Gästbloggen - Rapport från dagens roliga träning
OKT
22

Rapport från dagens roliga träning

OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.


Hej igen!! :) Här kommer rapport från dagens träning:

Först ut var Sargon. Återigen jobbade vi med rakriktning och kvalitén i trav och galopp. Samma uppvärmning som innan. Jonny är med och hjälper under hela uppvärmningen också vilket är så bra. Han påpekar ofta vikten av lösgjordhet och styrka hos hästarna. En häst skall vara en "happy athlete". En stark häst är en glad häst. Vi jobbade med våra styrkeövningar i galopp. Sluta på volten med några steg samling mot piruett. Kvalité är nr 1.

Vi fortsatte sedan med byten i vartannat. Balans och rakriktning. Redan bättre än igår. Jag behöver mer samling i bytena. Jag vill lätt släppa i väg Sargon lite för mycket och då blir bytena bara långa och jag tappar hans bärighet. Återigen tänk på kvalité och bärighet.

Sedan gick vi över till byten i varje. Jonny ser direkt att jag vill göra lite "för mycket" när jag skall göra byten i varje. Så han sa bara tänk att du bara ska rida en helt vanlig diagonal utan att göra någonting, fast du gör byten i varje .. Och se där, vi satt 15 byten i varje!! Sen gjorde jag det 3 gånger till.. Vilken känsla!! Sargon gillar det, han är så ambitiös han bara vill och vill! Sådan fantastisk arbetskompis!! :)
Sedan ville Jonny att jag skulle ha honom något ställd till vänster i bytena i varje för Sargon drar gärna lite till höger i just bytena i varje. Så jag fick sedan göra en gång med hon ställd till vänster vilket gav mig såklart en rakare häst och linje!Vi avslutade med passage! Här är det viktigt att jag har honom ännu mer framför mig. Kvickare bakben och en känsla av att han vill iväg samtidigt som han bär sig. Han blir i dagsläget ibland lite för stark och tappar sin bärighet. Så här krävs att han blir starkare i sin kropp. Vi jobbar bara korta sekvenser och sedan trav och skrittpaus. För att sedan göra samma sak igen.

Vi avslutade med några riktigt fina bäriga steg i passage innan vi travade av honom! Jag var så glad :)!

Nästa ut Santorini. Redan bättre än dagen innan. Rakare från start speciellt till höger som varit hennes svåra varv. Samma uppvärmning som innan. Men mer jobb i galopp idag. Förvänd galopp och rakriktning.

Vi fortsatte sedan med styrkejobb. Som jag skrev igår så blir Santorini ibland lite kort bak när vi går in och samlar i piruettjobb. Gårdagens träning gav resultat och idag var hon mycket bättre. Hon bar sig mer och satt under sig istället för att bli lite kort och snabb.

Sedan jobbade vi med galoppombyten. Där har jag fått lov att rida på mer framåt i galoppen för att bytet skall bli bra. Det var rätt tänkt och idag fick jag tänka lite ökad galopp precis innan bytet. (Bara tänka) det räcker för att Santorini ska vara med på noterna. Vänster till höger går fint. Rakt. Men höger till vänster svårare för jag har fortfarande för lite stöd på höger tygel. Så precis innan bytet aktivera henne med vänster skänkel upp till mer stöd på höger tygel och så byt.

Jag gjorde sedan mina rakaste seriebyten någonsin på henne!

Skritten har utvecklats så mycket på dessa dagar! Kul. Jag tänker på att "cykla upp på kullen"

Sedan var det dags för trav. Vi vill få henne att trava ännu mer genom kroppen! Så vi fortsatte med skänkelvikning på långsidorna i ett ganska friskt tempo. Hon måste hitta sin balans och våga stretcha ut sin kropp. Det gav resultat. Jag fortsatte att trava på framåt utan att det på något sätt blev mellantrav eller springigt utan bara vanlig framåt trav. Efter en stund kändes det att hon började förstå -okej det är såhär jag ska göra med kroppen för att trava såhär! Hon Slappnade av och började ta i ännu mer igenom kroppen. Jag kunde sedan länga och minska med god bärighet och balans och hon hade hittat en ny växel! Troligen har hon 10 till....

Jag travade sedan av henne och det kändes lite som en ny häst. Hon gungade genom kroppen och var loss bakom sadeln , balanserad och bärig. Jonny påpekade att han nu såg hur hela musklerna gungade bakom sadeln. Verkligen kul!

Vi pratade också om upplägget över vintern med träningen. Bara styrkejobb och inga "trix". Fokus på en stark, rak och bärig häst. Sedan går resten lätt. Både Sargon och Santorini är extremt ambitiösa så det gäller att förvalta det förtroende som hästarna ger mig.

Än en gång! Jonny är fantastisk i sin undervisning. Så extremt noggrann och engagerad. Han vill verkligen förmedla lätthet i ridningen och hur viktigt det är med en totalt lösgjord häst i balans och harmoni! :)


Bild från sadelkammaren.

Just nu är vi hemma hos familjen Mehrtens och dricker te. Så vi är fortfarande ute på äventyr!!! Jag har sett många fina hästar nu under eftermiddagen! Jag berättar mer i morgon! :)

Ha en bra kväll allihopa!
Lina


Läst 9951 ggr

Fler inlägg

AUG
05

Gästblogg: "Hästhållningen skiljer sig åt men kärleken till hästen är densamma"


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Lovisa Berggren bor i Tyskland sedan åtta år och flyttade dit på grund av ett icke-hästrelaterat jobb. I Sverige hade hon egna hästar och tränade och tävlade i främst dressyr upp till Lätt A, hon har även ridit montélopp. I Tyskland rider och tränar hon ett par olika hästar och hoppas kunna börja tävla i dressyr när hon har tagit tysk tävlingslicens.

Böljande frodiga vingårdar. I mitten en ridanläggning som rymmer 50-talet hästar två stora ridhus, två longeringshallar, hoppbana, skrittmaskin... Och två, hör och häpna, löpband för hästar. Detta är bilden som möter mig varje dag när jag åker till stallet i sydvästra Tyskland. I mångt och mycket är det en drömbild av den tyska ridvärlden. Men i mina svenska ögon är det något som saknas: HAGAR!

Sammantaget har anläggningen motsvarande ytan av ett fotbollsfält ”vinterhagar” och kanske två fotbollsfält ”sommarhagar”. För över 50 hästar. Stallhyran på runt 500 euro – cirka 5 000 kronor – inkluderar foder, fodringar, strö, mockning med mera. MEN vill du att hästen ska få komma ut i hage kostar det extra, även om du sköter in- och utsläpp själv. För de hästar som faktiskt kommer ut är det tre timmar i en hage 10x20 meter som gäller. Förutsatt att det inte regnar, är för varmt eller för kallt. Minusgrader betyder per automatik att alla hästar står inne.

Det är flera saker som skiljer hästhållningen i Tyskland mot vad jag är van vid i Sverige. Det mest uppenbara är (bristen på) utevistelse för hästarna. Det som i Sverige ses som ett minimikrav, att hästarna få gå i hage varje dag, ses i Tyskland som en lyx – eller i andra fall som en säkerhetsrisk.

Men man gör så gott man kan. Jag bor i en mycket tätbefolkad del av Tyskland och mark är dyrt. De flesta hästarna har en paddockbox, vilket innebär att boxen har en utedel (ungefär 1,5 gånger så stor som boxen) där hästen fritt kan gå in och ut, dygnet runt. Även om detta på intet sätt motsvarar att springa fritt på gröna ängar så erbjuder det i alla fall lite omväxling tillsammans med 30 minuter i skrittmaskinen eller på löpbandet. Det är så här det ser ut i merparten av stallen i regionen där jag bor, inga hagar men stall med paddockboxar. I norra och östra Tyskland är det annorlunda, där finns det mer mark.

Med svenska mått mätt är detta kanske oacceptabelt. Men vad är alternativet? Att flytta stallet längre från tätorten går inte, för där tar nästa stad vid. Det finns inte mer mark, eller marken som finns är för dyr. Att inte ha hästar är kanske ett alternativ. Men vilka är vi att döma i glesbefolkade Sverige, där mark är förhållandevis lättillgängligt. Vi stänger också in våra hästar i boxar, styr hur länge de kan vara ute och mycket annat som knappast kan ses som optimalt utifrån hästens perspektiv.

Jag lämnar de gröna vinfälten och stallet bakom mig med blandade känslor. Vad är ”måsten” för sund hästhållning? Beror det på omständigheterna? Vem har rätt att döma? Det enda som är säkert är att det finns minst en viktig sak som inte skiljer sig mellan svensk och tysk hästhållning: Kärleken till hästarna och viljan att göra det bästa med de medel man har.


Läst 63157 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
02

Gästblogg: Glöm inte av munnen när du köper häst

OM DENNA GÄSTBLOGG
Nina Lundgren är veterinär och hästodontolog. Hon är verksam i Skåne men även i Stockholmsområdet. Nina har arbetat som veterinär sedan 2001 och driver sedan 2009 Svenska Hästtandvården. Vi har fått Ninas tillåtelse att dela ett inlägg hon gjort på Facebook. Där berättar hon om en häst med stora problem med käken, vilket inte uppmärksammats vid besiktningen. Hon vill råda alla som ska köpa häst att begära en fullständig genomgång av munhålan.

Dagens ledsammaste fall. Nyköpt jättehärlig häst som några veckor efter inköpet från utlandet upptäcks hålla underkäken snett när han inte äter.
Jag anlitas, och hittar flera småfel redan utanpå huvudet såsom ojämna tuggmuskler, skillnad på tjocklek vänster och höger underkäksgren samt att kindbenet ser olika ut på höger och vänster sida. Underkäken är helt låst åt ena hållet och överdriven åt det andra.
  
Öppnar munnen och konstaterar att det här är inte alls bra. Hästen kan inte centrera käken på grund av en gammal tandfraktur i höger underkäke, som orsakat kraftiga smärtor. Så kraftiga smärtor att han inte alls har använt höger halva av munnen under mycket lång tid, med kraftigt saxbett, trappbett och inaktivitetsfärgning som följd. Ruttet foder och var i frakturhålan. Tanden är död och måste dras ut, och saxbettet successivt korrigeras (vilket tar flera år när det är av den här graden) om inte hästen ska avlivas.
  
Otroligt tapper häst som käkat på, låtit sig ridas och lyckats maskera smärtan för alla i omgivningen. En något matt hårrem, lite dålig andedräkt och en ”ovana” att blöta höet i vattenkoppen – det var allt han visade för ett otränat öga. Och den sneda käkpositionen som man kunde se om man särade på läpparna, då.
 
Framtiden är oviss för denna unga häst. Åtgärderna blir kostsamma och långdragna och hästen har även andra problem i kroppen. Det är oklart hur käkleder och andra vävnader i tuggapparaten påverkats och hur – eller om – de kommer läka. Hur den här hästen kunde gå igenom en veterinärbesiktning är en gåta. Sånt här gör mig riktigt ledsen. Jag hoppas han tar sig igenom pärsen han har framför sig. Men han verkar vara en fighter. Det finns visst hopp.
  
Kontentan av detta. Lär dig lyfta på läpparna och undersöka andedräkt och åtminstone framtänderna på din häst, och andras. När du ska köpa häst, kräv en fullständig genomgång av munhålan med sederad häst, urspolad munhåla, spegel och sond och en bra ljuskälla.
Dåliga munnar blir dyrt och långdraget. Och besiktningar kan man inte alltid lita på. Framför allt inte utomlands där det inte alltid är så noga, i synnerhet inte i den lägre prisklassen, där sälj är viktigare än nöjd kund och frisk häst.
  
/Nina Lundgren, veterinär och hästodontolog


Läst 86211 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
26

Gästblogg: "Hästar är dumma och elaka"Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Hanna Nordin, i Hälsingland, beskriver sig själv som en hästmänniska, inte en människa som har häst. Hon är nivå II-instruktör i Centrerad ridning och driver bloggen Ridning i centrum tillsammans med sina tre kollegor från olika delar av Sverige; Elettra Sonedotter, Hedvig Ahlsten och Madelene Libonius.

Nu tänker jag ta ett steg in i ett område som känns lite läskigt. Dock är detta något som jag känner så starkt och min träning bygger ju också till stor del på det. Här kommer det.
Uttalanden såsom att en häst är dum eller att en häst gör något för att vara elak är något som jag har svårt för att höra. Ska jag vara helt ärlig från hjärtat så tycker jag också att uttryck som dessa är korkade.

Innan jag gör någon upprörd så vill jag bryta ned mina åsikter kring detta lite. Jag tänker ta en häst som stått mig nära som exempel. En individ som varit med om saker som präglade honom att bli skeptisk mot vår sort, människan. Hans syn på världen blev att attackera innan han utforskade. Jag och de runt mig har många gånger fått höra hur elak han är, hur dum han är och så vidare.

Men vi hade en annan syn på individen än de som kom med dessa uttalande. Innan man känner en individ som har dessa reaktioner i olika situationer så behöver vi börja leta och förstå vad som gör att ett beteende finns. Sedan har vi något att jobba utifrån. Vi lär oss hur vi ska presentera olika nya miljöer, nya moment och framför allt hur vi trots individens svårigheter, får ett samspel som gör oss till en enhet istället för två stridande.

Jag menar inte att det alltid är lätt, för jag vet att det finns så många välmenande människor som gör allt för våra fyrbenta älsklingar som är av det slag som tar längre tid att förstå. Några har skador som vi behöver anpassa oss runt. Några har ett sinne som vi behöver hantera.
Några behöver befästa träning på ett vis och andra på ett annat vis.
Alla behöver en god vägledare som är tydlig och trevlig.

Här spelar allt runtomkring roll. Maten som vi väljer att ge till vår häst, genre som vi väljer att presentera för vår häst. Skoning eller verkning som vi människor väljer. Omgivning i hagar och stall som vi människor väljer. Allt spelar in och vi har ansvar för allt. Vi är också priviligerade att ha förmågan till dessa val. Vi har så många möjligheter att lära oss om varje del.
I förhållande till detta breda spektra om hur vi kan utveckla oss till goda ryttare och ägare till en häst så tycker jag att ge en kommentar om att en häst är elak eller dum känns så korkat och platt utan substans.

Hästar är individer och vi behöver ta vårt ansvar att se olika individer. Ingen häst är dum eller elak. Om du gör något som inte ger det resultat som du vill så är det dags för oss alla att byta ut meningar som har med hästen att göra till: Hur ska jag göra detta annorlunda.
Vi kan välja mellan att vara en person som har häst eller en hästmänniska.
Om vi är en hästmänniska som älskar hästen så ska vi inte heller rida som om vi var en människa som ogillar hästar.

/Hanna Nordin


Läst 109962 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv