Gästbloggen - Nyttig longering till häst

Klicka på en bild för att starta bildspelet.
OM DENNA GÄSTBLOGG
Hippsons redaktör Ida Röök bloggade från sin kurs på Flyinge sommaren 2014.

Hej på er!

Det är inte utan att jag får erkänna det – kroppen börjar kännas ganska mör vid det här laget. Det gäller att inte sitta stilla för länge, vi funderar alla på hur vi ska komma upp ur sängen i morgon. Jag kan bara tänka mig hur mina glada kurskamrater som inte rider varje dag känner sig. Jag har ju ändå så att säga rätt muskulatur påkopplad, men tvåbarnsmamman Ulrika som senast satt på en häst för ett år sedan är säkerligen något tröttare i kroppen än vad jag är…

Idag har vi drillats ännu mer både avsuttet och uppsuttet. Vi började med ett ridpass över bommar för Lisa Aspång. Jag fick rida en supertrevlig valack, Jurist. Han var med på noterna nästan från början, men det kändes att han gärna lade sig i en för honom lite behaglig form och tuffade på där. Jag fick därför jobba mycket med skänkeln mot hand – och INTE släppa kontakten när han väl var där ”framme” med aktiva bakben. Det är ett av mina problemområden – att jag låter energin slippra ut genom mina händer. Det är såååå lätt att släppa lite i handen för att så att säga låta hästen komma ner, men då släpper de ju också bakbenen. Att HÅLLA KVAR blev därför mantrat med Jurist. Över bommarna var han riktigt fin och när vi sedan fick hoppa en liten serie taggade han till ytterligare. Kul!

Sedan var det dags för longeringsförevisning, håll utkik här på Hippson.se så kommer en utförlig rapport därifrån vid ett senare tillfälle.

Måste för sjutton andas!
Och så – dagens höjdpunkt: Att bli longerad till häst. Jag bävade lite inför detta, att hoppa upp på en främmande häst, låta någon annan longera den och bara tänka på sig själv är extremt nyttigt men också lite nervöst så klart.

Stoet Fleur skötte sig utmärkt, liksom Anna som höll i linan.
Vi fick börja i skritt. Kände vi båda sittbenen? Höll händerna i tyglarna med burenhet? (vi hade visserligen inga tyglar att hålla i men ändå), var axlarna avslappnade? Tyngpunkten i båda fötterna? Tittade ”ögat” mellan revbenen rakt fram mellan hästens ögon? Blicken framåt – och ANDAS. Det senare var faktiskt svårare än man kan tro. Att andas alltså, ett måste för att kunna rida, liksom.
I traven fick jag till det riktigt bra, Mette Henriksens tips om ”ögat” mellan revbenen har satt sig i huvudet på mig vilket har gett resultat, jag fick också jobba mycket med mina axlar – kutryggen ska BORT! Som sagt, traven var fin men galoppen en mindre katastrof. Stackars Fleur förstod inte mycket när jag drev på med benen och samtidigt tappade överlivet. ”Ska vi stanna eller gå fram?”, liksom.

Rumpan är handen som studsar bollen
Inte helt lätt med koordinationen där. För att rätta till mina axlar som åker fram gav Mette tips om att jag ska tänka att min rygg liksom ska sjunka ner i mitt bäcken, och några galoppsprång kändes det faktiskt som att även detta gick in i både kropp och hjärna. Min kurskamrat Anna (som jag sedan var linförare åt) fick för övrigt tipset att hennes rumpa skulle vara som handen som studsar basketbollen. Den följer ju med lite upp innan den studsar bollen tillbaka mot marken – på samma sätt ska man tänka i sin ridning. Man kan inte möta hästens rygg med en hård och styv sits – den ska ju vara följsam. Liknelsen gjorde underverk – Anna kom verkligen ner i sadeln på ett helt annat sätt!

Nu ska vi snart tillbaka till stallet för att smörja upp all utrustning som vi använt under dagen och sedan kvällsfodra.
I morgon tar vi nya tag med två ridpass och ett teoripass. Ja just det, appropå teori så fick vi snabbt stifta bekantskap med Flyinges foderlärare Sofia Folestam under eftermiddagen. Hon gav oss en en liten inblick i vad Hippologerna utsätts för under foderundervisningen. Bland annat ska de kunna matcha hö med rätt analys – bara genom att känna, se och lukta på det. Inte helt enkelt, skulle jag tro…

På återhörande snart! 

Hälsar en glad, men ganska trött
Ida


Läst 24349 ggrFler inlägg


Bilden till vänster är en häst med rotation och sänkning på hovbenet. Till höger ser ni samma hov nio månader senare efter vila och anpassad skoning.
Foto: Brunmåla hästklinik

OM DENNA GÄSTBLOGG
Brunmåla hästklinik finns i Stockholm. I ett inlägg på Instagram tar de upp risken av att hästarna drabbas av fång året om. Det måste inte hänga samman med frodigt sommarbete. Hippson har fått Brunmålas tillåtelse att dela inlägget här i Gästbloggen.

Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarmånaderna när gräset är som frodigast. Så kan det absolut vara, men många hästar drabbas också på hösten i samband med att den första frosten kommer, då sockersammansättningen i gräset påverkas. Hästarna kan även drabbas under vår-vintern då deras ämnesomsättning går på "sparlåga" och vi gärna utfodrar dem för fullt.

Typiska symtom vid fång är:

  • Puls i kärlen som går över kotan (cirka klockan 4 och 8 om klockan 12 är mitt fram på benet)
  • Fångställning med frambenen framför sig och bakbenen inunder sig
  • Varma hovar
  • Svårighet att vända
  • Ovilja att röra sig (därav namnet fång – hästen är fångad)
  • Sjukdomsförloppet kan vara snabbt och komma över några timmar, eller vara mer långsamt med försämring över en längre tid.

 Bakgrund
Hovkapseln sitter fast i hovbenet med hjälp av så kallade lameller. Vid fång uppstår en inflammation i dessa lameller och svullnaden som inflammationen medför gör att fästet mellan hovkapsel och hovben blir sämre och lossnar, vilket gör att hovbenet kan rotera eller sänkas.

Orsaken till fång är fortfarande inte helt fastställd
Vissa studier har visat att cirka 90 procent av alla fall av fång beror på en endokrin sjukdom – PPID (pituitary pars intermedia dysfunction) eller EMS (equint metabolt syndom).
Om du vill veta mer om PPID och EMS rekommenderar vi att du besöker www.hastsverige.se – där finns det information baserat på forskning.
En häst kan även utveckla fång till följd av hormonell påverkan i samband med dräktighet och vid överbelastning till exempel på det friska benet vid ett benbrott där hästen inte vill belasta båda benen lika. Detta är dock mer ovanligt.

Om du misstänker att din häst drabbats av fång ska du omgående:

  • Ställa den på strikt boxvila med en tjock spånbädd
  • Kontakta veterinär!
  • Ta bort allt kraftfoder

Läst 8446 ggr Kommentarer Kommentera

Foto: Privat och Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Emil Johansson, södra Skåne, arbetar som klinikhovslagare på en av Sveriges största hästkliniker, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Han driver också det egna företaget Emils Hovslageri sedan över tjugo år tillbaka. Med det stora intresset för hovens anatomi, fysiologi och balans har det fallit sig naturligt att arbeta framförallt med sporthästar och flera av Emils kunder tävlar på internationell nivå. Hippson har fått hans tillstånd att dela inlägget om strålröta i Gästbloggen.


Just nu får jag många frågor om strålröta. Hästägare runt om i landet har tagit kontakt och berättar att de har stora problem med strålröta, delvis på grund av det regniga vädret.
Tänkte att jag även vill dela med mig här.

Strålröta är ett vanligt hälsoproblem som påverkar hästens hovar/strålar. Det är en infektion i hovens mjuka vävnader, särskilt strålen, som kan vara smärtsamt och allvarligt om den inte behandlas ordentligt. Här är några steg för att behandla strålröta:

Rengör hovarna: Börja med att rengöra hästens hovar ordentligt dagligen. Tvätta hoven/hovarna med rent vatten och en mild tvål om det behövs. Ta bort smuts, lera och eventuella främmande föremål från hovarna.
• Sjukvårdande behandling: Ett effektivt sätt att behandla strålröta är att använda antimikrobiella och desinficerande medel. Ett vanligt val är att använda hypoklorsyra eller klorhexidinlösning. Applicera detta på det drabbade området och låt det verka i några minuter.
• Verka bort död vävnad: Om det finns död och förmultnande vävnad i hoven måste detta tas bort för att underlätta läkningen och förhindra ytterligare infektion. Detta skall göras av en professionell hovslagare eller veterinär.
• Torkning: Se till att hovarna är ordentligt torkade efter rengöring och behandling. Fuktiga hovar främjar tillväxten av bakterier och svampar.
• Förband och skydd: Efter att ha rengjort och behandlat hovarna kan det vara lämpligt att lägga på ett lätt förband för att skydda hoven och förhindra smuts och skräp från att komma i kontakt med det behandlade området.
• Hästens boende och miljö: Se till att hästen hålls i en ren och torr miljö. Hovarna bör inte utsättas för överdriven fuktighet eller smuts, eftersom detta kan förvärra tillståndet.
• Regelbunden uppföljning: Det är viktigt att hålla koll på hästens hovar och övervaka framstegen. Om tillståndet inte förbättras eller om det försämras, kontakta då en veterinär eller hovslagare för ytterligare rådgivning och behandling.
• Viktigt att notera är att behandlingen av strålröta kan variera beroende på svårighetsgraden av tillståndet och individuella faktorer. Det bästa är att alltid rådfråga en professionell hovslagare eller veterinär innan du påbörjar någon behandling för strålröta.
• Sist men inte minst förebygg genom att: Hästen bör alltid stå på rent och torrt underlag. Hästens hovar skall verkas regelbundet med korta intervaller. Kratsa och rengör hovarna dagligen.
// Emil Johansson

Läst 42830 ggr Kommentarer Kommentera

Foto: Adobe Stock

OM DENNA GÄSTBLOGG
Johanna Habbe bor i Åseda och arbetar som veterinär. Hon bor på en gård med sin familj och deras djur. Johanna driver Facebook-sidan Veterinär Johanna Habbe för att ge människor tips och information om stort och smått som rör djur. 


Fång. De torra nedbetade hagar vi har nu verkar INTE vara ett skydd mot fång. Det har varit en hel del fall de senaste veckorna. Det är inte längre bara små feta ponnyer som kommer ut på bete som får det. Det drabbar så många olika slags hästar. Gemensamt för MÅNGA av dem är att de går på beten där det "inte finns något att äta" men hästarna är ändå tämligen runda eller till och med feta. (Precis, då FINNS det rätt mycket att äta ändå).

Om det finns nästan ingen mat på en STOOR yta kan man genom att titta på hur hästarna ser ut avgöra om de får i sig "ingen" mat (hästarna magrar av), "kanske ändå rätt lagom" med mat (håller hullet) eller "hoppsan, kanske rätt mycket" mat (lägger på hullet). Pyttelite mat på många kvadratmeter/hektar blir rätt mycket mat för en liten (eller stor) häst. Tänk på att de betar upp till 18 timmar om dygnet.

Huruvida gräset är stressat och nu bildar extra mycket socker eller om det beror på något annat är svårt att säga för mig. MEN det som jag KAN säga är att en häst som lägger på sig på betet behöver få en betydligt mindre hage ELLER betydligt färre timmar i hagen. Ordentlig motion gör också nytta, men helst i kombination med mindre hage/färre timmar i hagen. Resten av tiden bör hästen stå inne, gå i en gruspaddock eller något annat som förhindrar matintaget.

Det är jäkligt tråkigt att ha sin häst så, men det som är ännu tråkigare (tro mig) är att ha hästen så för att den har fång. En sak man MÅSTE vara observant på är om hästens mankam börjar bredda sig och om den dessutom blir hård eller stenhård. TA IN HÄSTEN. MOTIONERA. BANTA. OMEDELBART!!!

Det är nästan garanterat att den kommer att få fång. Om inte nu så snart. Och om inte snart så sedan. Och om den får det måste du ändå ta in den och medicinera och minska maten. Bättre att göra det i tid.


Önskar er en fin sommar utan fång, men ibland gör man faktiskt allt rätt och drabbas ändå av denna skitsjukdom. Då ska vi göra allt för att få hästen att må så bra som möjligt igen.

/Johanna Habbe

Läst 90962 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Här hittar du alla våra husbloggare

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Inbjudens senasteAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.