Stalldrömmar - "Den perfekta gården"
MAJ
29
2015

"Den perfekta gården"

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Oj vad roligt med så mycket kommentarer och likes på mitt förra inlägg! Det känns bra för framtiden. Många frågar om det finns en budget, och svaret är - ja, självklart finns det en budget! Det kommer inte att vara gratis - nej. Och därmed inte för alla. Kommer jag att få jobba mer än 40 timmar i veckan - ja, men det gör jag redan så det är inget problem. Jag är som lyckligast när jag får jobba en 60 timmar i veckan. Kommer jag att bli rik - nej, men jag får jobba med det jag älskar att göra varje dag i veckan! Kommer jag att kunna leva på min verksamhet - Ja!

Dagens inlägg tänkte jag ägna åt att drömma mig bort lite till den färdiga produkten, och dela med mig av mina erfarenheter om vad som är ett måste för mig på "den perfekta gården". Förhoppingsvis får ni lite också lite bra tips på vägen! Vad som är den perfekta hästanläggningen beror förstås på vad man ska använda den till (sporthästar, avel, trav, galopp, ridskola o.s.v.). Och det allra viktigaste är förstås att den är säker för både hästar och ryttare/personal. Men det skadar ju inte om den är lättjobbad och praktisk också! Jag har ju haft förmånen att arbeta på flera fantastiska hästanläggningar (Bökebergs Gård, EMV i Blentarp, Blue Hors/Danmark, Parc de Chapuis/Frankrike, Stall Gösmeier/Tyskland) och alla av dem har haft sina egna fördelar och smarta lösningar. Så jag vet faktiskt precis hur jag vill ha min gård! Och den här lilla gården som vi har köpt kan nog på sikt (med lite tålamod och mycket elbowgrease) uppfylla alla mina drömmar!

Dränering. Något som många verkar glömma bort (eller prioritera bort?) är dränering. Kanske inte den roligaste punkten att börja med men så galet viktigt! Det är så jobbigt att ha dränkta hagar/vägar och geggamoja så fort det har regnat. Att gräva ett dike när man ändå gräver ut vägar m.m. på sin anläggning är ju faktiskt inte så svårt. Om man har en stor gård med många hästar kan det vara värt det att lägga plattor eller asfaltera på vägar och gårdsplan. Det underlättar också när man ska sopa och hålla rent på stallplan. På Blue Hors och i Tyskland hade vi en "sopmaskin" som kördes ett varv runt gården både morgon och kväll. Och på tal om vägar... Visst är det underbart att ha en slinga runt gården där man kan skritta fram och av sin häst innan/efter ridpasset? Har man inte så mycket mark kan man ju skritta två varv, men det är fortfarande så mycket trevligare än att rida runt, runt, runt på ridbanan! Lägger man lite tid på underlaget här, kan man också använda sin slinga till att galoppträna/kantra hästarna någon gång i veckan. En ny studie visade nyligen att regelbunden konditionsträning ökade hästarnas hållbarhet och minskade skaderisken.

Tänk också på att det skall finnas tillräckligt med parkeringsplatser för både kunder, besökare och transporter (hur många just ditt stall behöver vet bara du). Och på att diverse servicefordon (sopbilen, traktorer, hästtransporter/lastbilar m.m.) lätt ska kunna komma in på gården och vända. Om man har ett staket med grind in till gården är det bra om parkeringen är placerad utanför dessa grindar. Så slipper man hoppa in och ur sin bil för att öppna och stänga (risken är att folk inte orkar stänga efter sig, och så gör grinden ingen nytta). Men det är ju tyvärr inte alltid det är fysiskt möjligt att välja precis som man vill.

Gödselhantering. Bygg en ordentlig gödselplatta! En bra gödselstack ska helst vara lite nedgrävd så att den lutar lite nedåt och avslutas med en urinbrunn. Snåla inte med kvadratmeter, utan anpassa storleken på gödselstackarna till antalet hästar så att den inte behöver tömmas för ofta. Den ska vara omgärdat av ordentliga murade väggar så att du kan använda traktorn för att trycka ihop gödseln. Den bör vara placerad på gården så att du har minimal transportsträcka från boxarna till stacken. Här sparar man mycket tid och många ryggar! En stor gård kanske t.o.m. ska ha två stackar? Men tänk på att den både attraherar mygg och flugor, plus att den kanske inte luktar så gott eller är så estetiskt tilltalande - så du vill gärna ha den på baksidan av stallet och bort från boningshuset (om det finns ett sådant). Om man väljer att ha container istället, vilket kan vara bra fram för allt om man har spån, så ska den helst också vara nedgrävd så att man sparar personalens ryggar och slipper springa upp för ramper. Det finns många lagar och regler som man måste följa när man bygger gödselplatta, så glöm inte att noga kolla upp vad som gäller!

Hagar. När det gäller hagar så är det förstås en utopi om man kan ha trästaket och stora gräshagar till alla hästar. Men så ser ju inte alltid verkligheten ut. Trästaket (eller plast) med eldtråd är både det snyggaste och säkraste alternativet. Du slipper dessutom laga hagar i ur och skur, vilket sker allt som oftast när man endast har eldtråd som hästarna kan riva ned (och ta med sig x-antal) stolpar på vägen. Det går att hitta stolpar och slanor som ger en kostnad på ca 60kr/m. Ett el-staket är dock mycket billigare och hamnar kanske på 10-15kr/m, så för många är det det enda försvarbara alternativet. Jag hoppas att vi kan bygga trästaket, men vi håller fortfarande på att ta in prisuppgifter på boxfronter m.m. så jag vet inte om det kommer finnas utrymme för det i budgeten... Om jag får nöja mig med elstaket så skall de ändå byggas ordentligt. Stolparna skall sättas med 5m mellanrum och slås ned minst 60cm i marken. Översta "tråden" skall vara ett 40mm elband som syns tydligt, och de understa en tunnare som går av lättare om hästarna skulle trassla in benen i den, och skarvbleck som skär av tråden om de skulle fastna i den. Överst på stolparna kan man ha en T- eller Y-isolator så att hästarna inte nosar över staketet och viftar med frambenen mot varandra. Den nedersta tråden ska inte sitta för lågt för då är risken att de fastnar i den större, men den ska heller inte sitta så högt att hästarna kan "krypa under" med hela halsen och manken. Hur högt den ska sitta beror ju på vilka hästar man har. Det är ju skillnad på halvblod och shettisar... Om man har små rasthagar/vinterhagar blir det ofta lerigt vid grinden. Då kan man gräva ut ett område, fylla med först grus och sedan sand, så blir det lite lättare att ta in och ut hästarna även under de jobbiga, blöta höst/vinter/vårdagarna som kommer varje år. Grindhålet ska vara ca 2,5m och gärna ha elastiska grindtrådar. Jag kommer aldrig någonsin att ha spiralgrindar. Har sett hemska olyckor där hästar har trasslat in sig i dem och skurit sönder sina ben. Försök om möjligt att lägga grindhålen så nära stallet som möjligt, så går det snabbare att släppa ut hästarna och är säkrare för ev personal som ska gå med många olika hästar som kanske är okända för dem och/eller unga och nervösa. Och till sist; ordentliga krokar att hänga grimskaftet på, inga utstickande spikar eller onödiga isolatorer som hästarna kan skada sig på och inga spetsiga hörn!

Miljö. I övrigt så tycker jag att det är viktigt att miljön runt anläggningen är vacker och inspirerande. Träd och buskar är både vackert och ger bra med skugga samt ger lite vindskydd (här i Skåne är vi glada för allt som kan tänkas stoppa upp vinden lite). Dessutom hjälper de till med dräneringen eftersom de dricker en hel del vatten. Man kan plantera lökar som t.ex. påskliljor och tulpaner runt byggnader och runt ridbana. Sen sköter de sig själva och kommer upp varje år när vi behöver dem som bäst! På min gård kommer jag att placera ut stora krukor med penséer på våren och ljung på hösten som man bara behöver vattna lite under tiden. Minimalt med ogräsrensning och annat underhåll (som tar upp tid som man ju egentligen vill lägga på sina hästar!). Jag kommer ha bänkar på strategiska platser, t.ex. vid ridbanan, mot en solig vägg o.s.v. En annan viktig detalj i en inspirerande stallmiljö är ordning och reda. Se till att ha en speciell plats för redskap, extra virke/staket stolp, pallar, hö/halmbalar osv. Det mesta av dessa saker ska ju faktiskt stå under tak för att inte förstöras av väder och vind. En skräpig miljö innebär ju även en skaderisk om en häst kommer lös av någon anledning.

Träningsmöjligheter. I slutändan så är hela syftet med gården att kunna träna hästar. Ett ridhus och en utebana känns som ett måste om man driver verksamhet med tävlingshästar. Som dressyrryttare vill jag gärna ha ett dressyrstaket runt min utebana. Det underlättar om minst en av banorna har de rätta tävlingsmåtten (20*60). Om banan är för liten sliter det onödigt mycket på hästarna och det kan vara svårt att öva vissa rörelser, men en 20*40 bana räcker långt. Det är lättare att öva på en för liten bana, och känna att man har mycket plats på sig på tävling, än tvärt om. Ett större ridhus är endast nödvändigt om det är en stor anläggning, och man är många ekipage som ska rida samtidigt (eller om man ska hoppa höga hinder). Förutom ridhus och ridbana så underlättar det oändligt om man kan ha en skrittmaskin och en longervolt på sin anläggning. Helst under tak, så kan man verkligen hålla igång 365 dagar om året. Visst är det trevligare för hästarna att promeneras för hand, men inte för personalen... På ett ställe jag jobbade fick jag till uppgift att under en två veckors period gå i 30 min med 6(!) stycken hästar varje dag efter lunch, dvs 3 timmars promenerande varje dag. Efter dom två veckorna hade jag fått bursit i bägge hälarna, trots att jag gick i stötdämpande gymnastikskor, och let me tell you! It hurts!!! Så även om det är kanon för hästarna att skrittas vid hand, så är det mindre bra för personalen. Och driver man en liten anläggning med ett fåtal eller ingen personal så är det en gudagåva. Detsamma gäller dagar då det stormar ute eller på annat sätt är extremt väder som gör att hästarna inte kan gå i hagen som vanligt. En häst som pga skada tvingas stå i box och/eller sjukhage kan dessutom vara lite farlig att promenera med och alla parter blir då lyckligare av en skrittmaskin. Longervolten underlättar om man har många unghästar som ska longeras/ridas in, plus att man slipper oroa sig för att longeringen ska förstöra ridhusunderlaget. Ridhusets och ridbanans underlag behöver skötas regelbundet. Har du råd med bevattningssystem så är det ovärderligt. Skaffa en vanlig timer och ställ in så att bevattningen går igång en timme varje morgon så har du perfekt underlag varje dag. Annars får man köra med vattenspridare och kolla på klockan. Man bör harva/sladda underlaget varje dag. Det är inte ett en-gångs-jobb och bra underlag är så himla viktigt för hästarnas hållbarhet! Lika bra att göra rätt från början.

Jag märker att det här inlägget blev väldigt långt... Så jag tar och delar upp det på två istället! Nästa del handlar om miljön inuti stallet! Under tiden kan ni ta och njuta av de här fina inspirationsbilderna från några av de stallen som jag jobbat på! Komplettera gärna med era egna tankar om vad som är ett måste på den "perfekta gården" för er!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 21403 ggr

Fler inlägg

MAJ
28
2020

Världen är upp-och-ned och Coronan fortsätter härja i städerna. Men här ute på landet är det inte mycket som förändrats. Mina lektioner fortsätter som vanligt. Jag rider, tränar, mockar och släpper ut och tar in hästar som vanligt. Ingen jag känner har blivit (allvarligt) sjuk. Vincent går på dagis. Min man jobbar visserligen hemifrån - men eftersom han precis har varit pappaledig i ett halvår innan detta, så känns det ganska hemtamt det med. Den största skillnaden är att vårt sociala liv varit extremt torftigt under de senaste månaderna, och att vi varken kan träffa mina föräldrar eller svärföräldrar då de tillhör en riskgrupp. Så livet är både som vanligt - och inte alls som vanligt på en och samma gång!


Men lite har vi ändå "drabbats" av Coronan. Vi skulle ju varit i full gång med vårt stallbygge vid det här laget! Men eftersom vi väntar på boxfronter som ska tillverkas i Polen (där de suttit i strickt karantän i flera månader), så ligger vi i dagsläget minst två och en halv månad efter i planeringen. Fronterna skulle kommit i mitten av mars, men nu är vi i slutet av maj och ännu syns inte skymten av några fronter... Vi fick dock det glädjande beskedet att de öppnat fabrikerna igen för ca 14 dagar sedan, och att man börjat tillverka våra fronter! Så med förhoppningsvis kan vi ändå komma igång och bygga under sommaren så vi hinner klart innan det blir kallt och ruskväder igen. Allra helst skulle jag ju vilja vara färdig när det är dags att ta in unghästarna från betet så vi kan flytta direkt in i nya stallet - men jag vågar inte hoppas för mycket. Man kan ju hoppas på en fin och varm höst i alla fall, så betessäsongen blir så lång som möjligt.


Eftersom våra vanliga barnvakter är portade pga Corona så blir det inte så många andra projekt gjorda heller. Jag är lir frustrerad för det finns ju så mycket som man skulle vilja hinna med och fixa! Men vi har full upp med att bara hinna med vardagen med hästar, hundar, barn och gräsklippning. The usual stuff. Innan fronterna kommer ska vi ta ett krafttag och röja ordentligt i "ladan" (som ska bli nya stallet). Vi har precis köpt en handtruck så nu kan vi flytta en massa tung skrot som blivit liggande efter att vi röjt i det som ska bli nya sadelkammaren. Vi har haft kontakt med ett företag som köper metallskrot. De kommer ut med en container som man får fylla, och sen vägs den. Kommer man upp över X antal kilon så får man betalt per kilo för allt som skjuter över. Vi håller tummarna för att det ska sluta på pluskontot. Bland annat så kommer vår gamla "trotjänar" gräsklippare få åka container till gräsklippar-himlen (kan man kalla det eläniga skrället för trotjänare, när den bara startade varannan gång och krävde ändlöst med kärlek och underhåll för att hålla igång så länge att man faktiskt kunde klippa alla de 1500kvm gräsmatta som hör till vår tomt? Jag vet inte.....). Vi är väldigt glada för vår nya Stiga Tornado som startar varje gång man vrider om nyckeln, och som gladeligen klipper gräset så länge som man ber om det! Plötsligt så är det enkelt att ha en välskött gård!

Nu ska jag gå ut och ge hästarna sin kvällsmat! Håll tummarna för att våra fronter kommer snart! Vi hörs! 

En liten påminnelse om hur våra boxar från Stallimporten kommer se ut. Dock med galvade galler och utan luftintaget i nederkanten. 


Läst 41076 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
13
2020

De senaste veckorna har jag befunnit mig i ett tillstånd av chock och sorg. Min underbara, fina häst Ferdinand har fått diagnosen ringkota (för er som inte vet är det en degenerativ sjukdom - ungefär som spatt, som ger pålagringar och inflammation i kronleden). Det anses ärftligt och är i princip det samma som en dödsdom. Det finns några behandlingar man kan pröva - men de är smärtsamma för hästen och har väldigt dålig prognos. Min veterinär avråder från dessa då hon anser det bara är att dra ut på hästens lidande. Ferdinand har dessutom bockhov på det drabbade benet, och det har troligtvis förvärrat och förstärkt problemet.


Han har känts jättefin under vintern och våren, så när han plötsligt kändes halt trodde jag först att det var en kotledsvrickning eller något liknande. Att få rekommendationen att avliva var inte precis något jag väntade mig, och det har tagit lite tid att acceptera och smälta att det är så illa. Jag tror inte att jag riktigt har accepterat det ännu. Han kommer få gå kvar här över sommaren och sen tas bort till hösten. Mitt hjärta blöder! Jag har ju ridit in och utbildad honom själv och i år blir han 10år. Och jag vet att det kommer komma många fler hästar i mitt liv - men få hästar är så snälla och roliga att arbeta med som Ferdinand! Han är hästen med stort H som både är snäll och trygg, men ändå har nerv och gång och det där lilla extra som gör att man rider runt med ett leende på läpparna varja dag.


Så nu sitter jag här och scrollar på salusidorna, i hopp om att hitta ett roligt projekt, som kan få mig på lite bättre tankar. Inte så lätt att hitta en frisk och sund häst med potential när man har en rätt så begränsad budget. Det fanns ju egentligen inga planer på att jag skulle köpa ny häst just nu...


Det jag letar efter är ett sto i lagom ålder (inte för ung och grön eftersom jag är ensam på gården på dagtid och rider mestadels utomhus, både på bana och i naturen). Mitt mål för året var att starta Msvb, för att sen kunna ta min C-tränarlicens, så hästen jag letar efter bör ha kapacitet för minst msvb. Vår plan är att mina tävlingshästar ska få gå in i vår avelsverksamhet efter avslutad karriär - så en bra stam och högt avelsvärde är ett måste. Frisk, sund och billig..... Vart hittar man en sån??


Jag hade också kunnat tänka mig att ta en häst på foder. Den bör då redan vara utbildad Msvb (eller mer). Kanske är du gravid, eller skadad eller pluggar och hinner inte med din häst just nu? Varmt välkommen att höra av dig i så fall! Vi erbjuder ett jättebra liv för våra hästar! De går ute långa dagar i fina hagar, speciellt sommartid. Jag som rider har utbildat hästar från unghäst till svår klass och arbetat med hästar på heltid i över 15 år. Jag är själv utbildad hästmassör, och tränar regelbundet för erkännt duktiga tränare. Utöver det så jobbar jag mkt med min egen sits och balans (jag gör yoga och balansövningar och tränar kondition). Mer om mig kan ni läsa på min hemsida www.horseandhuman.com. Har du hästen för mig så tveka inte att höra av dig!


Kanske undrar ni vad som händer med vårt stallbygge? Inte mycket kan jag avslöja... Det kom en Coronapademi och ställde till det! Men det skriver jag mer om i nästa inlägg. Ta hand om er så länge, och krama era hästar och ge dem en extra morot! Man vet aldrig hur mycket tid man har kvar tillsammans.


Läst 78384 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
07
2020

Jag får börja med att önska alla en god fortsättning på det nya året! Nytt år och nytt årtionde... Om tio år är jag 48 år! Nästan 50. Och om två år fyller jag 40! Och den lilla bebisen som kom till världen på Luciadagen 2018 - han är redan en liten pojke som springer och pratar! Hur gick det till?! Mest rapparkalja, men ändå. Kanske borde jag istället säga att han kommunicerar. För det gör han! Och att man kan kommunicera massor utan att använda ord behöver jag ju knappast berätta för er som håller på med hästar!

Året som gått har varit ett år i familjens tecken. Att bli mamma är speciellt och underbart. Fantastiskt och skitjobbigt på en och samma gång. Du kommer aldrig att känna sådan kärlek och lycka - men inte heller sådan trötthet och ibland (tillfällig) förtvivlan. Om två veckor börjar den lille parveln på förskolan och livet går in i en ny fas. Men vi har också hunnit med att ta vår första valpkull efter vår Juniirotts Daisy och Jordan House of Lazic. Sju fina valpar blev det som alla har hittat fantastiska hem, och vi är så glada att få följa dem på deras väg genom livet.

Jag har skrivit det förr, men det är värt att upprepas! Jag ÄLSKAR nyår! Inte själva aftonen i sig (även om den brukar vara nog så trevlig). Utan tanken på att få börja om. Ett tomt blad där man kan skriva precis vad man vill. Och jag vet att man förstås kan göra detta den 23 mars, eller den 12 juni, eller vilken annan dag som helst på året. Men det är ändå något magiskt som händer den 31/12 varje år då klockan nollställs och man står med ett helt år av möjligheter framför sig!

Det här året, 2020, kommer vi bland annat att rida in vår första uppfödning - Örstorps Rex. Det ska bli väldigt spännande att se hur han blir som ridhäst, och det jag ser i hagen lovar gott! Han kommer att vara till salu. Vår andra uppfödning Örstorps Totifini blir två i år. Hon kommer att få stanna hos oss på gården och förhoppningsvis bli min framtida tävlingshäst och så småningom avelssto. Kanske blir embryotransfer aktuellt i framtiden? Vem vet?

Vad det gäller bygge och renovering så har det inte hänt mycket under året som gått, men det kommer hända desto mer under 2020! Vi har nämligen fått vår bidragsansökan godkänd från Länsstyrelsen! Så om allting klaffar och vädrets makter är med oss så drar vi igång och börjar bygga boxar i mars! Pengarna delas ut i samarbete med Europeiska jordbruksfonden för Lantbruksutveckling. Fronter med skjutdörrar är beställda från Stallimporten. Och skalblock till mellanväggar och spolspilta har vi redan från Ottossons Cementvaror AB. Med hjälp av bidraget kommer vi ha råd att ta in hantverkare som kommer hjälpa oss med murandet av boxar och byggandet av serviceutrymmen (tvättstuga m.m.). Med facit i hand så får vi helt enkelt erkänna att projektet att bygga ett helt stall med 12 boxar när man har familj och hästar och hund och en gård att sköta, och dessutom redan arbetar heltid och driver två företag - ja, det blev helt enkelt lite för mycket. Vi hade säkert kunnat göra det själva - men vi hade inte blivit färdiga förens nån gång 2032! Och det tycker jag är lite väl länge... Men nu är det alltså på G, och jag känner mig som ett barn på julafton! Allra mest ser jag fram emot att ha en spolspilta med väggar och tak! Slippa stå ute på husgaveln i regn och rusk och snålblåst när lerigt unghästben med mugg ska tvättas med hexocil... Och det ska bli skönt att ha en ordentligt rymlig stallgång och egen uppbindningsplats, och att slippa köra över gårsplanen med halm som flyger all världens väg... Att ha ett torkrum för blöta täcken! Och en tvättmaskin! Och så ska det faktiskt bli helt ljuvligt att inte längre behöva lägga tid och kraft och pengar på att planera och bygga stall! Att jag redan börjat planera och drömma om hur och var vi ska anlägga en longervolt kan vi tala lite tyst om. Jag tänker mig att den kan stå färdig till våren 2021 - lagom till att Tottan ska ridas in.

Förutom stallbygget så känner jag att det återigen är dags att satsa lite på min egen ridning igen. Ferdinand är igång efter sin skada, och redo för nya utmaningar. Jag ska också försöka uppdatera bloggen lite flitigare! Jag har en bra magkänsla inför 2020! Min häst är frisk! Mitt företag blomstrar, och efterfrågan på både lektioner och kurser är hög (jag är förresten så stolt över mina duktiga elever som alla går från klarhet till klarhet och utvecklas och kämpar på tillsammans med sina hästar)! Stallet ska byggas klart, och jag har två fina unghästar som snart ska ridas in! Nu kör vi!

Såhär ser modellen på boxfronter ut som vi har valt. Våra boxar kommer dock ha galvade galler och stolpar och fyrkantig profil. Visst är de snygga?

              


Läst 132472 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv