Redaktionen
MAR
21

Nu kommer sadelöverdragen!

Till alla er som tålmodigt har väntat på sadelöverdragen, som ingick som premie i ett Hippson-erbjudande tidigare i år. Nu är de äntligen på plats och vi sätter igång att packa direkt. Sadelöverdragen med Hippson-logga kommer att skickas ut till er alla som beställt under vecka 12.
 
Vänliga hälsningar,
Redaktionen
 


Läst 30267 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
10

Debatt: Öppet brev till bloggaren Havrepappa

Vi publicerar här ett öppet brev till Havrepappa som kommit in till Hippson-redaktionen, med anledning av hans inlägg om hjälmlös ridning i Ponnyakuten.
 
_ _ _ _ _ _ _ _
Det öppna brevet:
"Jag kan inte låta bli att beundra din energi och uthållighet vad gäller frågor såsom säkerhet, förebilder och hjälmanvändande. Du får högsta betyg i ämnet dubbelmoral.
 
Innan jag går vidare vill jag säga att jag givetvis håller med dig i att ungdomar under 18 år ska använda både hjälm och väst. Samtidigt måste vi väl ändå konstatera att det är få sporter där ungdomar så mangrant sätter på sig hjälm och oftast även väst utan prut. Jag har arbetat med hästar och barn i hela mitt liv och jag har aldrig någonsin behövt påpeka för ett barn hur viktigt det är att bära hjälm, för det sitter redan i ryggraden. Jag har aldrig sett ett barn eller en tonåring låta sig påverkas av att äldre ryttare i deras omgivning valt att inte bära hjälm - oavsett om dessa personer varit barnets idol, förälder, ridlärare, programledare, artist, etc, etc. Nej ironiskt nog kan flertalet barn faktiskt tänka själv, även om du inte tycks tro det. Förlåt... det finns ett undantag - din egen dotter.
 
Varför jag känner att jag måste bemöta det du skriver är därför att du så kraftigt fördömer och direkt angriper vissa personer - men inte alla. Hade du varit konsekvent så hade du kanske t o m varit en förebild för dem som ser saken "från andra sidan", men nu blir det bara platt fall. Det finns massor av exempel där man förmodligen borde bära hjälm men inte gör det, t ex voltige, körning, western, grand prix dressyr samt yrkesgrupper som veterinärer och hovslagare. Du lovordar vissa artister som i vågade nummer bevisligen inte bär hjälm, medan du i nästa andetag inte är nådig i dina anklagelser mot andra. Jag bara väntar på att du ska gå till angrepp på en av våra mest önskade artister, Lorenzo. Han har uppträtt i bl a Globen flera år i rad. Han utövar sitt nummer stående på ryggen på sina sju hästar samtidigt som han till publikens jubel rider i full fart och t o m hoppar över hinder - utan hjälm! Handlar det bara om dumhet, eller är hans hästar så bra tränade att han helt enkelt litar på sina djur? Nu vet ju både du och jag att det inte alltid går att lita på ett djur fullt ut, men Lorenzo är vuxen nog att fatta ett beslut huruvida han vill bära hjälm eller ej. Skulle vi införa hjälmtvång i Sverige så kan vi ju glädja oss åt att slippa storslagna besök från t ex Spanska Ridskolan och Apassionata och andra utländska gäster, och våra barn slipper gå på cirkus.
 
Men det som gör att allt det du tidigare skrivit i din blogg nu helt faller platt till marken är när du på ett så tydligt och illustrativt sätt visar att du inte ens lyckats påverka din egen familj. För mig känns hela den debatt du så idogt försöker skapa kring säkerhet, nu direkt oseriös. Om man inte kan "sopa rent framför sin egen dörr" och istället försöker vifta undan det genom att säga att hästen bara hade hanterats i 10 minuter, då borde du snarast prioritera en utbildning i hästhantering. På videon både travar och galopperar hästen. Om ni hunnit med detta inom loppet av 10 minuter så har ni mycket kvar att lära.
 
Det är inte lätt att vara en bra förebild, det finns gott om fallgropar, inte minst som förälder. Handen på hjärtat, använde du cykelhjälm när du cyklade med din dotter till skolan? Höll du dig alltid nykter när din dotter skulle hem på kvällarna, eller hörde du till dem som lät andra föräldrar göra jobbet för att du skulle kunna ta ett glas med dina vänner? Har du någonsin rökt eller spenderat pengar på onödiga saker, inför dina barn? Har du alltid varit den förebild du så ivrigt förespråkar att andra ska vara? Hur tänkte du t ex när du satte dig på en B-ponny iklädd lågskor och lät dig fotograferas till din Facebooksida?
 
Ingen av oss är felfri, även solen har fläckar. Det finns lika många synpunkter och åsikter som det finns hästar och hästägare ... och det är väl jättebra! Tänk om alla tyckte och tänkte likadant, så trist livet skulle vara. Släpp nu den här diskussionen och sluta med dina personangrepp. Om du ska "rapportera från andra sidan" så kan du väl försöka hitta de guldkorn som "vi från insidan" inte har noterat för länge sedan (det är ju inte en nystartad debatt precis), men insett att vi inte kan göra något åt, alla gör ändå som de vill i slutänden.
 
Som bloggare på den här välbesökta sajten har du ju alla möjligheter i världen att inspirera andra havremammor och havrepappor. Upplys föräldrarna om hur viktigt det är att köpa rätt häst till sitt barn istället för att köpa en häst bara för att den är vacker. Med rätt häst blir allt så mycket enklare och roligare och dessutom säkrare. Uppmuntra föräldrarna till att peppa och stödja sina barn i deras hobby istället för att leta fel och rikta pekpinnar åt duktiga, etablerade ryttare och artister som med glädje representerar svensk hästsport såväl inom som utanför landets gränser.
 
Om jag bär hjälm? ... ja det gör jag!
 
Havremamman Åsa Nilsson"

_ _ _ _ _ _ _ _


Läst 31660 ggr Kommentarer KommenteraRedaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna