13 februari 2014, 07:30
Pias "Broddplattan" är Årets pryl 2013
För femte året i rad har vi låtit vi er Hippson.se-besökare rösta fram årets bästa ridsportpryl. Nu står det klart - av de sex nominerade kandidaterna har Broddplattan utsetts till Årets Pryl 2013.
Text: Cajsa Ekström
Hippson ringde upp Pia Sternberg, vd på FP Innovation AB och skapare av Broddplattan, för att gratulera till vinsten i Årets Pryl.
Hur känns det?
- Så underbart! Gud vad roligt! Det är ju helt fantastiskt!
Berätta om dig själv.
- Jag driver en butik i Göteborg med nytt och begagnat, och har gjort det i snart fyra år. Själv har jag ridit i 40 år och 1973 red jag SM på ponny.
Hur föddes idén till Broddplattan?
- Jag har alltid hatat att brodda. En dag kom det in ett par i butiken och mannen i paret beklagade sig över att det alltid var han som fick brodda fruns häst. Han tyckte att det var väldigt jobbigt eftersom det krävdes många olika verktyg, varav något alltid saknades. Han undrade varför det inte fanns ett "allt i ett"-verktyg för broddning.
- Jag tog med mig hans tanke hem och under en promenad med en väninna började vi brainstorma idéer. Då kom jag på det – vi gör en broddplatta! Min väninna, som inte är insatt i ridsporten, driver tillsammans med sin man en plåtverkstad och de var med på idén. Jag började rita förslag på en produkt som både kunde rensa broddhål, gänga dem och skruva i brodd.
- Jag var inte helt nöjd med den första prototypen och då såg min dotter att det skulle gå ett uppfinnarprogram på TV4. Vi fotade plattan och skickade in den till programmet. Jag blev sedan uppring av TV4 och vi åkte på audition i Jönköping. Innan auditionen hade vi marknadsfört Broddplattan, men för att komma med i programmet fick man inte ha gjort någon marknadsföring alls. Så vi kom tyvärr inte med, vilket var synd.
- Efter det såg vi att man kunde anmäla sina uppfinningar till Chalmers kandidatarbeten, så det gjorde jag. Det var turligt nog tre hästintresserade tjejer i gruppen som valde att jobba med mig och min broddplatta. Så vi träffades kontinuerligt varannan vecka för att diskutera vidareutvecklingen av den befintliga produkten. Samarbetet gick så bra att de tre tjejerna vann en tävling på Chalmers för bästa innovation och entreprenörskap.
- När det samarbetet var slut var jag fortfarande inte helt nöjd med produkten och jag fick kontakt med en annan tjej från Chalmers, som är väldigt duktig på CAD-ritningar. Vi gjorde små ändringar och kom fram till den slutgiltiga versionen av det som i dag är Broddplattan.
Hur har responsen varit?
- Den har varit mycket bra. Men som med alla nya produkter är man som konsument skeptisk och i detta fall håller många kvar vid sin skiftnyckel. Men responsen på sociala medier har varit positiv.
- Jag ville göra en produkt som tilltalade tjejer, och eftersom vi tjejer köper med ögonen kom vi på att vi skulle göra en broddplatta i färg. Vi kom också på idén om att färga in broddarna i olika fina färger. Dels är det ju mycket snyggare än vanliga broddar, men de blir även enklare att hitta på marken om man skulle tappa dem.
Vad har ni för framtidsplaner?
- Just nu ligger vi i förhandlingsläge med ett större företag och målet är att de ska börja sälja produkten. Det är svårt som ett litet företag att få igång en försäljning.
Vilka svårigheter har ni märkt av under processen?
- Att allt när det gäller produktion tar sån tid. Produktionen sker för tillfället i Sverige vilket gör att det blir lite dyrare, men vi vet då också att det bästa materialet används. Och det är mycket enklare att få full insyn i produktionen. Vi kan ju åka till fabriken och se tillverkningen när vi vill.
Hur är efterfrågan på Broddplattan?
- Den är bra. Hittills har vi sålt cirka 100 stycken och i år ska vi ha monter på Eurohorse, så där hoppas vi på ett stort intresse. Det ringde även en ”känd” hovslagare här ifrån Göteborgstrakten och beställde 25 stycken för att ge bort till sina kunder, vilket vi självklart tyckte var otroligt roligt.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
GULD
Broddplattan
Pia Sternbergs/HipHoofs nytänkande multiverktyg Broddplattan underlättar ordentligt vid broddning. Den har fasta nycklar för de vanligaste broddstorlekarna, renstapp för att få ur smutsen ur broddhålen och en gängtapp för att fixa slitna och smutsiga gängor. Du kan dessutom förvara åtta broddar på plattan.
Cirkapris: 349 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
SILVER
Ogilvy-padden
Syftet med padden från Ogilvy Equestrian – som används av proffs runt om i världen – är att hjälpa sadeln till bättre passform, att fördela tryck, och att dämpa stötar för både häst och ryttare. Den innehåller memoryskum som gör att padden blir millimetertunn där det är trångt och fyller ut där det glappar.
Cirkapris: 1 995 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
BRONSPerfect Hand
Den här uppfinningen från Perfect Sit of Sweden hjälper ryttaren till en mer korrekt handställning. Handsken, som är tillverkad i tunt getskinn, har nämligen en skena som löper på insidan av handleden. Det gör att händerna inte kan böjas inåt under ridning, något som annars är ett vanligt sitsproblem.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
ÖVRIGA PRISTAGARE
Samtliga produkter i omröstningen fick uppskattande tillrop och vi väljer att placera dem som hamnade utanför pallen på en delad fjärdeplats (presenteras här utan inbördes rangordning).
ConnEqt
Med den här uppfinningen från svenska EquKing går det enkelt och snabbt att byta stigbyglar på sadeln. Det kan exempelvis vara praktiskt på ridskolor, där olika ryttare behöver olika storlek eller typ av byglar. Privatryttare kan med ConnEqt plocka av smutsiga stigbyglar efter ridturen, i stället för att dra upp dem mot lädret.
Cirkapris: 299 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
EC hand
Produkten har visserligen funnits ett par år, men det var under 2013 den på allvar fick spridning. EC hand är en svensk, patenterad uppfinning där ryttaren enkelt kan se och reglera hur hårt och jämnt hen håller i tyglarna. Med hjälp av en fjäder fäst på tygeln får du feedback om stödets tyngd och om du är starkare i ena handen.
Cirkapris: 699 kronor
Läs mer här
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Carbon Boa Paddock
Mountain Horse har tagit fram en ridsko som sitter som handen i handsken, tack vare samma typ av snörning som finns på exempelvis snowboard-pjäxor. Hälen är ihålig för att skon inte ska bli tung, den stötdämpade sulan har ergonomiskt stöd i fotvalvet och skorna bjuder på bra grepp. Dessutom är de snygga …
Cirkapris: 2 299 kronor
Läs mer här
Juryn, bestående av Hippsons redaktion, har nominerat sex produkter. Urvalet är gjort utifrån sådant vi har tipsat om på redaktionell plats under det gångna året, antingen i papperstidningen eller i Prylkollen på Hippson.se.
Huvudkriteriet för nominering är att produkten ska vara nyskapande – antingen vad gäller design eller funktionalitet. Prylen eller plagget ska dessutom ha gått att köpa i svenska ridsportbutiker (fysiska eller på nätet) under 2013 (inte nödvändigtvis under hela året). Vinnaren presenteras här på nätet samt i Hippson nr 1 2014, i butik den 18 februari.
ANNONS:
ANNONS: