Stalldrömmar - Hästkaos, bröllop, kapning och murning
AUG
18
2016

Hästkaos, bröllop, kapning och murning

Det händer lite för mycket just nu. Jag hinner knappt med allt jag ska göra under dagarna, och som ni märker är bloggen en av de saker som får prioriteras bort lite. Jag tänker ofta på vad jag ska skriva, men sen hinner jag aldrig riktigt få ned det på pränt.

Hur som helst - vi kör en snabb sammanfattning! Vi tröttnade på att vänta på offerter för att kapa de utstickande betongblocken i taket, och bestämde oss för att hyra en kapsåg! Detta gjorde vi förrförra helgen, dvs den 6-7 augusti. Mina svärföräldrar hämtade upp den på Cramo på fredag eftermiddag, och sen började arbetet tidigt på lördagmorgon. Det var svärfar och min man som stod för arbetsinsatsen den här gången. Kapsågen är på tok för tung för mig att ens fundera på att hantera. Men jag och svärmor hade fullt upp med att ta hand om resten av gården så det gick ingen nöd på oss inte.

Förra veckan var (minst sagt) lite speciell eftersom jag och Jörgen hade bokat semester (på riktigt den här gången) torsdag-söndag. Min lillasyster gifte sig på lördagen med sin kärlek sedan 15 år tillbaka och vilda hästar hade inte kunnat hålla mig borta - men de gjorde sitt bästa för att försöka! Det började på måndag eftermiddag när jag tog in hästarna. Ferdinand var lite tjock i ett bakben och på tisdagmorgonen var det stort som ett elefantben. Suck! Ingen feber, ingen hälta och normalt hade jag väl inte oroat mig jättemycket, utan bara fortsatt hålla koll så att det går på rätt håll och inte blir värre. Sådana här saker brukar ju gå över av sig självt, men det känns ju inte bra att behöva lämna sin häst i det skicket. På onsdagen hade dessutom andra bakbenet svullnat upp rejält också. Suck igen! Ringde min veterinär men inga tider lediga. Beslutade att ge metacam och hålla tummarna. Typ... (verkar som om det fungerade rätt bra för på söndagkväll när vi kom hem så var han helt fin i benen igen.

Men som om inte det vore nog så bestämde sig Prinsessan för att få foderstrupsförstoppning på onsdagkvällen! Jag har börjat stödfodra henne med kraftfoder. Eftersom de andra på betet är runda som små bollar så vill jag inte lägga ut hö, så jag har tagit ut henne ur hagen och gett kraftfoder ur en stor hink. Hon brukar inte stressäta och den här onsdagen var inget undantag. Det var det sista jag gjorde på dagen och jag stod och tänkte typ "kan hon inte äta lite fortare"... Det fick jag minsann äta upp med besked! För när hon hade bara några tuggor kvar så slutade hon plötsligt att äta, stod kvar med huvudet lågt att tag och började sedan krampa. Jag har aldrig varit med om en foderstrupsförstoppning tidigare, men förstod rätt omgående att det måste vara det som hände. Vi gick så fort hon tillät upp till stallet där jag ropade ut min man som ringde distriktaren. Jourhavande veterinär var ute på ett kolikfall men gav instruktioner att försöka ge henne vätska och massera mjukt längs matstrupen. Så det gjorde vi - i fyra timmar innan det äntligen släppte! Detta var dock ett relativt milt fall av foderstrupsförstoppning. Hon kunde andas obehindrat hela tiden och saliverade inte överdrivet så som de tydligen kan göra. Men hon var tydligt besvärad och medtagen och krampade och försökte svälja hela tiden. Vi var väldigt lättade och trötta när det äntligen släppte och vi fick gå in och lägga oss. Klockan var då tolv på natten och vi hade inte hunnit packa eller förbereda nånting för morgondagens resa.

Men slutet gott allting gott. Vi kom iväg till slut. De unga kärleksparet sa ja, och hästarna har hållit sig friska och krya. Från och med nu får Sessan bara uppblött foder!

Den här veckans projekt är att gjuta en sockel och mura igen en av de stora dörrarna (den är ungefär 3,5m bred ca 2,5m hög). Mina föräldrar är här för att hjälpa till. Vi har varit och hämtat tegel i typ hela Skåne, men vi behöver fortfarande mer (till de andra dörrarna som ska muras igen). Så har ni gammalt tegel som ni gärna vill bli av med så får ni gärna höra av er! Vi behöver också ett (eller fler) stallfönster med gjutjärns ram. Den sort vi söker har tre gånger fyra rutor och måtten 105*110cm. Vi betalar förstås ett rimligt pris, beroende på vilket skick de är i.

Vi behöver minst ett, helst fler sådana här fönster, men de verkar vara väldigt svåra att hitta. Gjutjärnsfönster med tre gånger fyra rutor och välvd överkant. Yttermåtten är ca 105*110cm.

Jag har aldrig murat förut, men som vanligt är det galet mycket förarbete och planering innan man kan komma igång. Bara att inse vilka MÄNGDER med murbruk som kommer att gå åt. 70kg per kvadratmeter!! Vi kommer behöva beställa hem en hel pall... Jag var tvungen att räkna efter flera gånger för jag trodde att jag räknat fel, sen googlade jag och insåg att jag tyvärr hade räknat rätt. Så efter jag har ridit idag får jag sätta mig och ringa runt och se vart man bäst och billigast kan få tag på en pall med murbruk. Här hittade jag två länkar med bra information för dig som ska mura!

http://www.finja.se/App_Resource/Page/file/betong/5070-1.pdf

http://www.dinbyggare.se/mura-med-mursten-pa-ratt-satt/

Här planeras det för gjutning av sockel. Allting är alltid mycket krångligare än man tror....

taggar


liknande webbartiklar


Läst 28092 ggr


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

NOV
09
2020

Ja, lite så känns det just nu! Byggarna har åkt och plötsligt är det väldigt tyst här på gården... Ingen betongblandare som går. Ingen som kapar skalblock, ingen radio som dunkar i bakgrunden och ingen slaghammare som hackar i sockeln...  Det har varit några extremt fullspäckade, stressiga veckor! Men nu står boxarna där och vi är så nöjda!!! 

Jag önskar jag kunde skriva att nu är allting färdigt och vi kan flytta in hästarna, men riktigt så enkelt är det inte. Dels för att bygget måste godkännas av Länsstyrelsen innan vi kan börja använda det. Och dels för att vi faktiskt inte är riktigt färdiga. Vår elektriker (dvs svärfar) ska dra färdigt elen, och sätta upp den sista belysningen. Och sen ska vi få upp vattenkoppar och  nya vattenledningar, krubbor och fönstergaller. Det kommer vi att göra själva. Och så ska det städas! Det blir väldigt mycket skräp och bråte när man bygger! Trots flera rundor till tippen så har vi minst 10-15 sopsäckar med tomma betongpåsar, en massa spillvirke och delar av block som inte är lönt att spara mm mm. För att inte tala om alla tomma pallar som ska köras iväg och lämnas in! 

Och apropå pallar så måste jag ge en eloge till vår palltruck som vi köpte i våras! Det kan vara århundradets bäst köp! Vilken nytta vi haft av den både innan och under bygget!!! Så står ni och tvekar om ni behöver en truck eller inte så är mitt tips! Gör det! Köp palltrucken! Ni kommer inte att ångra er. Den har gått varm de här senaste veckorna och verkligen förtjänat sitt uppehälle. Men hur som helst - lite el, lite städning och lite vatten, och sen har vi ett användbart stall med 12 boxar! Amazing! 

Under våren kommer vi sen att färdigställa sadelkammare och gödselplatta. I sadelkammaren ska det röjas (just nu används det som verkstad), och sen ska det målas. Det kommer att behövas någon extra täckande specialfärg om vi inte ska behöva måla 20 lager. Man har tidigare haft en vedpanna i det utrymme som ska bli sadelkammare och både väggar och tak är missfärgade av år av sot. Jag tror det blir vita väggar och mörkare golv. Kanske grått. I mitt drömstall så har vi klinker på golvet, men det är tveksamt som det ryms i budgeten tyvärr. Men visst hade det varit såå snyggt? Terracottaklinkers, vita putsade väggar och ljusgrå garderober! Kan ni se det framför er? 

Gödselplattan ska gjutas på baksidan av stallet och kommer bli en rejäl pjäs på 180 kvadratmeter (12m*15m) och ca 360 kubikmeter. Jordbruksverket räknar med att en häst i genomsnitt producerar 1,2 kubik gödsel/månad. Det är ju ett genomsnitt så jag tänker att jag som har stora hästar och som mockar petigt och strör med halm kanske får räkna med ca 1,5 kubik istället. 1,5 kubik bajs * 12 hästar = 18 kubik bajs/månad (det låter lite lite - tycker ni inte det?). På ett år blir det 216 kubik. Sen vill jag ju kunna slänga även sånt som lite mögligt hösilage och kanske lite ogräs och dylikt. Jag tror jag kommer ha goda marginaler. Men det finns ju ingen värre än en underdimensionerad gödselplatta! Så det blir nog bra. Men det projektet väntar vi alltså med till vädret blir lite mer gynnsamt för arbete utomhus. 

Det sista som ska färdigställas är de tre serviceutrymmena - tvättrum, foderkammare och förråd.  

Men precis just nu ska vi bara njuta ett litet tag av att vi har ett sprillans nytt stall med 12 boxar och en spolspilta, och det blev precis så fint och bra som vi hade hoppats! Eller vad säger ni? Följ oss gärna på vår Instagram.


Läst 11849 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
30
2020
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Många väljer att bygga boxar i skalblock - så även vi! Det finns många fördelar. Det är stabilt och håller för både sparkar och kliande rumpor. Det går inte att gnaga på och klarar av kiss och bajs och fukt utan att förstöras. Och så är dom snygga! Både att ha "råa" eller om man vill putsa och måla. Dessutom är de billigare än de flesta andra alternativ om man väljer de minsta skalblocken på 15cm (dels blir skalblocken billigare, men framför allt så går det åt mindre armering och mindre betong för att fylla blocken). Det blir alltså billigare att bygga med 15cm skalblock än t.ex. med lecablock i samma storlek eftersom det går åt mer armering och murbruk till sådana. Dessutom går lecablocken sönder om hästarna sparkar i väggen.

Våra skalblock kommer från Ottossons Cementvaror

Nu har vi ju tagit hjälp av byggare för att mura upp våra mellanväggar (och det i sig blir tips nr 1 om man ska göra många boxar - ta hjälp! Det tar så mycket mer tid än man tror, och det är alltid nåt som strular! Det är ju ganska få av oss som enkelt kan frigöra en 300-400 timmar bara sådär. Ska man jobba på kvällar och helger får man hålla på i åratal), men vi har ändå snappat upp några tips och trix på vägen som jag tänkte dela med mig av här till alla er som tänker ge er på att mura själva. 

Eftersom vårt gamla betonggolv i ladan är väldigt ojämt var det första som gjordes efter att man mätt och markerat noga med laser vart boxarna skall vara, att gjuta upp en liten, liten sockel för att jämna till och loda av. Den är på de flesta ställen bara 2-3 cm hög, men förstås högre på de ställen golvet är lågt och på sina ställen bara 1 cm där golvet är högt. Man blandade relativt torr betong som sedan lades i en mall gjord av två  långa reglar. Formade till och lodade av och sen vidare till nästa. Armeringsjärnen var då redan borrade ned i golvet för maximal stabilitet. Två 10mm järn horisontalt i varje skalblock, och sen ett (eller två som skarvas) horisontellt. Dessa fästes också in i ytterväggen för maximal stabilitet. 

För att få blocken att ligga still när man sen börjar stapla dem har de använt cellplastlim emellan. Detta är inget måste, men det gör att man kan stapla fler rader på höjden innan man fyller med betong, och man slipper svära över block som flyttar sig när det väl blir dags att fylla. I fogarna mellan block och vägg, speciellt vid socklar och ställen där det var lite svårare att passa in blocken, har man använd fogskum för utomhusbruk för att täta så att inte betongen flyter ut. Varje rad som läggs lodas av i alla plan och om något är snett så använder man små kilar av plast eller trä (som sen tas bort) för att få väggarna i lod. För att få en snygg rak linje i framkant har man fäst en bräda som man murar emot. 

Om man vill "forma" som väggar med t.ex. en fin rundning (som vi har gjort) eller en våg eller liknande som man brukar ha, kan man göra det med vinkelslip efter att betongen torkat minst 2 dagar.  

Följ bygget på vår Instagram. 


Läst 21123 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
22
2020

Ja, ni läste rätt!! Tro det eller ej, men nu byggs det boxar här på gården!!! Efter ytterst många om och men så är det äntligen dags! Från början var planen att bygga allt själva. Alla 12 boxar, sadelkammaren, foderrum, tvättrum, förråd, spolspilta osv. Men efter ungefär två års tid och ganska små framsteg insåg vi att vi måste ha hjälp. Om man ska bygga själv behöver man helt enkelt ha mer tid över än vad vi har haft. Och/eller kanske lite mer förhandskunskaper och erfarenhet av bygge? Det hade ju inte skadat i alla fall...

Efter det har det av olika anledningar dröjt ytterligare tre år innan vi äntligen har kunnat börja bygga. Det har varit ekonomi (när man bygger bör man antingen ha massvis med tid - eller massvis med pengar. Vi har inte haft någotdera!), och så har vi blivit föräldrar till världens bästa lilla kille. Och nu senast var det alltså Conronapandemin som satte käppar i hjulet med försening av boxfronter som resultat. 

Men sen i måndags är vi alltså igång och bygger!!! Tanken var ju att den här bloggen skulle handla om "hur man bygger ett stall". Men den här veckan har vi känt oss mer som experter på "hur man INTE bygger ett stall.... Vi har haft allmän tidsbrist i flera veckors tid vilket gjort att vi inte är ens i närheten av så förberedda inför byggandet som vi hade velat vara. Bland annat så misslyckades vi med att beställa betong, armering och expanderbultar i god tid (expanderbultarna används för att fästa boxfronterna i betonggolv och väggar). Detta har lett till att vi har fått köra skytteltrafik till bygghandeln för att hämta betong och armering. Eftersom vi redan gjort en beställning vill vi ju inte hämta för mycket - samtidigt som vi inte vill att våra byggare ska stå tomhänta och inte ha något att göra. Så det har blivit en hel del resor fram och tillbaka. Lägg sen till alla oväntade småköp och några rundor till tippen, så kan ni tänka er hur kaosartad den här veckan har varit! Men nu kommer lastbilen med varorna imorgon bitti och vi kan andas ut litegranna. Ottsonons Cement Varor har redan varit här under gårdagen och lämnat av ett sista lass med skalblock så det räcker till alla boxar och spolspilta. 

Och precis nu när jag sitter och skriver detta så kommer dom in och undrar om jag kan köra och köpa en ny mejsel till en borrhammare innan jag hämtar på dagis... Så det betyder att jag får avrunda detta inlägg pronto!

Ni kan följa bygget på vår facebooksida Örstorp Gård AB, och/eller på vårt nystartade Instagramkonto!


Läst 29373 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv