Hippologbloggen

Hej!
Som ni märker har jag tagit lite julledigt här på bloggen. Har varit en exemplarisk dotter och umgåtts med familj, spelat bingo på uppesittarkväll, bakat julgodis, dansat runt granen och nu väntas ett nytt år innan jag återvänder till mitt riktiga hem och ridstövlarna på Strömsholm. Är så mycket jag ser framemot denna våren så jag kan knappt vänta på att sätta igång. Vår termin startar 7 Januari igen men jag har min julstalltjänst innan så jag kommer befinna mig på anläggninen nu efter Nyår!

Medan vi väntar på kursstart och uppdateringar om alla mina hippologtankar så tänkte jag att det var på tiden att vi kör en liten
frågestund här!
Så kommentera här under om vad ni går och funderar på om dagarna! Varför jorden är rund eller hur många kanelbullar en hippolog äter per dag? Om hippologprogrammet, Strömsholm eller varför inte om Selma? Hon lovar att svara ärligt på allt ni undrar om att vara hund på hippologprogrammet!

Nu tar vi och skålar in det nya året och skippar raketerna så våra fyrbenta få ett Gott Nytt År dom med!


Läst 11267 ggr Kommentarer Kommentera

Här kommer en liten julhälsning från mig på Strömsholm!

Jag och Flamman tillsamman med Malin och Oprah! Hästarna är så pigga och glada nu när kylan och snön kommit, så jag kan säga att cirka 30 sekunder efter denna bild togs så hade Flamman rodeo med mig när vi skulle jogga lite i gräset, haha!

Jag har inte lämnat anläggningen ännu utan jobbar i Röda stallet under helgen och tar hand om gymnasiehästarna. Det är väldigt tomt och lugnt på Strömsholm just nu, men ändå ganska mysigt och vi gör allting i vår takt utan att behöva stressa till föreläsningar.
Flamman ska vila nu fram tills årskiftet och smälta allting vi hittat på under hösten. I torsdags hade vi en liten avslutning på dressyren då vi red våra dressyrpållar över bommar. Det var så himla roligt och hästarna blev lite halvvilda, haha! Marianne tycker att man med fördel kan blanda in bommar i dressyhästens arbete. Flamman tyckte det var latjolajban och jag fick reda på att när han köptes in så var han fälttävlanshäst! Men har nu skolats om till bara dressyrhäst ur ett hållbarhetssyfte, samt att han blev av med sitt ena öga. Så det var nog roligt för herrn att få studsa över lite bommar.

Vad vi gjorde på avslutningen på hoppningen? Ja, se denna video nedaför. Vilka hästar vi har på hippologprogrammet alltså! Camilla som rider är lite försiktigt i hoppningen och tycker inte om att hoppa högt. Här nedanför ser ni en film när hon rider skolhästen Blues som enkelt guidar henne över 165 cm! HEJA!
   


Älskar alla Hippars jubel på slutet. Kärlek!


Läst 18813 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är det jul här i vårt hus! Vi kramar ur det sista ut hippologåret 2014 just nu kan man säga. Diskuterar vi inte seminarieuppsatser så rider vi utbildningscheck i hoppning och dressyr eller gör som jag gjort idag. Ridit unghästexamen utan att veta om det!

Just det! Ni läste rätt. Fick ett sms i morse 06.00 om jag ville hoppa Sprall Cavall (min remonthäst som jag hade i höstas) för Janne Jönsson idag. Får väl dra en liten snabb update om Cavall innan jag går vidare kanske. Ni är ju några so frågar efter honm och Han är numera frisk i alla fyra hovarna och har satts igång och är nu åter med sina remontkompisar i unghästskolan. Han har en ny tjej som skall fortsätta hans utbildning men idag var hon sjuk och då är jag första frivillig att få sitta på hans rygg igen.


En söt bild på mig och Cavallen från i höstas

I alla fall! Så red vi upp till ridhuset och hade lektionen för Janne. Som för övrigt är så himla bra tränare. Jag brukar säga att Janne säger inte så mycket, men det behövs inte. För det hans säger är verkligen Spot On! Vi fick hoppa ett par hinder i följd på diagonalerna och träna på att ge handen innan så remonterna skulle få taxera själva. En viktig del i en unghästutbildning. Att på låga hinder ge lite eftergift innan för att de ska lära sig taxera, hitta sin balans och inte förlita sig på ryttaren alltid. Det blir ju givetvis lite olika, roliga språng. Men då kan ju ryttaren passa på att träna på sin balans!

Efteråt fick vi en kort analys om hästen där Janne tycker Calle är en trevlig häst med egen balans och gott temprament. Han har lite ben och kropp åt alla håll men Janne tyckte jag red honom bra och löste alla situationer och rättade honom bra när han blev för yvig.

När vi var klara så utbrister då vår unghästlärare Åsa ett Grattis till examen till en frågande Lisa som inte förstår något?! Då visar det sig att hon snackat ihop sig med Jens Fredricson (som examinerar oss i unghäst i vanliga fall, men eftersom Cavall var skadad när det min grupp gjorde examen så har vi fått skjuta upp det) och han tyckte att Janne var en ypperlig stand in för honom och kunde bedöma om min ridning var godkänd eller inte så de bestämde sig för att bedömma mig under lektionen utan att jag visste om det (vilket nog var ett bra beslut för mina nerver haha!). Och det var godkänt! Tjohoo!

Lite senare hade vi jullunch med hela hippologteamet (lärare, klasser, stallförmän osv) Mycket mysigt! Under tiden som vi njöt av vår rektor Lindas fantastiska gröt så hade vi även utvecklingssamtal med våra dressyrlärare Marianne Esseen Söderberg och Camilla Nyblom. Jag kan väl säga att jag gick därifrån med det största leendet jag haft på mina läppar sen jag fick beskedet att jag kommit in på hippologprogrammet tror jag. Åh, nu längtar jag så till våren. Den kommer blir så grym! Vill aldrig lämna Strömholm alltså... inte ens för jullov längre!


Glada hippologer på jullunch!


Läst 17700 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
14
2014

Det slog mig idag att imorgon är det sista veckan för terminen! Jag är alltså halvvägs genom år 2 och halvvägs genom hippologprogrammet! Tack gode gud att de valde att göra utbildningen treårig. Är inte alls redo att lämna Strömsholm än! Ju längre man är här så vill man bara ha mer.

Julen närmar sig ju med stormsteg. Jag kommer vara ledig både jul och nyår och spendera tiden hemma i Värmland. Det blir lite jobb men annars så är det den vanliga rutinen av att äta upp sig ordentligt av mammas mat (hej då nudlar!) och ta igen ett x antal timmar med sömn. Lite som att gå i ide när jag tänker efter! Sen är jag åter på Strömsholm för stalltjänst och ridning av hästar i början av Januari och så drar skolan igång igen den 7e. Vi tvåor och treor är alltså indelade i fyra grupper och har 4 stalltjänst dagar över jul och nyår. Vårat skolår löper ju över hela året (sep-juni) och har alltså ingen paus över jul, så därför gör vi såhär så vi har möjlighet att få vara lite lediga med.

Det har skett lite förändringar på hästfronten också. Kikko kommer jag att få byta bort mot en ny hoppherre som jag spanat på länge och suktat lite efter. Mer om honom får ni veta senare när det är dags. Men jag tror det blir en roligt byte! Kikko och jag avslutade i alla fall med flaggan i topp tillsammans när vi under veckan gjorde utbildningscheck för Jan Jönsson med 8,5 i betyg med oss hem i fickan och många bra saker som jag skall jobba på tillsammans med min nya hopphäst. I dressyren fick jag behålla min älskade Flammentanz som dressyrhäst! Tack för det :) Så vårt lyckliga äktenskap fortsätter.

Världens bästa hipp3or, Karin och Matilda (Karin är även min fadder och coachar mig och mina hästar) var och hejade samt filmade hela kalaset under utbildningschecken. Så här kommer en lite film på min runda. Inte perfekt på långa vägar. Men ett bra avslut på terminen tycker jag. Älskar Matilda i början! KÖÖTTA! :D


Och avslutningen på rundan kommer här!



Läst 17144 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
10
2014

Detta blogginlägget går i dressyrens tecken!
Trots att jag ju faktiskt har hoppvecka?
Men det är för att jag under kvällen groomat lite åt en av Strömholms dressyrstipendiater, Lina, som likt mig är från värmland också (tummen upp!) Hon har idag ridit för Louise "Lussan" Nathorst. Efter att jag hjälpt henne med hennes hästar så hamnade jag sedan på läktaren. Inspirerad från förra veckans fina dressyrprogram där jag och Flamman skrapade ihop hela 64,4% för Lars Andersson (internationell fyrstjärnig domare!) i vår första LA4 tillsammans. Så nu sitter jag på läktaren och insuper varje ord Lussan ger sina elever. Jag som alltid trott att jag var hoppavlad?

I ridhuset trimmas det just nu byten, lite piruetter och framförallt bjudning! Always forward är något jag lärt mig här på Strömholm, att hästen alltid skall bjuda. Och med det menas inte att de ska ligga på bettet och springa som en duracellkanin med benen. Utan hästen skall alltid vilja och tänka framåt men vara kvar hos in ryttare.
Always forward...

Om ni vill ha ännu lite mer dressyrtankar så föreslår jag att ni läser Annelie Lundkvists fantastiska sammanfattning (HÄR) av Cristoph Hess clinic som vi hade här på Strömsholm i lördags. Den var väldigt bra. Väldigt bra. Christop har en sån härlig filosofi när det gäller hästar, ryttare och träning. Happy Athletes är hans motto, där en avslappnad häst är en glad häst!


Läst 16854 ggr Kommentarer Kommentera

Var det någon som var på vårt Öppet hus i helgen? Vad tyckte ni? Jag hade fullt upp med att knoppa och rida fram så hann tyvärr inte se något mer än det nummer jag själv var med i. Hoppas det var någon som filmade så kan jag lägga upp film här till er sen!

Om inte ni var där  så kan jag berätta att vi på Hippologen hade ett eget inslag under dagen som vi valt att kalla "Hippologen Knock Out!" Om ni var på Friends under fredagen så hade de även Knock out där med bland annat Jens, Malin, Charlotte och Kittel. Det var även där som idén till vårt nummer föddes.

För er som inte sett detta innan så gick det till på detta sättet att vi var fyra lag med en dressyrryttare och en hoppryttare i varje lag. Sedan red två dressyryttare samma program fast spegelvänt mot varandra i en duell som bedömdes av vår dressyrtränare Camilla. Hoppryttarna red även de duell i form av identisk bana bredvid varandra på tid. Dressyrryttarna fick poäng för sin ritt av Camilla som sedan omvandlades till straffsekunder som i sin tur lades på samma lags hoppryttares hopptid. Det lag som har lägst tid när tävlingen är klar vinner! Hur kul?!

Jag red Flamman i dressyr och min kompanjon Hanna blev tilldelad en för henne helt ny häst, Ravaillac i hoppningen. Flamman var superfin i dressyren och vi tog hem dagens högsta poäng där. Bästa lilla häst alltså! Hanna kämpade på bra i hoppningen men det var svårt med ny stor häst så tyvärr blev det inte seger för oss denna gången. Men roligt var det! Hoppas att ni som var där gillade det!


Jag och Flamman, Hanna och Ravaillac som lag silver!

Efteråt bjöd Strömsholm på tacos inne på knytpukten. För oss hippologer tror jag det finns en oskriven lag att aldrig säga nej till mat eller fika så det var hungriga själar som träffades och hade trevligt på knypunkten igår. Strömholm vet hur man skall hålla sina studenter på glatt humör :)

Här kommer en film på gymnasiets framträdande! Så duktiga!

Idag har jag och Kikko laddat för imorgon har vi utbildingskontroll för Janne Jönsson. Vilket är lite nervöst. Hoppa bana med Jannes ögon granskandes vid ett bord mitt i manegen med ett papper och penna. Man får verkligen lära sig att hålla fjärliarna i magen i schack när man går på hippologen i alla fall!


Läst 10505 ggr Kommentarer Kommentera

Idag vaknade jag alldeles för tidigt för min hjärna gick på högvarv. Bokstäver, vitt staket, får inte glömma halten, trampa ner hälen, upp på bakbenen, inspårning på höger bak, snabba fingrar, öka tempot, dämpa temot, aktivitet aktivitet aktivitet! Luta dig inte framåt, ställ höger, ja men ställ höger! Ta med bakdelen, rak hals, ställningen först, framdelen på bakdelen, kom kom kom, och sitt upp! Ytterskänkel intill, passa vänsterbogen, och le för gud skull LE!
Ja.. det var programridning för Lars Andersson på schemat!

Flamman som den stjärna han är fick knoppar och bling schabrack med matchande lindor och ta mig tusan men den hästen är klok för nu visste han att det var our time to shine! Han som annars brukar vara lite spänd och het la verkligen band på sig och var mjuk, uppmärksam och hallelujah vad fint han kom tillbaka efter den ökade galoppen! Då var det inte svårt att komma ihåg att le :)

Jag har inte fått mitt protokoll än, eller någon kommentar om hur det gick, det kommer imorgon. Men just nu spelar det ingen roll. För även om vi hade lite missar här och var så var det bra. Inte älta, inte vara missnöjd över att jag inte gjorde si eller så.
Det var bra, jag kan vara nöjd.
Ni kanske minns att sist det var utbildningskontroll för Lars så gick det sådär? Men denna gången så gjorde jag och Flamman vårt bästa för dagen och jag high fivar hans hov och klappar oss på bogen båda två.

Det är viktigt det där med att vara snäll mot själv också. På hippologprogrammet skall det presteras, hela tiden. Du blir bedömd i allt du gör och ibland måste du även få vara nöjd. Ibland var du faktiskt bra! Kom ihåg det kära läsare, var snälla mot er själva och döm er inte hela tiden. Ibland är det bra.

Programmet vid red var det nya LA:4 som ni hittar HÄR ett roligt program som passade oss ganska bra ändå. Och kolla in! Hur fin är inte min fantastiska skolhäst? Mitt hjärta svällar typ över för denna hästen. Kärlek!

Och såhär ser man ut efter programridnng med tillhörande permanent:

Under veckan har vi även tränat inför Öppet hus på Söndag! Det får ni inte missa om ni är i krokarna! Klockan 10-12.30 har vi rundvandringar på vår fina anläggningar. Därefter mellan 13-15 är det clinic med Jens Fredricson och Marianne Esseen Söderberg OCH show där bland annat hippologprogrammet har ett eget inslag. Men mer får jag inte avslöja! Men det kommer bli en riktig match...
Välkomna till oss på Strömsholm i helgen!


Läst 9473 ggr Kommentarer Kommentera

"Han är välkänd och uppskattad världen över, han har under flera år varit en av huvuddomarna under Bundeschampionaten, varit delaktig i World Dressage Masters och är utbildningschef på Tyska Ridsportförbundet."

Funderar ni över vad ni skall hitta på i helgen? Vill ni vill bli inspirerade och hitta lite ny motivation i ridningen såhär i vintermörkret? Vill ni se riktigt bra ridning? Såklart! Finns väl inget bättre sätt att spendera sin lördag på? Då kan jag rekommendera att ni tar vägarna förbi Strömholm i helgen! Ingen mindre än Christoph Hess har prickat in Strömholm i sin busy agenda och skall hålla clinic om ämnet "Happy Athletes". Ryttare som bland annat kommer rida är Jens Fredrickson och Emilie Nyreröd.

Så på Lördagen 6 december 13.00 är det Strömholm man ska infinna sig på! Jag och hela hippologstyrkan kommer sitta bänkade tills vi får träsmak i rumpan för att insupa varje ord.

För mer information om Christop och clinicen klicka HÄR
För biljettbokning klickar ni HÄR

Hoppas vi ses!


Läst 9189 ggr Kommentarer Kommentera

Äntligen hemkommen till Strömsholm igen efter en fartfylld helg i Hufudstaden! Målet var Sweden international Horse Show i Friends Arena och dit kom vi. Är helt slut efter all shopping, bra ridning och Stockholms stadspuls. Värmlänningen och tjejen från landet i mig drar en lättnads suck att få vara tillbaka bland skog och ängar igen. Även om vi haft hur kul som helst!

Skippade nudlarna och åt mat sittandes, hör inte till vanligheterna :)


Mässan, maaaaassor av folk!

Framridningen med sittplatser och stor skärm in till banan och arenan.

Såhär kan hästtjejer se ut efter en dusch eller två!

Friends var verkligen en jättebra arena. Det gick att gå mellan montrarna, andas inne på mässan, man kunde gå på toaletten utan att behöv vänta en timme och popcornkön helt till min belåtenhet. Vi fick bra platser att se den rafflande hoppningen. Igår såg jag Peder Fredrickson och hans Sibon fullkomligt flyga fram i en omhoppning mot Marlon Módolo Zanotelli och knep första plasen med 2 sekunder till godo! Hjälmen av för Peder. Imponerande! Och tränset (?) av för Sibon. What a horse!

Härligt ärevarvet som Peder fick i sin vinnarbil! Sibons ägare, Astrid Ohlin, fick äran att köra och Peder sticker upp sitt huvud genom takluckan och hejar på oss i publiken. Astrid var inte den som var den utan körde på ganska bra med honom däruppe!

Älskar verkligen dessa Horse shows där man träffar lika hästbitna personer som en själv. Allt från att stå och diskutera finmaskig hönät (jag vet, jag är en nörd) med tillverkare till att heja på Patrik Kittel. Skulle kunna leva i denna världen året om höll jag på att säga. Men så kommer jag ju på att jag i princip gör det genom Hippologprogrammet och Strömsholm!

Så med ett stort hål i plånboken (nudlar fram till Jul) är jag fylld till bredden med inspiration så det räcker hela vägen fram tills jullovet. I veckan skall jag och Flamman rida programridning för Lars Andersson, (som numera är fyrstjärnig internationell dressyrdomare) Nervöst! Och till helgen har vi Öppet Hus på Strömholm där vi skall vara med och visa upp oss jag och Flammentanz, mer om det i veckan!

Ni är några som har frågat var Cavall har tagit vägen och tyvärr måste jag säga så är han fortfarande skadad. Det har varit lite av det ena och det andra med honom. Han har markerat lite på en framben och fått vila i hopp om att bli bättre. Så fick han ett sår på ett bakben som gjorde att han fick lymfangit och han blev halt av det. Nu står han på box efter att ha vilat några veckor till och fått medicin. Vår veterinär ska kolla på honom under veckan. Hoppas lilla Sprall Cavallen blir bra igen! Var och pratade lite med honom idag och han är glad och pigg som vanligt och undrar varför jag bara matar honom med godis och inte rider! Snart så hoppas jag att moroten istället byts ut mot en sadel :)


Läst 10403 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.