Kajsa Boström

Hatten av för dej "Bengan"! 
  
Jag kanske ska säga: Grattis Bengt och Anita Johansson/Stuteri H i Horred till er fina uppfödning Charmonx H som i helgen placerade sig i ett WC-kval i USA.
  
Det är så himla roligt att se Bengts envetna satsning att föda upp internationella hopphästar har lyckats. Det har ju inte gått snabbt, men nu har han en till i topp.
Jag kan ju nästan säga att jag är WC-tränare (jaja, väldigt nästan). Jag hade Charmonix i träning från inridning tills hon flyttade hem till sin ägare Helena Persson när hon var 4 år. 
  
2001 föddes tre ston hos Stuteri H. Chamonix H, Celine H Z och en till jag inte minns namnet på. Alla gick lysande på treårs-testen när det blev dags och vi alla inblandade, inte minst Eva Swanberg, Stuteri H:s superunghästpilot, som visade hästarna var väldigt glada.
  
Chamonix H blev en internationell hopphäst med Helena på ryggen och Celine H Z gick i alla fall 1,30 i Sverige samt har lämnat en godkänd hingst, Knock Out H e. Kannan. Tror Chamonix H såldes 2012 eller så och hon är fortfarande i fin form! 
  
Jag har fler meriter bland de internationella hopphästarna kom jag på nu. Min gode vän Karl-Henrik Heimdahl, veterinär och uppfödare av fina hopphästar anlitade mig som dressyrtränare när han bodde här i Kungsbacka. 
  
K-H har fött upp en väldigt fin hopphäst, Märtha Louise som nu bor och tävlas framgångsrikt i USA. Just Märtha har jag inte varit inblandad i men väl några av hennes syskon och inte minst Märthas mamma Gina! Gamla fina Gina var en dam med klass och den satt K-H själv och trimmade dressyr på med mig som tränare.

Så visst kan jag skriva i mitt CV att jag har tränat internationellt framgångsrika hopphästar?
 
Filmen nedan, från WC-kvalet, fanns på fb och titta så fint Chamonix H hoppar!

                                 Hej hopp!  /Kajsa


Läst 69762 ggr Kommentarer Kommentera

Samarbete oavsett vad det gäller är magiskt när det funkar. Att hålla på med och lyckas inom ridsport bygger på samarbete. Som ryttare behöver du förutom en häst också en hovslagare, en veterinär du litar på, en tränare och oftast ännu fler människor runt dig för att hästeriet ska funka.

Vi som finns omkring ekipagen kan också ha nytta av att samarbeta. Veterinärer kan slå sina kloka huvuden ihop över en klurig hälta, hovlagarna över behovet av ett annorlunda beslag och tränare kan ha nytta av att andra ögon ser på det aktuella ekipaget.

Ett tränarpar som ofta tittar på varandras träningar eller "byter" elever med varandra är mina goda vänner Kyra K och hennes man Richard. För tag sen hade hon fullt upp med annat och då klev Richard in som vikarie på ett Knytkalas hos Jan Brink. Kyra och Richard hjälper varandra dagligen när de rider och tittar som sagt ofta på varandras träningar.

"Gemensamt kan vi lösa så många mer knutar!" sa Kyra när vi pratade om detta häromdagen.

Min partner i livet är civilekonom och jobbar som ekonomichef i energibranschen så där har jag inte så mycket tränarutbyte att hämta. Men han hejar glatt på i allt jag gör och det är också viktigt!

Jag har däremot ett roligt samarbete med en duktig hopptränare som heter Ulle. Eller mer korrekt, B-tränare Ulrika Strandberg. Ulle har jag känt sen hon var liten och for runt som en stolle på en B-ponny, för hennes storasyster tränade för mig. Ulle var med nån gång också men vi kunde inte komma ihåg om det var på B- eller D-ponnyn.

Sen försvann systrarna ut i livet och Ulle blev en duktig hoppryttare med tränar utbildning i bagaget. En civil karriär har hon också, tränaryrket sköter hon lite på "fritiden". Har man familj med man, två sportande söner, egen gård med uppfödning i liten skala finns ingen plats för fritid på riktigt.

För några år sen kontaktade Ulle mig och ville ha hjälp med sina tävlingshästar, hon tänkte att lite dressyrträning skulle göra susen för de större banorna hon ville ut på. Det ena gav det andra och idag har vi samarbete med både hästar och elever. Även storasyster har vänt tillbaka med ny häst!

Höjdpunkten är fredagsmornar då Ulle och några hoppryttare sina hopphästar för mig och sen kommer mina elever med sina dressyrhästar och hoppar för henne. Då kan jag stå bredvid, som åskådare och se hur mina hästar utvecklas.

Det är mycket samlad kompetens i ridhuset de mornarna. Vi är tränare, hovslagare, ridlärare, proffsryttare, hästägare och vanliga intresserade åskådare och vi har vansinnigt roligt!

Jo hästarna har också roligt och framförallt, vi utvecklas.  

                           Tillsammans kan vi!  /Kajsa

Här är en hopphäst och en dressyrhäst...

                  


Läst 61786 ggr Kommentarer Kommentera

Carl Hester har förmågan att underhålla med klassisk Ridlära. Precis som sin "svenska" kollega Kyra Kyrklund får han med humor och glimten i ögat publiken att timmevis hålla publikens uppmärksamheten till 100% på vad han har att säga om de olika hästarna. 

Tänk er, 1420 åskådare sitter tysta och lyssnar på vad som är god ridning. De uppfattar snabbt humorn i kommentarerna till ryttarna och applåderar på rätt ställe. Inga applåder alls när det var ängsliga 4-åringar och mycket mer när en av ryttarna efter några försök lyckades göra en "Charlotte-övergång".

Själv fick Carl dånande, stående applåder när han var klar, det var det minsta vi kunde ge honom. Tack för att du kommer hit och påminner oss om det som är viktigt i bra ridning Carl!

Av respekt för det totala förbudet att fota eller filma under clinicen blev det bara denna bilden. Den gode Carl är inte så vidlyftig när han står och undervisar. Han trampar till en cirkel på några meter...

Det var på Strömsholm, liksom på de flesta dressyrclinics väldigt duktiga och meriterade ryttare som ställt upp som "guinea pigs". Heder åt dem för även om du är en bra ryttare med en fin häst krävs det mod att visa upp sina svagheter inför resten av ryttarsverige. 

En sak jag tänkte på under lördagen, eller jag tänker på det nästan varje dag, är varför det rids så himla fort här i Sverige? Ja, det rids lika fort på några fler ställen...

Carl har alla tre gångerna jag sett honom hålla clinics här sagt samma sak till i princip alla deltagande ryttare:

1. Rid inte så fort

2. Rid med lättare kontakt i handen, längre hals och nosen lite längre fram.

 Risken är att ju fortare du rider ju fortare går saker och ting åt skogen. Jag fattar inte varför man ska rida i auktionshästtrav, alltså som om man hade eld i rumpan? Om ni någon gång sett filmer från tyska hästauktioner så vet ni vad jag menar

Filmerna visar den aktuella hästen i ett klipp från varje håll där den spettar på duktigt med sin ryttare i lätt bakvikt. Swish, swish liksom. Hur många meter ökningar vs arbetstempo, samling och piaff/passage gör en dressyrhäst i sitt liv? 

Springa kan alla hästar, gå med korrekt samling med egenbalans är vansinnigt mycket svårare och vägen dit blir hopplöst lång om du jagar din häst runt i livet.

"Rid inte så fort, sträva efter bättre balans i hästen för en lättare kontakt i handen."

Så sammanfattade jag lördagen med Carl Hester. Mina förebilder och lärarei tränaryrket har lärt mig samma sak så jag fortsätter jobba som jag alltid har gjort. Det hänger inte på farten, god framåtbjudning och hög fart är inte samma sak.

Generellt verkar det vara en god idé att anamma vad Carl Hester och några med honom säger, det har ju visat sig ett otal gånger vara ett framgångsrecept. Att bli framgångsrik tränare och ryttare kan vara något att sträva efter, att bli framgångsrik med hästvänlig ridning är och har alltid varit min dröm och mitt mål.

                                Rid lugnt!  /Kajsa


Läst 69621 ggr Kommentarer Kommentera

Vi människor är sökare och som djurägare verkar denna egenskap blomma ut fullt. När det gäller alternativ medicin och fodertillskott finns det få gränser för vad som kan säljas in till oss.

När jag häromdagen bläddrade i ett ridsportmagasin fastnade mina ögon på en annons, den gälllde ett fodertillskott: 

Grönläppad Mussla + Kollagen

Grönläppad mussla ser ut som en stor vanlig blåmussla fast med grön kant. Den odlas i Nya Zeeland och är ett viktigt inslag i deras ekonomi. Det produceras ca 200 ton frystorkad grönläppad musselpulver per år. Det är inte så mycket att dela ut till alla världens tillskottsproducenter precis, det är både människor och djur som är mottagare.

Till det facila priset av 649:- + frakt skulle jag få en burk pelleterad Grönläppad Mussla. I annonstexten står det att den räcker i ca 30 dagar/en månad till stor häst. Läser jag noggrant (vilket jag gillar att göra) om doseringen räcker burken i tre veckor ungefär, om hästen väger över 400 kg.

Det är dyrt, sagolikt dyrt, med ett kilopris på ca 720:- för något som man inte ens vet om det har någon effekt. Om du har en liten stor häst och ger 30 g tillskott/dag får hästen i sig bl a vetefoder, betpellets, lucernpellets samt 5 g Grönläppad mussla, eventuellt.

För det är så här, någon har räknat ut att det äkta frystorkade musselpulvret inte räcker till för all världens produktion av kosttillskott åt människa och djur. Det kan vara så, att din burk Grönläppad Mussla innehåller något annat pulver än det unika musselpulver som enligt den försumligt lilla forskning som gjorts eventuellt kan ge resultat. Det har inte forskats på häst...

Kollagen är ett slags protein som vi har i vår kropp, i hud, ben och senor. Det går att köpa i pulverform och används i till exempel korvskinn och i visst smink.

I den allmänna förvirringen om grovfodersituationen och skenande priser där, en del har fått 8% höjning andra nära 100%, förefaller det ogenomtänkt att fodra med Grönläppad Mussla för 7.200:-/kg. Särskilt som du inte har en aning om det ger någon som helst effekt.

Lägg heller en slant extra på att få ett bra grovfoder. Hästar behöver och har ätit gräs, färskt eller torkat sen tusentals år, musslor vet jag inte när det infördes på menyn.

Om du har ett problem med hästen eller bara vill höja dess livskvalitet finns sällan eller aldrig lösningen på det i en burk på hyllan med fodertillskott. Sunt förnuft och lite kritiskt tänkande finns överallt och är alltid bra.

                                           Mer hö åt hästarna!    /Kajsa


Läst 74945 ggr Kommentarer Kommentera

Snipp, snapp snut så var Breeders slut. Nu är nog Springbank II VH och alla andra unghästar hemma igen och jag hoppas att de får lite ledigt nu, det är en tuff vecka för dem.

Ryttarna har svettats, skrattat och någon grät också hörde jag. Det är tungt när det inte går som man tänkt, alla ryttare vill ju rida väl och visa sitt bästa.

Ibland hjälper det inte hur bra du än rider och det hjälper absolut inte när man inte ens kommer till start och det gjorde inte vi. Vi är hästen Zig Zauer SWB med Eva Swanberg i sadeln och jag som tränare.

Efter vinsten i vårens treårs-test gick Zigge ut på bete. Trots torkan växte gräset frodigt och det gjorde Zigge också. Han växte på bredden, på höjden och i den fasen var han kvar när vi ville börja förbereda honom för höstens tävling. Vi tog ett gemensamt beslut och att han skulle stå över årets Breeders för att få växa i sin nya större kostym i lugn och ro. Det är härligt att jobba med kloka människor!

Så här såg vårt sammanträde ut när vi bestämde att Zig Zauer skulle få ledigt ända till hösten.

Zig Zauers uppfödare tillika ägare fick åka till Flyinge utan oss. Där fick de fick ta emot SWB:s finaste utmärkelse Elite för Zig Zauers mamma Zsa Zsa Gabor!

Fast jag i år valde att inte alls vara på Breeders så vet jag vad som hände på Flyinge under den gångna veckan. Eller jag vet en del av vad som hände, till exempel att Springbank II VH vann sin klass, precis som förväntat. Bästa 4-åring som världens bästa testryttare Charlotte Dujardin någonsin ridit, enligt vad hon själv sa efter hon suttit av. Klart att den vann!

I 3-årsklassen Dressyr var det sex placerade och fem av dem var ston, det är väldigt intressant. Bra med ston i tävling, vi vill ju för framtidens avelns inte bara ser hingstarna prestera! Vi vill om några år ha många små Springbank II VH, eller hur?

När det gäller seger i hoppklasserna lyste stona med sin frånvaro. Där var det fyra valacker och en hingst som delade på segerrosetterna i de respektive årgångarna. Det nya med en testryttare i fem-årsklassen verkade ha fått ett ljumt mottagande. Glest i publikleden och till en början tyst på läktarna. Undrar vad Dubbeldam, den inhyrde holländske guldmedaljören från VM och OS tänkte när han klev in i arenan?

Tillbaka till dressyrens testryttare och publikfavorit Charlotte Dujardin, hon känner säkert att hon är både beundrad och älskad av oss svenskar. Enligt min åsikt är hon världens nu bästa ryttare, hon kan rida på alla nivåer och det ser lika enkelt, funktionellt och elegant ut oavsett.

Har tittat flera gånger på filmklippet där hon rider Springbank II VH. Hon gör det väldigt enkel, fullständigt choosefritt och framförallt hästvänligt. Hon har koll.

   "I touch, I breath and he goes..."

Detta är Charlottes egen beskrivning av vad som hände när hon bad hästen om att länga på travsteget. Det är något att ta med sig upp sadeln! Alla hästar är inte så känsliga som Springbank II VH, tur är väl det,  men å andra sidan rider ingen annan som Charlotte.

Det måste vara världens bästa mål att sträva efter, att försöka rida som hon Lätthet, balans, smidighet, fin kommunikation, börja där så kommer resten att gå lättare. 

Do it the Charlotte way, liksom.   

Lycka till med resan mot målet!       /Kajsa


Läst 86755 ggr Kommentarer Kommentera

Kajsa bestämde sig för länge sedan att hästar skulle bli hennes liv och hon brinner fortfarande för att lära sig och sina elever mer.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.