jag har hittat där. Lugna språng men kraft i bytena. Idag gjorde vi igen 15 byten i varje, men ännu bättre än i förrgår. Nu var han ännu mer bärig och jag fick inte känslan av att han blev hög bak. Lugna fina byten 15 st, tre gånger om. Jag känner också nu att jag inte blir för ivrig i bytena i varje. Tidigare har jag nog blivit lite stressad och snabb så det har påverkat Sargon. Nu gjorde vi byten i varje som att vi aldrig gjort annat. Så himla härlig känsla!!!! Wow. 

Efter skrittpaus jobbade vi med lite piaffsteg. Några steg piaff och sedan trav igen. Jonny vill inte att jag gör övergång mellan piaff och passage eftersom han inte är tillräckligt stark ännu. Så jag jobbade med passage-piaff-trav .
I passagen behöver han bli kvickare. Övergången ner till piaff fungerade bra. Där tänker jag bara att jag minskar passage och det viktigaste är att hela tiden hålla samma takt och rytm.
 

Riktigt kul! Vi har massor kvar att lära och framför allt massa styrkejobb!!!   
  


Och ja, vi har ätit glass idag igen ;). Killen i glassbaren är ledsen för att vi ska åka hem snart...(Jag med.)


Sargon nöjd med träningen...

Imorgon är sista passet för Jonny! Vi hörs då! :)

Lina :)


Läst 15175 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

Hej igen! :)
 
Nu är vi tillbaka i stallet. Igår var vi alltså i Lienen. Vi bodde hos Oda där mamma jobbat för länge sedan. Vi åkte runt till olika ställen och kollade på föl! Kul!
 

 

 

 

 

Jag kan säga att jag blev väldigt rädd när dessa två kom hoppandes... Detta var hos avelsledaren i Oldenburg. De hade jättefina föl! Ett sto som jag gillade mest var holländsk efter Bordeaux.   

Två avelsston hos en annan uppfödare som heter Heid Gress.

Jag gillar alla byggnader i Tyskland, stora gamla lador och stallar.

Detta blev vår slutliga favorit! Det är ett hoppstammat sto! Jag gillar hoppblod, ofta har de en bra galopp och kvicka bakben. Det vill vi ha, kvicka elastiska gångarter.

Så häftigt hus!!!

Middag på kvällen med Oda och Bettina.


I morse åkte vi till familjen Hassmann där mamma också jobbat. Felix Hassmann är 28 år och har i år hunnit med 69 vinster i svår hoppning! Han ligger 87 på världsrankingen! Precis när vi kom så körde han och hans pappa till tävling! :) De har 35 hästar i träning och 4 anställda.


 

 

 

Hela stallet är fullt med plaketter...


 

Och självklart fick jag också mig en häst att rida. ;) Ridsugen som vanligt tog jag mig en tur! Fick till och med låna en dressyrsadel!

Alla kollade konstigt på mig när jag frågade om jag kunde få en hjälm. ;) Vi fick leta fram en av Felix gamla hjälmar inne i sadelkammaren. :)

  
Hästen var en femåring e. Landstreicher. Cirka 1,70. Den var trevlig att rida, lätt i handen och kvick för skänken. Trevliga gångarter och mjuk! Hassmann har fött upp den själv och den är till salu som dressyrhäst. Den är inte tillräckligt bra i hoppningen för de stora klasserna för Felix. Så om någon söker en trevlig häst?!
   

En riktigt fin dressyrponny stod också hos dem, 6 år. Den har gått unghästklasserna på Bundeschampionat två gånger och varit i final. Den var också till salu...

Snart blir det träning för mig och hästarna igen! :) Vi hörs senare!
/Lina


Läst 16543 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.


God förmiddag!

Igår kom vi hem mitt i natten! Vi var på äventyr i går och jag träffade så många trevliga människor! :)

Vi kollade på 3 avkommor efter Dalhems Diomedes (Bellissimo-Flemmingh). Riktigt fina! 
  

Diomedes.


Här är en 3-åring som precis blivit kastrerad. Han är uppfödd av hingsthållaren som hade Diomedes under sin tid i Tyskland. Här såg vi även flera fantastiskt fina avkommor efter samma mamma!

Det var jättekul att träffa Sielke och bröderna Folkers. Sielke har ridit Diomedes när han stod som unghäst i Tyskland. Fantastiskt trevliga människor!

En av de fina Diomedes-avkommorna, 3 år.

Familjen Mehrtens som följde med oss under kvällen hade också ett jättefint Diomedes-sto. Hof Mehrtens har fött upp många fina hästar!
   Idag har jag skrittat och joggat hästarna lite lugnt. "We have a day off".


Mamma och Sargon.Mamma tar hand om Santorini efter att jag ridit.Anna och Julia som jobbar hos Jonny alltid lika glada! :) Hästarna är i trygga händer hos er!

  
Så jag och mamma beger oss nu ut på äventyr igen! Mot Lienen och kollar på föl och hälsar på mammas alla vänner! Mamma har bott i Tyskland under två år och jobbat hos Familjen Hassmann bland annat!

Ha en skön dag allihop! :)
Lina


Läst 15811 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.


Hej igen!! :) Här kommer rapport från dagens träning:

Först ut var Sargon. Återigen jobbade vi med rakriktning och kvalitén i trav och galopp. Samma uppvärmning som innan. Jonny är med och hjälper under hela uppvärmningen också vilket är så bra. Han påpekar ofta vikten av lösgjordhet och styrka hos hästarna. En häst skall vara en "happy athlete". En stark häst är en glad häst. Vi jobbade med våra styrkeövningar i galopp. Sluta på volten med några steg samling mot piruett. Kvalité är nr 1.

Vi fortsatte sedan med byten i vartannat. Balans och rakriktning. Redan bättre än igår. Jag behöver mer samling i bytena. Jag vill lätt släppa i väg Sargon lite för mycket och då blir bytena bara långa och jag tappar hans bärighet. Återigen tänk på kvalité och bärighet.

Sedan gick vi över till byten i varje. Jonny ser direkt att jag vill göra lite "för mycket" när jag skall göra byten i varje. Så han sa bara tänk att du bara ska rida en helt vanlig diagonal utan att göra någonting, fast du gör byten i varje .. Och se där, vi satt 15 byten i varje!! Sen gjorde jag det 3 gånger till.. Vilken känsla!! Sargon gillar det, han är så ambitiös han bara vill och vill! Sådan fantastisk arbetskompis!! :)
Sedan ville Jonny att jag skulle ha honom något ställd till vänster i bytena i varje för Sargon drar gärna lite till höger i just bytena i varje. Så jag fick sedan göra en gång med hon ställd till vänster vilket gav mig såklart en rakare häst och linje!Vi avslutade med passage! Här är det viktigt att jag har honom ännu mer framför mig. Kvickare bakben och en känsla av att han vill iväg samtidigt som han bär sig. Han blir i dagsläget ibland lite för stark och tappar sin bärighet. Så här krävs att han blir starkare i sin kropp. Vi jobbar bara korta sekvenser och sedan trav och skrittpaus. För att sedan göra samma sak igen.

Vi avslutade med några riktigt fina bäriga steg i passage innan vi travade av honom! Jag var så glad :)!

Nästa ut Santorini. Redan bättre än dagen innan. Rakare från start speciellt till höger som varit hennes svåra varv. Samma uppvärmning som innan. Men mer jobb i galopp idag. Förvänd galopp och rakriktning.

Vi fortsatte sedan med styrkejobb. Som jag skrev igår så blir Santorini ibland lite kort bak när vi går in och samlar i piruettjobb. Gårdagens träning gav resultat och idag var hon mycket bättre. Hon bar sig mer och satt under sig istället för att bli lite kort och snabb.

Sedan jobbade vi med galoppombyten. Där har jag fått lov att rida på mer framåt i galoppen för att bytet skall bli bra. Det var rätt tänkt och idag fick jag tänka lite ökad galopp precis innan bytet. (Bara tänka) det räcker för att Santorini ska vara med på noterna. Vänster till höger går fint. Rakt. Men höger till vänster svårare för jag har fortfarande för lite stöd på höger tygel. Så precis innan bytet aktivera henne med vänster skänkel upp till mer stöd på höger tygel och så byt.

Jag gjorde sedan mina rakaste seriebyten någonsin på henne!

Skritten har utvecklats så mycket på dessa dagar! Kul. Jag tänker på att "cykla upp på kullen"

Sedan var det dags för trav. Vi vill få henne att trava ännu mer genom kroppen! Så vi fortsatte med skänkelvikning på långsidorna i ett ganska friskt tempo. Hon måste hitta sin balans och våga stretcha ut sin kropp. Det gav resultat. Jag fortsatte att trava på framåt utan att det på något sätt blev mellantrav eller springigt utan bara vanlig framåt trav. Efter en stund kändes det att hon började förstå -okej det är såhär jag ska göra med kroppen för att trava såhär! Hon Slappnade av och började ta i ännu mer igenom kroppen. Jag kunde sedan länga och minska med god bärighet och balans och hon hade hittat en ny växel! Troligen har hon 10 till....

Jag travade sedan av henne och det kändes lite som en ny häst. Hon gungade genom kroppen och var loss bakom sadeln , balanserad och bärig. Jonny påpekade att han nu såg hur hela musklerna gungade bakom sadeln. Verkligen kul!

Vi pratade också om upplägget över vintern med träningen. Bara styrkejobb och inga "trix". Fokus på en stark, rak och bärig häst. Sedan går resten lätt. Både Sargon och Santorini är extremt ambitiösa så det gäller att förvalta det förtroende som hästarna ger mig.

Än en gång! Jonny är fantastisk i sin undervisning. Så extremt noggrann och engagerad. Han vill verkligen förmedla lätthet i ridningen och hur viktigt det är med en totalt lösgjord häst i balans och harmoni! :)


Bild från sadelkammaren.

Just nu är vi hemma hos familjen Mehrtens och dricker te. Så vi är fortfarande ute på äventyr!!! Jag har sett många fina hästar nu under eftermiddagen! Jag berättar mer i morgon! :)

Ha en bra kväll allihopa!
Lina


Läst 13929 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

Hej :)! 


Mamma och Sargon.

Idag fick vi träna på förmiddagen för att i eftermiddag ska vi iväg på äventyr. Vi ska titta på två avkommor efter Dalhems Diomedes, hingsten som ägs av Hans-Yngve Göransson som jag rider. Det ska bli väldigt spännande!! :)

Jag kan säga att träningen gick helt fantastiskt!!! Jag gjorde 15 byten i varje med Sargon!!!
Inte bara en gång utan flera gånger! Wow wow!! Jag log upp till öronen!!


Sargon i passage.

Santorini startade ännu bättre än igår. Hon har blivit bättre för varje dag! Nu kände jag verkligen hur hon travade igenom kroppen ännu mer! Idag gjorde jag mina rakaste seriebyten hittills på henne! :) Jonny är ett geni!!!Nu måste vi åka... Jag återkommer senare ikväll när jag har internet igen och då får ni rapport om hela träningen och om hästarna vi ska titta på nu!
Spännande!

Lina :)


Läst 14788 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

 

Dagen började på bästa sätt med en superfrukost!


Vi var sedan i stallet och promenerade hästarna och pysslade!
Mamma borstar...

Klockan 13 hade jag mitt första träningspass.

Sargon var först ut. Samma uppvärmning som igår. Rakriktning steg nummer ett. Han kändes väldigt fin! Mjuk och bra igång genom kroppen!

I vänster galopp som är vår lite svårare galopp fick vi extra hjälp med. Jag behöver mer kontakt på höger tygel och att han bär sig mer på vänsterbak. Vi lät honom bli längre men fortfarande rund i formen samtidigt som att han inte fick vara för låg. Allt för att han ska hitta sin egen balans. Jag fick ställa honom något till höger. För att sedan ha honom helt rak igen. Det fungerade och efter bara en kort stund var han lika på båda tyglarna, alltså hade jag fått mer kontakt på höger tygel och vänsterbak var mer in under.

Efter skrittpaus började vi med piruettgalopp. Jag red sluta på volten och Jonny vill att jag ska ha mer kontroll på yttertygel och ha honom rakare. Kontroll i varje språng och bara samla några steg för att sedan gå ur och sedan samla igen. Kvalité kvalité kvalité... Hellre bara några steg med kvalité än 14 halvbra steg. Sedan gjorde vi kvickare steg och ännu mer kvickare steg för att sedan låta honom galoppera rakt. Sedan in i piruettgalopp igen och avslutningsvis en helpiruett! Riktigt fin känsla väldigt bärig och fin och lätt i handen!Som avslut gjorde jag seriebyten. Fina luftiga byten. Men han behöver bli ännu rakare i 2orna. Jag måste tänka extra på att rakrikta på min nya yttertygel innan varje byte. Fungerade strålande! Sedan gick vi över till byten i varje. Han är väldigt fin på hjälpen men han blir lite för hög bak. Alltså han behöver sätta under sig mer i bytena. Jag fick rida ännu mer samlad galopp in i byten i varje. Det blev bättre! Han är riktigt duktig i bytena i varje, så lugn och stora fina luftiga byten!

Jag var så glad efter träningen! Riktigt bra känsla! :)

Sedan var det dags för Santorini. Idag kändes hon mycket lugn och fin från start. Bättre trav redan på en gång. Lugnare och mer bärig. Vi fortsatte med jobbet från igår. Rakriktning! Santorini är svårare i höger varv. Så där behöver jag få mer kontakt på vänster tygel och mer bärighet på höger bak.


Vi gick sedan över till piruettjobb. Santorini är fortfarande inte helt stark i detta så vi gjorde korta sekvenser. Ibland blir hon lite för kort bak och hon backar av något. Jag fick rida sluta på volten och samla henne mot piruett bara några få steg för att sedan lätta och rida fram två steg och sedan tillbaka till piruettgalopp igen.

Vi fortsatte sedan med traven. Jonny undrade om jag hade börjat med piaff och passage. Vi jobbade idag med större steg i trav mot passage. Santorini är extremt cool att rida, ena stunden så travar hon runt lite som vilken häst som helst för att i nästa sekund växla upp till en sådan supertrav ! Wow! Idag fick jag en sådan fin känsla!!


Vi är noga med att göra många skrittpauser så att hon kan gå från max, direkt ner i lugn skritt helt avslappnad. Om hon blir lite överilad kom Jonny med en bra liknelse idag :

"Tänk dig att du har en cykel utan bromsar. Om du styr den nerför en backe så kommer det bara gå snabbare, men om du styr cykeln upp på en kulle så kommer cykeln bromsa "

Så jag fick alltså tänka mig att ha henne längre i halsen och i uppförsbacke som att jag var på väg upp på en kulle!
Tänk vad tankens kraft kan göra skillnad.


Annika duschar Santorini efter träning.Jag är riktigt nöjd med båda hästarna! Jag ser fram emot morgondagens träning redan! Så himla kul! :)

Vi firade träningen med lite glass;)


Vi hörs i morgon! :)

Lina


Läst 14347 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

Hej igen!

Nu har Jonny kommit hem och vi har gjort våra första träningspass måndag eftermiddag. Båda hästarna fick gå lätta pass nu första dagen. 

 

Både Santorini och Sargon var mycket pigga och glada.Först ut var Sargon, vår uppvärmning började som vanligt med raka spår och rakriktning. Jonny var mycket nöjd med honom och det kändes så kul, för det var två månader sen han såg honom sist. Sedan fortsatte vi med samma jobb i galopp. Vi gjorde tempoväxlingar och det viktigaste av allt att han blir helt loss bakom sadeln och verkligen är aktiv och bär sig. Jag hade en sån mjuk och fin känsla!! Sedan fortsatte vi jobbet med skänkelvikning både på långsidor och diagonal. Där är det viktigaste att jag har honom helt rak och helt lika på båda tyglarna. Sedan fortsatte vi i förvänd galopp med samma jobb, rakriktning!

Efter en skrittpaus jobbade vi med traven. Vi vill kunna få honom att växla upp ytterligare en växel men såklart med samma bärighet. Jag gjorde övergångar och växlade mellan olika tempon. Sargon svarade mycket bra och jag kunde ändra hans form från lite lägre till att sedan ta upp honom till tävlingsform i samma aktiva bäriga trav. Jag fick en riktigt bra känsla!! Väldigt lätt och smidig för små hjälper.

Santorini var extra pigg idag. Jonny ville att hon skulle bli ännu längre i sin hals och stretcha ut mer utan att bli för låg. Hon behöver slappna av lite mer. Santorini blir lätt lite snabb och springer gärna så fort hon kan.. Vi har jobbat mycket på det hemma, att hon ska vänta. Sedan jobbade vi med skritten som Santorini tycker är en ganska onödig gångart, hon gör hellre piaff;) Jonny ville även där att jag ska låta henne vara längre i halsen och att det är ju inte "the end of the world" om hon råkar trava några steg. För vi måste kunna jobba skritten och låta henne komma till ro. Vi fortsatte i galopp, samma sak där längre hals och mer längd i sprången.

Det är så himla kul att rida för Jonny!! Även fast vi idag bara gjorde mycket lätt, men ack så viktiga pass med bara basics! När jag rider för honom så känner jag att man blir alldeles lugn, han har en sådan förmåga att kunna undervisa på ett sätt så att allt känns så lätt. Han är extremt extremt noggrann med basic som är grunden till allt!! Och det gillar jag verkligen!! Han ser minsta lilla detalj!

Efter träningen så kan jag erkänna att vi åt glass;) (igen)!

Ni som känner mig vet att jag älskar glass! Vi hörs i morgon igen, vi får se hur många glassar det blir då?;)

På glassbaren fick jag och Rakel mata fiskarna..
 

Lina 


Läst 15180 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.