4 maj 2014, 10:14

En veterinärs åsikt i köttdebatten

Hej!

Gör en avstickare från hästsjukvård och skriver lite om köttproduktion istället.

När jag började på veterinärprogrammet så var jag extremt oinsatt i köttproduktionen. Vi köpte kött från vår granne som var bonde och vi hade alltid frysen full, så det var sällan diskussioner om vilket kött man skulle köpa när det väl gav sig. Det var inte förrän när jag började läsa om produktionsdjur på universitetet som problemen och debatten om vilket kött man skulle äta uppdagades för mig på riktigt. Sen ska jag också påpeka att man absolut kan välja att inte äta kött, men detta inlägg handlar inte om det, det handlar om vilken typ av kött man ska välja om man äter kött.

När man går i 2-an på veterinärprogrammet har man något som kallas för "slaktveckan". Man åker till Skara i en vecka, bor med klassen på vandrarhem, lär sig mycket om produktionen på kort tid, samt besöker slakteri. Jag kommer aldrig glömma när jag gick in på ett slakteri för första gången. Vi elever stod på rad bredvid en av drivgångarna och kollade på grisslakten. Jag hamnade i en grupp med elever som jag för tillfället inte kände så väl, så jag hade inte direkt ngn att prata med. Jag var mest stum samtidigt som tårarna faktiskt rann ner för mina kinder. Jag kände en extrem sorg i hjärtat men tänkte samtidigt att jag nog inte vore mänsklig om jag inte hade reagerat. Efter grisslakten kollade vi på nötslakt. När vi kom ut från slakteriet var jag lite chockad. Jag var dels chockad över att ha sett slakt eftersom jag inte sett det på så nära håll innan - men jag var också chockad över att det ändå gick "så smidigt". De som hanterade djuren på slakteriet där jag var, var oerhört lugna, skickliga och snabba. Och ALLA djur blev bedövade innan slakt. Jag tänkte: "okej, slakt kan aldrig bli fint, men det jag har sett idag är ändå något jag kan stå för, så länge djuren haft ett drägligt liv innan".

Nästa dag blev dock tung. Vi hade undervisning med en av sveriges främsta forskare och professorer inom ämnet. Läraren berättade sanningen om hur det fungerar i Europa och världen. Det framkom information som jag hade hoppats inte fanns. Jag trodde bättre om världen. Jag insåg plötsligt att jag själv var en av de hundratusentals svenskar som levt i förnekelse och inte tagit ansvar för att sätta mig in i "köttfrågan".

Hade ni en aning om följande? Informationen är tagen från Svenskt Kötts hemsida:

http://www.svensktkott.se/om-kott/uppfodning/hur-skiljer-sig-svensk-djuromsorg-fran-andra-lande/

Svenska djur är friskare än vad djuren är i många andra länder, de får strö och de får ha hela svansen och knorren kvar. Svenskt kött är fritt från hormoner och antibiotika. Nedan följer exempel där svensk lagstiftning är strängare än i andra länder.


Grisar

  • Alla får ha knorren kvar

  • Alla får strö att sysselsätta sig med

  • Alltid fast golv att gå på

  • Spaltgolv (dränerande golv) endast för att göra sina behov på

  • Suggorna är fria att utföra naturligt bobyggnadsbeteende

  • Suggorna och smågrisarna har större lagstadgat utrymme än i EU

  • Fixering är förbjuden. Skyddsgrindar för att fixera suggan vid grisning får användas i undantagsfall om suggan är aggressiv mot sina kultingar eller mot djurskötaren

  • Läs mer om skillnader i grisuppfödning inom EU.

Nötkreatur och får

  • Branschen accepterar inte den extrema nötkreatursrasen belgian blue

  • Vi har lagstadgat krav på utrymme och skötsel över EU-nivå

  • Alla djur har tillgång till grovfoder; ensilage, hö, etc

  • Lagstadgad betesgång under sommaren (utom för tjurar, av säkerhetsskäl)

  • Djurens rörelse på bete får inte begränsas

  • Nästan alla djur går lösa hela livet (under en övergångsperiod är det tills vidare tillåtet med uppbundna nötkreatur vintertid i äldre stallar, dock ej kalvar)

  • Alltid bedövning före kirurgiska ingrepp

  • Både kor och tackor föder lösgående på naturligt sätt

  • Klok avel som förebygger förlossningssvårigheter

  • Djuren har alltid tillgång till skydd för väder och vind under den kalla delen av året. Ett kontrollprogram garanterar god djuromsorg i de få nötkreatursbesättningar som endast har naturliga väderskydd.

Slakt

  • Max 8 timmars transport

  • Höga djuromsorgskrav på djurens inhysning och behandling före slakt

  • Alltid bedövning innan slakt och inga undantag, oavsett skäl.

Det ABSOLUT värsta jag vet är djur som slaktas utan bedövning, oavsett skäl. Exempel på detta är halal och koscher slakt. Det innebär att djuret som ska slaktas inte alls bedövas innan med bultpistol eller annan metod - istället skärs halsen av och djuret får blöda till döds. Det kan ta upp till 11 minuter innan ett djur som avlivas på detta sätt dör. Den som är intresserad av att jämföra denna typ av slakt med när djuret bedövas innan kan gå in på youtube och söka på halal-slaughter. Detta är ett extremt plågsamt sätt att dö på och det finns dokumenterade bevis på den extrema graden av stress som dessa djur upplever innan de förlorar medvetandet.

I Sverige är denna typ av slakt ej laglig, dock är det lagligt att importera denna typ av kött (GALET TYCKER JAG). När du köper svenskt kött så är djuret bedövat innan slakt. När du köper utländskt kött så vet du inte hur djuret har slaktats. Många slakterier i Europa slaktar utan bedövning så att köttet kan säljas överallt, även till dem som av diverse anledningar inte vill att djuret ska bedövas innan.


Tillägg efter kommentarer:

Det finns också varianter av halal-slakt i Sverige som följer de svenska djurskyddsbestämmelserna. Viktigt att nämna är dock att denna "variant" av halal inte tär på den svenska djurskyddet - dvs djuren är bedövade innan slakt eftersom de slaktas i Sverige. Se länken nedan:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurskydd/slaktochannanavlivning/religiosslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000220.html

ALLA som äter kött i Sverige har råd att köpa svenskt kött, och har man inte råd att köpa kött som är ansvarigt producerat så tycker jag att man kan strunta i att äta det över huvud taget. En annan anledning till att köpa svenskt kött är att man faktiskt främjar svensk djurproduktion och svenska bönder som idag blir utkonkurrerade av utländska bönder där kraven på djuromsorg inte håller samma mått. Om vi inte står upp för svenska bönder och svensk djurhållning så flyttas mer och mer produktion utomlands och där har inte vi samma inflytande på djurvälfärden.

MEN - det finns dock ett sätt för oss att faktiskt påverka även vad som händer med djuren ute i Europa. Vi kan rösta i EU valet! Jag tycker verkligen att alla ni som läser detta ska ta ert ansvar i denna fråga, oavsett om ni är totalt ointresserade av eu-valet eller inte. Vi kan faktiskt vara med och påverka här! Jordbrukspolitik och djurhållning är idag ett hett ämne i Europaparlamentet. Mitt tips till er är att faktiskt kolla upp vilka eu-politiker som driver djurvälfärdsfrågor och sedan lägga er röst på dem.

Kom ihåg att det INTE är Sverige som har för hårda djurskyddslagar, det är övriga världen som ligger efter! Det är där förändringen behövs.


Bild på ansvarsfullt producerat kött:

Tack för mig idag.

/Izabella

ANNONS: