Stalldrömmar - "Det perfekta stallet"
JUN
01
2015

"Det perfekta stallet"

För ett tag sen var vi och mätte inne i ladan som ska bli mitt nya stall! Det är så himla spännande (ok, och lite utmattande och överväldigande, men mest spännande och roligt!). Vi har bestämt vissa saker om hur vi ska ha det, men mycket är fortfarande uppe för diskussion. Ska vi ha toaletten i sadelkammaren, eller ska den vara i den bortre delen av ladan mot "garageväggen"? Ska vi bygga upp en vägg där traktorn står nu så att det blir ett nytt rum där vi kan ha tvätt-, torkrum och förråd för täcken m.m.? Eller ska vi ha foderkammare och utrymme för hö och halm där? Ska vi skita i väggen och bygga boxar där istället? Ska vi gjuta golvet i delen som i dagsläget har jordgolv eller ska vi vänta med det? Vilka dörrar ska muras igen och vilka ska sparas? Ja, ni hör... Det finns många beslut dom ska tas. Några parametrar har jag dock klart för mig! Saker som är viktiga komponenter för att skapa ett lättjobbat och  hälsosamt stall, och de tänkte jag försöka sätta på pränt här nedan! 

Tänk på att det här är rekommendationer som bygger på mina personliga erfarenheter. För att ta reda på exakta regler för byggande av djurstallar måste du gå till Jordbruksverket! Och bygger man för fler än 4 hästar måste planritningarna godkännas av länsstyrelsen.

Ventilation. Inne i stallet ska det vara ljust och luftigt. Om du har möjlighet att ha öppningsbara fönster så ska du ha det! Hästarna uppskattar det och det gör luften så mycket bättre på t.ex. varma sommarnätter. I Frankrike hade vi enbart uteboxar och den enda gången luckorna stängdes var vid minusgrader, samma sak i Tyskland. Dock kan det vara svårare här i Skåne där det blåser mycket och ofta. Men många moderna fönster har smarta lösningar så de kan öppnas på flera olika sätt. Eller så kan man helt enkelt förlita sig på en gammal hederlig hasp, så man kan öppna en springa för att få in frisk luft. En luftventil högst upp i varje eller varannan box är annars en bra idé. Man kan också ha en ventilationstrumma uppe i taknocken, det beror lite på takhöjd och andra faktorer. Om man har högt i tak och naturlig ventilation brukar man klara sig utan att isolera taket. Det beror också på hur många hästar man har på samma yta (hästarna avdunstar värme och fukt). Fuktig luft är väldigt skadligt för hästarnas luftvägar, till och med skadligare än dammig luft. 

Underlag. Personligen föredrar jag att ha halm i boxarna. Då har de lite att pilla med även när höet är slut, och det är lätt och billigt att hålla en torr, ren och mjuk bädd. Nackdelen med halm är att det kan vara svårt att hitta bra kvalité, och den kan ibland vara dammig/möglig och bör då kastas.  Det tar också mer plats både att förvara den nya "oanvända" halmen och på gödselstacken eller i containern. Men vissa hästar kan behöva stå på spån. Det är t.ex. kolikhästar som äter mycket halm, hästar som lätt får strålröta och/eller hovbölder och behöver absolut torrt och rent underlag eller hästar som är allergiska mot halm. 

Vatten. När det gäller vatten så finns det idag så bra vattenkoppar så det finns ingen anledning att ha något annat. Om du har ett kallstall där hästarna är ute hela dagarna även på vintern kan det vara bra med ett system som ser till att vattnet inte fryser. Det finns t.ex. värmeslingor och cirkulationspumpar som håller vattnet rinnande. Själv är jag lite kär i modellen Suevia 1100, som har ett flöde på 20 liter/minut och rymmer 3,5 dl vatten i själva koppen. I den dricker hästarna som ur en hink, men man slipper konka vatten och de är lättare att rengöra. Dom finns att köpa för alltifrån 800kr/st till 1400kr/st! Så kolla upp priser på flera olika ställen innan ni köper något!

Uppställning/Spolspilta. Om man har många hästar och/eller många hyresgästar är det bra om man har separata uppstallningsplatser där man kan göra i ordning hästarna för ridning och en-två spolspiltor. Helst med varmvatten såhär i vårt kalla land, men det går ju att klara sig utan. I Tyskland hade vi inget varmvatten, men ett bra solarie med värmefläkt. Eftersom hästarna var klippta torkade de på en kvart i solariet Under tiden gjorde man i ordning nästa häst för ridning, och sen var det bara att rykta av svetten och så var de klara för boxen (eller hagen, bara man ser till att de får komma in och dricka och vila en stund innan de går ut igen). Mycket praktiskt. 

Benen går att spola av med kallvatten även mitt i vintern. Att kyla benen efter ridning brukar ju i allmänhet anses bringa hälsa så varför krångla till det med dyra isbandage när man bara kan spola med lite vatten? Låt bara benen torka innan du släpper ut hästen i minusgrader. På Blue Hors hade vi förstås både varmvatten, solarier och isbandage. Fast jag skulle gissa på att ett solarie kostar bra mycket mer än en varmvattenberedare så då väljer jag ju hellre det senare. Har man råd är det ju bara att gå all-in! Stallet blir så mycket mer lättskött när man slipper vänta på blöta hästar som ska torka. Plus att det är bättre för hästarna att slippa stå med fuktig päls, vilket kan ge svampinfektioner och annat mög. Och de flesta hästar ääälskar att stå under solariet. Dessutom kan man använda det på sommaren om man haft hästar ute som blivit blöta av en oväntad regnskur precis innan man ska rida! Finns det ingen därute som vill sponsra mig med ett solarie....?

Ha gärna bra med sadelhängare, krokar för träns, jackor, grimmor, täckeshängare m.m. och eventuellt förvaring för borstar, lindor, paddar, benskydd m.m. i direkt anslutning till uppbindningsplatserna, men tänk på att de ska vara placerade så att hästarna inte kan skada sig/fastna när de går förbi eller står uppställda.

Sadelkammare. Visst hyser jag drömmar om klinkergolv, golvvärme, vackra sadelhängare i polerad ek, kärleksfullt slitna chesterfield fåtöljer och vacker armatur i taket. Men vår budget har också en vilja av stål, och jag har en känsla av att ledordet kommer vara kompromiss... Dock har jag några tips och ideér för vad som bör finnas i en funktionell sadelkammare. Först och främst så ska den vara uppvärmd så att man kan värma sig där mellan ridpassen under kalla vinterdagar. Lite lagom med värme gör också att lädret inte möglar och att hjälmar och schabrak som kan vara fuktiga efter ridningen hinner torka.  För mycket värme gör att lädret torkar och i värsta fall blir sprött och kan spricka. Riktigt svettiga schabrak hamnar direkt i tvättkorgen. Min förhoppning är att kunna ha en vattenho med rinnande vatten. Där kan man tvätta händerna, tvätta smutsiga bett, smörja läderutrustning, diska o.s.v. Om man har många inackorderingar/kunder kan det också vara trevligt med en vattenkokare och en micro. Och en liten kyl med frysfack! Dels för att förvara medtagen mat, men allra mest för att förvara medicin och annat till hästarna som behöver förvaras kallt (t.ex. dyra kylbandage...). Man kan faktiskt göra sina egna kylbandage genom att köpa vanliga isbitspåsar som man fyller och lägger i frysen. Sen syr man om ett vanligt örngott så det passar påsarna och antingen syr på kardborreknäppning, eller lindar runt med vanliga fleecelindor. Hur som helst... En litet bord och några stolar så kunderna kan sitta och ta en kopp kaffe eller en kopp te efter sitt ridpass, skapar trevlig stämning och gemenskap.

Jag kommer att ha garderober längs ena väggen i min sadelkammare. De skall vara breda/djupa nog för att kunna förvara ett platt schabrak. Här kan man tänka kreativt och spara pengar. På ett stall jag jobbade hade vi köksskåp från IKEA istället för garderober. Det fungerade alldeles utmärkt och var både snyggt och praktiskt. Det kan också vara trevligt med en garderob med klädstång, där man kan ha regnjackor och andra extrakläder. Schabraken ligger fint i hög på ett vanligt hyllplan och en "byxhängare" kan bli en plats där fuktiga schabrak kan hänga på tork. En 10cm hög, utdragbar trådback är perfekt för att förvara fleecelindor och paddar. En skoställ kan bli till förvaring av benskydd och andra diverse prytlar och burkar. Jag kommer inte ha någon direkt förvaring av täcken och inte heller utrymme för att torka blöta täcken i min sadelkammare, utan jag kommer välja att ha det i ett eget utrymme som kommer att fungera som tvättstuga/torkrum/förråd. Jag vill undvika att ha in leriga, blöta täcken som skitar ned och luktar våt hund. Om man inte har plats i sitt stall för ett separat torkrum så är faktiskt det bästa sättet att torka täcken på att lämna dem kvar på hästarna. Då är det oftast torra på 1-2 timmar. Tar man av dem kan det ta hela natten att få dem torra och ibland mer! Och det finns inget värre än att behöva sätta på ett fuktigt täcke på morgonen. 

Ordning och reda! Precis som utomhus är det viktigt med ordning och reda i stallet. Ett skräpigt/rörigt stall innebär en skaderisk (och så gillar jag ju att ha det snyggt runt omkring mig). Det gäller att skapa en miljö där det är enkelt att göra rätt. Vill du att kunderna ska plocka upp hästbajset direkt på  uppställningplatserna? Sätt dit en skyffel och en "bajstunna"! Vill du inte att inackorderingarna ska kasta godispapper i bajstunnan? Sätt en soptunna bredvid. Sopkvastar, skyfflar, grepar, krattor m.m. ska ha en fast plats där de förvaras och ska vara lättillgängliga för alla i stallet. Om man har ett stort stall, så kan man ha flera "stationer" med sopar och dylikt så man slipper springa runt och slösa tid på att leta efter det redskap man behöver. Saker som är trasiga ska antingen lagas eller slängas! Visst kan du ha ett förråd någonstans på vinden eller i något avsides rum där du kan slänga in alla saker som du "borde laga" eller "kanske kommer använda i framtiden", tillsammans med ditt dåliga samvete, men låt dom inte ligga framme.    

Jag hoppas att vi kommer kunna ha en kundtoalett, och det kommer vi ha i framtiden, men det är inte säkert att mr Budget tillåter det i första gallringen. Jag måste kolla upp det här med avlopp och vad som gäller där. Vi har vatten indraget i det som just nu är verkstaden, och ska bli sadelkammaren, så vi har pratat om att ha den där. Men om vi måste gräva upp hela gårdsplanen för att dra avlopp kanske det inte är någon bra idé. Jag har funderat på om man kan ha en förbränningstoalett istället, men det är ju inte heller precis gratis. Ja, ni hör! Vi har fortfarande mycket att fundera på! 

Här hittar du några bra-att-ha-länkar för dig som ska bygga stall:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar/mattistallochbyggnader.4.1cb85c4511eca55276c80002425.html

 

http://www7.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_390669/cf_359/Bygga_f-r_H-st.PDF

taggar


liknande webbartiklar


Läst 25769 ggr
Fler inlägg

DEC
31
2020

Årskrönika 2020

Om 2019 var ett år i familjens tecken så måste väl 2020 vara ett år i coronans tecken? För även om vi här på landet kunnat leva nästan som vanligt så har det ändå präglat allt, ifrån sociala kontakter till stallbygget. Vi i Skåne har ju varit ganska milt drabbade ända fram till nu de senaste månaderna. Men för oss som har barn i förskoleålder och föräldrar i riskgrupp-ålder så har det varit jobbigt att följa restriktionerna ändå. Att klara av nästan ett helt år utan barnvakter - med hästgård, stallbygge, företag, krävande heltidsjobb och måååååååååånga vab-dagar eftersom barnet måste vara hemma vid minsta lilla snuva.... I långa perioder har han varit mer hemma än på förskolan! Ni kan tro att vi är trötta!! Jag längtar mycket efter min familj i Stockholm, som jag knappt har kunnat träffa alls i år, och länge, länge gick vi ju i ovisshet och väntade på våra boxfronter som tillverkades i Polen. Allt vi kunde göra var att hålla tummarna för att leverantören inte skulle gå i konkurs, och att Polens lock-down skulle släppa så arbetet på fabriken kunde rulla igång igen. Men vi har fått vara friska och krya och ingen jag känner har drabbats allvarligt av Covid19, så då får man ändå vara tacksam.

Pandemi till trots så har det för oss varit ett rätt så händelserikt år. Vi har ju tagit ett gigantiskt kliv framåt i våra Stalldrömmar! Ni som inte följt oss på Instagram kan gå in där och titta så ser ni bilder från hela bygget. Vårt ända nyårslöfte är att stallet ska bli färdigt nu under 2021! Det är, som jag skrivit tidigare, ganska många små detaljer kvar (och några stora). Inne i stallet ska elektrikern dra färdigt elen och sen ska vatten dras fram och vattenkoppar sättas upp, galler ska sättas upp framför fönstren och mellan de boxar där det krävs. I spolspiltan ska det gjutas fall fram till avrinningsbrunnen. Och sist men inte minst så är det en del detaljer som ska snyggas till – lite puts på sockeln, några krokar, täckeshängare och uppbindningsringar att sätta upp osv.

Dom stora projekten i stallbygget som fortfarande är kvar är gödselplatta, sadelkammare och serviceutrymmen (foderkammare, förråd och tvättrum). Av de tre så är gödselplatta det största både  mätt i arbetstimmar och i pengar. Som god tvåa kommer serviceutrymmena och sist sadelkammaren. Vi kommer hålla på och ”småpyssla” på kvällar och helger direkt från start i januari, men sen räknar vi med att ta ett ordentligt ryck i mars/april nån gång när vädret borde tillåta grävning och gjutning utomhus igen. Kanske, kanske kan det bli invigningsfest till Valborg? Vi får väl se.  

På hästfronten har det också hänt mycket. Vår första uppfödning, Örstorps Rex, efter Luxus CML, under My Princess (selektionssto uppfödd av Anita Rostner e. His Highness x Nactus, som vunnit Kungakannan och Breeders trophy som ungsto) har ridits in och visats. Just nu är han iväg på lite välförtjänt vintervila, men jag ser fram emot att börja sätta igång honom om någon månad eller två. Då är han plötsligt 4-år och det blir dags att börja skolan lite mer på riktigt. I år har han ridits mkt sparsamt ca 3ggr/veckan i 3 perioder om ca 1½-2 månader. Däremellan har han varit på sommarbete och nu på lösdrift. Man ska inte ha för bråttom med den unga hästen. I vår kommer han att ridas (inne och ute) ca 4ggr/vecka och sen tömköras/longeras/löshoppas 1-2 ggr/veckan med 1-2 vilodagar i veckan. Om han inte blir såld kommer han att få vila lite över sommaren och sen sättas igång igen till hösten. Jag kommer också börja ta med honom ut på lite träningar och några små unghästklasser.   

Vår andra uppfödning Örstorps Totifini (efter den nyligen avlidna legenden Totilas) blir 3-år i år och ska ridas in under våren. Hon har varit lite senare i sin utveckling jämfört med Rex, så planen för henne är ännu lite osäker. Hon ska i alla fall ”sittas in” innan sommarvila och sen får vi se om hon är redo att visas eller om hon behöver mer tid på sig att växa i sin kropp. Det ska bli extra spännande att börja jobba med henne eftersom vi planerar att behålla henne i verksamheten – först för tävling och sen för avel. Vi får också fundera på om hon eventuellt ska betäckas i år. Det beror helt på om hon känns tillräckligt stark i sin rygg eller inte. Men oavsett vilket så kommer jag få ägna mig åt det spännande och roliga detektivarbetet som det innebär att hitta den perfekta hingsten! Så är vi beredda ifall det skulle kännas rätt!

I övrigt så hoppas jag kunna komma igång ordentligt med min fina foderhäst så att vi kan komma ut på tävlingsbanorna i vår. Jag vill fortsätta utvecklas som ryttare, tränare och hästmänniska och ser verkligen fram emot det här nya året. I företaget ser jag fram emot att få följa gamla och nya elever på deras resa tillsammans med sina hästar och ponnys. Jag hoppas på att samhället kommer kunna öppna upp lite så att 2021 blir ett riktigt kurs-år! I år har jag inte haft en ända kurs då det inte känts förenligt med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Så det kliar i fingrarna på mig nu, och huvudet riktigt bubblar av spännande idéer på nya kurser! Och så ser jag förstås fram emot livet på gården med min fina lilla familj! Oavsett vad jag gör i mitt liv så kommer beslutet att bli mamma alltid vara det bästa jag gjort i hela mitt liv! Och med dem orden avslutar jag det här inlägget som blir det sista i 2020. Nu ska jag dammsuga övervåningen, färga håret och baka en banankaka med choklad som är en riktig favorit här hemma! Hoppas att ni alla får en riktigt fin nyårsafton och helt helt fantastiskt Gott Nytt År! Ta hand om varandra!

Recept på banankaka för den som blev sugen!

   


Läst 19095 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
09
2020

Ja, lite så känns det just nu! Byggarna har åkt och plötsligt är det väldigt tyst här på gården... Ingen betongblandare som går. Ingen som kapar skalblock, ingen radio som dunkar i bakgrunden och ingen slaghammare som hackar i sockeln...  Det har varit några extremt fullspäckade, stressiga veckor! Men nu står boxarna där och vi är så nöjda!!! 

Jag önskar jag kunde skriva att nu är allting färdigt och vi kan flytta in hästarna, men riktigt så enkelt är det inte. Dels för att bygget måste godkännas av Länsstyrelsen innan vi kan börja använda det. Och dels för att vi faktiskt inte är riktigt färdiga. Vår elektriker (dvs svärfar) ska dra färdigt elen, och sätta upp den sista belysningen. Och sen ska vi få upp vattenkoppar och  nya vattenledningar, krubbor och fönstergaller. Det kommer vi att göra själva. Och så ska det städas! Det blir väldigt mycket skräp och bråte när man bygger! Trots flera rundor till tippen så har vi minst 10-15 sopsäckar med tomma betongpåsar, en massa spillvirke och delar av block som inte är lönt att spara mm mm. För att inte tala om alla tomma pallar som ska köras iväg och lämnas in! 

Och apropå pallar så måste jag ge en eloge till vår palltruck som vi köpte i våras! Det kan vara århundradets bäst köp! Vilken nytta vi haft av den både innan och under bygget!!! Så står ni och tvekar om ni behöver en truck eller inte så är mitt tips! Gör det! Köp palltrucken! Ni kommer inte att ångra er. Den har gått varm de här senaste veckorna och verkligen förtjänat sitt uppehälle. Men hur som helst - lite el, lite städning och lite vatten, och sen har vi ett användbart stall med 12 boxar! Amazing! 

Under våren kommer vi sen att färdigställa sadelkammare och gödselplatta. I sadelkammaren ska det röjas (just nu används det som verkstad), och sen ska det målas. Det kommer att behövas någon extra täckande specialfärg om vi inte ska behöva måla 20 lager. Man har tidigare haft en vedpanna i det utrymme som ska bli sadelkammare och både väggar och tak är missfärgade av år av sot. Jag tror det blir vita väggar och mörkare golv. Kanske grått. I mitt drömstall så har vi klinker på golvet, men det är tveksamt som det ryms i budgeten tyvärr. Men visst hade det varit såå snyggt? Terracottaklinkers, vita putsade väggar och ljusgrå garderober! Kan ni se det framför er? 

Gödselplattan ska gjutas på baksidan av stallet och kommer bli en rejäl pjäs på 180 kvadratmeter (12m*15m) och ca 360 kubikmeter. Jordbruksverket räknar med att en häst i genomsnitt producerar 1,2 kubik gödsel/månad. Det är ju ett genomsnitt så jag tänker att jag som har stora hästar och som mockar petigt och strör med halm kanske får räkna med ca 1,5 kubik istället. 1,5 kubik bajs * 12 hästar = 18 kubik bajs/månad (det låter lite lite - tycker ni inte det?). På ett år blir det 216 kubik. Sen vill jag ju kunna slänga även sånt som lite mögligt hösilage och kanske lite ogräs och dylikt. Jag tror jag kommer ha goda marginaler. Men det finns ju ingen värre än en underdimensionerad gödselplatta! Så det blir nog bra. Men det projektet väntar vi alltså med till vädret blir lite mer gynnsamt för arbete utomhus. 

Det sista som ska färdigställas är de tre serviceutrymmena - tvättrum, foderkammare och förråd.  

Men precis just nu ska vi bara njuta ett litet tag av att vi har ett sprillans nytt stall med 12 boxar och en spolspilta, och det blev precis så fint och bra som vi hade hoppats! Eller vad säger ni? Följ oss gärna på vår Instagram.


Läst 37800 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
30
2020
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Många väljer att bygga boxar i skalblock - så även vi! Det finns många fördelar. Det är stabilt och håller för både sparkar och kliande rumpor. Det går inte att gnaga på och klarar av kiss och bajs och fukt utan att förstöras. Och så är dom snygga! Både att ha "råa" eller om man vill putsa och måla. Dessutom är de billigare än de flesta andra alternativ om man väljer de minsta skalblocken på 15cm (dels blir skalblocken billigare, men framför allt så går det åt mindre armering och mindre betong för att fylla blocken). Det blir alltså billigare att bygga med 15cm skalblock än t.ex. med lecablock i samma storlek eftersom det går åt mer armering och murbruk till sådana. Dessutom går lecablocken sönder om hästarna sparkar i väggen.

Våra skalblock kommer från Ottossons Cementvaror

Nu har vi ju tagit hjälp av byggare för att mura upp våra mellanväggar (och det i sig blir tips nr 1 om man ska göra många boxar - ta hjälp! Det tar så mycket mer tid än man tror, och det är alltid nåt som strular! Det är ju ganska få av oss som enkelt kan frigöra en 300-400 timmar bara sådär. Ska man jobba på kvällar och helger får man hålla på i åratal), men vi har ändå snappat upp några tips och trix på vägen som jag tänkte dela med mig av här till alla er som tänker ge er på att mura själva. 

Eftersom vårt gamla betonggolv i ladan är väldigt ojämt var det första som gjordes efter att man mätt och markerat noga med laser vart boxarna skall vara, att gjuta upp en liten, liten sockel för att jämna till och loda av. Den är på de flesta ställen bara 2-3 cm hög, men förstås högre på de ställen golvet är lågt och på sina ställen bara 1 cm där golvet är högt. Man blandade relativt torr betong som sedan lades i en mall gjord av två  långa reglar. Formade till och lodade av och sen vidare till nästa. Armeringsjärnen var då redan borrade ned i golvet för maximal stabilitet. Två 10mm järn horisontalt i varje skalblock, och sen ett (eller två som skarvas) horisontellt. Dessa fästes också in i ytterväggen för maximal stabilitet. 

För att få blocken att ligga still när man sen börjar stapla dem har de använt cellplastlim emellan. Detta är inget måste, men det gör att man kan stapla fler rader på höjden innan man fyller med betong, och man slipper svära över block som flyttar sig när det väl blir dags att fylla. I fogarna mellan block och vägg, speciellt vid socklar och ställen där det var lite svårare att passa in blocken, har man använd fogskum för utomhusbruk för att täta så att inte betongen flyter ut. Varje rad som läggs lodas av i alla plan och om något är snett så använder man små kilar av plast eller trä (som sen tas bort) för att få väggarna i lod. För att få en snygg rak linje i framkant har man fäst en bräda som man murar emot. 

Om man vill "forma" som väggar med t.ex. en fin rundning (som vi har gjort) eller en våg eller liknande som man brukar ha, kan man göra det med vinkelslip efter att betongen torkat minst 2 dagar.  

Följ bygget på vår Instagram. 


Läst 47896 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv