Kajsa Boström
JUL
23
2019

När tiden finns att slösurfa på nätet faller oftast min blick på något hästrelaterat, jag är lätt yrkesskadad. (Det kan ibland handla om annat, som hur man renoverar gamla hus eller liknande.)

Nyss läste jag en intervju med en av domarna som dömde ponny-SM den gångna helgen. Den danska 5-stjärniga domaren Lone Dichmann menar att det finns många ekipage som hittat fin och passande musik till sina kürer, men att ryttarna har tydliga problem med att böja ponnyerna korrekt i öppna och sluta.

Just den där omtalade böjningen i skolorna, den orsakar ofta diskussioner. Jag vet inte hur många protokoll jag läst där kommentaren på skolorna varit: "För lite böjning!" Ryttarna kommer hem och tycker de böjt tillräckligt, som på träning, men bedömningen tyder på annat.

Att rida skolor är inte ett dugg svårt när lösgjordhet, samling och allt annat är på plats. Ingenting är svårt när man kan, men just skolor och framförallt att få till böjningen i hästens bål det är svårt på riktigt.

Skolor

"Skolor kallas de rörelser där hästen rör sig i böjning sidvärts framåt, jämnt böjd i längdaxeln och samlad.Takten, tempot och flytet i rörelsen ska bibehållas."

Plättlätt för den som kan ta till sig och tolka informationen ...

Hur mycket går det att böja en häst i bålen, det är en intressant fråga och hur mycket  av det ska till för att böjningen ska anses tillräckligt? Vi kan tänka jämförelsen ponnyekipage med en 10-årig ryttare och en elitryttare i världstoppen. Alltså FEI-program ponny vs Grand Prix.

Jag hittade en artikel med en film från Aachen där Cathrine Dafour och Cassidy vinnaren i en GP Kür rider. Hur mycket böjd är Cassidy kan jag fundera över? Jag kollade vad domarna satte på hennes slutor och betygen är:

Halfpass right (collected trot)      7,5 - 8

Halfpass left   (collected trot)      6,5 - 8

Halfpass right (collected canter)  7,0 - 8

Halfpass left   (collected canter)  7,5 - 8

Domarna är överens om att hennes slutor är från godkänt med + till bra, förhoppningsvis beroende på var de sitter. Så jag är inte så förvånad om ponnyryttarna kan ha lite svårt att få till böjning och rida korrekt i skolorna. Det är uppenbarligen hur svårt som helst att få till det.

                                                           Foto: Ida Röök Svalander

I TR II står följande beskrivning:

 - Böjningen ska inte överdrivas, då det inverkar menligt på rytmen, balansen och flytet.

 - Öppna: Hästens böjning i inre sidan ska vara så stor att inre bak och yttre framhov går på samma spår (tre spår) i en konstant vinkel mot spåret om ungefär 30 grader. 

 - Sluta längs långsidan: Framdelen ska gå på spåret och bakdelen innanför, varvid det yttre benparet - framifrån sett - trampar framför och förbi det inre. Hästens panna ska vara vinkelrät emot linjen. Hästens böjning i inre sidan ska vara så stor att yttre bakhoven går cirka en hovsbredd innanför inre framhoven (fyra spår) i en konstant vinkel mot spåret om ungefär 35 grader.

 - Diagonal sluta: Vid ridning av diagonal sluta ska hästen vara i det närmaste parallell med långsidan, men framdelen ska leda något i rörelseriktningen. Det yttre benparet trampar framför och förbi det inre.
I galopp utförs slutan som en serie galoppsprång framåt-sidvärts. 

Håll med om att det lämnas utrymmet för tolkning av utförandet?! Särskilt om man tittar på öppnan. För det korrekta utförandet med tre spår behövs inte särskilt mycket böjning i längdaxeln.

Det finns mycket att fundera om vad det gäller skolor och dess utförande men detta får räcka så länge. Nu ska jag spela rak golf!

                              Hej hopp /Kajsa


Läst 54750 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
19
2019

Jag gjorde en utflykt i morse för att titta på en dröm. Eller det som varit en dröm och nu är ett alldeles riktigt ridhus. Det är ett fantastiskt fint ridhus, med härliga ljusinsläpp samt bra underlag att rida på. 

Hela konceptet är genomtänkt, från parkering till rullstolsramp upp till läktaren.

Jag vet precis vem rampen är tänkt för, även om användningsområdet allmänt kan vara stort. Att inkludera är det bästa när ridsporten fungerar som den ska. Alla kan vara med, på lite olika vis bara.

Att ridhuset varit en dröm sen 10-årsåldern fick jag veta när jag idag träffade ägaren Therese Törnell. Tessan som hon oftast kallas är en typisk "hästtjej". Den sorten som beskrivs som driven, ansvarstagande, omtänksam och ofta med entreprenörsanda.

Idag är Tessan en civilt heltidsarbetande, gift trebarnsmamma, med hästgård och nytt ridhus. När jag först lärde känna henne var hon en hästtokig och något lite yngre tjej.

Där det finns ponnyer och hästar där finns ibland dessa riktiga hästtjejer. Jag lärde för många år sedan känna två som hängde samtidigt i samma stall, det var Tessan och Elin.

Elin Söderlund träffar jag också då och då. Senaste gången var i våras när jag besökte hennes monter på Gothenburg Horse Show. Hon har liksom Tessan familj med barn och ett civilt arbete men är fortfarande starkt knuten till hästarna. Elin har sen några år startat och sedan framgångsrikt drivit sitt företag Elin-Marie Art. Hennes barndomsdröm om att måla var så stark att hon vågade och tog steget.


Dessa båda viljestarka tjejer träffade jag för många år sen i ett stall utanför Kungsbacka. Där fanns gott om hopphästar och ponnier, social samvaro och tre bröder. Tre ridande bröder så ni förstår att det lockade tjejerna!

Dessa tre bröder var jag satt att träna i markarbete, men det är en annan historia. En ganska rolig historia... Vi får se om jag berättar den.

Det är bra med drömmar, oavsett om de blir verklighet eller inte. Tessan och Elin är bra exempel på att det kan gå!

Jag drömmer vidare i min semesterlunk. Jag drömmer om att rida på Valegro och jag funderar dessutom över användandet av blinkershuva på ridhästar....

                                 Fortsätt drömma!   Hej hopp / Kajsa


Läst 39708 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
08
2019

Allting i ridvärlden handlar nu om Falsterbo. Är det inte rapporter om tävlingar så är det uppdateringar på sociala medier om shopping, mat och vad folk gör som inte tävlar.

Igår läste jag att en tveksamt god bakad potatis i Falsterboområdet kostade 109 kr, svenska bönder som säljer bakpotatis måste gå i taket av det kilopriset! (Jo jag vet att de inte får ta del av Falsterbo-kakan ...) En kopp kaffe kostade runt 35 kr och en flaska vatten lika mycket. Det är ungefär samma prisnivå som på en internationell flygplats. Fast där behöver du inte betala för att sitta ner.

Jaja, hoppas det blir ett bra Falsterboår för alla närvarande.

Jag är kvar hemma och jobbar på någon vecka till innan jag stänger för semester. Det har varit körigt på jobbet ett tag och hjärnan behöver vila sig tillbaka i god form. Min fina altan är nyskurad och vi behöver bara skruva i ca en miljard skruvar för att sen kunna sitta och jäsa i våra nya utemöbler. Är någon sysslolös går det bra att komma hit och aktivera sig!

Söndagen här var ingen vilodag. Jag började med att inspektera det nya fölet som kommit hos mina kompisar. Jag var och tittade på föl nummer ett för några veckor sen och nu har föl nummer två kommit.

                        Nr.1 Zigge Fürst e. Fürstenlook med mamma Zuraya Bonali

Jag föll pladask, det var den finaste lilla fölunge jag sett. Det var det säkert inte förresten, men denna lille Zabatier tittade med sina sammetsögon rakt in i mitt hjärta. Han gick rätt fram till mig och la sin lilla haka i min hand och ville bli klappad. Klart jag smalt som en smörklick.

             Nr.2 Zabatier e. Vivaldon med sin mamma Zsa Zsa Gabor

När den lilla underbara varelsen sprang runt med sin mamma försökte jag ta på mig de neutrala glasögonen för att se hur han såg ut på riktigt. Allt jag såg gillade jag, precis som han var. Jag tycker det är svårt att se på ett föl och bedöma hur framtiden ska bli men jag tycker allt att Zabatier är rätt ihopskruvad framifrån och bak. 

Någon har sagt till mig att: "Titta på fölet efter tre dagar, tre veckor och tre månade så vet du hur den kommer se ut som färdig häst." Jag brukar följa det rådet och de föl jag sett och gillat har det gått bra för. Zabatier var fem dagar igår men man får ju inte vara så knusslig...

                         Kusinträff ...

Jag har följt denna Z-familjen sen urmodern Zarah köptes. Det gjordes under en regnig och lite långtråkig Falsterbovecka för många år sen. Jag har ridit och tränat många av dem och de är väldigt fina individer. Några gillar jag bättre än andra och kanske är denna Lill-Z den som kommer segla upp som favorit. Lycklig den som köper honom.

                      Mamma Zsa Zsa först och barnen Zelma och Zabatier efter.

Nu önskar jag att alla får lite bättre sommarväder än det som varit hittills, bad och sol är aldrig fel. Jag tänkte "blixtblogga" ett tag, korta och förhoppningsvis kärnfulla inlägg om det som rinner upp i hjärnan då och nu. Var med från strand och hängmatta! (Eller ridbana ...)

                           Vilsam sommar önskar jag!    Hej hopp  /Kajsa


Läst 43584 ggr Kommentarer Kommentera

Kajsa bestämde sig för länge sedan att hästar skulle bli hennes liv och hon brinner fortfarande för att lära sig och sina elever mer.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.