Hippologbloggen

Ny vecka och med det hoppvecka! Idag har jag haft markarbete för min fadder Karin och jag måste säga att det är så kul upplägg att ha en Hipp3 som coachar en. Guldvärt att ha någons ögon på sig och att bolla idéer med. Kikko var jättefin idag. Vi jobbade med att få honom kvick i rumpan och trumma på med sina bakben samt att jag skulle kunna variera sitsen utan att han fick ändra rytm, form eller bli spänd. Sen red vi över lite trav och galoppbommar och tack vare det fina förarbetet rullade han över dom i fin takt och form i båda varv. Guldstjärna till honom! Imorgon skall vi hoppa för Daniel Svensson igen. Äntligen hinder!

Som belöning för en lyckad lektion så fick Kikko lite extra kärlek. Ni vet väl att vägen till en hästs hjärta går genom att hitta det perfekta klistället? :)

 En annan kul sak som jag haft för mig i en vecka nu är denna tjejen. Oprah, ett 7årigt sto e. Quite Easy - Castor. Hon har varit skadad tidigare och nu har jag hand om hennes igångsättning. Hon har nu börjat galoppera och skall senare i veckan få vara med på lite markarbete igen. Ett sött litet sto som tyvärr har sadeltvång, men vi tränar på det med. En erfarenhet rikare för mig och nu har jag inte märkt av det på flera dagar så det går framåt!

Sprall Cavall har dessvärre åkt på en liten höstförkylning och har vilat i några dagar. Men idag var han feberfri så jag hoppas på att få tillbaka honom inom en snar framtid. Saknar den lilla stora hästen som är så snäll och cool med allting. Sista turen innan han blev sjuk var vi ute och red under en liten tunnel, över broar och galopperade ute på en inhägnad äng. Det enda som var läskigt med den turen var en liten vattenpöl som han promt inte kunde passera utan att vår lärare Åsa höll lite i hans tygel. Fullt förståeligt, vattenpölar är ju livsfarliga och äter små spralliga hästar väl?


Läst 11136 ggr Kommentarer Kommentera

Hej alla träningssugna ryttare!
Här kommer lite efterfrågade träningstips från Hippologbloggens läsare! Nu är det nog med att kräva att bara hästen skall prestera och utvecklas i form. Det är dags för oss ryttare att ta oss i pikékragen, få tummen från tygeln, rumpan ur sadeln och börja röra på oss. Hjälp era hästar genom att träna er själva och träna er själva för att hjälpa dig i din ridning!
Ryttare är idrottare!

Från Linn:
Besök min blogg på www.linnlilja.se - jag har tillsammans med Cajsa, en elev a.k.a träningstokig, knåpat ihop en serie i 5 delar under ämnet "Bli en bättre ryttare". Allt från stretch på hästryggen till rena styrkeövningar. Allt ligger under kategorin "Träning för ryttare". Här är länken; http://wordpress.linnlilja.se/.... :D

- Superbra träning för ryttaren! Lätta att förstå med bilder och förklaringar. Grymt jobbat tjejer!

Från Jessica:
Mitt tips är att gå en kurs för Lisa Johansson, instruktör i Centrerad Ridning. Det är ingen riddiciplin utan kropps- och tankemedvetenhet hos ryttaren. Helt ovärderligt.

Såhär står det på Lisas hemsida om Centrerad Ridning:
Centrerad Ridning är ingen egen ridgren utan ett komplement till din övriga ridning oavsett disciplin, typ av utrustning, utbildnings- och ambitionsnivå. Centrerad Ridning riktar sig till dig som ryttare. Övningarna förbättrar din kroppsmedvetenhet, koordination, balans, ryttarkänsla och minskar muskelspänningar i både dig och hästen.

För er som är mer intresserade finns hennes hemsida här:
http://lisajohansson.se/centreradridning/index.html

 

Från Lovisa:
Dans och yoga kan utövas hemma och är bra för en starkare, smidigare och mer följsam sits. Bollsporter så som tennis, handboll, badminton eller liknande tycker jag är jättebra då man tränar både konditionen och koordinationen. Det är ju även roligt. Basövningar så som squats, upphopp och knäböj funkar bra om man inte vill ge sig ut i regnrusket. Glöm inte att stretcha, speciellt vadmusklerna för att kunna trampa ner hälen ordentligt.

- Tack för fina tips Lovisa! Har längre funderat på om yoga kan vara något om för mig som behöver stretcha ut muskler och blir mer rörlig.

 

Från Jenny:
Bloggen "Stark Ryttare" av människo-och hästkiropraktorn Malin Lindholm Fd Collin
http://starkryttare.wordpress.com

- Fantastiskt bra sida med bra förklaringar och videos till. Kolla in!

Från Malin (Massageterapeuten Hälsostudion E-tuna):
Core är grymt för bålstabiliteten. Löpning/Simning för konditionen!

- Core är något jag skulle vilja gå på och få bättre fason på mina magmuskler så jag kan vara stark när jag rider. Samt simning tycker iallafall jag är ett roligare alternativ till träning där kroppen inte slits lika mycket.

 

Från Desirée:
www.Fitnessinspiration.se. (Linnéa Westman och Hanna Wahlberg)

- En blogg med allt från träning till kosttips!

Tack för alla grymma tips kära läsare! Har vi fler därute så kommentera gärna så fler får ta del och kanske får lite inspiration till att utveckla sin ridning ännu mer med hjälp av träning. Den bästa träningen är den som blir av!


Läst 13666 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har allt en del fina unghästar här i Sverige. Under helgen gick ju 4 åringars kval inför breeders här på Strömholn och det var mycket ögongodis att titta på. Föll speciellt för en häst, Catch Me, som hoppade fantastikt fint och var lite lik min unghäst, Conrad, som jag hade år 1 av hippologen. Och mycket riktigt så var även Catch Me efter Catoki precis som Conrad. Till min glädje så placerade den sig som 4 i semifinalen som gick på söndagen. Han ger fina avkommor den där Catoki. Nästa år kanske det är Conrads tur!

Såhär ser det ut varje tävling för min del. Såklart är Selma med, hon älskar att kolla på hästar som hoppar precis som sin matte. Villkoret är dock att hon måste få ligga i mitt knä. Vilket inte är helt lätt eftersom mina ben inte alltid räcker till och hennes något runda rumpa.
Älskade hund!

Idag red jag för min "fadder" Karin (som går i trean) igen. Vi övade lite skolor och skänkelvikning med Flamman för att få honom lite kvick för skänkel och lösgjord. Han har lätt för att bli spänd och stark i vänstersidan vilket Karin hjälpte mig att jobba med. Jobbade även med att försöka få honom lite lägre och rundare i formen, då han har en tendens att bli lite hög i nacken och släppa ryggen och bakbenen. Meningen "sitt på bakbenen" hjälpte mig mycket idag och Flamman var nästan som smör att rida på i slutet av lektionen. Mums på det! Vad jag gillar den hästen! Jag kommer utvecklas massor tillsammans med honom.

En annan häst som jag också gillar. Det är min hopphäst First Kikkoman (e. Cagliostro-Bartok) aka Kikko! Han är en 11årig valack med mycket motor och känslig liten mun. Att andas ut långsamt och använda sätet är A och O med denna hästen när man rider. Och hoppa kan han jajamensan! Tror vi kommer trivas ihop också :)


Läst 13912 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
20
2014

Dagarna som varit har gått i undervisningens tecken. Igår hade jag min först "Umetlektion" (undervisningsmetodik) för RSG1 (gymnasiet). Det hela går till precis som på en ridskola där jag får en tilldelad grupp som jag följer i stallet, sen till ridhuset där jag har 50 minuters lektion. Jag har fått ett tema sedan innan men sen har jag fria händer att lägga upp en bra och genomtänkt lektion. På läktaren sitter mina lärare och bedömer min insats, samt delar av klassen som är där för att lära men också för att träna sig på att ge feedback till den som haft lektionen.

Igår hade jag travbommar och lätt sits och jag var mycket nöjd med både mina elever och faktiskt mig själv. Jag har verkligen gått in för att göra en så bra lektion som möjligt och tränat, tränat tränat med rätt positioner, rätt termer, en röd tråd genom lektionen och framför allt att det skall vara givande och utvecklande för eleverna. Det är ju så kul att undervisa! Jag tappar lite tid och rum och går in för min uppgift så jag helt och hållet glömmer bort att det sitter personer på läktaren och bedömder mig. Det var bara roligt! Lektionen flöt på fint och innan jag visste ordet var det dags att ställa upp på medellinjen igen.

Jag tar med mig en fin kommentar som jag kommer hålla hårt i och det är att jag aldrig skall förlora min engagemang och gnista när jag undervisar. Att jag fick eleverna glada och bekväma. Det skall ju vara roligt att rida!

Idag red jag och en tjej till ut med RSG. Vi i Hipp2 ansvarar alltid för uteritter med gymnasiet på helger där vi tränar på uteritt med elever i grupp. Idag vi red på olika underlag runt Strömsholm och sen fick tjejerna berätta för oss vilka underlag vi hade ridit på och så diskuterade vi vilket som är bäst/sämst för hästarna att gå på, vad man skall tänka på och hur viktigt det är att låta hästarna få gå på varierat underlag.

Så nu dröjer det några veckor innan jag skall ha nästa lektion igen. Då blir det dressyr! Närmare bestämt galoppfattning på böjt spår. Tänkte börja fila övningar redan nu haha :)


Såhär mysigt och dimmigt har jag och Kikko det när vi rider på morgonen!

 


Läst 12345 ggr Kommentarer Kommentera

Som fortsättning på gårdagens tema så har jag fått frågan om jag inte kan skriva om lite övningar som är bra för just oss ryttare att träna på! Jag är ju inte alls rätt person att fråga om detta egentligen då jag mest tittar på youtube eller googlar fram övningar till det syfte jag vill uppnå (vilket är superbra för oss tränar på lite lagom nivå). Men så slog det mig att jag har ju så himla bra och kloka läsare där ute så kan inte ni dela med er av träningstips för ryttre så kan även jag undersöka lite och så lägger jag upp allting på bloggen sen? Tror vi alla behöver lite motiovation nu när både höstmörker och kyla står och knackar på dörren.
Så! Bomba på med era bästa tips!


Bild lånad från google

Så måste jag bara flika in att årets första hoppträningen på hippologen år 2 idag gick så bra! Är riktigt nöjd med Kikko, tror detta kan bli bra framöver... :) En riktigt presentation av min hoppande herre kommer framöver!


Läst 13046 ggr Kommentarer Kommentera

I helgen är det ju tävlingar här på Strömholm bla. 4 års championat i hoppning. I vår utbildning ingår det att vi skall kunna arrangera och anordna tävlingar så i helgen är det vi Hippar som styr skeppet och skall se till att allt rullar på. Jag fick äran att sköta uppstallningen vilket passar bra eftersom jag också har stalltjänst hela helgen. Så hoppas på att få se fina 4 åringar nu!

Kikko och jag har ju hunnit rida ihop oss lite under veckan. Idag var det tredje gången jag satt på hans rygg. Igår rullade vi över lite bommar och stockar ute på tågbanan vilket han tyckte var latjolajbans och idag fick han trimma lite på Stallplan (vår utebana mellan vita och röda stallarna).

Han är en känslig häst som lätt kan bli lite hetsig och spänner sig ibland när jag går från lätt sits till att sjunka ner i sadeln samt så ogillar han när man tar för mycket i hans mun. Så idag jobbade jag med en liten evighetsövning, där jag stod upp i lätt sits på långsidorna och lät honom galoppera på, för att sedan sjunka ner innan kortsidan, korta honom med att endast spänna magmusklerna och sträcka upp mig. Sedan försiktigt vända in honom för endast vikt och skänkel in på volt, hitta en lugn rytm och sedan minska volten steg för steg där han skulle ligga kvar i samma rytm, vara eftergiven och till freds i formen. När jag var nöjd lät jag honom får gå ut på den stora volten igen och sedan ut på fyrkanten där jag återigen ställde mig upp och galopperade på framåt.

Funkade kanon på honom och jag fick massor av frustningar som kvitto på övningen. Fina pållen! Imorgon har vi får första hopplektion för Daniel Svensson och då får vi se om vi skall byta runt lite hästar eller om jag skall ha honom kvar.

I morse hade även Strömsholms hopplärarteam en liten hoppdemo där de visade hur man kan sitsträna på lina över bommar/hinder samt styrkeövningar som vi ryttare kan göra för att få bättre sits, balans och styrka. En bra fråga som kom upp var: Är hoppning en idrott? Om ja, är vi ryttare då idrottare/atleter...?

Isf å måste vi ju även vara beredda äta och träna som andra idrottare gör? Vi måste börja tänka att det räcker inte med att "vi får så mycket motion när vi rider och gör stallarbete". För det är väl inte själva ridningen som skall ge oss styrkan till att rida utan vi skall vara såpass starka innan vi sätter oss upp på hästen för att klara uppgiften så bra som möjligt. En höjdhoppare tränar ju inte bara när den hoppar höjd och nöjer sig med det? 

Kanske är det inte bara hästens foder eller träningsupplägg vi behöver kolla över, utan vi kanske skall ta och se över vår egen foderstat? Jag vet själv att jag är dålig på detta och vill man bli bäst (nåja bättre än bra iaf) så är jag övertygad om att man måste satsa på sin egen träning också. nu skall jag inventera godislagret och sätta lås på skåpet, snöra på mig gympaskor istället för stallskorna och dra hundarna ur soffan för här skall skapas styrka, balans och en bra sits!


Läst 11602 ggr Kommentarer Kommentera

Kan ni tänka er att det blev sitsträning på lina idag igen för mig? Heja! Snart sitter jag lika fast i sadeln som smutsfläckar på en skimmel.

Vi har blivit tilldelad varsin Hipp3a som skall agera fadder/coach åt oss Hipp2or. Min kära "fadder", Karin longerade mig idag i den lätta sitsen och hjälpte mig sedan att hitta knapparna på min potentiella hopphäst framöver. Pållen heter First Kikkoman en 11årig valack e. Cagliostro-Bartok. En riktigt studsboll :) Hon fann mina "softspots" i min ridning snabbt och vi vet nu vad vi ska jobba på framöver. Imorgon blir det att svettas över lite bommar, kul!

Som det ser ut nu rider vi för dem på måndagar samt ibland när vi har enskild ridning, så ska allting följas upp med samtal mellan passen. En väldigt bra idé av Strömsholm att köra detta "projekt" då vi får bra hjälp av engagerade hippelever samtidigt om treorna får öva på att undervisa och coacha ekipage.

Idag har jag även travat runt på en Sprall Cavall och det var med öronen pekande rakt fram och en härlig framåtbjudning! Bådar gott för framtiden tycker jag. Duktig kille!
Såhär kan det förresten se ut när man försöker ta fina "före bilder" på sin remonthäst. Det är jobbigt att vara 4år och stå stilla ;)


Läst 11592 ggr Kommentarer Kommentera

Är det en förmåga jag är tackam över att ha ärvt någonstans så är det att inte vara typiskt svensk och nöja mig med lagom utan jag har alltid en strävan mot att vilja vara bättre än bra. Just nu har jag har gett mig tusan på att förbättra min sits och följsamhet. Så då fick min kära hippologkompis och sambo Hanna ställa upp idag och longera mig på Fina Flamman som snällt stod ut med både balanssits och händer i luften. 


Fina Flamman när jag värmde upp och kände lite på honom innan longeringen.

Det är kanon när man kan ta hjälp av varandra och få tips. Idag kom vi en bra bit på vägen varför jag ibland har svårt att följa med i hästarnas rörelser och Hanna gav min i läxa att det är dags att börja stretcha insidan av mina ben och göra övningar som gör mina höfter rörligare, SIR YES SIR!

Därefter red vi ett par fuxar till på "tågbanan" som är vår stora hoppbana här på Strömsholm. Jag satt på Carneau vars ryttare är hemma över helgen så jag passade på att fylla på med timmar i sadeln.

Sprall Cavall (fiffigt smeknamn som en läsare kom på, tyckte det var hur sött som helst även om han är en cool pålle) fick sig en behövligt makeover från hov till öron samt lite morötter i hopp om att han ska sköta sig imorgon när det är dags för att rida på honom.

Vad gör vi hippologer annars på helgerna? Ja till viss del är det pluggstuga och matlådslagning men det har även hunnits med en sväng till både IKEA och Hööks. Då är det ju även obligatoriskt att fika och äta så mycket man orkar när man ändå är ute i civilisationen. Så vi körde både Espresso house och Sushi, nu ska man nog stå sig ganska bra under veckan! Tur det är tävlingar i helgen då det bjuds på både mat och fika. Lyx för oss hippologer att slippa de vanliga äppleluncherna :)


Läst 10713 ggr Kommentarer Kommentera

Säg Hej till Cavall som är min nya polare de närmate veckorna när vi går remont. Cavall är en 4 årig herre e. Common Sense - Burggraaf (frisering är på to do listan!). Så nu har jag två fina fuxarpojkar med skjuten stjärn. Go Team Fux!  Idag har vi lärt känna varandra genom longering och så har jag hängt lite på honom. Även om dessa hästar redan är insuttna och troligen lite ridna också så tar vi det från början här så vi inte går för fort fram. Cavall är snäll och trygg herre som har tagit det mesta med ro än så länge. Men han har lite blod i sig då jag ibland märker av en liten inre nerv i honom. En härlig individ verkar han vara och det skall bli kul att se vart detta leder framöver!

Har fundrat över vad han ska gå under för namn här på bloggen... Ni minns väl min förra unghäst Conrad som ganska snabbt döptes om till Coola Conrad? Samt Flamman som går under Fina Flamman numera... Så Cavall? Charmiga Cavall? hm...

Igår fick jag och Flamman gå dressyrpass för Camilla Nyblom och jag fick massor av bra tips på hur jag skall hitta ridningen och formen på honom. Han är vänsterstark och högersvag så jag måste jobba mycket med hans liksidighet.
Idag blir det lite sjävstädnig ridning och då tänkte jag fråga honom om han har lust att njuta av det fina vädret och trimma lite på galoppbanan. 

Såhär härligt hade vi det när vi red ut i helgen ett gäng på 7 stycken!


Läst 11990 ggr Kommentarer Kommentera

Hej och hå! Då har man varit igång i 13 timmar denna dagen. Det är verkligen full fart från dag 1 här kan jag lova!

Dagen har spenderats med tema SITS. Måndagmorgon klockan 09.30 var det dags för sitsträning där vi longerade varandra med Mariannes ögon på oss. Mitt stora problem är att jag inte kan sitta ner! Jag blir tokig på detta alltså... över 20 års ridning och fortfarande kan jag inte följa med såpass utan att lätta från sadeln. Detta leder såklart till att jag lätt spänner mig i nedsittning i trav och övergångar. De blir inte helt hundra eftersom jag lätt tappar rytm titt som tätt.

Vad gör man åt detta då? Jo jag måste slappna av i rumpan och rulla upp med mitt bäcken mer. Ett tips till alla er med samma problem, tänk att ni är en hund och ni ska dra in svansen mellan benen. Kanske låter konstigt, men fungerar faktiskt bra!

Flamman red jag sedan självständigt idag och även han fick också stå ut med sitsträning fast utan linförare. Han är allt en riktigt gentleman som snällt finner sig i att galoppera stadigt och fint med mig på en volt framför spegeln i ett försök att sitta så djupt jag kan och inte lätta från sadeln. Det är bara att kämpa vidare antar jag... Svansen mellan benen...

Förresten! Jag har nu gått in i årets unghästblock (kallas även remont här på Strömsholm), så imorgon får jag min 4-5 åring som jag kommer ha och utbilda i ca 8 veckor framöver. Flamman får alltså numera konkurrens om morötterna.

Snabbmat för hästar? Såna här morötter får man när det är helg och man är Hippsonhäst ;)


Läst 13467 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.