Favourit i Kentucky - Det här är jag!

Ryttar-Vm i Kentucky

Välkommen till Hippsons sajt för ryttar-VM i Kentucky. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


SEP
10
2010

Det här är jag!


Visst är han fin, min favorit Favourit?
 
Jag heter Ilona Claesson Eismann och är 25 år. Sedan tre år har jag arbetat på Lövsta Stuteri i Upplands Väsby som Tinne Vilhelmson Silfvéns hästskötare. (Läs mer på www.lovstastuteri.com.) Lövsta är en helt unik arbetsplats på många fantastiska sätt. På Lövsta Gård har vi 24 hästar och på Lövstas BB Stjärnborg ytterligare ett 40-tal. Verksamheten inriktar sig på avel och vidareutveckling av dressyrhästar av högsta kvalité. Vi är ett stort gäng på sju respektive fem anställda. Alla med olika bakgrund och i olika åldrar men med en gemensam passion vi delar med Antonia som äger Lövsta - DRESSYR.
 
På Lövsta har jag idag ansvaret för fyra hästar, Solos Carex, Davinia, Favourit och den nye favoriten Don Auriello. Under mina tre år på anläggningen har jag rest med Tinne till EM i Turin, EM i Windsor, OS i Hongkong, Aachen, Falsterbo, Rotterdam, Stuttgart, Neumunster, Haagen, Wiesbaden, Odense, världscupfinalen i St´Hertogenbosch, Partynice i Wroclaw, Göteborg Horse Show, Globen, Lidköping, Flyinge, Strömsholm, Hammarö och Hogsta.
Jag har bland annat sett Isabell rida klockan halv fem på morgonen, Dolph Lundgren lyfta en ponny som Pippi lyfte Lilla Gubben i Globens kulvertar, Totilas slå världsrekord, Robert Dover instruera, Kyra spotta tuggummin, Tinne avtacka Carex i Scandinavium och fått blombud av Patrik och Lyndal!
 
Jag har lärt känna fantastiskt många roliga människor och sett otroligt många fina hästar. Jag har putsat hästar, läder, stövlar, stall och lastbilar. Packat för träning, packat för tävling, kemat frack, beställt bett och specialtyglar, service på sadlar, foder, mediciner, bokat hovslagare, kört B-bussen, lärt mig köra lastbilen, städat B-bussen, fotoassisterat fotografer för reportage, blivit bjuden på lyxiga middagar och ätit pölsa i Bremens personalmatsal, sett otaliga anläggningar och slott. Och så rullar livet på när man är hästskötare på Lövsta. Inte illa!
Nu är det dags för VM i Kentucky, förväntningarna är STORA! Det är tänkt att jag ska blogga om mina och Favourits upplevelser här för er läsare av Hippson. 
 
Favourit har varit med Tinne på Lövsta sedan februari 2009, han är en valack på elva år efter Fidermark- World Champ, med ett hjärta av guld och ett självförtroende utan like. Mankhöjden 165 centimeter är förvånande liten i förhållande till hans gångarter.
Innan Tinne hittade honom i Tyskland hade Favourit gjort tre stycken tävlingar totalt i hela sitt tioåriga liv! I unghäst-Grand Prix. Tävlingar han färdats till på några få timmar i trailer. Aldrig hade han kunnat ana att han skulle resa lastbil runt halva Europa och springa EM-final i kür i Windsors slottspark, för tiotusentals åskådare i strålkastarljus, bara några få månader senare. Kanske var det därför det gick som det gick i den där küren...
Men mycket har hänt sedan dess. Två SM-guld och en vinst på 75 procent i Hagens internationella Grand Prix nu i våras.
 
Han vet inte om det än, men snart ska Favourit korsa Atlanten och bege sig till Kentucky Horse Park! Mitt jobb är att se till att han känner sig som den kung han är och att packningen kommer med hela vägen fram. Sedan är det upp till Tinne, Lussan, Bosse, Ödet och en enig domarkår att se till att rätt häst får med sig en medalj hem, nämligen Favourit ;).
 
Hälsningar,
Ilona
  

Min roll är att få Favourit att må som den kung han är, så att han kan prestera maximalt.


Jag tar av Solos Carex sadeln på avtackningen i Göteborg. I VM blir det upp till hans son Scandic, med Patrik Kittel i sadeln, att föra framgångsarvet vidare!


Sådana här trick kan min "sköthäst" Carex.


Läst 17575 ggr


Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 229490 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 228652 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 231321 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklar


Favourit i Kentucky

Ilona Claesson Eismann är hästskötare åt Tinne Vilhelmson Silfvéns dressyrhäst Favourit. Här bloggar hon om deras VM-äventyr!
 

Till bloggen


Ilonas senaste