Redaktionen - Pias "Broddplattan" är Årets pryl 2013
FEB
13
2014

Pias "Broddplattan" är Årets pryl 2013

  

För femte året i rad har vi låtit vi er Hippson.se-besökare rösta fram årets bästa ridsportpryl. Nu står det klart - av de sex nominerade kandidaterna har Broddplattan utsetts till Årets Pryl 2013.
  
Text: Cajsa Ekström
  
Hippson ringde upp Pia Sternberg, vd på FP Innovation AB och skapare av Broddplattan, för att gratulera till vinsten i Årets Pryl.
   
Hur känns det?
- Så underbart! Gud vad roligt! Det är ju helt fantastiskt!
   
Berätta om dig själv.
- Jag driver en butik i Göteborg med nytt och begagnat, och har gjort det i snart fyra år. Själv har jag ridit i 40 år och 1973 red jag SM på ponny.
  
Hur föddes idén till Broddplattan?
- Jag har alltid hatat att brodda. En dag kom det in ett par i butiken och mannen i paret beklagade sig över att det alltid var han som fick brodda fruns häst. Han tyckte att det var väldigt jobbigt eftersom det krävdes många olika verktyg, varav något alltid saknades. Han undrade varför det inte fanns ett "allt i ett"-verktyg för broddning.
- Jag tog med mig hans tanke hem och under en promenad med en väninna började vi brainstorma idéer. Då kom jag på det – vi gör en broddplatta! Min väninna, som inte är insatt i ridsporten, driver tillsammans med sin man en plåtverkstad och de var med på idén. Jag började rita förslag på en produkt som både kunde rensa broddhål, gänga dem och skruva i brodd. 
- Jag var inte helt nöjd med den första prototypen och då såg min dotter att det skulle gå ett uppfinnarprogram på TV4. Vi fotade plattan och skickade in den till programmet. Jag blev sedan uppring av TV4 och vi åkte på audition i Jönköping. Innan auditionen hade vi marknadsfört Broddplattan, men för att komma med i programmet fick man inte ha gjort någon marknadsföring alls. Så vi kom tyvärr inte med, vilket var synd.
- Efter det såg vi att man kunde anmäla sina uppfinningar till Chalmers kandidatarbeten, så det gjorde jag. Det var turligt nog tre hästintresserade tjejer i gruppen som valde att jobba med mig och min broddplatta. Så vi träffades kontinuerligt varannan vecka för att diskutera vidareutvecklingen av den befintliga produkten. Samarbetet gick så bra att de tre tjejerna vann en tävling på Chalmers för bästa innovation och entreprenörskap.
- När det samarbetet var slut var jag fortfarande inte helt nöjd med produkten och jag fick kontakt med en annan tjej från Chalmers, som är väldigt duktig på CAD-ritningar. Vi gjorde små ändringar och kom fram till den slutgiltiga versionen av det som i dag är Broddplattan.   
  
Hur har responsen varit?
- Den har varit mycket bra. Men som med alla nya produkter är man som konsument skeptisk och i detta fall håller många kvar vid sin skiftnyckel. Men responsen på sociala medier har varit positiv.
- Jag ville göra en produkt som tilltalade tjejer, och eftersom vi tjejer köper med ögonen kom vi på att vi skulle göra en broddplatta i färg. Vi kom också på idén om att färga in broddarna i olika fina färger. Dels är det ju mycket snyggare än vanliga broddar, men de blir även enklare att hitta på marken om man skulle tappa dem. 
  
Vad har ni för framtidsplaner?
- Just nu ligger vi i förhandlingsläge med ett större företag och målet är att de ska börja sälja produkten. Det är svårt som ett litet företag att få igång en försäljning.
  
Vilka svårigheter har ni märkt av under processen?
- Att allt när det gäller produktion tar sån tid. Produktionen sker för tillfället i Sverige vilket gör att det blir lite dyrare, men vi vet då också att det bästa materialet används. Och det är mycket enklare att få full insyn i produktionen. Vi kan ju åka till fabriken och se tillverkningen när vi vill.
  
Hur är efterfrågan på Broddplattan?   
- Den är bra. Hittills har vi sålt cirka 100 stycken och i år ska vi ha monter på Eurohorse, så där hoppas vi på ett stort intresse. Det ringde även en ”känd” hovslagare här ifrån Göteborgstrakten och beställde 25 stycken för att ge bort till sina kunder, vilket vi självklart tyckte var otroligt roligt. 

 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
    
GULD  
Broddplattan
Pia Sternbergs/HipHoofs nytänkande multiverktyg Broddplattan underlättar ordentligt vid broddning. Den har fasta nycklar för de vanligaste broddstorlekarna, renstapp för att få ur smutsen ur broddhålen och en gängtapp för att fixa slitna och smutsiga gängor. Du kan dessutom förvara åtta broddar på plattan.
Cirkapris: 349 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

SILVER
Ogilvy-padden
Syftet med padden från Ogilvy Equestrian – som används av proffs runt om i världen – är att hjälpa sadeln till bättre passform, att fördela tryck, och att dämpa stötar för både häst och ryttare. Den innehåller memoryskum som gör att padden blir millimetertunn där det är trångt och fyller ut där det glappar.
Cirkapris: 1 995 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
  

BRONS
Perfect Hand
Den här uppfinningen från Perfect Sit of Sweden hjälper ryttaren till en mer korrekt handställning. Handsken, som är tillverkad i tunt getskinn, har nämligen en skena som löper på insidan av handleden. Det gör att händerna inte kan böjas inåt under ridning, något som annars är ett vanligt sitsproblem.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
   
 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 

ÖVRIGA PRISTAGARE

Samtliga produkter i omröstningen fick uppskattande tillrop och vi väljer att placera dem som hamnade utanför pallen på en delad fjärdeplats (presenteras här utan inbördes rangordning). 


ConnEqt 
Med den här uppfinningen från svenska EquKing går det enkelt och snabbt att byta stigbyglar på sadeln. Det kan exempelvis vara praktiskt på ridskolor, där olika ryttare behöver olika storlek eller typ av byglar. Privatryttare kan med ConnEqt plocka av smutsiga stigbyglar efter ridturen, i stället för att dra upp dem mot lädret.
Cirkapris: 299 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
  
EC hand 
Produkten har visserligen funnits ett par år, men det var under 2013 den på allvar fick spridning. EC hand är en svensk, patenterad uppfinning där ryttaren enkelt kan se och reglera hur hårt och jämnt hen håller i tyglarna. Med hjälp av en fjäder fäst på tygeln får du feedback om stödets tyngd och om du är starkare i ena handen.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
  
Carbon Boa Paddock
Mountain Horse har tagit fram en ridsko som sitter som handen i handsken, tack vare samma typ av snörning som finns på exempelvis snowboard-pjäxor. Hälen är ihålig för att skon inte ska bli tung, den stötdämpade sulan har ergonomiskt stöd i fotvalvet och skorna bjuder på bra grepp. Dessutom är de snygga …
Cirkapris: 2 299 kronor
Läs mer här

Om Årets pryl
Juryn, bestående av Hippsons redaktion, har nominerat sex produkter. Urvalet är gjort utifrån sådant vi har tipsat om på redaktionell plats under det gångna året, antingen i papperstidningen eller i Prylkollen på Hippson.se.
Huvudkriteriet för nominering är att produkten ska vara nyskapande – antingen vad gäller design eller funktionalitet. Prylen eller plagget ska dessutom ha gått att köpa i svenska ridsportbutiker (fysiska eller på nätet) under 2013 (inte nödvändigtvis under hela året). Vinnaren presenteras här på nätet samt i Hippson nr 1 2014, i butik den 18 februari.

 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 28699 ggr
Fler inlägg

JAN
01
2017

OMRÖSTNINGEN ÄR AVSLUTAD! Vinnaren presenteras i Hippson nummer 1 2017 (i butik 22 februari), samt här på nätet i samband med att tidningen kommer till prenumeranterna.Nu är det åter dags för er Hippson.se-besökare att rösta fram årets mest intressanta ridsportpryl. Omröstningen sker för åttonde året i rad och juryn har nominerat sex kandidater. Läs om dem nedan – och välj din favorit (se länk nederst)!
  
Täckesknäppning för ökad rörelsefrihet
Från irländska Horseware kommer denna frontknäppning à la fyrpunktsbälte. Knäppningen sägs ge extra mycket rörelsefrihet eftersom den följer hästens bog. Spännet är tillverkat i polypropylen och ska klara temperaturer från -25 till +40 grader.
Cirkapris: Från 699 kronor (beroende på täckesmodell)

Läs mer hos Horseware 

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Matta som skyddar golvet i transporten
Svenska First Mat är en formgjuten transportmatta med flexibla kanter, som skyddar hästsläpets golv. Den sex centimeter höga kanten ser till att urin inte kan tränga ner och förstöra golvet. En bonus är att produkten även kan användas som vattenmatta vid hoppning.
Cirkapris: 2.995 kronor

Läs mer hos First Mat

_ _ _ _ _ _ _ _ _

Anatomisk massageborste för hästar
Dressyrduon Anne-Carin Klinge Sporrong och Carina Gerken Christiansen är idéskaparna bakom den anatomiska massageborsten Rubster. Dess form ger bra grepp och den sägs förbereda hästens muskler inför det stundande ridpasset. 
Cirkapris: 119 kronor

Läs mer hos Rubster

_ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Ekologiska tyglar med säkerhetsspänne
Smart Rein är en svensk produkt där miljön och säkerheten står i fokus. Lädertyglarna har säkerhetsknäppning i ändan, så om olyckan skulle vara framme och du eller hästen fastnar går de enkelt upp. Lädret är ekologiskt garvat, utan farliga kemikalier.
Cirkapris: Från 849 kronor

Läs mer hos Smart Rein

_ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Tränings-app som mäter ditt ridpass
Svenska Equilab är en app som bland annat mäter var du har ridit, hur länge, i vilket tempo samt i vilken gångart. Appen fungerar som en riddagbok som loggar ridpasset, efteråt får du en analys med olika medelvärden. Lite som ett Runkeeper för ridning.
Cirkapris: 0 kronor (betalversion kommer längre fram)

Läs mer hos Equilab

_ _ _ _ _ _ _ _ _  

Slowfeeding i hagen – fast utan nät
Hay Saver är tillverkad av tjock, frosttålig plast – syftet med produkten är att ge hästen en naturlig ätställning. Beroende på hur locket används kan baljan erbjuda långsamt eller normalt ätande. Dessutom kan den nyttjas som en helt vanlig vattenbalja.
Cirkapris: 2.050 kronor

Läs mer hos Horse Hay Feeder
 

Om Årets pryl
Juryn, bestående av Hippsons redaktion, har nominerat sex produkter. Urvalet är gjort utifrån sådant vi har tipsat om på redaktionell plats under det gångna året, antingen i papperstidningen eller i Prylkollen på Hippson.se. 
  
Huvudkriteriet för nominering är att produkten ska vara nyskapande – antingen vad gäller design eller funktionalitet. Prylen eller plagget ska ha gått att få tag på i svenska butiker eller på nätet med leverans till/inom Sverige under 2016 (inte nödvändigtvis under hela året). Produkten behöver dock inte vara helt ny.
    
Omröstningen pågår till och med onsdagen den 18 januari. Vinnaren presenteras här på nätet, samt i Hippson nr 1 2017.


Läst 490447 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
12
2016


Pressbild: Flyinge
  
Han är regerande världsmästare och Europamästare i hoppning, den 5 maj klockan 10.00 till 16.00 håller Jeroen Dubbeldam clinic på Flyinge. Nu kan du tävla om biljett till dig själv och en kompis!
  
Jeroen Dubbeldam är känd för sin känsla för hästar och sin fantastiska ridning. Endast 27 år gammal tog han OS-guld individuellt med hästen De Sjiem, 14 år senare var det dags för nästa internationella mästerskapsseger. Då knep han VM-guldet i Caen efter att i finalen ha hoppat fyra felfria rundor på fyra olika hästar, en av dem var Rolf-Göran Bengtssons Casall. På samma VM tog Jeroen Dubbeldam sitt andra VM-guld i lag för Nederländerna.
  
Ödmjuk inställning
Jeroens karriär är lång och han är känd för sin ödmjuka inställning till hästar. Han tar sällan in ”färdiga” individer utan vill gärna forma dem själv från sexårsåldern. Kemi med hästen är något han lyfter fram i intervjuer och många kommer ihåg bilderna från EM-finalen i Aachen, där Jeroen lugnt och säkert backade sin känsliga häst in på banan för att sedan sätta en felfri runda.
I år är hans mål att vinna lagguld i Rio och just det temat kommer clinicen den 5 maj att beröra.
  

SÅ HÄR TÄVLAR DU
Tävlingen är avslutad!
Följande personer vann två biljetter var till clinicen:
Rebecca Andersson, Fjärås
Lina Mattsson, Blentarp
Cindy Lindahl, Malmö
Stort grattis säger vi på redaktionen!

Tävlingen pågår till och med söndagen den 20 mars 2016. Lottningen bland de rätta svaren görs av Hippsons redaktion och går inte att överklaga. Pristagarna meddelas per e-post och presenteras här på sidan. Eventuell skatt betalas av vinnaren. Vinsten kan inte bytas mot kontanter eller något annat pris.
Genom att ställa upp i tävlingen godkänner du att Hippson får skicka nyhetsbrev till den angivna e-postadressen. Det går när som helst att avsluta prenumerationen på nyhetsbrevet.
Läs mer om clinicen på Flyinges hemsida


Läst 557218 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
06
2016


  
TACK ALLA NI SOM ANSÖKT (sista dag var 10/2)!
Vår stallfixare hör av sig till dem som har valts ut.
Vänliga hälsningar,
Redaktionen


Vår stallfixare går igenom stallet och tittar på vad det finns för möjligheter att rationalisera och förenkla arbetet. Resultatet kommer sedan att presenteras i artikelform.
  
Vi söker dels ett större inackorderingsstall, dels ett mindre privatstall med bara ett par hästar, där stallägare och eventuella inackorderingar vill ha hjälp med detta. Stallen ska ligga i sydvästra delen av Sverige – Skåne, Halland eller Västra Götaland.
  
Ansök genom att (senast onsdag den 10/2) skicka en kort beskrivning av stallet och eventuella problem, var det ligger samt en kontaktperson som kan vara med oss under besöket till: anki@hippson.se


Läst 577036 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Redaktionen »Redaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Belöningsbaserad hästträning Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Redaktions senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.