Kajsa Boström

Tomtesäckens eventuella hästinnehåll har jag undrat över sen jag var 10 år. Min Tomte har aldrig haft den goda viljan att ta med en häst till mig. Fast nu för tiden önskar jag mig andra saker, hästen skaffar jag själv om jag vill ha den. 

På tal om att få eller köpa sig en häst har jag funderat över oseriöst hästhandleri och en del annan ohederlighet vi har att hantera i vår hästvärld. En kvinna med ett mindre hästföretag  skadades allvarligt i en ridolycka  p g a att ingen upplyste henne om att hästen hon tagit emot för utbildning/försäljning var farlig. Hästen hade varit inblandad i fler incidenter tidigare, men det förtegs. Hästen skulle också enligt ägaren varit u a veterinärt vilket också visa sig vara helt fel. Med anledning av det och den senast uppmärksammade affärsidkaren, den som var med i TV4:s inslag innan jul undrar jag om vi har en tystnadskultur inom ridsporten att ta itu med, kanske ett #horsetoo?

Enligt uppgift i media ska den TV-aktuella hästhandlaren hos Helsingborgs tingsrätt ha 45 mål från 2009 fram till i dag som avser honom och hans båda företag. Mål där alltså missnöjda eller "lurade" köpare har ställt anspråk på återgång eller liknande.

10 år av märkliga hästaffärer och allt bara fortsätter? Visst kan det gå fel i hästhandlandet ibland men det går inte fel gång efter gång efter gång. Dessutom pratar vi inte om lågbudgethästar, det är mycket pengar det handlar om.

Hur skulle det vara om vi höjde ribban på hederligheten? För det är inte bara människan och hennes bankkonto eller hälsa som råkar i kläm, hästarna far illa och det är riktigt tråkigt.

Nu är det inte så att jag tar parti för någon, jag ser helt objektivt på saken. Jag vill ha korrekt information om de hästar jag ska hantera, köpa eller utbilda. Jag förväntar mig att mötas av ärlighet, av kunder eller försäljare och handlar naturligtvis likadant själv.

Vi är inte så många i vår sport, rykten löper snabbare än elden och oftast vet jag vem som vanligtvis är ärlig och vem som inte är det. Så är det men att öppet prata om saken, det ses inte med blida ögon. Där finns helt klart en förbättringspotential.

De som blir lurade, för att de är godtrogna, "starstrucked" eller helt enkelt förda bakom ljuset får stå där i den tysta skammen. Är det rätt? Ska den som inte kan, den som litar på eller inte har förstånd att ifrågasätta bli lurad? Det känns inte rätt.

Men alla, både köpare, säljare och nyttjare har rättigheter OCH skyldigheter. Att vara ärlig mot sig själv och andra kräver en stunds eftertanke och ett ansvarstagande. Möt andra som du vill bli mött själv, det är ett bra första steg. Tala öppet om erfarenheter, de roliga men även de tråkiga så kommer vi kanske en bit på väg mot en ärligare hästkultur.

För att komma tillbaka till Tomten och hans säck såg jag en häst idag som jag faktiskt skulle kunna tänka mig att skriva på min önskelista nästa jul. Det var en häst som tävlade för Portugal i dagens World Cup-kval i belgiska Mechelen. En fin häst med en duktig ryttare, faktiskt en kvinnlig portugisisk ryttare. Minns inte vad hästen hette men ryttaren hette Maria Caitano och placerade sig i dagens Grand Prix. 

Inte bästa bilden men Tomten vet hur hästen ser ut till nästa års packning av säcken.

                 Tänk på att ärlighet varar längst     /Kajsa


Läst 88473 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
20
2018

Julafton är inkommande!

Julhetsen sprider sig, alla SKA eller MÅSTE göra tusen och en grejer. Mat, pynt, julstädning, klappar, planering, glöggmingel, julavslutningar och så ska hästen vaccineras och skos!

Det är faktiskt så att du bestämmer i det stora vad som MÅSTE göras. Vi behöver inte vara med överallt och eventuella dammtussar kan få ligga kvar för Tomten ser inte dem inte i den mörka julaftonsnatten.

Det som jag kan tycka är bra är att hästarna får lite julvila, de konkurreras ut av släktkalas och grönkålskokning. Jag tycker det är viktigt att ge hästarna viloperioder då och då, vila när de är friska alltså. Vi ångar gärna på och hästen får bara vila när den "inte känns så fräsch" eller när den redan har fått en skada. Tänk om där och ta en paus, andas och reflektera över hur läget är.

Just nu är det detaljhandelns guldperiod för här ska julhandlas! Under min semester, jag vilade mig och spelade golf i sol och värme en vecka, roade jag mig med att kolla lite på hur en del bloggare och s k influencers i ryttarvärlden använder #varumärke och produktplacering.

#sadlar #träns #täckenochschabrak #handskar #ridkläder #hjälm #foder #tillskott #transporter #lastbilar #bilar

Där har ni de vanligaste och man skulle lätt kunna förledas att tro att det är produkterna som gör de eventuella framgångarna. De som är lättast att påverka, de ofta unga följarna som ser upp till ryttaren i fråga är ju direkt i skottgluggen för tung påverkan. Det skrivs långa och dyra önskelistor....

Nej du rider inte ett dugg bättre i en #sadel med ett #schabrak eller om du har ett par #ridbyxor eller en #hjälm, du rider bättre om du lär dig hur du ska göra. Naturligtvis med avpassad utrustning till hästen och lämplig klädsel till ryttaren men det behöver inte vara det allra senaste din idol gör reklam för på sitt Instagram eller sin blogg.

I min morgontidning läste jag en annons från ett hyfsat exklusivt varuhus, det gällde festkläder för män inför kommande helger. En smokingjacka med tillhörande byxor gick på ungefär 35.000:-. Skulle det köpas en smokingskjorta till kostade den "endast" 5.700:-. Bara skjortan kostar alltså betydligt mer än vad min dotter betalar i månadshyra för sin lägenhet. 

Om du kollar priser på t ex ridbyxor kan även de kosta mer än en månadshyra, det är en intressant jämförelse.

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget – visar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Gör en tur ut i sadelkammare och garderober, räkna antalet ridbyxor, jackor, schabrak, benskydd och täcken. Behöver du verkligen något nytt?

En sadel för 60.000:- eller ett pannband för 37.000:- är inte det som kommer ta dig till de stora framgångar, det vågar jag lova. Vid behov skriv om önskelistan och välj klokt när du handlar.

Hästen bryr sig inte om hur den ser ut, den vill bli älskad och omhändertagen på bästa vis.

                                 Konsumera nu klokt i julhetsen.  / Kajsa


Läst 76431 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
06
2018

Om du säger så där till en människa, blir denna säkert ledsen eller kanske arg. För uttrycket "Är du helt helt bakom" betyder rätt och slätt: "Är du dum på riktigt?" och det tror jag alla vet.

När det talas om att en häst är bakom kan det betyda att den är dum men oftast sägs den vara "bakom lod". Ett av alla de uttryck inom ridsporten som jag har lite svårt för. 

Jag följde idag, som betraktare, en tråd i ett nätforum där någon lagt in en bild på en dressyrhäst som arbetade i en ganska hög samlingsgrad. Hästen såg i mina ögon väldigt bekväm ut med huvudet i en bra position, vilket några i kommentatorsgänget uppenbarligen inte tyckte. 

Ett annat tillfälle i veckan då jag följde en tråd om dressyrhästars huvudplacering var när resultatet från SIHS på Friends Arena diskuterades. Där gick åsikterna isär om vem av ryttarna som haft hästen "i lod".  Det var där jag kom att tänka på att uttrycket "gå bakom lod" ofta används väldigt godtyckligt. 

Vad det gäller "bakom lod" så är det intressant att många inte vet hur lodplanet, vilket är den korrekta benämningen, definieras. Lodplanet är inte nosryggen utan linjen ögat genom munnen. När den linjen är lodrät kommer hästen nosrygg att ligga klart framför det som många tror är korrekt eller "lod".

Nu är nästan inte en en enda häst den andra lik, så att det skulle finnas någon exakt grad på vinkeln mellan hals och huvud som är den enda korrekta en utopi. Dessutom så finns det många parametrar som behöver vägas in för att det ska gå att göra en riktig bedömning om hästens form, inte bara hur nosryggen lutar.

Det är svårt att från marken exakt bedöma hur hästens kontakt med ryttarens hand är, alltså det som i stort avgör var hästen håller sitt huvud i förhållande till lodlinjen. Carl Hester berättade en intressant sak i en intervju, just angående ryttarens hand och hästens lodplan.

Carl fick frågan om vad han och Charlotte jobbade med just nu, hon betraktas ju nästan som den perfekta ryttaren, vad finns att slipa på? Jo svarade Carl, vi jobbar med Charlottes armar. Dom har blivit för raka, Valegro kunde emellanåt bli för stark och "gooig" och då hängde han i händerna på henne. Nu måste hon lära sig att böja på armbågarna, bli mer elastisk i armen.

På något sätt befriande att höra, för det tyckte jag ibland, att Valegro låg på för hårt. Han var ändå oftast så mycket bättre än de andra i klassen och vann men när han gick med lättare kontakt var han bländande!

Så, där ser man att även solen Charlotte har en lite fläck. Den ridningen hon hänfört en hel värld med har också sina svagheter, även om hon dolde dem väldigt väl...

Det kan vara bra att tänka på när man bestämmer sig för att dela med sig av sin åsikt om hur en häst arbetar, allt är inte vad det ser ut att vara. hästen kan hålla huvudet i lodplan på fler sätt, rätt eller fel. Titta på helheten och luras inte av en stilla hand, det har Carl lärt oss nu.

Så här är det beskrivet i TR II 3:2 moment 230 Dressyrens mål.

       "Hästens huvud ska förbli i en stadig position, med nosen något
      framför lodplanet med en eftergiven nacke som högsta punkt på
      halsen, utan att visa något motstånd mot ryttarens inverkan."

Tänk på det, nosen något framför och böj på armbågarna!

                                          /Kajsa

Här är Valegro med Charlotte, från hans avskedsföreställning på Olympia/London

                                          Foto: Horse World of Carro

 


Läst 89466 ggr Kommentarer Kommentera

Kajsa bestämde sig för länge sedan att hästar skulle bli hennes liv och hon brinner fortfarande för att lära sig och sina elever mer.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.