Veterinärbloggen

Hallå!

I helgen har jag varit på FEI General Course i Malmö, en utbildning för veterinärer som arbetar vid internationella tävlingar inom FEI, det internationella ridsportförbundet. Om man har vidareutbildat sig till FEI-veterinär har man läst och lärt sig om de internationella regler som gäller på dessa tävlingar eftersom de skiljer sig från de regler som gäller i Sverige. Hästarna har ett annat vaccinationsschema och ett annat regelverk vad gäller doping, veterinär behandling under tävling etc. Hästarna har också ett speciellt FEI-pass för att få starta på dessa tävlingar och en loggbok där behandlingar ska fyllas i.  

Bildresultat för passport FEI equine

FEI har sitt huvudkontor i Lausanne, Schweiz där det jobbar ca 85 personer från 20 olika länder. Det finns sedan tusentals människor i hela världen som jobbar åt FEI vid olika tävlingar. Det är en extremt bred organisation med kontroll och bestämmelser över internationella tävlingar. Detta gäller grenarna dressyr, hoppning, fälttävlan, para, körning, voltige, distans och reining. Under en så kallad FEI tävling finns ett crew med människor från FEI som kallas för Ground Jury. Dessa personer bestämmer på respektive tävling och representerar FEI. Ni kanske har sett att det t.ex. på hästbesiktningen vid mästerskap står en grupp av personer som bedömer hästarna tillsammans, där "presidenten" i Ground Jury har sista ordet. Om någon häst inte passerar veterinärbesiktning skickas den till "holding box" där den undersöks av en FEI permitted treating veterinarian och får ett nytt försök att springa upp om man anser det lämpligt. Det finns tydliga direktiv om vad som gäller, hur man ska hantera olika typer av situationer, hur hästarna ska kontrolleras och vad som gör att de får eller inte får starta.

Vi var ett ca 25 veterinärer där, både från Sverige och från andra länder. Sverige behöver fler FEI veterinärer och ffa fler med högre utbildning inom FEI, som kan vara med och ta det större ansvaret vid tävlingarna. Man kallas då för Veterinary Delegate. Är man "bara" med och behandlar hästar kallas man för "treating veterinarian" och då behöver man inte samma utbildning. I Sverige har man vid flera tillfällen fått flyga in Veterinary Delegates från andra länder för att vi ej haft tillräckligt med veterinärer med denna utbildning.

Jag blir ofta fascinerad över vilka stora maskinerier det finns bakom alla typer av event. Som åskådare eller ryttare är man inne i "sitt" och kanske inte tänker på alla förberedelser och hur många personer det är "bakom kulisserna" för att ordna ett stort hästevent. Är du Veterinary Delegate på en tävling ska du ha förberett alla möjliga scenarion och ha färdiga krisplaner för dessa. Vad händer om en häst skadar sig? Vad händer om du misstänker att någon häst dopas under tävlingen? Vilket är närmaste hästsjukhus som en akut sjuk häst skickas till om den inte kan behandlas på plats? Hur hanterar ni en eventuell avlivning inne på en arena med flera tusen åskådare om en häst bryter benet? Vad gör ni vid brand med hästarna? Hur bemöter ni media, och vem gör det? Vem avgör om en häst är "fit to compete" vid ett lättare kolikanfall som snabbt gick över? etc etc.... Allt måste vara planerat och förberett i minsta detalj. Därav går vi dessa utbildningar vilket är otroligt lärorikt!

Nedan en bild från föreläsning om mediaträning och hur detta bör hanteras.

Nedan bild med värmekamera som man inom FEI använder i samband med "limb sensitivity test". Värmekamera kan användas ihop med att man känner på benen och ser om hästen är extra känslig på något ben. Skulle en häst t.ex. fått en retande substans på benet kan den bli extra känslig och därav riva färre hinder. Det finns tyvärr alla möjliga metoder som en del använder sig utav för att få hästarna att lyfta mer på benen. FEI står upp för hästarnas välfärd och ska kontrollera att ingen häst utsätts för lidande under tävlingarna. Då kan denna typ av kontroll ingå. Dopingkontroller är också något vi grundligt gick igenom. Det pågår ett ständigt arbete med att förbättra hästarnas välfärd och säkerhet under tävlingar och detta är inte alltid så enkelt. Ni kanske har läst om att det varit en del problem med detta inom t.ex. distansritt? Människor bakom kulisserna jobbar stenhårt med välfärden men det tar också tid att göra förändringar. Så bra att dessa eldsjälar finns!

Bild på veterinär Marianne Lindsjöö (huvudfunktionär för veterinärgruppen under Sweden International Horse Show), Göran Åkerström (chefsveterinär FEI) och jag! 2 veterinärer som jag har väldigt stor respekt för!

Här en bild på Marianne, mig och Gerit Matthesen, en av FEI:s mest erfarna tävlingsveterinärer och som höll kursen i Malmö.

Det var otroligt kul att diskutera med veterinärer som arbetat vid alla de stora mästerskapen. "Ja, vid OS i Hong Kong hade vi denna situation, i Rio hände detta" etc etc. Dessa personer var med och styrde i bakgrunden, andra flög med hästarna över atlanten. Ja, det är en häftig veterinärtid vi lever i. 

Ps jag har flera roliga hästtävlingar framför mig inom den närmaste tiden (nästa v ska jag vara tävlingsveterinär under islandshäst SM, i augusti ska jag åka med Svenska Islandshästlandslaget på VM i Holland och under Stockholm International Horse Show kommer jag vara med och jobba i veterinärgruppen under Marianne. Jag har onekligen en spännande tid framför mig! Ni får hänga med på resan så håll utkik!

/Izabella


Läst 153648 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.