Kajsa Boström
AUG
26
2017

Grattis svenska hopplaget till silvervinsten!

Om det var någon svensk åskådare, på Ullevi eller framför skärmen, som inte hade 200 i puls igår så kan den räcka upp en hand.....   Ingen? Tänkte det.

Aldrig har väl pressen varit större på Peder och All in än runt 23.00 igår. Vilken oändlig tur att alla red så bra dagen innan så förutsättningarna fanns att det skulle gå även om bommarna rasade och hästarna sa nej tack igår kväll.

Jag är imponerad. Banan beskrevs så bra av TV:s kommentator: "Banan tuggar i sig ekipagen och spottar ut dem, mer eller mindre omtumlade."

Ja, det var svårt på riktigt och som sagt vansinnigt spännande, hoppning på denna nivån är roligt att titta på.

Dressyr är naturligtvis också roligt och spänningen var nästan lika stor. Sönke Rothenberger höll på att putta bort Isabell Werth från tronen, det hade varit nåt det!

Fast han får nog gneta på lite till innan han tillåts komma upp dit. I dressyr får man vara uthållig och återkommande visa upp sitt bästa. Jag minns när hans pappa susade in på Scandinaviumtävlingarna, ridande på sin Andiamo. Det blev också en skräll...

Therese Nilshagen, njutbart. Superlativen har haglat sen igår så jag nöjer mig där.

Det finns alltid något att lära i dessa stora sammanhang. Igår på hoppningen såg jag en annorlunda typ av betsling.

Tänkte nästan att sänker hästen huvudet innan hindret river den med bettet. Hästen hoppade fenomenalt och killen red bra så det gick fint. Trots eller tack vare bettkombinationen, vem vet?

Idag blir det Kür i verkligheten, om det låter bli att regna. Känslan är alltid speciell på en arena men vill man se riktigt bra och utan nederbörd är TV outstanding.

EM Göteborg 2017 levererar!


Läst 51115 ggr Kommentarer Kommentera

En bild kan säga mer än tusen ord...

Peder  och All In levererar och jag sitter i soffan med ståpäls och hjärtklappning. Spänning på högsta nivå.

Idag var jag på hoppning igen och banan var lång, det var svårt och nervöst. Vi har ett duktigt lag, Malins ritt var en av dagens bästa upplevelser.

Om jag fortsatt vara hoppryttare så hade mina idoler, förutom duktiga svenskar, varit Luciana Denitz/Portugal och Laura Kaphake/Tyskland. Vilka tjejer till att rida!!

En kille jag tycker rider bra är Alberto Zorzi, hoppas han fortsätter med sin mjuka fina ridning...

Annars var det en del dramatik idag, rivningar, bommar som bröts av, gubbar som flög av och ryttare som satt på öronen då hästarna plötsligt tvärnitade. Det var mästerskapsnerver i dallring tror jag bestämt.

Ridsport-EM är ett miljötänkande event fick jag lära mig idag. Därför finns det inga startlistor utskrivna på papper att hämta. Du får sköta det din organisation själv via mobilen och håll dig ständigt uppdaterad!

Idag började U-25 dressyren 09.00 istället för 10.15 som det stod på min biljett. Så jag åkte dit på för sen ankomst kan man säga. Surt...

Det blev några varv runt tälten på Heden. Slank in på H&M för att kolla EM-kollektionen och slank ut tomhänt igen. Varför står det EM- Showjumping på allt?

Jaja, en piké mindre i skåpet gör inget men det var synd på en puderrosa lättviktsjacka. Den hade jag gärna velat ha, om det inte varit "Showjumping" broderat framtill.

Det fanns också en läcker svart dalahäst i en liten shop och den hade naturligvis någon annan redan lagt rabarber på. Jag fick gå hem tomhänt.

Nja inte riktigt, jag la min shoppingslant hos "FUCK CANCER" och fick med mig ett fint armband. Det kändes riktigt bra.

Sen är det roligt att möta människor, vänner och elever som gör annat eller bor långt bort. Nu kan du läsa om dig själv i bloggen Kalle! Det var gott att se dig...


Läst 36575 ggr Kommentarer Kommentera

Pararyttaren Louise Etzner vann ett silver, dressyrlaget vann ett brons och Peder vann hoppningen. Heja Sverige!

Igår var jag först med SVT Play på lag-hoppning och där fick vi se och inte minst höra både det ena och det andra.

Det fanns många riktigt fina rundor att njuta av. En ung portugisiska red väldigt bra på ett litet fuxsto! Och så naturligtvis Peder och All In. Vilket ekipage! En lysande ryttare gör en mycket fin ritt på en begåvad och väl förberedd häst. Kolla in anridningen och hoppet över vattengraven, finns på SVT Play. Noterade att Peder red utan spö, han kan ändå…

Heja Norge kan jag också säga, två unga tjejer rider fint och sen kommer ankaret, Geir Gulliksen in och sätter ytterligare en nollrunda. Han red dessutom med säkerhetsväst, bra grej!!

Alla ryttare rider inte så bra. En uniformerad herre från Luxemburg red riktig "attackridning". När han vid vattengraven lappar till hästen med spöet fick han bita i det sura äpplet. Hästen var inte med honom och nu spände den sig än mer och fick en hov i vattnet. Den snubben var det inte synd om.

En del som vi i TV-sofforna fick höra kan jag fundera över.

Hästar som snålar med bakbenen och därför river hindren och hästar som är starka och behöver sättas på plats emellanåt. Är hästen vän eller fiende? Den har ju inte valt att åka till Göteborg och hoppa en svår EM-bana i alla fall och kan därför hållas utan ansvar. I min värld...

Jag är 100 % övertygad om att de atleter till hästar som hoppar banan inne på Ullevi gör sitt absolut bästa. Som ryttare satsar jag väl på den hästen jag tror på? En dålig dag på jobbet kan alla ha, även hästarna och inte bara vi människor runt dem.

Dressyren kunde jag bara följa i slutet, Therese och Dante Wetino fick jag titta på i reprisen. Det gjorde inte ritten sämre, en fullträff för dem. Det blev spännande och när sista poängen äntligen kom var det bara att andas ut. Brons och heja Sverige!!

Entusiasmen på fb flödade, den blågula flaggan vajade från massor av inlägg.

Att alla är överens om att "rätt låt" vann kan jag hoppas på. Isabelle Werth är magnifik, fast hon är inte min favorit. Men att hon och hennes lag skulle vinna var väl tämligen solklart?

Sen "tycks" det alltid. Svenska tyckare ansåg att en häst från ett medaljkonkurrerande land var halt, tyckare med annan nationalitet tyckte att en svensk fick alldeles för höga poäng för hästen var i för låg form.

Jag säger att dressyren blir rättvis i längden, för till sist vinner den som är bäst. Oavsett vad vi bisittare tycker.

Portugals lag får en liten medalj av mig, deras ryttare red väldigt trevligt och det gillar jag.

En liten reflexion, tjejer kan. Det var endast 16,66 % manligt i de tre medaljlagen.

Tack alla svenska EM-ryttare för en väldigt trevlig onsdag!


Läst 29877 ggr Kommentarer Kommentera

Ryttar-EM från soffhörnan idag. Tack och lov att SVT Play finns, livet stannar ju inte för att stan (Göteborg) är full med hästar.

Det finns ganska stora skillnader på bra och väldigt mycket bättre ridning. Jag har inte sett hela klassen men jag såg Tinne och hon red himla proffsigt på sin reservkuse Paridon Magi.

En annan positiv sak är att jag bara sett en eller kanske två ryttare som rider bakåtlutad, alltså hängande i tyglarna. Det verkar vara ett fenomen som finns klickvis, här och där. Hoppas verkligen att det är ett tillfälligt hjärnsläpp hos dessa ryttare.

Jag har sett EN ryttare med hjälm...  Diedrik van Silfhout från Holland. Han har förresten ridit Arlando innan, den hästen som Anna Zibrandtsen DK rider nu. Vilken häst! Ny favorit för mig och idag ny highscore för Anna.

Tyskland i topp efter första dagen och ingen är förvånad. Läktarna i Ullevi gapade ganska tomma, hoppas det blir ändring på det.

En häst blev utblåst, bloodrule och en blev istadig, vände och försökte springa hem men allmänt sett verkar alla vara på gott humör.

En tråkig nyhet nådde mig idag, Lasse Parmler har avlidit.

Det känns omtumlande sorgesamt att vi tappat en riktig profil i sporten. En som alltid hälsade mig när vi möttes i traktens ridhus mig med orden: "Tjenare tränar´n, hur går det med piffen och puffen idag?" Lasse hade alltid med glimten i ögat och respekt för en kollega, oavsett gren.

Mina tankar till hans familj, det är en stor förlust...


Läst 24135 ggr Kommentarer Kommentera

"Det sa bara klick..."

Ett välkänt citat för de som följer vad som händer runt svenska kungafamiljen. För den som eventuellt missat detta klassiska uttalande så var det hur kungen kände när han första gången träffade sin blivande drottning Silvia. Så det finns bevis på att detta fenomen finns och fungerar, på riktigt.

Att köpa en häst kan jämställas med att välja livspartner och ingå äktenskap. Personligen tror jag mer på att kallsinnigt och objektivt bedöma potentialen hos sin tilltänkta partner än att lyssna på ett "klick". När det gäller hästköp alltså...

Jag la upp denna lite ledande fråga på fb igår och ingen, ingen av de som kommenterade hade ens övervägt...

Nu kommer det svåra, för många säljare har bråttom att avyttra sin häst. Så scenariot kan bli att jag som köpare ska värdera alla intryck gällande hästen på ca en timme och därifrån ta ett bra beslut. Nu menar jag när köparen är den vanliga hobbyryttaren, de som handlar med hästar som profession är ett annat kapitel.

I många fall handlar det om en affär på 100.000:- och uppåt och hästen är någon jag ska trivas med och tillbringa många år tillsammans med.

Jag vet att det finns de som köpt hästar efter att bara ha sett en film och det har blivit jättebra. Det finns alltid rosenskimmrande historier om hur slumpen spelar in vid hästköp och allt blir som en saga. Det finns också en verklighet där många sitter med en häst de köpt i affekt, för snabbt, stressade av sig själva eller triggande säljare.

Det är upp till dig som köpare att göra ett val. I dessa tider med en uppenbar hästbrist, i alla fall på välridna, utbildade, vanliga hästar, är det lätt att få eld i baken när säljaren börjar med att berätta att köparna står i kö.

Någon som läst annonsen har ringt härifrån, någon annan därifrån har sett salufilmen och står i princip och väntar bakom hörnet på att få komma och titta på och säkert köpa hästen. I går... eller senast om någon dag kommer de.

Då är mitt råd, förbli kall och vänta. Du kanske missar en häst men det finns andra även om det inte känns så just då.

Åk och prova hästen du vill ha fler gånger, under olika omständigheter. Jag träffade på en yngre häst häromveckan där säljaren berättade att den aldrig var riden utomhus. Det kan ju vara bra att veta att det funkar om du och hästen ska bli ett par.

Det finns olika säljare och olika köpare, så jag upprepar mitt råd: Som köpare, var kall och ta din tid. Köper någon annan "din" häst så lev med det och leta vidare.

Drabbas du av omedelbar och total kärlek och köper i ögonblicket, ta dig åtminstone tid att göra en ordentlig veterinärkoll. Dessutom, var beredd på att ta eventuella konsekvenser av ditt snabba handlande! Det är inte någon annans fel att du fick bråttom...

Nu börjar EM-äventyret i Göteborg, jag ser fram mot fin ridning, roliga möten med människor jag träffar sällan och spännande möten med nya bekantskaper. Min kamera och jag är på plats, inte hela tiden men då och då!


Läst 20675 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
17
2017

Sådärja, nu är jag tillbaka på jobbet. Sommaren är som tur är kvar ett tag till och jag väntar med spänning på EM i Göteborg, på hemmaplan!

Jag startar lite vackert med mina reflektioner...

Handarbete är bra grejer, kreativa människor gör saker med sina händer. De broderar, stickar eller knypplar. Snidar fina träfigurer, drejar lera, svetsar eller målar.

Handarbete i ridningen är INGEN bra grej, det vet alla som rider, eller borde alla som rider veta.

Att fixera hästens huvud i en position med tygel/handen är mycket sällan en bra lösning. För att inte säga aldrig en bra lösning. Att rida med rörig hand, vidlyftiga tygeltag, såga eller på annat vis onödigt störa eller bestraffa hästen med tygel och bett hör inte till god grundridning.

Läser i en artikel som publicerats i flera medier att Strömsholm och Flyinge, inför terminsstarten, går ut med budskapet att vikten ska läggas på inverkan och grundridning.

Gott! Stillsamt undrar jag bara var prioriteringen i utbildningen legat förut?

Hopplärarna på våra utbildningsanstalter, med Jens Fredricson i spetsen, vill lära ut ridning enligt Ridhandboken för att stävja dålig ridning eller det han ser ute på tävlingar och kallar "handridning".

Jag håller helhjärtat med honom och hoppas innerligt att även lärosätenas dressyrlärare hänger den "nya" ambitionen, fokus på grundridning.

För övrigt blir min dag inte alltid som den är tänkt och då kan jag fundera en stund över sakernas tillstånd istället.

Fölbedömningstider och förväntningarna är höga. "Visst har jag gjort en stjärna?" Den senaste veckan har jag sett många fina föl på fb. Grattis till alla uppfödare, ni är beundransvärda

Jag arbetar med en ryttare som också är en s k hobbyuppfödare. Hon har avlat på sin gamla tävlinghäst (fälttävlan) och fått fram några riktigt trevliga individer. Den förstfödda rider hon själv upp till St George på och det går fint. 

Den sista avkomman, Absolute Amazing f.2012, skadades som väldigt ung och blev kvar hemma. Den halkade efter i sin utbildning och är idag som femåring riden knappt ett år och lite på halvfart. Men den utvecklas!

Alla föl vinner inte championatet eller slår prisrekord på Elitauktionen men växer upp och blir ändå till mycket glädje för oss som jobbar med dem.

Jag har klippt ihop två korta filmer på Amazing, det är ett år emellan tillfällena. Tänk vad hästar kan utvecklas... Vem vet vad detta kan bli av denna grå pärla?


Läst 32791 ggr Kommentarer Kommentera

Om jag ska köpa en begagnad bil så finns det en prislista hos handlarna just för det märket och den modellen. Priset beror på ålder, miltal, skick och i sista hand ev extrautrustning. Med en viss differens vet jag sen ungefär vad jag har att förvänta mig.

Ska jag däremot köpa en häst är det rena vild västern i prisbilden och jag blir inte riktigt klok på hur värderingen görs när priset sätts.

Jo, jag fattar ju att det blir ett extra pålägg om hästen står till försäljning på ett handelsstall. Alla ska ju ha betalt för sitt jobb. Men hur värderas hästen i sig? En ung häst kan ju säljas på förväntad framgång, men en som är dubbelt så gammal, 13 år och uppåt och endast nått halvvägs i utbildningsstegen lär ju knappast genomgå någon större förvandling och börja utföra storverk på banorna.

Den sista tiden har jag tittat på ett antal hästar, till salu som dressyrhästar, vilka legat på en tämligen hög prisnivå. Alltså flera hundra tusen och uppåt...

Den hästen jag avser kan vara t ex 8 år med inga eller få tävlingsresultat i Msv C-Msv B och oftast med EN riktigt bra gångart. Eller så är den 13-16 år, har gjort några starter i Msv A-St George med varierande resultat och är förvånande ofta "inte riktigt igång" p g a det ena eller det andra. Alltså inte tävlad under detta året.

Eller så är det en ponny, 13-16 år gammal med hyfsade resultat i FEI-programmen, alltså utbildningsnivå Msv C, men som inte har inte gått OBS-tävlingarna och har inte varit med i de riktigt stora sammanhangen.

Dessa olika typer av hästar/ponnyer kan då kosta allt mellan 350.000 upp till 500.000:-

Jag har även tittat på hopphästar, för att inte missa någon bra häst, i samma ålder, med bra resultat i upp till 130-klasser och de kostar mellan 150.000-220.000:- Ofta riktigt trevliga atleter och med EN riktigt bra gångart.

Så nu undrar jag: Vad kostar en häst och exakt vad är det jag ska betala de där flera hundra tusen kronorna för? Är det galoppombytena (vilka ofta är av blandad kvalité) som kostar alla dessa kronor?. Hopphästarna byter också galopp och de kostar inte alls lika mycket.

Jag har haft uppe ämnet förut och jag blir bara mer och mer konfunderad. Hästen på bilden har inget med artikeln att göra, den är inte till salu. Men den byter galopp!


Läst 87126 ggr Kommentarer Kommentera

Kajsa bestämde sig för länge sedan att hästar skulle bli hennes liv och hon brinner fortfarande för att lära sig och sina elever mer.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.