Lisen

Hej, jag har ju helt glömt bort att visa er vår nya hemsida grevlunda.com som äntligen är klar!



Det tog bara ett år att färdigställa den. Det fattas lite bilder ännu, men det kommer till våren. Är så nöjd med att vi inte har "nyheter" för det är ofta det som inte blir uppdaterat och då är det liksom ingen mening med det.



Presenterar däremot gärna vår nya Yagudin, han gick precis felfri i mål med Stephanie i Helsingborg.
Yagudin är 7 år e Berlin - Irco Mena och uppfödd av Marita Nordgren, väldigt erkänt duktig uppfödare som gick bort förra året alldeles för tidigt.



Jag är nämligen och åker skidor i Åre med barn 1 & 2 på deras sportlov och följer tävlingarna på Equipe framför brasan. Peder är hemma med barn 3 för att inte bryta benen i backen. :)



Hej!

/Lisen


Läst 80559 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Tomas Holcbecher

Hej!

Här kommer ännu ett längre inlägg, men det blir ju det om man ska skriva om träning. Och jag har lovat att skriva om hur vi tränar hästarna. Denna gång tänkte jag fokusera på All In

Vi har en ny lösgaloppsrutin på Grevlunda som All in startat. På Friends tävlingarna i vintras fick han en lätt korsförlamning och eftersom det inte var första gången han fick det, var vi tvungna att en gång för alla gå helt till botten med problemet. Vi kontaktade flera specialister och veterinärer och lästa allt vi kunde komma över om korsförlamning. 

Till sist fick Peder kontakt med Hans Adielsson som har mer kunskap och erfarenhet än någon annan och Peder fick ta del av den på ett mycket generöst sätt. Det är viktigt att Allan rör sig regelbundet och med jämna mellan rum får tömma musklerna på glykogen genom att galoppera, hoppa eller annat explosivt arbete. 

Som jag skrev i förra inlägget så ger honom ett kraftfoder från Saracen som heter Re-Leve som är lågt i stärkelse och energin kommer istället från bland annat annat olja. (Mer om fodret i de tidigare inlägget, men nämner det här då det hör ihop) 

Ofta kan stress utlösa korsförlamning, så vi försöker aktivt jobba med att hålla honom mentalt i balans genom att ha honom ute mycket. Vi har märkt att han går bäst på tävling om han gör ett hoppass eller galoppjobb precis innan han reser till tävling. Därför har vi börjat med att Allan och flera av Peders andra hästar börjat lösgaloppera direkt på morgonen. Det handlar mer om att de verkligen får släppa ut energi. En del vill bara galoppera lite och en del vill galoppera mer.  

Vi är alltid två personer när vi lösgalopperar, för som precis som med allt annat med hästar så kan det göras bra eller dåligt. Först får hästarna röra sig lite fritt för att värma upp. Det är vanligtvis Peders pappa Ingvar som gör det med Emma eller Malin. 

Sedan har vi lärt hästarna att gå på fyrkantspåret och inte stanna eller vända utan hålla sin gångart på spåret och på då sätt sliter det inte på hästarnas ben och de kan utveckla sin balans och sina gångarter. 

Om man bara är en person så springer hästarna runt och vänder och stannar och hittar varken balans eller rytm i galoppen och det sliter på benen. 


All In i ridhuset.

Vissa dagar galopperar Allan mer och andra tar han det lite lätt, det är upp till honom själv. Det är ett bra sätt att byggs upp konditionen på vintern och även skönt för hästarna att få rörs sig i frihet. Bocka, rulla sig och allt annat hästar vill göra. 

Vi har även märkt att det utvecklat galoppen och balansen mycket bra på hästarna. Det är även ett mycket bra sätt att se hur hästen mår. Kommer den in och rullar sig och sedan rör sig lätt och smidigt och vill galopperande så vet man att den är i bra form. Är den stel och inte vill galoppera av egen vilja. Kanske den behöver vila, annat foder, kollas av veterinären mm. 

För att hästarna ska prestera på topp måste de må bra. 

Allan går även i skrittmaskinen och antingen rids, longeras, tomkörs eller går back-jobb. De sista tre stora tävlingar han gjort har han bara gått en uppvärmningsklass, en dag utan tävling och sedan Grand Prix. Så småningom behöver han några tävlingar där han gör fler starter. När man kommer till mästerskap tex är det flera dagars hoppning och någon med två rundor på samma och då måste hästen vara i form för det. 

Han måste tävla sig till kondition och styrka samtidigt som han ska vara sund och känna sig bra i kroppen.  En fin balans som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla. 

/Lisen


Läst 84668 ggr Kommentarer Kommentera

Hej,
  
Har lovat att skriva lite om vad våra hästar äter, så detta blir ett lite längre inlägg! I all fodring utgår vi från grovfodrets analys. Därefter kompletterar vi med kraftfodret för att få en bra balans. Vi utgår från hästens storlek och vikt (vi har en hästvåg…), hur gammal den är, vad den gör för arbete och hur den är som individ. Vi har hjälp från vår foderleverantör och deras rådgivare att räkna på foderstaterna tillsammans med oss. 
  
Ni ställde lite frågor i förra bloggen och jag har svarat på dem där så gott det går. Läs gärna frågorna och svaren för där finns mer svar! En fråga handlade om hur vi fodrar All In som har haft problem med korsförlamning. Det finns säkert flera olika sätt att göra det på – men vi har satt oss in i detta tillsammans med vår veterinär, foderrådgivare, professorer och har läst en hel del.
  
När man har en häst som har korsförlamningsproblem är det viktigt att den har tillgång till en bra mängd grovfoder så att magen ”har att göra”. Vi ger ett kraftfoder som är spannmålsfritt med så låg stärkelse och så lite socker som möjligt. Viktigt är att den får selen och vitamin E. Under stressperioder som till exempel resa brukar vi ge RITE-TRAC som skyddar magen och sedan ser vi till att han får elektrolyter efter hårt arbete. 
  
H&M ALL IN får totalt per dag 10 kg hösilage av väldigt bra kvalitet från Kastlösa Agro, och har alltid med sig samma hösilage på resor. Utöver det får han Dengis Alfa A (lucern) 1-1,5 kg som är melassfri för att få mer fibrer i maten. Som kraftfoder får han 2 kg RE-LEVE från Saracen + 0,5 kg av balansern Stamm 30 som är ett protein- och vitaminkoncentrat. Han får även 150 gram riskli - Equi Jewels som är fiber- och fettrikt.
Han får 2 dl Energy oil från TRIKEM och RITE-TRAC för att skydda magen. Speedi beet uppblött får han bara lite varje dag för att när han reser får han mer för att få i sig bra med vätska. Och ger vi lite varje dag är han van med det. Utöver detta äter han MSM, lite salt och Litovet för rörligheten, det innehåller också bra med Vitamin C.
  
Här lite exempel på andra hästar hos oss och vad de äter:
  
H&M SIBON äter inte alls så mycket kraftfoder (1,5 kg) trots att han högpresterar i arbete, han behöver inte det. Får han för mycket blir han bara för pigg. Jag vet att det är samma med Valegro (dressyrstjärnan) för vi har samma foderleverantör ;-). Sibon äter 10 kg hösilage, 1-1,5 kg Dengis Alfa A, 1 kg RE-LEVE, 0,5 kg stamm 30, 2 dl Trikem Energy Oil, 0,25 kg Equi Jewels, Speedi beet, salt, MSM och Litovet.
  
H&M Zaloubet är en stor häst som gör av med mycket energi och som får absolut mest kraftfoder av alla våra hästar, han äter 4 kg kraftfoder som vi tycker är en maxgräns av vad man ska ge. Totalt äter Zaloubet 14 kg hösilage, 1-1,5 kg Dengie Alfa A, 4 kg RE-LEVE, 0,5 kg Stamm 30, 0,25 kg Equi Jewels, 2 dl Trikem Energy oil + Rite-Trac, Speedi beet, salt, MSM och Litovet.
  
H&M Flips Little Sparrow äter 11 kg hösilage, 2 kg Dengis Alfa A, 2 kg RE-LEVE, 0,5 kg stamm 30, 1 kg Enduro (Saracen), 2 dl Trikem Energy Oil, 0,25 kg Equi Jewels.
  
Diablo 8 år (ny i teamet) äter 7 kg hösilage, 0,5 kg Dengis Alfa A, 2 kg högfettshavre (fetare), 0,5 kg Stamm 30, speedi beet, salt, Litovet.
  
Joli Coeur 7 år äter 9 kg hösilage, 1 kg Dengis Alfa A, 2,5 kg högfettshavre, 0,5 kg stamm 30, Speedi beet, salt, Litovet.
  
Grandios (5-åring) äter 7 kg hösilage och 2 kg högfettshavre, salt, mineraler.
  
I nästa inlägg berättar jag om hur vi tränar hästarna från GP-häst till unghäst! 
  
//Lisen
  

Det viktigaste i foderstaten är grovfodret. Våra hästar har samma hösilage på resa och hemma.
  

All In äter alltid i krubba på marken. Han äter långsammare då och saliverar mer.
  

På resan står en del hästar lösa. Som All in här. Då kan han ta ner huvudet långt ner och röra sig friare. På resor gäller det att hästarna får i sig bra med vätska.


Läst 115716 ggr Kommentarer Kommentera

Hej.
   
Vi håller på att lägga om fodret på våra hästar. Grunden är som ni alla vet ett riktigt bra grovfoder. Förut tog vi eget, men kvaliteten blev för ojämn och vi hade inte själva mängden så då började vi köpa in. Nu köper vi från Katslösa Agro som är riktigt duktiga på hösilage.
  
Det som är riktigt bra är att vi även har småbal från samma fält, så när hästarna åker på tävling behöver de inte byta foder. Så här års ger vi alltid lite extra Litovet och speciellt till hästar som är ute och reser. C-vitaminen i Litovet är hög och de äter upp det bra. Många tror att det bara är för rörlighet, men det har många bra egenskaper.
  
Jag tänkte i nästa blogg ge er exempel på foderstater. Peders All In, Sibon och en yngre häst – till exempel. Är det något mer till dess ni vill veta om hur vi fodrar med mera, så skriv frågan i kommentarsfältet.
  
Hälsningar,
Lisen
  

Steffi fodrar.
  

I går regnade det och var geggigt. Köpte blommor till köket. Bästa glädjespridarna.


Läst 86457 ggr Kommentarer Kommentera




Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.