Lisen
MAJ
28
2012

ROM

 Hej! Kom hem i natt från Rom, Andra omgången av Top Leauge. Efter att inte hittat bromsen riktigt i förra tävlingens ( La Baule) Grand Prix fick jag stöka lite med bettet, vill fortfarande ha gummibett men satte om kedjan bak och satte på en nosgrimma och det blev mycket bra, dock blev det lite väl bra i första rundan då jag total missade på hinder nr 2. Fick 8/4 men är otroligt glad för att han var så fin på alla de stora svåra linjerna i båda rundorna. Det var stort tyckte jag... Det är ett sånt enormt steg från att hoppa typ de mindre nations hoppningarna jag gjorde förra året. Dagen efter hoppade jag en 150 klass som vi var placerade i.


Jag debuterade Matrix utomhus i en nationell 150 klass när han var 8 år, det året gjorde vi även en mindre nationshoppning ..Förra året när han var 9 år gick han Promotinal Leauge nations hoppningarna, debuterade 160 i Lummen och var placerad, 4 fel i Falsterbos 160 GP..osv skadad på hösten, nu i år som 10 åring har han nu tagit steget upp till de största tävlingarna och han gör det så bra. Han är helt fantastisk!! Nu ska han få ordentlig vila sen kanske någon mindre 3* tävling..


Henrik hjälper mig att ställa in sitt kandar som jag lånade och trimmade på..


Bästa supportern kom ner till Rom min pappa 88 år! Han hade med sig kepsen jag vann med svenska laget här i Rom för 12 år sedan...


Anna min duktiga groom fyllde år så då blev det tårta såklart.


Vi kollar in slutröstnignen på Eurovision SC..i hotell lobbyn. Shit vad grymt! italienarna av dock Sverige 0 poäng och de spelade inte heller låten dagen efter. vad är det för fel på dem?!


Arenan Piazza di Siena ligger så vackert mitt i Rom i en park, Villa Borghese. 10 min till spanska trappan. Det var många svenskar på plats bl.a. Falsterbo Horse show var där ca 40 personer på studie resa.


Helena är glad för hennes fina Chamonix hoppade fint i GP, jag red inte GP så jag var publik istället.


Var starstruck först när jag träffade Piero D'inzeo men han var en rätt sur gubbe..här kommer ett klipp med honom från just Rom 1960..

 

 

 


Thriller 8 år Är med mest på lärokontot. han har stor kapacitet men måste börja bära sig bättre, och bli starkare. Väl hemma träffade jag Peder några få timmar, nu har han dragit till St Gallen för tredje omgången i Top Leauge!


Läst 44806 ggr Kommentarer KommenteraSnälla Annika Kinneson har hälsat på Carnation och varit ute och betat henne när hon behövde muntras upp lite, nu är hon bättre men kvar på Helsingborgs djursjukhus..


Hemma har jag haft en lugn vecka, lugn från stallet då mina hästar är på väg ner till Italien ...dock en massa andra jobb, men passade på att njuta lite av den underbara sommaren! Här från piren i Kivik.


Hjalmar, pappa och gudfar Mattias Knatte Gårdlund på tur. Knatte ska rida The Mongol Derby Ni måste gå in och kolla på deras hemsida, helt galen grej...


Peder och jag brukar nöja oss med att kolla snygga vs fula annonsen, den här hamnade inte på snygg listan ;-) Bilden på hästen, knopparna som är....ja.., håret på tjejen och sen texten ...helt ny standard. Så kul.


Nu är jag nere i Italien och ska rida andra omgången i top Leauge med Malin, Angelica, Henrik och Helena P. Jag har varit 2 dagar i Arezzo och tränat en av dagarna för vår landslagstränare Hans Horn. Matrix äter ur sin nya fina krubba. Dessa krubbor är så mycket bättre än de gamla. Ciao så länge! Förresten lägger in ett litet klipp på Hjalmar som tränar styrning och framåt drivning den här gången..

YouTube Video

Och här en kaptensvändnig! Eller jorden snurrar runt som Hjalmar kallar det..

YouTube VideoLäst 46776 ggr Kommentarer Kommentera

 

Hej, Tack för alla lyckönskningar för Carnation! efter flera dagar utan några framsteg för henne på Helsingborgs Djursjukhus och ovisshet om varför hon var dålig ringde veterinären där upp mig och sa att om de skulle öppna henne för var det bäst att göra det nu, innan hon blev ännu sämre och svagare och då var risken ännu större att hon inte skulle klara en operation. Svårt beslut att ta då det är stor risk att söva och öppna ett dräktigt sto med 3 veckor kvar till fölning. Men jag kände att det var det rätta att göra. Jag frågade om man kunde ta ut fölet redan nu om hon skulle dö men risken att den skulle överleva var väldigt liten då fölen utvecklar lungor de 2 sista veckorna. Vi höll alla tummar och de opererade. 

Så himla skönt när de ringde och berättat att de hittat ett stopp på grovtarmen! Så skönt att vi öppnade annars hade hon inte klarat sig. De tömde tarmen (?) städade upp? ( hur de nu gör...?)sydde ihop henne. Tydligen väldigt svårt med ett föl ivägen. Sen väntade kritiskt uppvak men hon klarade det också trots att hon är väldigt stor nu. Hon är så himla tapper!!! Allt är långt ifrån över och de närmasta dagarna är viktiga. Jag börjar fundera på hur hennes ihop sydda mage ska klara en fölning?

Själv är jag grymt förkyld och håller mig ifrån stallet, pappers arbete nästan hela dagen och bläddrat i den här mycket snygga internationella ridsport magazinet. Har även kollat på TV i kväll det händer typ 1 gång varannan vecka..Lyx!

Fick den här bilden från La Baule, fighting faces är inte alltid så till en fördel precis. Ser helt galen ut tycker jag.

Fina Sture har lämnat stallet. Köpte honom som föl så lite sorgligt är det allt. Men han har fått en jätte duktig ryttare så det skall bli kul att följa honom! Den här cirkusen måste snurra så är det bara...Letar fler fina hästar! Och jag själv skulle behöva en till som kan matcha mina andra tävlingshästar. Kontakta mig gärna om ni har någon!!! :-)

hej och good night

 


Läst 51826 ggr Kommentarer Kommentera

Väldigt jobbigt just nu...Vår ( Peder och jag äger henne m Niclas Swerre)  fina Carnation e Calino-Cortez är sjuk och står på Helsingborgs Djursjukhus sedan några dagar tillbaka. Hon är dräktig och har ca 1 månad kvar till fölning. Äter dåligt och är förstoppad. Hoppas verkligen de vänder och att de kan hitta felet för de har de inte gjort ännu. Här hoppar hon med mig I Arezzo, kom 2a i Silver Grand Prxen.

Håll alla tummar!!!

 

 

 


Läst 49152 ggr Kommentarer Kommentera

Hej. Har svarat på lite frågor i kommentars fältet i tidigare inlägg till er som hade frågor..

I Onsdags flög jag och min äldsta son Carsten ned till La Baule i västra Frankrike för start i årets första Top Leauge omgång. Som ni kanske vet var vi inte med förra året , då red vi ligan under men vann den och förflyttades då upp i den största ligan. Här rider de 8 bästa nationerna ( som kvalat) mot varanda på större och mycket bättre tävlingar men med mycket tuffare banor och förstås motstånd. Det är viktigt att vi är med och tävlar på den högsta nivån, då får vi rätt referenser för hoppsportens utveckling, vi ( svenska ryttare, uppfödare, aktiva mm) får bättre insyn i vilket hästmaterial som krävs, sponsorerna blir fler osv. 

Fredricson x 3 + Henrik von Eckermann ( ej med på bilden tyvärr..) kom 3a bara 1 fel från att få hoppa om om första platsen! Vi alla red sensationellt felfritt i andra omgången så här skrev Aftonbladet.

Förbunds kaptenen Sylve Söderstrands favorit uttryck blev också citerat..:-)

Det är också lite skillnad på hotell standarden när man rider i Top Leauge. La Baule bjuder på 5-stjärnigt hotell med en schysst utsikt.

Jag blir interjuvad om min häst Matrix av TV och Carsten vill gärna vara med...

Derby vattnet är ett mycket populärt vatten hål för hundarna..

När tävlingarna var över på kvällarna hann vi med ett litet dopp i poolen. Här carsten, Peder och Henrik..

Efter Derby hoppningen på Lördagen passade vi på att tävla lite mer... i Mini golf. Jag blev inte arg någon gång även fast jag kom sist.!! Sylve vår lagkapten försöker visa Carsten hur man ska spela men Carsten är som sin mamma ganska otålig, inte så bra i golf...

Matrix supporter Carsten! Här väntar Matrix på att få hoppa igen. Ni har frågat mycket om uppvärmning, träning mm jag ska försöka skriva lite om det i veckan. När jag tävlade här i helgen trimmade jag ca 2-3 tim innan klassen för att mjuka upp hästarna, sen satt jag upp när jag hade ca 25 ekipage kvar, hoppade lite räcke upp till max höjd på 15 kvar, hoppa av ca 5-6 ekipage då satte Anna på broddarna, sen satte jag upp igen så hoppade vi oxer när det var ca 6-7 kvar. avslutar ofta med att hoppa ett räcke innan jag går in på banan. När vi koommer ut från banan travar jag av hästarna några varv så de får komma ner i puls långsamt..

Jens och Lunatic gjorde en super runda i Grand Prix och blev placerade så vi firade med en typisk La Baule middag. Sea food. Jag hade 8 fel, Efter 3 större hoppningar nu blir Matrix lite väl på och mycket stark i dagens klass kunde knappt hålla honom faktiskt så felen kom inte för att hoppade för lågt uran för att han sprang för mycket. Men hellre så än tvärt om...

Linda Heed var femte ryttare denna gång, hon var placerad i Derbyt och hade 4 fel i Grand Prix. Här badar hon lilla Isabelle i poolen. Har lärt känna Linda mer än jag gjort tidigare för vi har inte varit i lag tillsammans förut. Det har verkligen varit kul.

Ska upp kl 04.00 för hemfärd så nu ska jag försöka sova lite,  barnet och mannen snarkar redan, balkong görrarna står öppna och utanför hörs vågorna som rullar in mot stranden.

 


Läst 50188 ggr Kommentarer Kommentera
Allt har klickat i rätt just nu. Träning och tävlingsplaneringen har hållit fint och fick till det perfekt i helgen med Matrix. Har trimmat honom varje morgon och tävlat tors, fredag och söndag. I söndags var det en rejäl 160 hoppning trots rätt sönder regnad bana, 12 hinder, 15 språng. De 30 bästa gick till en andra runda då 11 hinder med 13 språng. Matrix var en av 8 nollor på 60 starter. I andra rundan bara 2 dubbel nollor så de två gick till omhoppning. Vi hade 0/4.


Tillbaka i boxen från Grand Prix hoppningen!


Undra om man kan ha en sån där liten som handbagage på flyget hem?


Kunde verkligen ingen svaret på vem som stod i gummistövlarna?..Här är i allafall svaret!.:John Whitaker. Cool, Grym. Totally starstruck. Sov bara 4 timmar igår så mina ögon går i kors här. I övrigt har vi haft 2 st 3 åringar på 3 års test i helgen med Malin och Maria som är elever här. Nareva ( (Nabab de Reve - Diamant de Semilly) hoppade 10 mässings hemma men bara 8/9 väl på plats...nå väl nu ska hon betäckas med Cardento! Ska även betäcka andra ston med hingsten Elvis ter Putte och kanske med vår egen hingst Thriller e Cardento. Sover redan här. Posted using BlogPress from my iPad

Läst 45037 ggr Kommentarer Kommentera

Hej Befinner mig i Belgiska Lummen på CSIO tävling. CSIO betyder att det är nationshoppning. CSI betyder internationell tävling. Det finns * ( en stjärnigt) till ***** ( fem stjärningt) Här är det både *,** och ****. Jag var femte ryttare här ( reserv) och i laget red Linda Heed, Peder, Daniel Zetterman och Jens. Det gick inte så bra den här gången tyvärr..alla hästarna hoppade bra men det blev för mycket fel för en bra palcering.

 Det har varit väldigt geggig och blött. Den här ryttaren rider i ett par gummi ridstövlar, jag ska skaffa mig likadana. Helt underbart. Dessa var 30 år gamla (!) kan ni gissa vem ryttaren är??

( bild kommer i nästa inlägg)

Lite mer brodd skola, Övre broddarna är för höger fram hov, de nedre för höger bak. Jag har 3 hål på bakskorna men använder bara 3 när det är riktigt blött, som här. 

Det regnade när jag skulle trimma Thriller , blev postad av Elin Hultberg: " Any fool can ride in sunshine..." Levt på det idag. Nu inne på hotellet och ska torka upp inför morgondagens GP.

I övrigt har Matrix varit fin , felfri i 150 och vilat idag. Texas har varit väldigt hingstig och okoncentrerad och åker nog hem till Sverige och blir kastrerad eventuellt...

Thrillers klasser har ställts in ( dåligt underlag i det blöta...) men fick gå idag och gick direkt in i 150 hade 8 fel men var riktigt bra. Bara 8 år...

Hej så länge

Lisen

 

 


Läst 49852 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
01
2012

 

 

Hej igen, Nu är det sommar! Ja jag brukar intala mig det redan i April så sommaren blir så lång som det bara går! Sommar och sol innebär solglasögon för mig. Jag är väldigt ljuskänslig och kan aldrig se in i en kamera i normalt dagsljus utan att få streck till ögon. Om jag inte har solglasögon på går jag och kisar hela tiden och sen får jag världens hemskaste migrän. På vår ridbana är sanden väldigt ljus så där blir jag nästan blind... Min räddning är super sköna sportglasögon från addidas. Dessa http://www.adidas.com/Eyewear/content/at/products/ ni som undrar..

På soliga tävlingar får jag lättast migrän för då går jag och fokuserar och man blir varm och svettig. Ett tag ville läkarna ge mig beta blockerare och att jag skulle få något läkar intyg på det för att få tävla med det men jag prövade och kände mig ur skum. Nu har jag annan medicin som jag kan ta om det krisar. Måste bara kolla upp om jag får använda den på tävlingarna...

Ja vi skulle ju prata lite utrustning, så det kan vi göra på den här bilden. Jag har gärna bara brunt läder, jag tycker det åldras snyggast. Vi köper grejer med bra kvalitè och smörjer de vi använt varje dag, jag har en del träns och läder som är 15 - 20 år gammalt. Varken jag eller Peder gillar mässing och "bling bling" på våra grejer vi har helst bara silver spännen..

Det här har jag i min "gå till banan väska" I den har jag bla. Graman tyglar för vilda hästar på tex prisutdelning. "Regn tyglar" extra tyglar och tyglar med många stoppar på för regn. skokräm och skoborste, extra broddar om man måste byta sent, socker bitar, handduk, sporrar ca 10 par olika, ridhanskar, solglasögon, tejp, vatten flaska, håltång, spö, ridhjälm...

På mina ridstövlar har jag magneter på sulorna..och jag har alltså det på stigbygel plattorna också. Dessa har jag bara på Matrix eftersom jag lätt kan tappa stigbygeln på honom han är lite hit och dit. Helst vill jag rida med säkerhets stigbyglar och hoppas de kommer ett par säkerhets stigbyglar med magnet snart.. annars för jag kanske göra ett par, det borde gå..?

Har fått en ny blå KEP hjälm av min sponsor TRUST. Ok nu är jag sponsrad med den men jag tycker den är grymt skön. Den skönaste hjälmen jag någonsin haft. Pröva så får ni se... Sen kan man öppna den framtill så man sår lite luft i pannan på sommaren:-). 

Häromdagen skulle jag och Matrix ut på tur och passerar grannens perfekta, nyklippta och väldigt välvårdade gräsmatta....Då fick Matrix syn på en väder kvarn som stått där jämt :-/.. han blev helt galen och plöjde runt på mattan ett tag. Det var inte så uppskattat såklart så det var bara att plåstra om mattan och lämna en korg med vin, öl och blommor dagen därpå och hoppas på fortsatt god grannsämja.

Härom dagen kom Erika Lickhammar och hälsade på oss.  Vi gillar Erika:-) Jens är också här nere några dagar påväg till tävlingar nere i Europa.

Malin Baryard Johnsson är en fin fin kompis som kommer och hjälper mig med sista hopp passet innan avresa på Matrix. 

I söndags red jag Elit allsvenskan för min klubb Österlens RK på morgonen, vi kom 2a och klarade oss från att åka ut ur elit allsvenskan. Hjälten i laget var Caroline Thuresson som bröt tummen och fick lite mer skador på lördagens lag klass och var tvungen att debutera 140 ( hon var den enda vi hade som var kvalad) i laget på Söndagen och rider runt med 2 tidsfel. Väldigt fin och jämn runda med grymt fina och stilla händer!!! 

Anna lastar tre Cardento bröder till tävlingar i Belgiska Lummen. Jag kommer efter...

Kvälls bild från Grevlunda, underbar dag idag men tyvärr har jag haft massa pappers jobb..vill alltid jobba av det innan jag far iväg..

Vår rabatt...godnatt.

Förresten det är inte bara hästarna som äter Litovet nu gör även vi det i morgon juicen! 


 

 

 


Läst 49034 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.