Gästbloggen - Santorini gjorde nio byten i vartannat – och fem i varje!
OKT
25

Santorini gjorde nio byten i vartannat – och fem i varje!

OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson är dressyrryttare och tävlar upp till Intermediere IB med sin egen uppfödning, nioåriga Sargon, som nu förbereds för Grand Prix. Målet är Lövsta Future Challange nästa år. Lina bor i skånska Vellinge och har åtta hästar i träning, hon har jobbat som beridare hos Adelinde Cornelissen i Holland. Vi får följa med henne under en veckas träningsläger hos tyska dressyrprofilen Jonny Hilberath.

Hej igen:) 

Dagens träning var mycket lyckad!

Santorini har verkligen utvecklats på bara dessa dagar. Jag har en helt annan häst när jag börjar jogga fram. Hon är mer loss i kroppen och stretchar ut i steget. 

Vi jobbade med rakriktningen igen som tidigare. Jag rider henne nu lite svag förvänd sluta i höger galopp.

Vi fortsatte sedan med piruettjobb. Idag på raka linjer. Jag samlade henne några gånger utan att vända. Galoppen är bättre nu. Hon bär sig bättre och tar lugnare steg bak. Sedan gjorde vi ett par halvpiruetter. Vi gjorde dem lite större och fokuserade bara på galoppkvaliten. Jämna lugna bäriga språng. Santorini har lätt för att bli för kvick och snabb så på henne får man tänka lugna långsamma språng. Medan man på en häst som är långsam får rida kvickare språng. 

Vi gör väldigt många skrittpauser för att se att hon skrittar lugnt och avslappnat. 

Sedan började vi med bytena. Som jag tidigare sa, har jag behövt rida på lite i tempo innan mina byten. Idag ville hon springa iväg själv innan bytena. Då fick jag tänka som att jag skulle förbereda galoppiruett innan mina byten så att hon absolut inte skulle börja springa ifrån mig.
Vi gjorde först några enstaka byten på diagonal. När jag kände att hon var lugn och väntade på mig gjorde jag några på långsidan utan att räkna i mellan. Bara fokus på kvalitén i galoppen och att hon absolut inte får springa iväg innan bytet eller att hon ökar tempot efter bytet. Kontroll och balans hela tiden!
När jag kände att jag hade full kontroll gjorde jag 4or och 3or. Sedan gjorde jag 9 byten i vartannat!! Kan erkänna att jag aldrig ridit byten i vartannat med henne! Hon var mycket fin på hjälpen och lugn. Nästa långsida gjorde jag två byten i varje. Alltså bara höger vänster. Sedan gjorde jag 4 i varje och sedan avslutningsvis 5 byten i varje!! Duktig häst, beröm och skrittpaus. :) Härligt känsla när man känner ett sådant lugn i hästarna och en själv. 

Alltså första gången vi gör byten i vartannat och i varje!! Kul!!! 


Nöjd häst och pilot efter alla byten i varje... 
   

Traven laborerade vi med. Friskt tempo och skänkelvikning med mycket tvärning! Hon är fortfarande lite "stram" bakom sadeln. Avslutade i fantastisk trav där hon bar sig fint med aktiva bakben. Det gäller att hitta det rätta läget. "Legs go forward and body stays back"! Tänk den känslan! 

Sargon kändes väldigt fin idag igen. Samma uppvärmning som tidigare. Vi fortsatte sedan med galoppjobb. Kvalité på galoppen, kvickare bakben utan att han höjer tempot. Rakriktning, kvickare steg mot piruettgalopp på långsidorna. Sedan gjorde jag samma jobb på medellinjen. Snacka om att det blir avslöjande när man kommer upp på medellinjen om man inte har hästen helt rakriktad. Vi började sedan med att göra en helpiruett på medellinjen. Kvick in i piruetten och sedan lugna språng. Sedan fick jag göra två  piruetter så som det är i GP. Ingången behöver vara bättre. Mer styrka krävs. I dagsläget blir det lite svajigt precis in i piruetten. 

Sedan fortsatte vi med seriebyten. Wow vilken fin känsla jag har hittat där. Lugna språng men kraft i bytena. Idag gjorde vi igen 15 byten i varje, men ännu bättre än i förrgår. Nu var han ännu mer bärig och jag fick inte känslan av att han blev hög bak. Lugna fina byten 15 st, tre gånger om. Jag känner också nu att jag inte blir för ivrig i bytena i varje. Tidigare har jag nog blivit lite stressad och snabb så det har påverkat Sargon. Nu gjorde vi byten i varje som att vi aldrig gjort annat. Så himla härlig känsla!!!! Wow. 

Efter skrittpaus jobbade vi med lite piaffsteg. Några steg piaff och sedan trav igen. Jonny vill inte att jag gör övergång mellan piaff och passage eftersom han inte är tillräckligt stark ännu. Så jag jobbade med passage-piaff-trav .
I passagen behöver han bli kvickare. Övergången ner till piaff fungerade bra. Där tänker jag bara att jag minskar passage och det viktigaste är att hela tiden hålla samma takt och rytm.
 

Riktigt kul! Vi har massor kvar att lära och framför allt massa styrkejobb!!!   
  


Och ja, vi har ätit glass idag igen ;). Killen i glassbaren är ledsen för att vi ska åka hem snart...(Jag med.)


Sargon nöjd med träningen...

Imorgon är sista passet för Jonny! Vi hörs då! :)

Lina :)


Läst 11043 ggr

Fler inlägg

DEC
11

Gästblogg: Summera året – och få bästa starten på 2020


Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Katarina Torstensson är C-tränare i hoppning, verksam framför allt i Småland och Blekinge. Hon försöker hjälpa eleverna med ett helhetstänk, samtidigt som hon själv lär sig nya saker hela tiden. Katarina tävlar upp till svår klass i hoppning och har utbildat mängder av hästar som har gått bland annat championat, bruksprov och unghäst-VM. Under ponnytiden tog hon NM-guld 1988.
Inlägget nedan postades i december förra året på Stall Nobelles sida på Facebook. Det har åter fått spridning och är lika tänkvärt i år.

 
Nu har jag haft
årets sista träning och vill tacka alla fantastiska elever för detta år! Att få hjälpa er i med- och motgång är så inspirerande och jag tycker att det är roligare än någonsin att vara tränare. Jag är så stolt över er och ert tålmodiga arbete. Ni som har gjort fina resultat förstås – men kanske ännu mer ni som har haft motgångar, hamnat på fel spår, fått backa och ta ett steg tillbaka. Ni som har förstått att tålamod, förändring och förståelse för hästen leder in på rätt spår igen. Ni vet vilka ni är.
Denna tid på året innebär tävlingsfritt för de flesta, med lite lätt träning eller kanske vila en period. Det vill säga ett ypperligt tillfälle att utvärdera och planera.
 
Ett par tips i juletid

  • Förhoppningsvis mår hästen bra i kroppen efter säsongen, men gör hellre en "vetcheck" nu så att du kan chilla lite och äta julmat med gott samvete, samt återuppta träningen med en fräsch häst!
  • Ta väl hand om hästen även under vilan. Hur är hullet? Muskulaturen? Benen? Hovarna? Planera in hovslagare, vaccination och avmaskning. Och har du kollat tänderna?
  • Lägg hellre pengar på ovanstående än på ett nytt schabrak, träns eller pannband.
  • Ta hand om dig själv! Att bara slappa och äta julgodis är inte sjysst mot hästen. Håll i gång din egen fysträning på något sätt! Kanske vet du om att du sitter snett på hästen? NU är det läge att ta tag i det. Boka genast naprapat, sjukgymnast, PT eller vad du nu kan behöva! 

TA FRAM PAPPER OCH PENNA
Summera året! Var ärlig mot dig själv, gå igenom era resultat – bra och mindre bra. Har du tävlat på "rätt" nivå med mycket felfria rundor? Består resultatlistan mest av fyra eller åtta fel? Eller är det en blandning av felfritt och uteslutet? Varför? Vad kunde du ha gjort annorlunda?
  
MÅL FÖR KOMMANDE ÅR
Till exempel "stabila i Lätt B under våren", "debutera Lätt A i maj" eller Karl-Oskar Cup, Falsterbo etcetera. Utgå ifrån årets resultat så att du sätter realistiska mål (drömmar är något annat!). Gå igenom tävlingsterminen i alla fall fram till midsommar. Börja med årets "huvudmål" och gör en preliminär kalender med möjliga tävlingar och klasser utifrån det.
  
Vilka förbättringar behöver du göra för att nå målen?
Öva galoppombyten? Förbättra din sits (Ja, alltid! Men vad och hur?)? Din egen form? Sitter du optimalt i din sadel? Hur länge klarar du galopp i lätt sits? Hästens kondis? Rida bättre vägar? Kunna reglera och variera galoppen bättre? Öva långa anridningar? Öva korta anridningar? Rida rakt? Hoppa mitt på hindren (i båda varven)? Få hästen mer lösgjord och liksidig (ja, troligen)? Hoppa mer titthinder? Träna kombinationer? Tävla mer? Tävla mindre? Återigen, var ärlig mot dig själv och rådfråga gärna din tränare.
  
TRÄNA INFÖR TRÄNINGEN
Till sist... Om du ska få ut optimalt av den där timmen hoppträning en gång i veckan (eller varannan) gäller det att öva mellan träningarna. Mer galoppbommar och småhinder i din vardag. Att komma med en orastad häst som inte har hoppat på två veckor gör varken dig, mig eller de andra i gruppen lyckliga.
  
Ha nu en en härlig jul, så ses vi igen nästa år!

/Katarina Torstensson
  

Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.

Läst 4777 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
03

Gästbloggen: "Vänta inte ut hovbölden"

OM DENNA GÄSTBLOGG
På Vaggeryds hästklinik har man sett många hovbölder den senaste månaden. I ett inlägg på Facebook vill kliniken därför informera hästägare om hovbölder och vad de kan innebära. Hippson har fått tillåtelse att dela deras inlägg i Gästbloggen. 

Foto: Adobe Stock och Vaggeryds hästklinik
  
Ena dagen kan
hästen plötsligt vara blockhalt. Hältan kan också komma smygande eller komma och gå. 
En hovböld är en infektion i hovens läderhud. Bakterier kan ha tagits dit via exempelvis trampskador, spiktramp, sömstick, sprickor, röta eller hålväggar.
Hästen kan få ökad puls till hoven och bli varm och svullen. Svullnaden kan gå upp över kotan. Hästen kan även bli hängig.
  
Oftast sitter bölden i väggläderhuden och det gäller att säkerställa diagnosen och hitta var bölden sitter. Det kan även vara andra orsaker till att hästen är kraftigt halt.
Hovslagaren eller veterinären känner noga igenom hoven med en visitertång. Ibland är det svårt att hitta bölden, ofta läggs ett våtvarmt omslag över natten.
  
När bölden lokaliserats gäller det att tömma den nedåt. Detta görs av veterinär eller hovslagare. När bölden väl tömts och spolats ur räcker det oftast med bandagering och vila en kortare tid. Ibland behöver hästen skos med en sula efteråt.
Vid svårare infektioner krävs antibiotika. Stelkrampsskydd kontrolleras.
  
Vänta inte ut hovbölder. Det kan handla om infektioner som kräver antibiotika eller stelkrampsskydd. Bölden kan också sprida sig och bli mycket stor om den inte dräneras i tid.
Framför allt så har hästen mycket ont, när bölden tömts brukar smärtan släppa snabbt.
  
/Vaggeryds hästklinik


Hippsons julkalender

Fram till den 24/12 publicerar vi ett erbjudande per dag. Observera att det kan finnas erbjudanden som enbart gäller "sin" dag.

Läst 20765 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
23

Gästblogg: Interaktiv övning till uteritten

Foto: Privat

OM DENNA GÄSTBLOGG
Kerstin Olsson med sin 13-åriga SWB-valack Archi (e. Camaro M – Icro Marco) rider varierat och ofta ute i naturen. Vid uteritt ville valacken tidigare bara gå först i ledet, men som en lösning på problemet kom Kerstin på en bra övning. Här i Gästbloggen delar hon med sig av övningen – som passar alla som rider i grupp och som vill öka samspelet under uteritten.

Jag kom på denna övning för en tid sedan när min häst – som jag ofta rider ut med själv – tydligt visade att han inte accepterade att gå efter en annan häst när vi ibland hade sällskap på uteritterna. Övningen rids med fördel på grusvägar eller bredare skogsstigar.

Ni behöver vara minst två ekipage och övningen rids enligt följande:

1. Börja med att skritta, på tygeln, i ett led efter varandra.

2. Den som är sist gör en övergång till trav och travar förbi den eller de som är framför. När ekipaget är främst i ledet görs en övergång till skritt. Under tiden ska alltså den eller de hästar som blir omridna fortsätta att skritta på samma sätt som tidigare.

3. Den som nu är sist gör en övergång till trav, travar förbi övriga ekipage och gör en övergång till skritt när ekipaget är främst i ledet.

Det blir alltså en evighetsövning och när grunden fungerar bra kan svårighetsgraden ökas. Bara fantasin sätter gränser för hur övningen kan varieras, men här är några exempel:

– Arbeta i galopp i stället för trav under "omkörningen".

– Flytta hästen sidvärts undan höger skänkel innan "omkörningen", samt undan vänster skänkel när ekipaget är främst i ledet – för att komma i linje med övriga igen.

– Rida öppna och sluta under delar av övningen.

För mig räckte det med ett par "omkörningar" för att min häst skulle acceptera att vänta och fortsätta att skritta fint tills det blev hans tur att "köra om" igen. Samtidigt kan övningen vara bra för att träna övergångar och sidvärtsrörelser på ett annat sätt än på ridbanan, samt när andra hästar finns i den omedelbara närheten. Det vill säga att hästen tränas till att inte bryr sig om vad de andra gör, utan fortsätter att fokusera på ryttaren.

Med vänliga hälsningar
Kerstin Olsson, hobbyryttare


Läst 45410 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Gästbloggen »Gästbloggen

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen

stäng

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen


Inbjudens senaste
Arkiv