Favourit i Kentucky - Det här är jag!

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


SEP
10

Det här är jag!


Visst är han fin, min favorit Favourit?
 
Jag heter Ilona Claesson Eismann och är 25 år. Sedan tre år har jag arbetat på Lövsta Stuteri i Upplands Väsby som Tinne Vilhelmson Silfvéns hästskötare. (Läs mer på www.lovstastuteri.com.) Lövsta är en helt unik arbetsplats på många fantastiska sätt. På Lövsta Gård har vi 24 hästar och på Lövstas BB Stjärnborg ytterligare ett 40-tal. Verksamheten inriktar sig på avel och vidareutveckling av dressyrhästar av högsta kvalité. Vi är ett stort gäng på sju respektive fem anställda. Alla med olika bakgrund och i olika åldrar men med en gemensam passion vi delar med Antonia som äger Lövsta - DRESSYR.
 
På Lövsta har jag idag ansvaret för fyra hästar, Solos Carex, Davinia, Favourit och den nye favoriten Don Auriello. Under mina tre år på anläggningen har jag rest med Tinne till EM i Turin, EM i Windsor, OS i Hongkong, Aachen, Falsterbo, Rotterdam, Stuttgart, Neumunster, Haagen, Wiesbaden, Odense, världscupfinalen i St´Hertogenbosch, Partynice i Wroclaw, Göteborg Horse Show, Globen, Lidköping, Flyinge, Strömsholm, Hammarö och Hogsta.
Jag har bland annat sett Isabell rida klockan halv fem på morgonen, Dolph Lundgren lyfta en ponny som Pippi lyfte Lilla Gubben i Globens kulvertar, Totilas slå världsrekord, Robert Dover instruera, Kyra spotta tuggummin, Tinne avtacka Carex i Scandinavium och fått blombud av Patrik och Lyndal!
 
Jag har lärt känna fantastiskt många roliga människor och sett otroligt många fina hästar. Jag har putsat hästar, läder, stövlar, stall och lastbilar. Packat för träning, packat för tävling, kemat frack, beställt bett och specialtyglar, service på sadlar, foder, mediciner, bokat hovslagare, kört B-bussen, lärt mig köra lastbilen, städat B-bussen, fotoassisterat fotografer för reportage, blivit bjuden på lyxiga middagar och ätit pölsa i Bremens personalmatsal, sett otaliga anläggningar och slott. Och så rullar livet på när man är hästskötare på Lövsta. Inte illa!
Nu är det dags för VM i Kentucky, förväntningarna är STORA! Det är tänkt att jag ska blogga om mina och Favourits upplevelser här för er läsare av Hippson. 
 
Favourit har varit med Tinne på Lövsta sedan februari 2009, han är en valack på elva år efter Fidermark- World Champ, med ett hjärta av guld och ett självförtroende utan like. Mankhöjden 165 centimeter är förvånande liten i förhållande till hans gångarter.
Innan Tinne hittade honom i Tyskland hade Favourit gjort tre stycken tävlingar totalt i hela sitt tioåriga liv! I unghäst-Grand Prix. Tävlingar han färdats till på några få timmar i trailer. Aldrig hade han kunnat ana att han skulle resa lastbil runt halva Europa och springa EM-final i kür i Windsors slottspark, för tiotusentals åskådare i strålkastarljus, bara några få månader senare. Kanske var det därför det gick som det gick i den där küren...
Men mycket har hänt sedan dess. Två SM-guld och en vinst på 75 procent i Hagens internationella Grand Prix nu i våras.
 
Han vet inte om det än, men snart ska Favourit korsa Atlanten och bege sig till Kentucky Horse Park! Mitt jobb är att se till att han känner sig som den kung han är och att packningen kommer med hela vägen fram. Sedan är det upp till Tinne, Lussan, Bosse, Ödet och en enig domarkår att se till att rätt häst får med sig en medalj hem, nämligen Favourit ;).
 
Hälsningar,
Ilona
  

Min roll är att få Favourit att må som den kung han är, så att han kan prestera maximalt.


Jag tar av Solos Carex sadeln på avtackningen i Göteborg. I VM blir det upp till hans son Scandic, med Patrik Kittel i sadeln, att föra framgångsarvet vidare!


Sådana här trick kan min "sköthäst" Carex.


Läst 17105 ggr


Fler inlägg

SEP
08

Bildspel: Au revoir, Normandie!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det har varit två helt otroliga veckor i och runt Caen – med utmärkt sport, stor dramatik, besvikelse, glädje och till och med sorg. Vi avslutar vår VM-bevakning med en sammanfattande tillbakablick. Minns mästerskapet med oss – och tack alla läsare för ert stora engagemang!


Läst 68749 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07

Bildspel: Casall blev en vinnare – med "fel" ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Visst, det var inte Sveriges dag i Final Four-finalen i Caen, Rolf-Göran Bengtsson hamnade utanför podiet som fyra. Men hans häst Casall blev i alla fall en vinnare – med Jeroen Dubbeldam i sadeln. Här frossar vi i finalen, genom ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.

Här kan du läsa Hippsons intervju med Rolf-Göran Bengtsson.
Här hittar du vår direktrapport från finalen, med bilder och massor av tv-klipp.


Läst 76992 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07

RGB: ”Nedslag med sin egen häst får inte hända”


Rolf-Göran Bengtssons axlar hängde ner, han var tydligt besviken över att ha gått ur VM-finalen som fyra.
– Det är väldigt olyckligt att få ett ner med sin egen häst. När de andra red noll där var jag plötsligt ordentligt distanserad, innan det ens hade börjat, säger han.

Det var inte Rolf-Göran Bengtssons dag i Caen. Finalen började med ett ned på C-hindret i kombinationen med Casall.
– Jag trodde att han skulle komma ur den bra. Det var sjutton också att det skulle behöva hända, säger han, när han lågmält möter pressen direkt efteråt.
Inne på arenan pågår prisutdelningen med topp tre, Rolf-Göran är den som ”blev över den här gången”.
– Jag hade så klart förväntat mig något annat av det här. Jag skulle helst inte stå här och prata med er nu, säger han. 

Känsligare än han trodde
Rolf-Göran inledde hästbytet med att rida Jerone Dubbeldams unge Zenith.
– Den var betydligt känsligare än jag trodde. Jerone och hästen känner varandra utan och innan. Efter det första nedslaget drog jag ner tempot betydligt, det kostade två tidsfel vilket jag inte hade råd med. Det hade kanske varit en fördel att ha haft den hästen senare.
Även med Patrice Delaveaus Orient Express blev det nedslag för Rolf-Göran.
– Där valde vi att gå framåt på sex galoppsprång till den sista oxern, det hade även Jerone gjort med den innan. Kanske hade den inte riktigt orken kvar att klara det igen.
Casall blev hästen som säkrade guldet åt holländaren, något som Rolf-Göran är glad över.
– Det var rolig att Casall var den som fick ”vinna”. Han har kommit igenom det här mästerskapet mycket bra, det var ingen som hade problem att rida runt honom därinne. Han hade krafter kvar och det visar verkligen på kvalitet i hästen, säger Rolf-Göran.
Nu åker han hem till Tyskland där lilla Pamina och sambon Evi väntar.
– Jag har ju lite att komma hem till i alla fall, jag får tänka lite så, säger Rolf-Göran och får fram ett litet leende.
 
Rolf kommer tillbaka
Förbundskapten Sylve Söderstrand är också nedslagen.
– Det blev en jättetrist avslutning. Men vi vet att det är svårt att ta medalj om man inleder med att riva med sin egen häst, konstaterar han.
Rolf-Göran kommer tillbaka, det är Sylve säker på.
– Han har flera fina unghästar i stallet som han har väntat med att börja rida, för att få VM överstökat. Och Casall lär ju tävla mer, vi har ett EM nästa år, säger Sylve.

Text & foto: Ida Röök

Direktrapport med resultat och klipp på samtliga rundor
   

Tyvärr fick Rolf-Göran en dålig start, genom rivningen med Casall.
   

Vad tänkte han när han stod där vid staketet?
 

Finalen är hektisk, med många upp- och avsittningar.

Casalls groom Celia fick se sin häst ridas av andra än Rolf-Göran. 

Beezie Maddens Cortes väntar på att Rolf-Göran ska sitta upp.

Jeroen Dubbeldam sitter upp på Casall medan Rolf-Göran funderar på sista rundan.

Casall fick "vinna" när Jeroen säkrade guldet på hingsten.

Jeroen var nolla finalen igenom, då blir man glad!

Zenith visade sig vara känsligare än Rolf-Göran trott.

Även Beezie Madden lotsade runt Casall väldigt fint.


Sylve är förstås besviken över att det inte blev medalj, men menar att "Roffe" kommer igen.


Läst 79816 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklar


Favourit i Kentucky

Ilona Claesson Eismann är hästskötare åt Tinne Vilhelmson Silfvéns dressyrhäst Favourit. Här bloggar hon om deras VM-äventyr!
 

Till bloggen


Ilonas senaste