Redaktionen
JAN
29

WDM: Succéstart för Tinnes nya kür


Natten till söndag svensk tid avgjordes World Dressage Masters-küren i Wellington, Florida. Och rent placeringsmässigt blev det en repris av Grand Prix-resultatet - Steffen Peters från USA etta, Charlotte Dujardin från Storbritannien tvåa och svenska Tinne Vilhelmson Silfvén trea.
 

Marginalmässigt var det dock en knapp seger för Peters denna gång. Han vara bara fem hundradelar bättre än Dujardin (83,70 vs. 83,65 procent) - och då hade hon ändå en grov miss alldeles i början av programmet, då Valegro tappade balansen i en travökning och föll in i galopp.
- Jag hade en härlig känsla i dag. Efter gårdagens prisutdelning då Valegro blev väldigt uppspelt var jag lite orolig för att komma in på banan igen. Men i dag kunde jag rida honom på ett helt annat sätt, säger Charlotte - som avslöjar att hon jobbar på en ny kür med högre svårighetsgrad.
 

Tinne Vilhelmson Silfvén red sin nya kür, med bland annat Fred Astairs Puttin' on the Ritz, för första gången på tävling. Svårighetsgraden är hög och linjerna originella, dessutom passar musikens härliga takt verkligen Favourit - och domarna gillade vad de såg. Betalningen blev 78,25 procent vilket Tinne tror kan vara hästens kür-bästa. Men hon är inte helt säker, måste hem och dubbelkolla... 
- Jag är väldigt nöjd med Favourit, det var riktigt kul att rida i dag. Men samtidigt hade jag fullt upp med att koncentrera mig på att försöka hålla takten till min nya musik. Steffen Peters och Charlotte Dujardin kan mycket väl vara de som tar guld och silver på OS i sommar. Så att bli slagen av dem ser jag verkligen inte som något misslyckande, säger en märkbart glad Tinne.
 

Minna Telde fick rida küren, men var inte riktigt frisk från magsjukan. Dock red hon med mer tryck än i går och fick 71,00 procent av domarna för sin U2-kür. Vi sprang på Minnas tränare Cecilia Kling Kristoffersen efteråt och hon kände sig också lite krasslig. Tydligen misstänks det att något elakt virus härjar på det hotell där flera av ryttarna är inhysta. Även Carl Hester har blivit magsjuk och skämtade efter sin ritt om att han varit rädd för att behöva ta en toalettpaus mitt i programmet.
 

Steffen Peters menade att Ravel aldrig har gjort en bättre kür än i dag. 
- Det kändes underbart, han hade till och med mer power än i går. Men samtidigt var han avslappnad i exempelvis skrittprogrammet, säger USA:s bäste dressyrryttare med ett leende.
 

Antonia Ax:son Johnsons företag Axel Johnson Group är huvudsponsor för WDM - och hon var prisutdelare i Florida-küren. Antonia passade på att berömma Wellington som stad.
- Förra året blev jag övertalad av min dotter som rider hoppning att komma hit. Då upptäckte jag att Wellington är den mest fantastiska plats som finns för hästar och hästfolk. Stämningen är positiv men tävlingsinriktad, det förekommer inte alls skvaller och rykten på samma sätt som ibland kan vara fallet i Europa. I år kom jag tillbaka hit och har skaffat en egen gård. Så nu är jag Wellington-invånare!
 
Text:
Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren

 
Fullständigt resultat


Läst 57478 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
28

WDM: Favourit GP-trea – har vilat sig i form


World Dressage Masters
, världens mest penningstinna dressyrserie, har dragit igång - den inledande tävlingen i Florida pågår för fullt. Under fredagen avgjordes Grand Prix-klassen med toppryttare från hela världen i startlistan.
  

Förra årets Palm Beach-vinnare - USA:s stora stjärna Steffen Peters - vann på 81,383 procent, vilket är rekord för honom i Grand Prix. 
- Ravel känns till och med starkare än förra året, fantastiskt att han bara blir bättre efter så många år, säger han beundrande om sin fina häst.
 

Tvåa blev, trots ett par missar, brittiska förhandsfavoriten (vid sidan av Peters) Charlotte Dujardin på fantastiske Valegro. Hon red dessutom med hjälm både på framridningen och inne på banan - hatten av för det!
 

På tredjeplatsen återfanns klassens bästa svensk - Tinne Vilhelmson Silfvén på Favourit. Valacken hade inte tävlat sedan EM men såg väldigt fräsch ut, pigg utan att vara spänd. Och även piafferna, som har varit hans akilleshäl, såg helt okej ut. 
- Jag är supernöjd! Favourit har inte tävlat på länge och var på väldigt gott humör, som man kunde se under ärevarvet... Men han lät mig ändå rida hela tiden inne på banan, säger Tinne. 
Ärevarvet ja, inne på prisutdelningen var Favourit superladdad - han visade både upp hoppsasteg (= galopp med jämfotahopp) och Totilas-passage (= väldigt höga benlyft).
 

Det var länge osäkert om Minna Telde skulle starta i klassen, hon har nämligen drabbats av maginfluensa... Snacka om otur när hon och Deinhardt har åkt över halva jordklotet för just denna tävling! Men Minna stod för en riktig hjälteinsats, trots att hon var svimfärdig red hon igenom sitt program på ett klart godkänt vis och fick 66,787 procent av domarna. Det räckte till en elfteplats av 16 startande. Som förbundskapten Bo Jenå uttryckte det:
- Dressyrstaketet har mer färg än Minnas kinder just nu...
 

Per Sandgaard på en än så länge lite orutinerad Lomumba Havdal fick till en riktigt fin ritt, som gav honom 65,894 procent och en 13:e-plats. Väl värt en busvissling, tyckte sambon Pether Markne.
 
Ett större bildspel från klassen kommer under morgondagen. Natten till söndag svensk tid avgörs den prestigefyllda küren - där Tinne Vilhelmson Silfvén kommer att visa upp sitt alldeles nya, fria program.
 
Fullständig resultatlista
 
Text:
Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren
 


Läst 57124 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
27

Svenskarna stormtrivs i Florida


Per Sandgaard och Lumumba Havdal under vetchecken, i 26-gradig värme.
  
Hippson har precis kommit till Wellington, Florida - där vi ska göra ett reportage till nummer 2 2012 av Hippson Magazine. Hittills har vi bara hunnit ut till Jim Brandon Equestrian Center och dressyr-tävlingarna. Där sprang vi bland annat på Per Sandgaard, Tinne Vilhelmson Silfvén, Pether Markne, Minna Telde och några andra svenskar inför World Dressage Masters vetcheck.
  
Vi pratade kort med Per och Pether om deras vistelse och om hur tävlingarna här fungerar. Föga förvånande trivs de som fisken i vattnet, men de inser samtidigt att det här inte är något för alla. Det är inte direkt billigt att tävla i Florida. Mer om det i kommande nummer av Hippson Magazine.


Pether Markne följer veterinärbesiktningen.
  

Tinne och Favourit sträcker ut. Ingen stelhet kan skymtas varken hos häst eller matte!
 
För övrigt fick vi höra att det kan vara riktigt underhållande att följa veterinärbesiktningen inför de nationella klasserna här. Alla klär upp sig väldigt och vissa springer till och med upp i högklackat (!).


Läst 57127 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
24

Tack Rolf-Göran och Lasse!

För lite drygt en vecka sedan fick Rolf-Göran Bengtsson som första ryttare någonsin Jerringpriset på Idrottsgalan. Han vann priset med en rekordstor marginal. Ingen inom ridsportbranschen var väl direkt förvånad över att han hade ett så stort folkligt stöd, men många andra sportredaktioner verkar ha blivit lite tagna på sängen. Lasse Anrell var väl den som fick mest uppmärksamhet för sin krönika i Aftonbladet, men det var många andra som också tyckte att det var oförtjänt och att "hästen borde ha fått priset istället". 
  
Här på Hippson publicerade vi en krönika av filosofen Petra Andressom som konstaterade att ridsporten skrämmer sportjournalister. Krönikan har snabbt blivit den mest lästa artikeln i Hippsons historia. 

Igår kväll ägnades en del av TV4:s debattprogram Kvällsöppet till att diskutera efterdyningarna av Roffes pris.
 
Sammanstaget känner vi oss rätt säkra när vi konstaterar att ridsporten nog aldrig har synts så mycket i media som den gånga veckan.

Intresset syns såklart även i trafiken till de vanliga ridsportsajterna. Förra veckan besökte 49 761 besökare Hippson.se. Till detta kommer ytterligare 1 314 personer som vi hade i vår mobilapplikation. Sammanlagt nådde vi alltså över 50 000 personer. Normala veckor brukar vi ha cirka 25 000 unika besökare.
 
Samma trend syns tydlig bland de övriga ridsportsajterna som redovisar officiell. Tillsammans ökade vi trafiken med över 80 % jämfört med veckan innan.
 
Tydligast blir det när man ser det i en graf som visar trafiken några veckor bakåt. Klicka på grafen för att se den i större format.


Källa:SIS-index

Så först och främst - Tack Rolf-Göran Bengtsson för dina fantastiska prestationer som till slut har gjort att ridsporten får ett så fint pris som Jerringpriset.
 
Samtidigt måste vi också tacka Lasse Anrell som drog igång den efterföljande debatt som ledde till att ridsporten har synts så mycket i vanliga nyhetsmedier. Nog är det så att detta har gjort att många sportredaktioner i landet hädanefter måste att tänka både en och två gånger innan de ser förbi vår sport igen.
 
Och så klart, tack alla ni 50 000 personer som har besökt Hippson.se. Hoppas vi ses snart igen!


Officiell statistik för Hippson.se, Hippson i mobilen, Tidningen Ridsport och Equipage.
Det finns även offciell statistik för Bukefalos och Equipe Online, men vi tog inte med dem i jämförelsen ovan eftersom de inte är redaktionella sajter.


Läst 56962 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
24

Ridsport i radio i kväll!

Debatten om mediernas syn på ridsporten går vidare. 

I dag tar två radioprogram upp ämnet. Först ut är P3:s program Verkligheten, där Hippson-krönikören Petra Andersson och Aftonbladet-krönikören Lasse Anrell intervjuas om Jerringpris-debatten. Programmet börjar klockan 18.06.

Senare i kväll med start klockan 21.40 tar även P4:s Karlavagnen upp tråden och där har du som lyssnare chansen att göra din röst hörd!

Läs mer om Karlavagnen här.

 

 


Läst 52861 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
16

Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset!


Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
  
Efter en rafflande "nedräkning" av de nominerade var det bara Rolf-Göran Bengtsson och Marcus Hellner kvar i kampen om Jerringpriset. I sann Oscar-anda drog Lasse Granqvist och prins Carl-Philip ut på vem som vann, men till slut läste de upp namnet vi väntat på - "Rolf-Göran Bengtsson". 
 
Det var 33:e gången priset delades ut sedan 1979 och det är första gången det går till en ryttare. Rolf-Göran skriver med andra ord historia inom ridsporten än en gång. Historisk var även segermarginalen. Med 44,6 procent av rösterna var ingen av de övriga i närheten av honom.
 
I segertalet citerade en klart rörd Rolf-Göran Mohammad Ali - "Den som saknar fantasi har inga vingar" - när han berättade om sin långa väg mot EM-guldet.
"Kanske ses vi här igen", avslutade han och syftade på sina förhoppningar inför OS i London. Rolf-Göran Bengtsson passade även på att tacka sin sponsor Alfonso Romo, sin mamma Elsa, hästskötaren, kompanjonen Bo Kristoffersen, Ninja La Silla och alla som har röstat.
 
Stort grattis, Roffe!


Läst 61619 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
09

Här är alla vinnare på Ryttargalan 2011

Morgondagens stjärna
Sofie Lexner - dressyr
Maria Hagman Eriksson - distansritt
Frida Andersén - fälttävlan
 
Morgondagens Häst
Isac - dressyr
Click and Cash 1155 - hoppning
Lancelot 359 - Fälttävlan
 
Årets komet 

Angelica Augustsson
 
Horse of Fame
Stand By Me
 
Årets Uppfödare
Stuteri H - Anita & Bengt Johansson
 
Årets Hästskötare
Emma Eriksson - hoppning
 
Årets Bragd
Rolf-Göran Bengtsson - hoppning
 
Årets Hederspris
Antonia Ax:son Johnson
 
Årets Häst
Ninja La Silla
 
Årets Ryttare
Svenska Ridsportförbundets Championatstecken tilldelas:
• Rolf-Göran Bengtsson - hoppning
• Tinne Vilhelmson-Silfvén - dressyr
• Sara Algotsson Ostholt - fälttävlan
• Maria Hagman Eriksson - distans
• Tomas Eriksson - körning fyrspann
• Glenn Hesslo - körning, enbet häst
• Rebecca Kristiansen - körning, enbet ponny
• Eva Ottosson - körning, par häst
• Marie Nilsson - körning, par ponny
 
Läs mer om vinnarna här
 
Bildextra: Missa inte Hippsons bildspel med 45 foton 


Läst 60661 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08

Årets bragd till Roffe!

Kvällens kanske mest väntade pristagare Rolf-Göran Bengtsson fick motta pris för Åreta bragd. Visst kan man ana en tår i ögonvrån på vår fantastiske världsetta?Priset delades ut av Ola Rapace som var inplanerad som en av ryttarna till Stjärnornas hoppning, men som tyvärr fick lämna återbud. Ola behöll byxorna på under hela ceremonin.Juryns motivering:
Årets bragd till Rolf-Göran Bengtsson talar för sig själv. Rolf-Göran har gjort ett enastående resultat genom att ta Sveriges första EM-guld i hoppning någonsin. Rolf-Göran är en av världens bästa ryttare med en enastående förmåga att ta fram häst efter häst och att alltid vara med i toppstriden. Nu var det Rolf-Görans tur att få känna av sötman av allt hårt arbete under många år i världseliten.

Källa: www.ridsport.se


Läst 59990 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08

Årets hästskötare

Musse Hasselvall delade ut priset till Årets hästskötare och passade på att dra ner byxorna. Priset gick till Emma Eriksson. Emma har tidigare jobbat åt Peder Fredricson och de senaste sex åren har hon varit hos Linda Heed.


Läst 57724 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
08

Årets uppfödare

Stuteri H - Anita & Bengt Johansson, Horred
Stuteri H har målmedvetet tagit fram ett stort antal hästar till svår klass i hoppning, ta bara Roma H, Classic H, Bonzai H, Chamonix H, Alvaro H, Campo H och Quik Step HZ. Det bedriver på sitt ödmjukt sett en mycket seriöst avelsarbete som är värt Årets Uppfödarpris.

Källa: www.ridsport.se


Läst 52037 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  Redaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna