Hippologbloggen
MAJ
27
2015

Då var praktiken över och jag är återigen tillbaka på heltid på Strömsholm. Härliga veckor väntar då jag endast har en praktikredovisning kvar att göra innan sommarlov! Så jag passar på att njuta av sista tiden nu innan alla i klassen skall splittras samt rider och tränar mina hästar såklart! Cheeba är back in business och skall börja hoppträna återigen nästa vecka och sen anmälas till sommarens första tävling. Flamman trimmas vidare, vi får se om jag hinner starta honom något innan sommarvilan.

Ikväll har vi utspark för våra kära treor! Vad vi skall göra är än så länge lite hemligt men det ingår både tennisbollar och häftstift (?) haha! Är nog välbehövligt med en icke hästkväll för dessa tjejer som slitit som tusan de senaste veckorna med examinationer. Kommer bli tomt utan dem!

I sommar då? Jo, jag blir faktiskt kvar på Strömsholm även då, jag får inte riktigt nog av kära Strömpan! Skall jobba här under hela sommaren och det känns grymt bra i mitt upplägg med Cheebas tränings och tävlingssommar. Vi flyttar ju även in i nya lägenheten i slutet av Juni. Sen blir det lite ridläger med min ponnybarn i STERK, så sommaren kommer bli fullmatad. Skall försöka hinna med att vila lite också inför år 3. Som många kanske redan har gissat blir jag kvar på Strömsholm i höst och går mitt tredje år. Är mycket nöjd med mitt val, det känns rätt efter mycket velande. Kan inte avslöja för mycket än men av det lilla jag hört så kommer år 3 bli så grymt bra att jag helst skulle vilja hoppa till September redan nu!

Så jag ser ljust på framtiden. Nu skall jag försöka njuta av sista tiden med klassen då hälften kommer åka er till Flyinge igen. Nationaldagstävlingarna knackar på dörren (4-7 Juni) så det är full fart med förberedelser för dem. Skall ni dit?


Läst 20239 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
18
2015

Två dagar kvar av praktiken och sen börjar de två sista veckorna av år 2 av hippologen. Sen är det slut... Vart tog detta året vägen egentligen? Sjävklart kommer det en gedigen tillbakablick om vad som skett sen första gången vi stod samlade på stallplan på Strömsholm!

Vad som hänt sedan sist är att jag fått chansen att rida för Elisabet Lundholm med Flamman! Elisabet besökte Strömsholm för att föreläsa i didaktik och coaching för treorna på hippologen. Jag och min kompanon Hanna fick ställa upp som testryttare. Och alltså, vilken kvinna! Vi ägnade timmen åt att få mig att ha mer kontakt med mitt högra sittben och rida svaga öppnor i båda varv. Flamman var som smöööör efter träningen. Hur hon gjorde detta är fortfarande ett mysterium för mig. Men fina råd fick jag med i bagaget.

Det som var så bra med hennes undervisningsmetod var att vi gjorde inga svåra saker utan väldigt basic ridning där hon hela tiden fick mig som ryttare att arbeta och komma till en slutsats i min ridning genom att hon under hela passet ställde frågor om hur det kändes. Vad skall du göra för att förhindra det? Vad gör din högerhand nu? Känner du bägge sittbenen?
Hon förespråkar att ryttare måste lära sig att verkligen känna hur det känns och varför när man sitter på hästryggen.

Cheeba har just nu en liten mikrovila på en vecka där hon ska få andas lite, fundera på allt hon lärt sig, få manikyr och lite massage. Sånt som fina små hästar är värda!

Nu skall jag få till ett sista PM innför min sista lektion på praktiken som är på onsdag. Det blir även min sista dag då jag skall besöka Värmland över helgen för bilbyte. Vemodigt men jag har ju som sagt mina fasta lördagar kvar på STERK.


Läst 19474 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
12
2015

Strömsholm höll ju för en vecka sen en "shopoclinic" där PS of Sweden, Equestrian Stockholm och Sadelmakeriet på strömsholm kom och hade försäljning innan clinicen som hölls av Marianne Essen Söderberg. Själv kom jag hem med ett fantastiskt snyggt skärp och matchande armband från PS som kommer matcha min tävlingsoutfit perfekt samt massor av inspiration till min ridning.

Marianne pratade om utbildningsskalan, vikten av en bra framridning och bra planering. Till sin hjälp hade hon Emelie Aldenfalk och Emilie Nyreröd, fantastiskt talangfulla ryttare. Det visades allt från unghästar upp till Emilies Miata som går Grand Prix. En härlig kväll som gick i dressyrens tecken!

En sak fastnade speciellt i mitt huvud. Det var Malin Gustafsson, kommunikatör/projektledare på Strömsholm som frågade Marianne hur man som ryttare håller motivationen uppe att träna och nå sina mål när det (som det gjort den dagen) regnar på tvären, kallt och hästarna är leriga från topp till tå? Marianne sa nått som är så sant enligt mig. Det var att om man verkligen har en passion för hästar och ridning, verkligen vill komma någonstans och har viljan att satsa, då spelar inget av det där någon roll.

Sen finns det såklart vissa som nöjer sig med en viss nivå och det är okej. Men för mig som vill verkligen vill se hur långt jag kan komma så har jag verkligen kommit över den där bekvämlighetsgränsen. Det spelar ingen roll vad väder och vind har för åsikter, om kroppen värker eller om förkylningen inte släpper taget. Ska hästarna ut och galoppera på träningsschemat, då går vi ut och galopperar! Då pallar man sig ur sängen, in i bilen, sveper en red bull på vägen och hämtar sadel. För mig finns det inga tvivel. Quitters never win! Så ut och rid i regnet med er! Marianne skickade med oss som slutord:
Det är timmarna i sadeln som gör det, Ride and Smile!


Läst 16809 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
08
2015

Finns det något bättre än när man känner att man har riktigt bra flyt? När allting bara stämmer? Är så nöjd med det mesta just nu. Hästarna är fina, jag har hittat ett perfekt boende till år 3 av hippologen, en bil med drag står snart på min gårdsplan till mig (YES!!), jag trivs så bra på mitt jobb, jag får vara på Strömsholm bland inspirerande hästmänniskor och solen skiner. Selma sitter just nu ute på vår balkong och solar sig, nöjd över att matte är hemma ett par timmar och tar det lugnt så hon får lata sig i solen. Kan någon stoppa tiden tack?

Men innan man kommer hit är det blod svett och tårar kan jag säga men det är bra värt det när allting bara flyter på helt plötsligt.

Flamman idag dansade fram på träningen för Camilla. Mitt tänk och träningsupplägg med honom känns helt rätt för tillfället. Rida ut mycket och låta honom få lufta både hovar och hjärnan flera gånger i veckan, bli av med massa överskottsenergi. Två gånger i veckan går han på banan eller ridhuset där det är 100% fokus och kraven höjs på honom. Detta varieras med lösgörande arbete med lång låg form. Resultatet? Helt underbar! Inte alls sådär spänd och stressad som han kan bli. 
Idag tränade vi förvändgalopp på volt där jag lade 10 meters volter i rättvänd ut från stora volten. I traven gjorde vi rörelser ur LA:4 där vi varierade tempot samt att han skall acceptera mina halvhalter och bli över bakbenen genom rörelserna. Han blir lätt lite eldig i traven så jag får magmuskler av stål av att sitta ner i traven, haha! Flamman känns redo att nu komma ut och starta någon klass igen tycker jag. Så nu kikar jag runt efter lämplig tävling. Älskar att jag får chansen av Strömholm att rida och tävla denna fina häst!

Cheeba är just nu full av självförtroende och igår på hoppträningen avslutade vi med att hoppa enkelhinder och kombination (för första gången) på en meter. Hon klippte allting som ingenting, hade näsan uppe och galopperade med luftiga språng. "Håll i dig matte, nu kör vi!" Tack gode gud för mantag!
Hon är anmäld till ny tävling som går av stapeln till torsdagen. Hoppas på att kunna behålla samma känsla till dess.

Annars är jag inne på slutklämmen på praktiken och håller just nu på med den näst sista uppgiften som är att jag skall hålla sex lektioner och bli askulterad. Så vi får se hur grillad jag kommer bli under nästa vecka ;)


Läst 14049 ggr Kommentarer Kommentera

En glad Lisa som bloggar ikväll kan jag säga. Håller just nu på att kolla runt på tävlingar och lägger upp Cheebas tävlingsplanering.
För min fina fantastiska lilla tjej skötte sig kanon igår i sin första start i karriären. Hon gick raka vägen in och dansade över hindrena och fick med sig en nolla hem i bagaget! Helt underbart verkligen. Hon var väldigt cool på framridningen. Betedde sig som om hon aldrig gjort något annat. Väl inne på banan taggad hon till inne i collecting ring och tyckte det var helt idiotsikt att bara stå stilla där inne och se när de andra hoppar. Men hon lugnade sig sen när hon fick komma in på banan och röra lite på sig. Sedan så tog vi oss igenom banan utan bekymmer. 

Jag kände dock att hon var lite svårpåverkad under tiden vi hoppade. Stängde ute mina hjälper lite, verkade som om hon hade full fokus på sin uppgift. Men jag hade nog ändå inte behövts för hon skötte det mesta själv. Jag bara höll tempot och visade vägen.
Jag tycker det är viktigt att unghästarna får ta sig an uppgifter och får lösa saker själva istället för att ryttaren skall lägga sig i och taxera åt hästen. Det är så himla mycket värt att ha en häst som kan ta egna beslut, som man kan lämna över till när man sitter lite i skiten mot ett hinder. Som man är ett team med. If you jump, I jump! Så därför blev det något språng där vi kom lite nära och eller långt ifrån men det som är bra är att hon löser alla sånna lägen. Jag försöker bara vara mjuk, hålla tempot och följa henne och så får hon tänka och lösa det helt enkelt.

guldstjärna till min lilla Cheeba! Jag är så stolt över henne utveckling! Nu kör vi på i vår och sommar.

Annars under veckan så går jag ju in i min 6e praktik vecka och skall börja hålla lektioner som ridlärarna skall askultera.
Flamman är åter igång och skall börja trimmas som vanligt för Camilla igen. Snart anmäler jag även oss till en dressyrstart framöver.

Just det! Imorgon är det en jätterolig sak som jag skall gå på! Strömholm anordnar "Shopoclinic"- en clinic med tilhörande mingel och shopping - Hur perfekt?! 
"Clinic med Marianne Esseen Söderberg, Ridskolan Strömsholms huvudlärare i dressyr och de unga framgångsrika ryttarna: Emilie Nyreröd och Emelie Aldenfalk, den 4 maj, i Röda Ridhuset på Ridskolan Strömsholm."

"Den 4 maj bjuder Equestrian Stockholm och Ridskolan Strömsholm in till clinic med RS huvudlärare i dressyr, Marianne Esseen Söderberg. Innan clinicen startar finns fina erbjudanden från Equestrian Stockholm, PS of Sweden och Strömsholms Sadelmakeri uppdukat för publiken i manegen"


18.00 drar minglet igång och självklart kan även ni vara med på denna kväll! Mer info och biljetter hittar ni HÄR.
Blir härligt att sitta och insupa Mariannes kloka ord tillsammans med dessa toppryttare, lite inspiration behövs alltid - Hoppas vi ses!


Läst 13999 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
01
2015

Nu står Cheeba nybadad med lackade hovar och så pälsglansad så man kan spegla sig i henne. Kan man inte vara bäst får man vara snyggast var det någon som sa? Fast Cheeba är såklart bäst också, hur de än går imorgon. Hennes första tävling i livet och jag har inga som helst krav utan vill bara att hon ska få en riktigt bra upplevelse så hon skall vilja göra det igen helt enkelt! Återkommer med uppdate om morgondagen. Jag ser väldigt mycket framemot det faktiskt. Det ska bli kul att se vad Cheeba tycker om detta!

Idag har jag haft mitt "projekt" som jag skall anordna på min praktik. För er som hängt med så var det ju en klubbtävling på STERK. Den välkända Majpokalen som anordnades för 30e året i rad! Mycket pyssel och planering med priser, funktionärer, bana, domare, startlistor osv har det blivit och idag gick den av stapeln med drygt 50 starter! En lyckad dag som flöt på hur bra som helst med glada och duktiga ekipage som visade upp sig på STERKs stora utebana. Det grillades hamburgare och vackra pokaler delades ut till de placerade.
Men jo! Jag är nog nöjd över mitt projekt faktiskt. Skönt att det är avklarat och nu kan jag istället fokusera på mina kommande ridlektioner som jag skall bli bedömd på. Nu är det bara tre veckor kvar av praktiken. Vad fort det har gått! Men jag blir ju såklart kvar på STERK efter det också på mina kära lördagar.


Några av dagens duktiga pristagare!


Ena klassens pokaler och vandringspris

Kom ett par frågor angående antagningsprovet som det snart är dags för nere på Flyinge. Antar att de börjat skicka ut kallselser nu när frågorna börjar trilla in. Funderar ni på något? SHOOT!

Hej!
Lite frågor angående antagningsprovet...
- Behöver man knoppa när man visar häst vid hand?
- Behöver man rida både med sporrar och spö i både hoppning och dressyr? Då ett dressyrspö/hoppspö?

1. Nej ni behöver inte knoppa. Men kom ihåg att memorera stamtavlan i minsta detalj!
2. Behöver gör man såklart inte utan det gör man som man vill. Mitt tips är att ta med både sporrar, dressyr och hoppspö och fråga om de tror att du kommer behöva det beroende på vilken häst du kommer rida.

Lycka till!


Läst 14287 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.