Veterinärbloggen

Hej!

Det här inlägget kommer inte handla om hästar, utan snarare hur man gör för att bli hästveterinär. Jag får ofta mejl och kommentarer från människor vars dröm är att jobba som hästveterinär. Det var även min dröm innan jag blev det. Det finns såklart många vägar att gå men jag täkte här delge mina tips.

Denna fråga kom i kommentarerna efter mitt förra inlägg:

Hej! Jag läser just nu första året på veterinär och vill precis som dig blir hästspecialist när jag är klar! De flesta jag pratat med det om verkar dock eniga om en sak: att det är tuffast att få jobb för oss, hästtjejer som vill jobba med häst som veterinär. Så jag undrar lite hur det var för dig att komma ut som nyexaminerad veterinär och vilja jobba med häst? Har du några tips hur man når sitt mål? Hade varit kul att få svar i ett inlägg! Ha det bra!

För det första måste man börja med att utbilda sig till veterinär. Det är inte lätt att ta sig in på utbildningen i Sverige men det går. Mina tips är att redan på gymnasiet tänka trategiskt och välja sina kurser rätt och plugga mycket. Kommer man inte in i Sverige så går det utmärkt att läsa i annat EU-land. Det finns flera länder med utbildningar på Engelska. Under min studietid var det mycket snack om vilket universitet och vilket land som var bäst. Om dina planer är att i framtiden jobba i Sverige så spelar det ingen roll vart du läser, bara du får ditt leg. Dock gäller det kanske att skapa veterinära kontakter i Sverige om du pluggar utomlands (kanske sommarjobba här på klinik) om du vill ha chans att få jobb i Sverige direkt efter examen.

Något tråkigt med den svenska utbildningen är att den tex inte är godkänd i USA, så vill du till staterna ska du inte plugga här. Detta tycker jag är väldigt trist och något som jag tycker SLU borde ta tag i. I Sverige har vi heller inget betygsystem (på gott och ont). Det är på ett sätt skönt att som student slippa pressen av betyg då man bara kan få godkänt eller icke godkänt, men det gör det svårt om man vill jobba i utlandet efter examen eller om man vill söka tjänster utomlands. Man kan inte visa att man sticker ut på något sätt och då gäller det att istället ha bra referenser. Men, de flesta som pluggar i Sverige verkar ändå vilja jobba här och då är det inte ett problem.

Det stämmer att jobb som hästveterinär i Sverige inte finns i överflöd. Ska man bli hästspecialist måste man dessutom få anställning på ett hästsjukhus eller klinik som kan tillgodose dig den utbildningen. För er som inte vet så tar det 3 år efter ordinarie examen att bli svensk hästspecialist. I Sverige finns det ca 110 veterinärer med specialistkompetens på häst.

Både när jag skulle söka till veterinär och när jag pluggade till veterinär så upplevde jag att man hela tiden fick höra att det var svårt att uppnå dessa mål. Jag kommer ihåg när jag skulle söka till veterinärprogrammet och diskuterade med en syokonsulent som spenderade 30 min på att förklara för mig hur extremt svårt det var att ta sig in på veterinärprogrammet, istället för att peppa och hjälpa mig finna lösningar. På veterinärprogrammet pratade både studenter och lärare om svårigheten att få jobb och konkurrensen från utlandet nu när många läser i andra EU-länder. Såvitt jag vet så har alla i min avgångsklass fått jobb, och de flesta hade nån form av jobbförslag innan de var klara på universitetet. Så detta överflöd av veterinärer vet jag inte om jag tror på.

Men, nu frågades det specifikt om hur man blir hästspecialist. Svaret på den frågan är lite mer knivig. Det jag gjorde var att jag läste mycket extra om hästar under min studietid. Jag gjorde nästan bara det jag var tvungen till att göra i de övriga kurserna, och lade all extra tid på hästkurserna och på hästeriet överlag. Jag lärde mig också mycket via bloggen "veterinärstudenterna" som jag och Karolina skrev tillsammans, eftersom vi var tvugna att kolla upp saker och läsa på mycket när vi skrev. Vi ville ju att faktan vi skrev där skulle vara rätt. Sen tänkte jag också ge er en helt ärlig rak bild om hur man bör göra, om vi skippar allt det formella:

* Försök jobba extra på somrarna och eller kvällar/helger på hästsjukhus för att lära dig mer praktiskt och samtidigt visa folk i omgivningen att du har den arbetsmoralen som krävs. Att vara hästveterinär är inte ett 7-16 jobb även om vissa vill tro det. Summa summarum - försök få extrajobb på ett hästsjukhus eller en hästklinik alt. hos en ambulerande hästveterinär så att du redan under studietiden kommer in i arbetssättet och lär dig mer om hästar, utöver det förhållandevis lilla du hinner lära dig om hästar på universitetet.

* Om du går på universitetet, enbart vilar dig under sommarledigheten och inte har hästerfarenhet sedan innan skulle jag vilja påstå att det extremt liten sannolikhet att du ska få jobb som hästveterinär och sedan blir hästspecialist. Du måste helt enkelt anstränga dig extra, lära dig mer, helst jobba som veterinärassistent och få erfarenhet och kontakter som sedan kan hjälpa dig vidare.

* Jag skulle vilja påstå att det allra viktigaste är att på något sätt komma in på en hästklinik (under studietiden). OM det så betyder att du ska mocka skit, så gör det, även om du känner dig överkvalificerad för det. Var också noga med att respektera dina arbetsuppgifter. Om du är anställd för att mocka när du går första året på veterinärprogrammet så betyder inte det att det är okej att du hänger efter veterinärerna och försöker kolla på behandlingar istället för att sköta det jobbet du är anställd för. Detta har tidigare varit ett problem då man anställt veterinärstudenter för sommarjobb. Din tid kommer, det viktiga är att man visar hög arbetsmoral, intresse och är flexibel, precis som på vilket annat jobb som helst.

* Gå extra kurser utöver universitet, åk på BEVA (Englands största veterinärkonferens) som du kan lära dig extra av, och sedan ha på ditt CV, och skapa kontakter med andra veterinärer och studenter. Ring till olika hästkiniker och fråga om du kan få komma och praktisera, de vill se vem DU är om du ska ha en chans att få jobb. Det räcker inte att skicka ett mejl, åk dit!

Sen ska man såklart ha kul under tiden också! Man behöver såklart ha ledigt någon gång under studietiden också;) men det handlar nog lite om att utmärka sig som extra engagerad och intresserad i hästar för att övertyga arbetsgivaren om att just du är den som ska få jobb som hästveterinär - en förutsättning för att kunna bli hästspecialist. Sen kan man jobba som hästveterinär utan att vara hästspecialist, men om man är nyutexad och vill jobba med häst så rekommendrar ja starkt att man söker sig till ett ställe med fler erfarna kollegor inom häst som man kan jobba tillsammans med.

Jag blev själv tipsad av en god vän att söka jobbet på Hästsjukhuset Stav (där jag just nu jobbar och utbildar mig till hästspecialist) av en vän som också är involverad i hästsjukvården, och som jag träffade under Falsterbo Horse Show. Tänk som det kan bli. Tack Håkan!

Även om detta inlägg främst riktade sig åt en liten skara personer så hoppas jag att ni fick ut ngt av det!
Kram från Izabella


Läst 38592 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå!
 
 Jag såg att vissa (som vanligt) valde att dra egna slutsatser om vad jag skrev i förra inlägget ang. foderanalys. Jag har aldrig påstått att man inte ska analysera foder. Det jag tryckte på i inlägget var att man måste komma ihåg att titta på hästen, vilket sannolikt är mer viktigt än vad någon analys av något slag kommer säga oss. Självklart är foderanalys ett bra verktyg, ffa på hästar med speciella krav på innehåll såsom unga individer, högpresterande hästar eller sjuka hästar, men där är inte majoriteten av Sveriges hästar. Nog om det. Jag tror de flesta av er förstod min poäng;)
 
 Som några av er som följer bloggen vet, så älskar jag ultraljud. Det är ett fantastiskt diagnostisk verktyg för veterinärer eftersom man kan använda det för att "titta in" i hästens kropp.
 
 För något år sedan fick vi ett nytt ultraljud till Stav. När vi bytte maskin var det som att en ny värld öppnade sig. Jag kunde få en helt annan detaljupplösning på saker jag undersökte och jag kunde se saker som jag tidigare inte sett. Att använda ultraljud är inte direkt något man hinner lära sig på veterinärutbildningen. Dock krävs det stora kunskaper inom området om man ska jobba med hältor och ortopedi på häst.
 
 Jag hade vid detta laget lärt mig alla basic funktioner på vår nya maskin, men förra veckan kom Åsa från företaget som maskinen är köpt från, o hade en liten specialkurs.
 
 Vi fick låna en häst från Karlslunds Rehab center och i princip ultraljuda hela dagen. Åsa visade oss alla specialfunktioner som vi kan ha nytta av och ställde in maskinen ännu mer efter våra behov. Tex lärde jag mig att göra panorama-bilder på senor, spela in bättre filmer, rekonstruera till 3D, använda nya funktioner med dopplertekniken för att mäta blodflöden, ta pulsen, leta efter artärer och vener etc. Detta kanske låter som blaha blaha för er, men det kan verkligen ta undersökningarna och bilderna till en ny nivå! Är så glad att jag har en så bra maskin att jobba med.
 
 Det roliga är att maskinen är helt gjord till människor och används på de stora humansjukhusen. Men det är precis samma saker vi kollar på och letar efter och därför kan vi använda precis samma maskin.
 
 Nedan en bild på Åsa när hon trimmar maskinen:
 

 
 Sen måste jag bara skryta lite om min häst Zsa Zsa. Jag köpte Zsa Zsa i April förra året. Hon är en fd ridskolehäst som hade problem med ett skadat ben. Zsa Zsa är nu finare än någonsin och har placerat sig på 4 av 5 tävlingar under hösten i LB. Hon känns fräshare o finare för varje vecka som går o peppar peppar verkar det som att hon håller.
 
 Hon har verkligen överraskat mig och känns finare än vad jag trodde hon var. Nästa år ska vi tävla LA och förhoppningsvis Msv C. Jag är så tacksam att jag fick köpa henne från Enskede Ridskola där hon fortfarande verkar ha en hängiven fanclub!
 
 

 
 Mysigaste mulen!
 

 Kommer ni ihåg min lilla 4-åriga
 Islandshäst Venus? Venus är också superduktig. Hon är nu inriden o jätteduktig i både skritt, trav, galopp och tölt. O vet ni vad, jag har ridit in henne själv. Fast jag rider stor häst i vanliga fall;) Min sambo Micke hjälpte mig i en månad med tölten men faktum är att Venus rids på exakt samma sätt som Zsa Zsa fast de är olika raser. Jag fick häromdagen höra att Venus såg ut som en liten "dressyrponny". Det gillade jag att höra, precis det ville jag uppnå. Vill hon ska vara lydig, gå i form och kvick för hjälperna.
 
 
 Tyvärr har jag insett att jag rent tidsmässigt inte kan ha två hästar så en av dem måste säljas. Eftersom Zsa Zsa och jag kommit en bit nu och är ute på tävlingsbanorna så kommer det bli Venus som säljs. Planen är att fortsätta träna och stärka henne fram tills jan-feb, sen försöka hitta en duktig, ambitiös ryttare som vill fortsätta utveckla henne framöver. Venus har mycket framåtbjudning och bra gångarter och kommer bli en fin tävlings eller träningskompis till den kräsne;)
 
 Bilder på sötaste Venus:

 //Izabella
 
 
 Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 32118 ggr Kommentarer Kommentera

Godkväll!

Idag när jag stod och undersökte munnen på en häst så hade jag ett mycket intressat och givande samtal med en helt fantastiskt hästägare vid namn Eva. Vi diskuterade saker som vad vi människor gör med och för våra hästar, som kanske inte är det som egentligen är viktigt för hästen.

Jag träffar många hästägare i mitt dagliga yrke och alla vill såklart sin häst bästa. Man testar saker, provar sig fram och försöker göra allt för att den häst man har ska få leva ett fint hästliv och fungera bra. Men ibland tror jag man bör fråga sig varför man gör vissa saker, och om hästen verkligen är i fokus. Låt mig ge några exempel.

1. Såhär på höstkanten är det poppis att göra en höanalys. Detta är inte gratis men något man gärna betalar för så att man får information om vad hästen får i sig och hur man ska lägga upp foderstaten. Om man ev. ska komplettera med ngt etc. Men, om man t.ex. har en gravt överviktig häst, gör en höanalys och sedan räknar foderstat så kanske inte denna hästs förbränning och motion motsvarar det som hästen enligt beräkningar bör göra av med. Här får vi inte glömma att KOLLA PÅ HÄSTEN! Det finns här en risk att vi överanalyserar siffror och fakta och glömmer bort att faktiskt titta på hästen, vikten, pälsen, den allmänna hälsan och därefter bestämmer om man ska öka eller minska fodret.

De senaste åren har jag inte baserat en foderstat på enbart höanalysen och förväntat arbete, jag har inte ens haft en analys att tillgå jämt. Jag har fodrat med grovfoder, kompletterat med mineraler och i vissa fall krafftfoder. Jag har kollat på hästen, känt efter i ridningen och därefter testat mig fram till vad jag ansett bra och försökt sträva efter att mina hästar ska hållas lagom i hull, muskla sig och kännas bra. Sen har ju mina hästar enbart hobbyridits och gjort enklare tävlingar, men det är där majoriteten av sveriges hästar befinner sig. Det jag försöker säga med detta är inte att det är dåligt med höanalys, tvärtom, det är en jättebra information, men det är ÄNNU viktigare att titta på den hästen man har framför sig och efter det eventuellt använda foderanalysen som ett av verktygen i att få ordning på hästens problem (om den har några).

Dvs: Ha inte dåligt samvete om du inte analyserat fodret så länge du har en pigg, glad häst som är fin i pälsen och i normalhull. Om hästen ska prestera hårt och utsättas för HÅRD träning eller tävling är det sanolikt viktigare med exakt rätta kvoter, för där kan små saker spela roll, men för alla oss andra tror jag den allmänna statusen på hästen är din måttstock på hur du ska fodra,och tyvärr får majoriteten av svenska hästar för mycket mat i förhållande till vad de gör av med. Frågan på hur man får en häst att gå ner i vikt har samma svar som på människa: Hästen måste göra av med mer energi än vad det stoppar i sig.

2. Hästen måste ABSOLUT ha ett nytt täcke eller schabrak eller lindor eller pannband med extra allt. Behöver hästen verkligen ett nytt täcke? Kommer den bli gladare av det? Är det funktionellt eller är det snyggt?

Vi hästmänniskor är verkligen experter på att lägga pengar på skit. Vi kan handla hästsaker (som hästen troligen skulle klarat sig utan, för den märker ingen skillnad) för tusentals kronor - men vi gnäller när hovslagaren höjer sin taxa med 100 kr per skoning för det extremt slitsamma yrket de har, trots en insats som är OERHÖRT viktig för hästen! Utan verkning och skoning kommer hästen rent krasst inte överleva i längden. 100 kr i höjd hovslagartaxa är runt 800 kr extra för skoning per år, och det är säkert en liten summa jämfört med alla onödiga hästsaker vi lägger pengar på.

3. Att lägga pengar på spa och friskvård för "friska" hästar blir också allt mer poppis. Men det är dyrt att träna för tränare och åka på kurs med allt vad de innebär. Men vad ger egentligen en mer hållbar häst? Fler ridtimmar för tränare där du lär dig att rida hästen i balans, eller träning av hästen på motionsband/vattenband/salvattenbad/etc. Detta är saker värda att tänka på.

Hästen måste ha det, hästen måste äta det, hästen måste ha ditten och datten. Men vad BEHÖVER hästen EGENTLIGEN för att fungera och må bra, samt ha ett bra hästliv?

/Filosoftankar från en veterinär


Läst 43133 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.