Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Hanna Bernard (f.d. Sternerson) växte upp på en gård i Uddevalla i Bohuslän, strax norr om Göteborg. Familjen hade hästar och hon körde ofta tvåspann i lokala parader, släde till julottan och deltog i många små hopptävlingar och hubertusjakter med Västsvenska Fjordhästklubben. När Hanna flyttade till Stockholm som tonåring byttes hästarna ut mot motorcyklar och hon gjorde bra ifrån sig inom roadracing.
1996 flyttade Hanna till Kalifornien i USA, närmare bestämt Lake Tahoe, som är en vacker ort högt uppe i Sierra Nevada (1,900 m.ö.h.). Efter många år i Tahoe tyckte hon att det var dags att ta upp ridningen igen och skaffade då sin 12-åriga blandrasvalack — Obi.
— Jag ville ha en rejäl häst eftersom jag ville rida tekniska ritter i den Kaliforniska vilda naturen där jag bodde, säger Hanna.
Efter 14 år i Lake Tahoe flyttade hon och Obi till Montana. Staden ligger längre norrut än Kalifornien, det är kallare och längre vintrar men otroligt vackert med färre turister. Här berättar hon om sitt liv med hästar i USA.

Ridning i Kalifornien låter väl glassigt! Tänk att kunna rida högt uppe i Sierra Nevadabergen (Lake Tahoe, nord-östra sidan av Kalifornien på gränsen till Nevada) närhelst vädret tillåter — vilket är snudd på alltid, det är ju Kalifornien!

Det vackra landskapet där jag bodde gjorde att jag fick ett förnyat hästintresse, så jag tog upp ridningen igen. Det var som om jag aldrig gjort något uppehåll, trots att jag knappt suttit på en häst på nästan 30 år. Från att som barn och tonåring haft en shettis och fjordingar så tyckte jag att det var dags att skaffa en stor häst. Sagt och gjort, jag köpte den största hästen jag kunde hitta, en 175 cm hög fullblod/belgiskt kallblodskorsning. En stor häst.

Flera av mina vänner varnade mej för att köpa en så stor häst. Inget är anpassat för stora hästar här. De flesta hästtransporter är för normalstora hästar. Jag fick leta länge innan jag hittade en som var stor nog för Obi. Det blev en tre-hästars transport som jag gjorde om till 2-hästars. Ingen av mina ridkompisar hade plats för Obi i deras normala transporter så jag drog runt min trailer flera gånger i veckan eftersom vi red ofta.

När jag bodde i Sverige så hade vi ingen egen hästtransport. Vi hyrde varje gång vi skulle iväg och tävla. Och det tog timmar att lasta våra mycket ovilliga fjordingar. Om det var mindre än två mil så red jag till tävlingarna. Jag red genom Uddevalla stad rätt många gånger.

Problemen tog inte slut bara för att jag hittade en hästtransport som var stor nog. Jag insåg snabbt att det ju var jättesvårt att hitta en sadel som passade. Obi är förvånansvärt nog inte bred, trots att han är hälften kallblod. Han är mer byggd som ett extra stort fullblod och har jättehög manke. Men jag ville inte ha en cowboysadel, dels för att jag tycker att de är obekväma, men också för att jag misstänkte att det skulle bli för tungt att lyfta upp på Obis rygg. Dessutom är jag ju svensk så jag har aldrig lärt mig att rida i en cowboysadel (kallas Western saddle här). Efter mycket letande hittade jag en engelsk sadel som passade (jag provade säkert 15 sadlar).

Där är sällan någon rider ”English” här — de flesta tror att jag är superbra på att rida eftersom jag inte har något sadelhorn att hålla i mig i ifall hästen bockar. Det kan dom ju få tro… De få gånger jag ridit ”western” har det slutat ganska illa eftersom jag har lyckats fastna på sadelhornet. Det är så i vägen! Men försök förklara det för en cowgirl som behöver något att hålla i sig i för att inte trilla av… 

En annan sak här som jag haft problem att förlika mig med är att om en ryttare har problem att kontrollera sin häst så verkar det alltid som om lösningen är att skaffa skarpare bett. Och sporrar. Majoriteten av ryttarna här har sporrar. I början tyckte jag så synd om hästarna, men jag har lärt mej att de flesta här inte ens nuddar hästarna med sporrarna eftersom det inte behövs på grund av hur hästarna är tränade. Jag berättar gärna om våra svenska lagar angående hästhållning för folk jag rider med här. De tycker att vi svenskar har mycket bättre förståelse för vad som är bra för våra hästar. 

/Hanna Bernard