Veterinärbloggen

Hallå!
 
 Ibland skadar sig hästen så pass illa att den måste stå still, helt still. Om den t.ex drabbats av en fraktur eller en spricka i ben eller allvarlig mjukdelsskada kan den behöva stå helt still på box. I värsta fall i en hängmatta.
 
 Ibland är det också så att vissa sjukdomstillstånd kräver att hästen enbart rör sig kontrollerat. Med kontrollerat menar jag att hästen inte får springa, göra tvära vändningar eller tvärnita, sådant som hästen lätt kan göra i hagen. Då ordineras ofta sjukhage eller boxvila tillsammans med skritt vid hand eller skritt uppsuttet.
 
 Man ordinerat inte detta för att vara en traditionell, tråkig veterinär utan för att skador och inflammationer läker ut bäst med just kontrollerad motion.
 
 Jag upplever att många hästägare tycker det är extremt jobbigt att ha hästen i sjukhage. De tycker synd om hästen och vill att den ska få "vara häst" och gå i stor hage. Det är självklart dit man vill. Problemet är bara att det inte existerar en dunderspruta som man kan använda som botar alla hältor vips, samtidigt som hästen springer runt i sin hage. Behandling måste kombineras med vila eller lugnare arbete och just kontrollerad motion i akutskedet. Om hältan är mild eller senare i förloppet blir det okej med mer rörelse och större hage. Sen är det givetvis olika för olika skador, men nu skriver jag om den generella hältan.
 
 Rörelse är för de flesta skador positivt, vid hälta från led så behövs en viss rörelse för att läkning och hållbarhet ska bli optimal. Senskador och mjukdelsskador behöver läka under rörelse för att kunna tänjas ut och klara av belastning. Problemet är dock om det blir för mycket rörelse och belastning, då kommer skadan istället stanna kvar i inflammationsstadiet och inte komma in i läkningsfas.
 
 Jag förstår att man vill att hästen ska få gå fritt i stor hage tillsammans med sina kompisar och det är mycket möjligt att den läker sin skada ändå, men förutsättningarna är, för de allra flesta skador klart sämre, och det tar generellt längre tid om hästen inte hålls stilla och rör sig kontrollerat enligt motionsprogram från veterinären.
 
 Så, ni som tycker att det är jobbigt att se era hästar vila i mindre hage eller box under en skada, försök håll ut och tänk på att det faktiskt är för hästens bästa under en kortare period i hästens liv. Den kommer må precis lika bra igen när det blivit frisk.
 
 Sen får man såklart försöka aktivera hästens psyke då man utsätter dem för något så onaturligt som att mestadels stå still. Om hästen trampar runt i sin lilla hage och mot förmodan blir farlig för sig själv eller för de som hanterar den är det bra att veta att veterinären kan skriva ut lugnande medicin som hästen kan få i sitt foder för att rent psykiskt klara av en vila.
 
 Förr i tiden var detta lite tabu, många ansåg att det var fel att ge hästen lugnande för att kunna vila, men många veterinärer är idag av annan åsikt. Jag har haft flera patienter som gått på mild lugnande pasta som man ger i munnen under längre konvalescensperioder för att inte vara en fara för sig själv eller för de som hanterar dem.
 
 /Izabella
 
 
 
 
 
 
 
 
 - Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 57329 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå!

Har hitills haft semester i två veckor under sommaren. Då fick båda hästarna åka till landet på semester.

Islandshästen Venus och halvblodet Zsa Zsa fick äta gräs!

För er som undrar så går det mycket bra med båda hästarna. Zsa Zsa är uppstallad i Stockholm och är helt igång nu. O vet ni vad - vi ska faktiskt tävla tillsammans snart! Ska bli så himla kul! Venus har vilat i ca 2,5 månad och bara gått i hage och blivit ompysslad på landet i Arboga där min familj har en gård. Under förra veckan var jag hemma och red, och på bilden nedan så rider Micke på Venus eftersom han håller på att lära henne att tölta.

Zsa Zsa agerade gräsklippare på landet! I bakgrunden ser ni stallet och ridhuset. Mitt eget Home Sweet Home!

Något otäckt som skulle kunna gått illa hände när jag skulle stiga upp på Venus. Jag använder alltid pall när jag hoppar upp av gammal vana. Venus började backa och klev åt sidan precis när jag hoppat upp vilket resulterade i att Venus fastnade med bakbenet rakt in i pallen. Hon fick såklart panik och skenade iväg och sparkade tills pallen gick i tusen bitar. Som tur var blev hon inte skadad eftersom pallen gick sönder. Men precis när jag hoppat av ville hon först inte stödja på benet så jag anade det värsta. Såhär i efterhand är det ju dumt att jag använde en sådan typ av pall när jag steg upp på en unghäst. Venus hade änglavakt....

Sen passade jag också på att fota min gamla byskola när jag åkte förbi den. I Medåkers skola gick jag från lekis till 5:e klass. Alla som gick i 1:an till 3:an gick i samma klass och samma gällde 4:an och 5:an. Jag måste i efterhand säga att det var fantastiskt att gå en byskola. Det var nog rätt många lärare per elev eftersom vi var så små klasser och man blev peppad utefter sin egen förmåga att lära sig. Jag kommer ihåg att jag och en till tjej vid namn Isabella snabbt räknade ut alla matteböcker som fanns. Då specialbeställde läraren en svårare mattebok så att vi skulle fortsätta vår utveckling och inte stanna där vi var för att vi var snabba. Jag blir alltid lite nostalgisk när jag kommer hem och mitt hjärta blöder lite varje gång jag lämnar landet och vår fina gård. Men just nu är mitt jobb och mitt liv i Stockholm! 

I år var också första året på länge utan Falsterbo för min del. Jag var istället på islandshäst-SM då min sambo Micke tävlade. Det var oerhört kul och spännande att åka på SM för islandshästar och det var en mycket hög klass på de bästa ekipagen om man jämför med det man sett på tävlingar under året.

Tillbaka på jobbet har det varit fullt ÖS. I veckan har jag och teamet på Stav jobbat mer eller mindre dygnet runt. På grund av det har jag heller inte hunnit uppdatera bloggen och det får gå lite i perioder. 

Ta hand om er så kommer jag snart med nya intressanta inlägg;)

/Izabella


Läst 39215 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.