Hippologbloggen

Som en liten uppföljare på förra inlägget om undervisningsmetodik har jag nu en jätterolig nyhet. Jag kan numera titulera mig som ridlärare! Har nämligen blivit erbjuden jobb på en fantastiskt fin klubb strax utanför Strömholm som heter Stora Ekeby. Jag kommer att vara vikarie och hoppa in lite extra när det behövs samt ha lördagseftermiddagarna med 3 stycken barngrupper. Jag är så glad och förväntansfull över denna chans! Detta kommer utveckla mig något enormt innan det är dags för yrkesprov för level II och jag får chansen att undervisa och påverka unga inom ridsport. Kan knappast bli bättre!

I lördags var jag där och träffade ridskolechefen och alla andra på STERK som var jättetrevliga och tog emot mig med öppna armar. Kommer trivas jättebra där, är jag säker på. Det kommer ta ett litet tag att komma in i allting med personal, barn och hästar (klubben har ca 800 medlemmar!) men det kommer bli så himla roligt. Längtar redan tills lördag då det är dags igen!

Annars idag har jag såklart ridit mina hästar. Jag har för tillfället en av våra hopplärares hopphäst då vår lärare tyvärr brutit fotleden. Så Hugo Boss ”Hugo” (Hip Hop – Opius) får nöja sig med att ha mig på ryggen så länge. Han är en riktigt charmör denna kille och helt fantastiskt fin att rida!

Sen så har tyvärr Flamman fått lite sår vid sadelgjorden så han har fått longeras några dagar med en tunnel för att det skall få läka innan han får sadel på sig igen. Men självklart får han massa uppmärksamhet och äpplen som den stjärna han är!

Stand in för Flamman för mig denna vecka har istället varit Jet Mail ”Göte” (Jaguar Mail – Greve Molke). En mycket trevlig liten herre som precis kommit till oss på hippologprogrammet från Strömsholms dressyrstipendiat Lina.

Nästa vecka är det hoppdags och då gör Oprah come back hos mig och blir mina nygamla hopphäst. Känns bra att få henne då jag vi känner varandra och hon trivs med att ha mig som andre pilot. Notera andre. När man liksom hoppar Oprah får man lära sig att det är hon som styr planet och man själv får hålla i sig och hänga med :P

Så lite hästar har jag att underhålla mig med på dagarna. Annars kan man också sitta och titta på när Rob Ehrens, som är förbundskapten för det Holländska hopplaget, håller träningar här på Strömsholm för olika svenska ryttare. Det är fortbildning för tränare så det är verkligen spännande och intressanta träningar han håller. Idag fick dator och plugget åka med upp på läktaren samtidigt som timmarna flög förbi som det kan göra när man tittar på bra ridning!


Läst 11495 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har ju tidigare lovat ett didaktikinlägg till er kära läsare. Nu vill jag påpeka att jag absolut inte är någon expert på detta utan håller på och lär mig. Jag tränar och tränar just nu för att kunna gå upp och göra level II examen som svensk ridlärare. Men jag får ju expertråd från våra lärare som håller i kursen undervisningsmetodik så jag kan dela med mig lite om vad vi lärt oss och hur jag tänker när jag lägger upp lektioner osv. Diskutera gärna!

Säkerhet
Säkerheten är A och O och skall alltid komma i första hand. Lär eleverna vad som gäller från första början. När de vill rätta till avståndet är det ur säkerhetsperspektiv bättre att de reglerar tempot eller vägen istället för att byta plats. Jackor tas av i mitten av ridhuset när ridläraren håller i hästen. Lägg upp dina övningar på bästa sättet så du minimerar risken för att något skall hända. Bli inte slarvig för att det ”aldrig har hänt något förut”. En dag är olyckan framme.

Position
Din position i ridhuset skall alltid vara där du ser alla som bäst och har minst antal hästar bakom din rygg. Detta är ur säkerhetssyn då du skall ha koll på alla dina ekipage samt minskar risken för att du själv skall bli påriden. Många ridlärare tenderar ju att hamna i mitten av manegen vilket då innebär en risk för dom själva och ryttarna. Tips är att när ryttarna rider på fyrkantspåret så kan ridläraren stå vid ett hörn där ryttarna passerar bakom ridläraren när de rider genom hörnet. Eller vid mittenbokstäverna (E och B) när ryttarna rider på volterna.

Utbildningsnivå
Lägg lektionerna efter den utbildningsnivå eleverna har. Har de olika utbildningsnivån så lägg nivån efter den lägsta eleven och individundervisa de som kan lite mer. Krångla inte till det och gör det svårare än vad eleverna är färdiga för. Det hjälper dem inte framåt. Gör det hellre basic och avancera under lektionens gång om du ser att alla hänger med.

Mål & syfte
Lektionen skall ha ett syfte, ett mål. Det kanske inte uppnås av alla eleverna under lektionen men det skall finnas ett mål att sträva till. T.ex. halvhalt. Eleverna kanske inte kommer lära sig att göra korrekta halvhalter när allting är klart, men de skall ha förutsättningarna för det. Det skall veta vad en halvhalt är, vad syftet med en halvhalt är och hur man rider den. Sen tar det olika lång tid för alla att komma i mål men det är ju vägen dit som är viktigast. Ett tips är att skriva PM där du skriver upp vad lektionens syfte är, vilka övningar ni skall göra i framridningen, huvudövningen och avslutningen. Samt vad du som ridlärare skall tänka på. Då får du en välplanerad lektion.

Röd tråd
Lektionerna måste även ha en röd tråd. Jag planerar allting efter syftet av lektionen och där skall framridning och huvudövning från början till slut ha en röd tråd och göra så eleverna har alla förutsättningar för att uppnå ett bra resultat. Te.x halvhalt där framåtdrivande, förhållande och (alltid) sitsen är i fokus så skall eleverna från början när de skrittar på långtygel kontrollera sin sits, att framåtdrivande och förhållande hjälper fungerar med en renodlingsövning och övergångar. Detta är sedan förberedande för huvudövningen som kan vara ångraövning och tempoväxlingar i trav eller galopp. Allting skall hänga ihop från början till slut.

Språket
Språket är något som kan vara svårast att ändra på. Vi i Sverige har en tydlig mall på hur lektionsundervisning skall utföras och korrekta termer skall användas. Det kommer från militären och handlar om tydlighet. Kort och gott göra det så enkelt för ryttarna att förstå vad vi menar. Vi har bestämda korrekta termer som skall följas för exempelvis: Hjälper så som framåtdrivande, förhållande, ledande, sidförande osv. Sitsen så som skänklar, sätet osv. Ridvägar så som Vänd snett igenom, vänd rätt upp, volta osv. Korrekt uttal vid övergångar att ryttarna bryter av till trav och saktar av till skritt.

Jag har själv väldigt lätt för att säga ”Nu tar vi och kortar upp våra tyglar och skall nu vända snett igenom och byta varv” istället skall jag försöka tänka på just tydligheten och det väsentliga. ”Ta tyglarna och vänd snett igenom” Plocka bort vi – de är ju faktiskt inte du som ridlärare utan eleverna som skall utföra något. Man säger ta tyglarna, inte korta upp. Samt enbart vänd snett igenom då (med undantag för kanske första gångerna eleverna rider vägen) den vägen avser att man byter varv och det är det som är syftet med den. Man kan åka runt och höra på många ridlärare och tränare och hitta fel på språket och termer. Det viktigaste är att man försöker hålla sig till det vi i Sverige har bestämt och har ett system för men att även hitta sin egna stil där man bäst kan kommunicera med eleverna så de förstår.

Hästarnas hållbarhet
Hästarna skall hålla under flera lektioner, under många år. Därför är det även viktigt att det är ryttarna som får jobba och inte hästarna. Samt att ditt upplägg på lektionen inte sliter för mycket på dem. Variera rakt och böjt spår. Har du t.ex. mycket volt i framridningen bör huvudövningen innehålla någon form av rakt spår. Lägg in skrittpauser. Håll inte ett för högt tempo för länge. Här är det fingertoppskänsla. Låt eleverna få jobba med sina sitsar i skritt och göra t.ex ridvägar eller gymnastikövningar = hästarna gör minsta möjliga ansträngning medans eleverna får jobba. Värna om våra lektionshästar.

Kommunikation
Kommunicera med dina elever! Ha en dialog, fråga dem hur det känns, vad de vill och vad deras mål är? Har du genomgång, få dem engagerade genom repetitionsfrågor! Kommunicera även med hästarna, de kanske inte kan svara men ha alltid en överblick så att hästarna ser okej ut och nöjda med situationen. Feedback är ett måste för elevernas utveckling och jag brukar tänka 90% positiv och 10% konstruktiv kritik. Ge dem alltid något att ta med sig från lektionen, något som var bra och något de skall tänka på och arbeta med i framtiden.

På ridsportförbundets hemsida finns det jättebra böcker om just "att hålla lektion". Väl värt att investera i!

Som sagt, jag är ingen expert utan håller själv på att lära mig. Men detta är det jag brukar tänka på när jag skall hålla lektion. Sista saken att ta med är att ridning också är kul! Så med ett säkertförhållnings sätt – ha kul med dina elever!


Läst 18222 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är jag äntligen tillbaka och känner mig som mig själv igen!

Debutera Msv med en några dagars feber i kroppen var inget att leka med. Men det var bara att bita ihop och ge järnet ändå. Och jaa... Jag kan väl säga att tävlingsmänniskan i mig är lite besviken. Ja, så är ju den bittra sanningen. Det är inte guld och gröna skogar i ridning, det skall gudarna veta!

Jag är absolut inte besviken på min häst. Det skulle jag aldrig vara! Han är fantastisk min lilla Flammentanz. Vi gjorde en jättebra debut men fick en stor miss på den första förvända galoppen. Ett förargligt omslag som drog ner vår procent rejält. Jag tar på mig det, då Flammans specialitet är förvänd galopp och han har aldrig slagit om med mig innan. Så jag var nog lite spänd och gav fel signal och känslig som han är trodde han att jag ville byta... Jaja! Thats life!

Nu har det värsta av tävlingsmänniskan gått och lagt sig så nu kan jag se tillbaka och se vad som var bra och vad det behövs jobbas med för att vi ska bli bättre! Har lagt upp en plan med vår tränare Camilla som peppat mig. Så nu är det hårdträning för henne och Marianne innan nästa tävling som går av stapeln 18 februari. Gör om gör rätt!

Mina klasskamrater var däremot superduktiga! Och vissa fick 1 av 2 kval som behövs för Msv B! Även H3 var grymma och tog hem båda andra och tredje platsen. Heja hippologprogrammet!

Sen till en ny liten besvikelse igen. Idag hoppade jag Kotten för första gången! Det var då ingen besvikelse kan jag lova utan det var precis så roligt som jag trodde det skulle vara. Den hästen är så min stil! Kvick, het och orädd. Jag har ju missat hela hoppveckan pga av sjukdom så vår hopptränare Daniel var snäll och lät mig rida med när han skulle hoppa en av sina hästar idag. Han var, till min fördel, lite försenad så istället fick jag en one on one med Jens tills han kom. Älskar våra dagar här på Strömsholm! Inte varje dag man ensam trimmas av både Jens och Daniel samtidigt.


Fokus på lydnad och "ett galoppsprång till!"



Fina Kotten!

Varför detta nu blev en besvikelse är för att det var den första träningen med Kotten men också den sista... Han skall gå upp och gå med treorna under våren så jag kommer inte få ha honom kvar.

Känns lite i hjärtat då jag tror vi hade kunnat bli ett bra team han och jag. Ni vet ju hur mycket jag sett framemot att ha honom. Men så är det ju denna branschen så det är bara att lära sig.

Så det skiner inte alltid i hippologbloggen. Det är inte alltid rakt mot toppen. Det är blod, svett, tårar och besvikelser. Men hur många gånger vi än dunsar i backen så reser vi oss upp och sitter upp igen på nya utmaningar. Det är såna personer vi är, vi hästmänniskor!


Läst 14098 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
19
2015

Är det inte typiskt att man skall gå och bli förkyld två dagar innan en tävlingsdebut? Just my luck...

Nåja jag tänker inte låta det stoppa mig. Idag fick jag ändå se mig besegrad och fick snällt hoppa över första markarbetslektionen med Kotten samt vår idrottpsykologiföreläsning med Johan Plate! (åååh sliter mitt hår vad gärna jag hade velat vara på båda två!) och snällt proppa i mig vitaminer, dricka te i mängder och försöka sova för ikväll SKA jag rida igenom Msv C:1 programmet för vår dressyrlärare Camilla om snällt hjälper oss innan det är dags att rida det på riktigt. Det bara är så!

Winners never quit and quitters never win.

Annat man kan roa sig med när man är hemma över dagen är seminarieuppsats. Jag skriver ju om stress vi transport och har kommit en bra bit på vägen. Under veckan är det dags för individuell handledning för att vi skall kunna börja skriva vår diskussion och slutsats. Man hade ju hellre ridit under dessa timmar om man säger så, men detta är ett måste om man vill ha examen i hippologi nästa år ;)

Under veckan kommer det även upp ett didaktikinlägg som jag tidigare lovat. Måste fila på det lite bara. Min umetlektion med temat halvhalt i fredags gick prima ballerina. Måste bara forsätta att öva på mitt tal. Det jag säger är bra men det är för mycket ”vi” och så skall alla rätta termer sitta. Ibland dyker det upp ett ”benen” istället för skänklar osv. Så ajjbajja och skärpning på den fronten.

Kotten får illustrera mitt mode just nu. Längtar efter våren och varma vindar!


Läst 13815 ggr Kommentarer Kommentera

Nästa vecka gör jag upp om pallen tillsammans med Jens Fredricson. Jo det är sant! Mitt namn står i samma startlista som Jens just nu. Häftigt eller hur? Skämt å sido, jag har inte gått och blivit elitryttare i hoppning över en natt. Men tävla mot varandra det skall vi! Men i... Dressyr!

Japp, Jens har en dressyrhäst här på Strömholm som han tränar dressyr med som en hobby vid sidan av hoppningen. Nästa vecka anordnar Strömsholm kvällstävling här och jag kände att jag måste testa att vara med! Det blir att debutera Msv C:1 med bästa Flamman (hej och hå vad har jag ett mig in på?). Hur det kommer att gå? Det återstår att se. Men som vanligt så lämnar jag inget åt slumpen utan nu trimmar vi skolor och enkla byten för fulla muggar för både Marianne och Camilla för att kunna göra så bra ifrån oss som möjligt. Vi har alltså världens bästa dressyrlärare här på Strömholm som sätter in inte bara en utan två extra träningar för oss 4 hipp2or som har vågat oss på att anmäla oss! 

Det var ett tag sedan jag själv tävlade dressyr, men konstigt nog är jag inte så nervös faktiskt. Jag tror det är för att jag litar väldigt mycket på min häst. Vi känner varandra ganska väl nu och jag vet hur knapparna fungerar på lilla flammsan. Så det har vi. Det enda som kan sätta spärrar i hjulet för oss båda är spändhet. Att jag eller han blir spänd och smittar av oss på varandra. Så nu är det fokus på avspändhet och ridbarhet! Man måste ju våga för att vinna, friskt vågat hälften vunnet och never let the fear of failure keep you from playing the game så att säga!

Annars snittar jag just nu ca 12-13 timmars pass denna veckan på skolan. Jag är aspirant denna vecka vilket innebär att jag har ansvar för stalltjänsten och hagbyten av hela hippologstallet. Så det blir en del jobb. Däremellan är det såklart lektioner samt att jag har fått en till häst att rida en viss tid framöver (KUL). Så fullt upp med mycket ridning, precis som jag älskar det!

På fredag har jag umetlektion (undervisningsmetodik med RSG1) och temat är halvhalt. Skulle ni vilja att jag lägger upp vad jag gjort för övningar med mina elever under lektionen? Lite hur jag tänker och så när det gäller lektionsundervisning? Kan baka ihop det med didaktikinlägget jag lovat er också :)


Läst 16122 ggr Kommentarer Kommentera

Här kommer svaren på frågestunden! Följdfrågor är välkomna att ställas i kommentarsfältet :)

Hippson;
Då börjar jag – med en fråga om kurslitteratur. :-) Vilka "biblar" är det ni använder och som följer er under hippologprogrammet? Ha ett härligt nyår nu! /Anki

Hej bästa Anki!
I ridlära så är det ridhandböckerna som är våra biblar. Vi utgår alltid från dem!
Även Ridlära med Bo Tibblin,

I biologi så är det Nutrient Requirements of horses en väldigt bra bok som vi använder oss av i våra arbeten och uppsatser. Samt hästens näringsbehov och utfodring.

Flyingemodellen – Toppen vid unghästutbildning

Böckerna om ridundervisning från ridsportsförbundet (anvisning för ridlektion osv) är också väldigt bra och de används vid vår undervisningsmetodik.

Är väl en bråkdel av alla böcker jag samlat på mig än så länge. Men dessa är de vi använder oss mest av skulle jag säga!

Hej!
Hur går det med inlägget om ridlärardidaktik som du lovat oss tidigare i höst? Väntar med spänning på det :) Är nyfiken på vilka de "korrekta termerna" är och det blir ju jättekul sen när man märker om/hur mycket diverse tränare faktiskt slarvar ;)

Tack för en bra och inspirerande blogg!

Hej!
Tack för att du påminner mig! Det har helt ramlat bort att jag lovat ett sådant inlägg. Men det kommer! Skall sätta upp det på to do listan :)

Tack för fina ord, ni läsare inspirerar mig tillbaka!

Ebba;
Vad hade du för erfarenheter av häst innan du började hippologen? Har du haft egen häst? Vad gick du för gymnasium? Har du något drömmjobb efter hippologen?

Hej Ebba!

Jag har hållit på med hästar hela mitt liv i stort sett. Jag tävlade mycket i tonåren och hade en del ponnyer och världens bästa tränare (Hej Karin!) som coachade, stöttade mig och lärde mig allt som jag kan idag. När jag senare blev lite äldre prövade jag att jobba i lite stall och så men det gick inte ihop ekonomiskt så därför valde jag att jobba med annat och ha hästarna på sida ett tag. Jag red mycket unga och gröna hästar och har fått en ganska bred kunskap (och bra balans!) tack vare det. Red även mycket för instruktör för att hålla kvalitén på min ridning. Sedan när jag jobbat ihop lite pengar bestämde mig för att det var hästar jag ville jobba med på heltid. Drömmen har alltid varit att gå hippologen. Så jag prövade att söka och här sitter jag nu idag!

Jag har haft egen häst men har valt att inte ha det under utbildningen. Kan säga att det kliar i fingrarna och det blir nog häst så fort jag är klar med studierna!
Jag gick vanligt gymnasium med inriktning media/journalistik.
Jag har många drömjobb efter hippologen. Det jag vet är att jag vill jobba med att utveckla ridsporten! Riktigt hur får framtiden utvisa, men jag kommer inte nöja mig med lite! Delmål är dock att utbilda mig till Btränare samt att i någon form få skriva om hästar och ryttare.

Johanna;
Vad är kraven för att komma in? Hur går intagnings provet till? (Är det tillexempel på skolhästar eller era egna). Kostar utbildningen någonting eller är det "bara" boende och mat?
Har ni med er några egna hästar under åren eller fixar skolan hästar?

Hej Johanna!
Kraven för att komma in är:

Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt områdesbehörighet 15:
• Matematik B
• Naturkunskap B (kan ersättas av Bi A, Fy A, Ke A)
• Samhällskunskap A

Samt godkänt antagningsprov där kraven är:

dressyr skall du:
ha en korrekt grundsits
kunna rida en skolad häst i rätt form och balans
kunna använda hjälperna och förstå effekten av dessa
ha tränat på att rida rörelser ingående i lätta dressyrprogram   

hoppning ska du: 
kunna använda en, för olika situationer, lämplig sits och korrekta hjälper
kunna rida en skolad häst rätt i balans och tempo under hoppning samt
kunna hoppa olika typer av hinder och hinderserier samt ha erfarenhet av hoppning upp till 1,10 meter.

Antagningsprovet kan du läsa om HÄR
Jag skrev förra året ett inlägg om hur man skall förbereda sig för antagningsprovet. Läs det HÄR

Antagninsprovet görs på våra skolhästar och utbildningen kostar ingenting och den är CSN berättigad.
Tack för dina frågor!

Lovisa
Hur ser en vanlig vardag ut för er, är det mycket plugg eller mycket träningar och sådana saker? Finns det möjlighet att ha med egen häst eller blir det väldigt dyrt?


Hej Lovisa!
En vanlig dag har vi aldrig, utan den ena dagen är aldrig den andra lik. Men jag skall försöka illustrera en så vanlig dag som det går ;)
Den kan böra 06.30 med att du morgonfodrar. Sen drar stalltjänsten igång 06.55 där du mockar, släpper ut hästar, sköter om konvalescenter osv. Sedan har du kanske lektion 09.30 där du rider dressyr eller hoppning. Lunch och hagbyte vid 12.00. Sedan kan det vara något teoretiskt på eftermiddagen som börjar vid 13.00 – 16.00 har du extra häst eller andra sysslor kvar försöker vi hinna med det mellan lektioner eller så gör vi det efter vi slutat för dagen. Det är alltid full rulle i stallarna så det brukar vara svårt att åka hem!

År 1 är väldigt mycket plugg och lite mindre ridning. År 2 är det nästan tvärtom. Mer ridning och mindre plugg men visst pluggar vi väldigt mycket ändå. Detta är en universitetsutbildning så det är klart det blir mycket teoretiskt.

Det finns möjlighet att ha med egen häst i tvåan och trean om den uppfyller utbildningskraven. Då står den uppstallad på strömsholm till reducerad stallhyra beroende på hur mycket den går med i programmet.

Caroline
Hur går antagningsprovet till och är det något särskilt man behöver tänka på eller träna extra på innan?
Hur lätt är det att få tag på boende? Ungefär vilken nivå bör man ligga på för att ha god chans att bli antagen till hippologprogrammet?
Hur ofta bjuds hippologerna på fika? ;)

Hej Caroline!
Se svar längre upp om vart du kan läsa om antagningsprovet och vad du behöver tänka på.
Jag upplevde det väldigt lätt att få tag på boende. Strömholm och Flyinge skickar ut en lista när du blivit antagen om personer som hyr ut boende till studenter.
Vilken nivå du skall ligga på kan du också läsa om längre upp i svaren.

Alldeles för sällan! Haha nejdå! Vi bjuds faktiskt ganska ofta på fika när jag tänker efter... Är en mycket underskattad metod för att locka oss på saker och ting haha. Finns det fika finns det hippologer!

Paulina
Jag kompletterar mina tidigare frågor om att ha med hund och häst med:
Om både man själv och en kompis kommer in, kan man dela boende med den då?
Hur ser det ut med stallplatser om runt om anläggningarna, om man inte vill ha med hästen i utbildningen? Blir det dyrt? Hur svårt är det egentligen att komma in? och den nästan viktigaste frågan, Hur ser det ut för Selma att vara hund och gå hippologprogrammet? ;) Tack för alla svar!

Hej igen!
Absolut kan man dela boende! Jag och en klasskamrat bor på 20 kvadrat med två hundar, haha. Trångt som tusan men allt för att få det så billigt som möjligt!

Jag upplever det som om det finns ganska gott om stallplatser runt om båda anläggningarna. De flesta ligger nog runt 2000 – 3500kr lite beroende på vad man vill ha för service.

Se längre upp i svaren vad kraven är för att komma in. Sen är det beroende på hur många som söker osv. Jättesvårt att säga då det är så olika från år till år. Men träna träna träna så ökar chanserna :)

Selma tycker faktiskt att det är toppen att vara hippologhund! Om man bortser från när hon måste gå upp 05 för att kissa. Inte lika populärt direkt... Men annars är det skoj! Oftast hänger hon med om vädret tillåter och leker med de andra hippologhundarna, går rundor på Strömsholm mellan mina lektioner och väntar snällt i bilen under tiden. Ibland när hon är trött får hon vara kvar hemma med sin hippologhundskompis Ludde. Så när det blir långa dagar för matte så brukar de underhålla varandra.

Det är lite pysslande med att hinna hem på luncher och få det att gå ihop. Men jag har aldrig tyckt det varit jobbigt eller känt att Selma har blivit lidande på nått vis. Men sen är hon världens snällaste hund också.

Elin
Varför valde du att gå hippologen?
Hur är tiden uppdelad mellan de olika delarna i utbildningen (föreläsningar, ridning, stalltjänst osv)
Vad är det bästa med flyinges resp strömsholms anläggningar?

Hej Elin!
Jag kände att jag ville ägna mitt liv åt det jag är bra på, brinner för och det som jag tycker är meningen med livet.

Det är bra uppdelat. Det är stalltjänst morgon och eftermiddag (hagbyten där emellan) eller helg. Det går på ett rullande schema. Sen har du 3 inplanerade ridlektioner i veckan, men du rider ju dina hästar varje dag och det finns alltid chans att få vara med på andra lektioner. Föreläsningar brukar ligga på eftermiddagarna också dom 3 gånger i veckan, mer eller mindre. Det är mycket där emellan med skötsel, extra hästar, praktiska delar i stallen och eget arbete.

Båda anläggningarna är väldigt lika. För det första är de otroligt vackra och inspirerande att vistas på. Sen är det att det är bara häst som gäller. Det satsas, alla brinner för utveckling och det finns såna otroliga möjligheter till att träna för topptränare, bolla idéer med elitryttare, rida fina hästar, lära sig från stallchefer, veterinärer hovslagare. Du skapar kontakter och träffar vänner för livet. Vill du så finns det INGET som begränsar dig här.

Jennifer
Är ni lika många i klassen som när ni börja åk 1? Om nej, varför har folk slutat?

Hej Jennifer!
Nej ja tror vi var närmare 30 stycken när vi började. Nu är vi 21 stycken kvar. De flesta slutade för att de fick jobb, andra för att de kände att utbildningen inte passade dem och vissa av personliga skäl.

Ellie
Dina bästa tips för oss gymnasieelever som är väldigt sugna på att läsa till hippolog? ;-)
Vad vill du jobba med sedan?

Hej Ellie!
Mina bästa tips är att sköta er och plugga hårt! Haha nejdå! Men det krävs ändå en del förkunskaper för att gå hippologen så lägg tid på matte, kemi, fysik, biologi och ekonomi. Passa på nu när ni ändå har dessa ämnen i skolan, då har ni mycket gratis!

Rid massor, allt ni kommer åt, stort som smått. Rid för tränare så ofta det går. Om det inte finns möjlighet för det, rid för varandra och filma er själva! Och finns det ingen kompis eller kamera i närheten, träna sitstträning framför en ridhusspegel.

Se svar längre upp på vad jag vill jobba med.

Paulina

Jag tänkte söka till hippologen nu 2015 och undrar några saker. Som jag hoppas du orkar svara på. (:
Får man ha med sig hund?
Om man har med sig egen häst, men inte har med den i utbildningen, hinner man med den då? Eller är det så mycket att göra att det blir tufft?
Tack på förhand!

Hej Paulina!
Va roligt, Lycka till med ditt sökande. Om du har fler frågor tveka inte på att höra av dig :)

Man får ha med sig hund om ditt boende tillåter det, men det är inte tillåtet att ha med den i lektionssalar eller under stalltimmar (stalltjänst och ridning).

Det är ganska många i vår klass som har med sig egen häst och visst är det klart att det kan bli tufft när det är långa dagar. Men med planering och vilja tror jag det går alldeles utmärkt!

Pernilla
Behöver hjälp! Jag VILL verkligen gå hippologen och andra utbildningar, fått så många jobb erbjudande inom häst. Tävlar upp till MSV i dressyr och vill jobba med det på heltid MEN är så feg! Feg för att framförallt riskera min pojkvän och att lämna det gamla säkra hemma, gillar rutiner jag känner igen mig i men måste våga ta steget! Har du några tips som kan hjälpa mig lämna mitt säkra skal till att komma ut göra allt jag drömt om! :D

Jag förstår hur du menar, det är ett stort steg att börja denna utbildningen. Man kommer in i en helt ny värld av rutiner, människor och hästar. Det är inte alla som klarar av det och jag skall vara ärlig och säga att det är en väldigt stor omställning men, enligt mig, absolut inte till det sämre! Om du känner att det är det här du vill göra med ditt liv, att du är villig att satsa och ger dig tusan på att du skall klara det så tycker jag du ska söka. Om du tvekar om känner dig osäker tror jag det kan bli svårt att fullfölja utbildningen tyvärr. Det krävs mycket vilja och passion.

Tips är att komma på våra prova på dagar som vi har! Där får du testa på att vara hippolog för en dag och träffa oss hippologer, hästar och lärare.

Sen tycker jag du skall fundera på som sagt om detta verkligen är något du vill göra. Vill du det så kommer du få 3 fantastiska år! Det är ju inte hela livet du skall vara borta utan 3 år. Det finns många i klassen som klarar av att balansera livet här och hemma också.



Hej!
Vad menar du med "ångraövningar"?
Vill du förklara vad det är, hur det går till och vad man tränar/målet med övningen?

Tack för svar
Jos

Hej Jos!
Jo säg att ja t. ex. rider i trav. Så förbereder jag mig och hästen på att göra en övergång till skritt. Jag samlar lite, gör en halvhalt (fler om det behövs) och rider in i skrittrytm. När jag känner att hästen är precis på väg att sakta av till skritt så ”ångrar jag mig” och rider framåt i trav istället. Denna övningen går att göra i skritt och galopp också och är jättebra för hästarna som blir uppmärksamma, kvicka och jag upplever att hästar som ligger på lite på bettet kommer upp mer över bakbenen och lättar lite i handen. Jag som ryttare tränar på att samverka framdrivande och förhållande hjälper.

TACK FÖR ALLA FRÅGOR! Grymma ni är! Hoppas ni blev nöjda med svaren. Om inte får ni som sagt gärna kommentera följdfrågor här nere :)


Läst 16302 ggr Kommentarer Kommentera

Har precis trillat in från stallet där sista hästen är nattad och klar för kvällen. Tycker om att ge mina hästar lite extra uppmärksamhet och pyssel när det finns tid. Mina vänner frågar mig ibland om jag kommer direkt efter ridningen eller om jag skall frisera och ge mina hästar manikyr först? Haha! Men jag tror att ju mer man tid och omtanke man lägger på sina djur desto starkare band och känsla får man till varandra. Den känslan tar jag även med mig i ridningen. Jag rider mycket bättre tillsammans med en häst som jag ”har känslor för.” Förstår ni vad jag menar?

Ett stycke nattad Flamma som ligger mig väldigt nära hjärtat!

Kotten har idag blivit trimmad med Camilla Nybloms (dressyrlärare på Strömsholm) ögon på sig. Han sköter sig så himla bra! Han är så rolig att rida. Så känslig och framåt. Finns hur mycket arbetsvilja som helst! Lekte runt lite med skolor, flytta undan, övergångar och ångraövningar för att få han mjuk och uppmärksam. Vi är ju fortfarande i tidigt lära känna stadium, men jag känner redan nu hur mycket jag passar med denna hästen.

Nästa vecka ser jag framemot dressyrvecka med Flamman. Han har känts fin under veckan och har idag fått skritta ut i över en timme i solen tillsammans med sina dressyrpolare. Det var han värd!

Måste även nämna att jag och Oprah har gästspelat lite för varandra under veckan. Ni kanske minns det lilla hoppstoet jag red tidigare i höstas? Två hopplektioner har vi hunnit med. Igår hoppade vi bana med trekombination och jäklar i havet vad den lilla tjejen kan hoppa. Hade nog världens största leende när vi var klara, haha! Åsa Steninger, en av våra hopplärare tyckte det var ”bra, men i vildaste laget” när vi flög genom banan. Men hon är så rolig att hoppa så jag kan inte låta bli att låta henne få tuta på lite ;) Nästa gång skall jag försöka göra en liten avstämning eller två mellan distanserna!

Annars har jag även hållit på med en annan liten hemlig grej under veckan. Kan väl säga att jag varit med och fått ta del av framtidens häst och ryttarutveckling. Det är ett spännande projekt som jag hoppas kommer lanseras inom en snar framtid. Mer om det får ni veta när det är dags!

Nu skall jag ta och sätta mig och gå igenom alla läsarfrågor som trillat in. Bra jobbat hörre ni! Ni är ju fantastiskt engagerade och nyfikna. Sådana människor kommer långt så fortsätt så! Trevlig helg kära läsare :)


Läst 12589 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
07
2015

Hej kära läsare!

Nu! Nu äntligen är jag tillbaka, back in buisness!

Eller jag har varit på Strömsholm i snart en vecka, med stalltjänst och ridning av våra fina skolhästar. Men idag började skolan igen och dags att hugga tag i de vanliga rutinerna.

Frågorna ramlar in till frågestunden med! KUL! Fortsätt så. De kommer inom en snar framtid att besvaras i ett inlägg. Selma är glad över att det var faktiskt några stycken till henne med. Hon anser även att hon får alldeles för lite med utrymme i denna blogg. Men försöker få henne att inse att hon inte är en häst. Trots att hon gärna går i hage, gör ärevarv i paddocken, äter gräs och är fullkomligt galen i Krafftpellets!

Tänkte börja årets första inlägg med att presentera min nya hoppkamrat här på Strömsholm!

Är han inte vacker så säg?

Denna grabb är en 9årig valack och går efter namnet Quite Cool och är e. Quite easy – Swift. Kallas till vardags för Kotten och jag kan säga att jag är redan kär. Trots att vi inte hoppat än och trots att vi för det mesta har lite rodeoinslag i ridpassen (alá Pontus Lidsell :P). Men jag är ju som ni tidigare vet väldigt svag för överskottsenergi hästar och den här är inget undantag. Så positiv, mjuk, känslig och arbetsvillig. Har länge gått och spanat på honom och hoppats att Daniel skulle matcha ihop honom med mig. Så det här kan bli bra hoppas jag! Räkna med att ni kommer få se en del av denna killen framöver.

Flamman har jag ju som sagt kvar så nu kan jag inte klaga på någonting över mitt hästmaterial. Jag har verkligen mina två favoriter i boxarna just nu. Bra start på 2015!

Nu då åter till något som inte är riktigt lika roligt, seminarieuppsats. Den är ju en del av terminstarten den med och om 4 dagar skall jag ha minst 5 vetenskapliga artiklar på engelska översatta och sammanfattade. Går man en universitetsutbilning så gör man! Evaluation of stress on horse during transport – Here i come!


Läst 12081 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.