Stalldrömmar - Huset fullt!
AUG
10
2015

Huset fullt!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Ja, då har vi huset fullt igen eftersom mina föräldrar och min moster kom hit igår. Min moster stannar ett par dagar och mina föräldrar ett par veckor. Detta innebär bland annat att vi har lagt lite tid på att få ordning i gästrummen, så att det ska finnas sängar, lampor och gardiner och så lite mysfaktor i alla rummen. Det känns som om vi börjar bli stamgäster på både IKEA och Jysk...
  
Vi börjar också - tro det eller ej (!) - få undan alla kartonger som har stått i det som ska bli matsalen. Bara ett fåtal kvar nu och det är ju bra eftersom vi i slutet av månaden ska vara värdpar för den årliga Mellbergska släktträffen (på sätt och vis kan man säga att vi var värdpar förra året också eftersom festen hoppades över 2014 till förmån för vårt bröllop).
  
Men jag blir ibland lite galen på min man... Han hade ett par hockeyrör, en hockeyklubba och hjälm liggandes i källaren vars varande jag ifrågasatte lite med grundtesen att om de inte använts på de 7 år vi känt varandra så kanske de inte behöver bo i vår garderob längre? Men min man hävdade bestämt att de har en permanent plats i vårt bohag - man vet ju aldrig när man behöver spela hockey! När vi nu undan för undan börjat rensa i bråten så inser jag att han inte har ETT par hockeyrör utan TVÅ! Tydligen måste båda bo i vår garderob... Man vet ju aldrig när man måste spela hockey nästa gång och det kan ju vara bra att ha ett par extra om man till exempel inte skulle hitta par nr 1...
Ni förstår hur mycket skräp som finns i våra skåp??! Jag säger skräp för det mesta av det är sånt som man får betala folk för att bli av med. Men min man är en riktig samlare. Jag som gillar att ha var sak på sin plats och enbart spara på det som jag faktiskt behöver håller på att bli tokig. Tur att jag älskar honom ändå...
  
I stallbygget har tempot saktats ned avsevärt... Mina svärföräldrar har varit upptagna och min man är ju på jobbet och bara ledig på helgerna, så det händer inte lika mycket lika snabbt. Dessutom kommer ju det där som kallas vardag och smyger sig upp på en. Det ska hämtas halm och tas in hösilage. Det ska klippas gräs (och när man har en gräsmatta på typ 1 hektar och en gräsklippare som trilskas sådär lite lagom så tar det drygt 2 timmar). Det ska vattnas rabatter och rensas ogräs. Häckarna ska klippas och dammen ska rensas. Det ska mockas boxar och ta hand om hästarna. Fyllas på vatten och mockas i hagen.
Däremellan ska det passas valp, handlas mat, lagas mat, dammsugas, tvättas och allt sånt där annat som man måste hinna med vare sig man vill eller inte. Och så ska jag ju hålla lektioner ringa samtal och förstås - blogga! Ibland känns det som om tiden bara försvinner. Mina dagar är fullproppade från klockan 7 på morgonen till kl. 20-21 på kvällen, då jag brukar sjunka ned framför soffan eller njuta av solnedgången i uterummet. Och ändå känns det inte som om någonting blir gjort...!
Jag funderar på att börja skriva upp allt jag gör på en dag, litet som stort. Så jag får lite koll på vart tiden tar vägen. Men funderar man på det så blir det ändå lite småpyssel gjort hela tiden.
  
Bland annat har vi satt upp ett skydd för vattenkranen i stallet, som min svärfar har svetsat ihop. En rätt stor förbättring faktiskt eftersom det innebär att vi kan ha vattnet på i stallet så att hästarna kan dricka ur sina vattenkoppar. Innan fick de dricka ur hinkar (utan handtag eller krokar att skada sig på), eftersom Ferdinand vred på vattenkranen om nätterna, och det blir inte så bra om vattnet är på då...
  
Vi har också gjort ett hål i stallväggen för vattenslangen så jag kan fylla på vatten direkt från stallet till hagen (innan fick jag dra slangen från huset och då räckte den inte ända fram, så jag fick fylla på tunnan och sen släpa den de sista 3 metrarna in i hagen). Också det en stor förbättring. Jag har satt upp en krok för att hänga grimmorna på vid ingången till hagen. Vi har hyvlat ridbanan med traktorskopan i ett försök att få den lite jämnare och jag har äntligen börjat få svar angående ridbanan från folk som är tillbaka från sina semestrar! Jippi!! Snart är det också dags att ta andra skörden på vallen, och sen får jag ett helt fält på ca 2½ hektar att rida på! Jippi igen!
  
De röda vinbären är mogna nu! Så jag passade på att baka en god kolapaj! Här kommer receptet!

Pajdeg

 • 125 g smör
 • 1 dl socker
 • 1 dl havregryn
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk kanel

Kolafyllning

 • 1½  dl vispgrädde
 • 0,75 dl ljus sirap
 • 0,75 dl ljust muscovadosocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 50 g smör
 • röda vinbär (eller lingon)

Den är hyfsat enkel att göra, men tar lite tid eftersom degen ska vila och kolan stelna innan man kan (bör) äta den. Börja med att smälta smöret och blanda sedan ihop det med socker, havregryn, mjöl och kanel. Pressa ut i en pajform och låt vila i kylen minst 30 min. Sätt ugnen på 200 grader och grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min (eller tills det är färdiggräddat, dvs torrt och lite gyllenbrunt). Blanda ihop alla ingredienser till kolan och koka upp den.
Kolla om den är färdig genom att droppa i ett glas kallt vatten. Kolan ska då stelna direkt i små kulor. Personligen kokar jag den ofta för lite, så tänk hellre lite för länge än lite för kort. När kolan är klar häller du den över bären som du lagt i botten av pajskalen och sedan ska den in i kylen så att den stelnar. Det tar MINST en timme (över natten är inte fel).
Vill man kan man servera den med creme fraiche eller turkisk yoghurt, men jag tycker den är god som den är. 

taggar


liknande webbartiklar


Läst 19808 ggr


(Logga in för att skriva en kommentar)

Fler inlägg

NOV
09
2020

Ja, lite så känns det just nu! Byggarna har åkt och plötsligt är det väldigt tyst här på gården... Ingen betongblandare som går. Ingen som kapar skalblock, ingen radio som dunkar i bakgrunden och ingen slaghammare som hackar i sockeln...  Det har varit några extremt fullspäckade, stressiga veckor! Men nu står boxarna där och vi är så nöjda!!! 

Jag önskar jag kunde skriva att nu är allting färdigt och vi kan flytta in hästarna, men riktigt så enkelt är det inte. Dels för att bygget måste godkännas av Länsstyrelsen innan vi kan börja använda det. Och dels för att vi faktiskt inte är riktigt färdiga. Vår elektriker (dvs svärfar) ska dra färdigt elen, och sätta upp den sista belysningen. Och sen ska vi få upp vattenkoppar och  nya vattenledningar, krubbor och fönstergaller. Det kommer vi att göra själva. Och så ska det städas! Det blir väldigt mycket skräp och bråte när man bygger! Trots flera rundor till tippen så har vi minst 10-15 sopsäckar med tomma betongpåsar, en massa spillvirke och delar av block som inte är lönt att spara mm mm. För att inte tala om alla tomma pallar som ska köras iväg och lämnas in! 

Och apropå pallar så måste jag ge en eloge till vår palltruck som vi köpte i våras! Det kan vara århundradets bäst köp! Vilken nytta vi haft av den både innan och under bygget!!! Så står ni och tvekar om ni behöver en truck eller inte så är mitt tips! Gör det! Köp palltrucken! Ni kommer inte att ångra er. Den har gått varm de här senaste veckorna och verkligen förtjänat sitt uppehälle. Men hur som helst - lite el, lite städning och lite vatten, och sen har vi ett användbart stall med 12 boxar! Amazing! 

Under våren kommer vi sen att färdigställa sadelkammare och gödselplatta. I sadelkammaren ska det röjas (just nu används det som verkstad), och sen ska det målas. Det kommer att behövas någon extra täckande specialfärg om vi inte ska behöva måla 20 lager. Man har tidigare haft en vedpanna i det utrymme som ska bli sadelkammare och både väggar och tak är missfärgade av år av sot. Jag tror det blir vita väggar och mörkare golv. Kanske grått. I mitt drömstall så har vi klinker på golvet, men det är tveksamt som det ryms i budgeten tyvärr. Men visst hade det varit såå snyggt? Terracottaklinkers, vita putsade väggar och ljusgrå garderober! Kan ni se det framför er? 

Gödselplattan ska gjutas på baksidan av stallet och kommer bli en rejäl pjäs på 180 kvadratmeter (12m*15m) och ca 360 kubikmeter. Jordbruksverket räknar med att en häst i genomsnitt producerar 1,2 kubik gödsel/månad. Det är ju ett genomsnitt så jag tänker att jag som har stora hästar och som mockar petigt och strör med halm kanske får räkna med ca 1,5 kubik istället. 1,5 kubik bajs * 12 hästar = 18 kubik bajs/månad (det låter lite lite - tycker ni inte det?). På ett år blir det 216 kubik. Sen vill jag ju kunna slänga även sånt som lite mögligt hösilage och kanske lite ogräs och dylikt. Jag tror jag kommer ha goda marginaler. Men det finns ju ingen värre än en underdimensionerad gödselplatta! Så det blir nog bra. Men det projektet väntar vi alltså med till vädret blir lite mer gynnsamt för arbete utomhus. 

Det sista som ska färdigställas är de tre serviceutrymmena - tvättrum, foderkammare och förråd.  

Men precis just nu ska vi bara njuta ett litet tag av att vi har ett sprillans nytt stall med 12 boxar och en spolspilta, och det blev precis så fint och bra som vi hade hoppats! Eller vad säger ni? Följ oss gärna på vår Instagram.


Läst 10569 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
30
2020
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Många väljer att bygga boxar i skalblock - så även vi! Det finns många fördelar. Det är stabilt och håller för både sparkar och kliande rumpor. Det går inte att gnaga på och klarar av kiss och bajs och fukt utan att förstöras. Och så är dom snygga! Både att ha "råa" eller om man vill putsa och måla. Dessutom är de billigare än de flesta andra alternativ om man väljer de minsta skalblocken på 15cm (dels blir skalblocken billigare, men framför allt så går det åt mindre armering och mindre betong för att fylla blocken). Det blir alltså billigare att bygga med 15cm skalblock än t.ex. med lecablock i samma storlek eftersom det går åt mer armering och murbruk till sådana. Dessutom går lecablocken sönder om hästarna sparkar i väggen.

Våra skalblock kommer från Ottossons Cementvaror

Nu har vi ju tagit hjälp av byggare för att mura upp våra mellanväggar (och det i sig blir tips nr 1 om man ska göra många boxar - ta hjälp! Det tar så mycket mer tid än man tror, och det är alltid nåt som strular! Det är ju ganska få av oss som enkelt kan frigöra en 300-400 timmar bara sådär. Ska man jobba på kvällar och helger får man hålla på i åratal), men vi har ändå snappat upp några tips och trix på vägen som jag tänkte dela med mig av här till alla er som tänker ge er på att mura själva. 

Eftersom vårt gamla betonggolv i ladan är väldigt ojämt var det första som gjordes efter att man mätt och markerat noga med laser vart boxarna skall vara, att gjuta upp en liten, liten sockel för att jämna till och loda av. Den är på de flesta ställen bara 2-3 cm hög, men förstås högre på de ställen golvet är lågt och på sina ställen bara 1 cm där golvet är högt. Man blandade relativt torr betong som sedan lades i en mall gjord av två  långa reglar. Formade till och lodade av och sen vidare till nästa. Armeringsjärnen var då redan borrade ned i golvet för maximal stabilitet. Två 10mm järn horisontalt i varje skalblock, och sen ett (eller två som skarvas) horisontellt. Dessa fästes också in i ytterväggen för maximal stabilitet. 

För att få blocken att ligga still när man sen börjar stapla dem har de använt cellplastlim emellan. Detta är inget måste, men det gör att man kan stapla fler rader på höjden innan man fyller med betong, och man slipper svära över block som flyttar sig när det väl blir dags att fylla. I fogarna mellan block och vägg, speciellt vid socklar och ställen där det var lite svårare att passa in blocken, har man använd fogskum för utomhusbruk för att täta så att inte betongen flyter ut. Varje rad som läggs lodas av i alla plan och om något är snett så använder man små kilar av plast eller trä (som sen tas bort) för att få väggarna i lod. För att få en snygg rak linje i framkant har man fäst en bräda som man murar emot. 

Om man vill "forma" som väggar med t.ex. en fin rundning (som vi har gjort) eller en våg eller liknande som man brukar ha, kan man göra det med vinkelslip efter att betongen torkat minst 2 dagar.  

Följ bygget på vår Instagram. 


Läst 19966 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
22
2020

Ja, ni läste rätt!! Tro det eller ej, men nu byggs det boxar här på gården!!! Efter ytterst många om och men så är det äntligen dags! Från början var planen att bygga allt själva. Alla 12 boxar, sadelkammaren, foderrum, tvättrum, förråd, spolspilta osv. Men efter ungefär två års tid och ganska små framsteg insåg vi att vi måste ha hjälp. Om man ska bygga själv behöver man helt enkelt ha mer tid över än vad vi har haft. Och/eller kanske lite mer förhandskunskaper och erfarenhet av bygge? Det hade ju inte skadat i alla fall...

Efter det har det av olika anledningar dröjt ytterligare tre år innan vi äntligen har kunnat börja bygga. Det har varit ekonomi (när man bygger bör man antingen ha massvis med tid - eller massvis med pengar. Vi har inte haft någotdera!), och så har vi blivit föräldrar till världens bästa lilla kille. Och nu senast var det alltså Conronapandemin som satte käppar i hjulet med försening av boxfronter som resultat. 

Men sen i måndags är vi alltså igång och bygger!!! Tanken var ju att den här bloggen skulle handla om "hur man bygger ett stall". Men den här veckan har vi känt oss mer som experter på "hur man INTE bygger ett stall.... Vi har haft allmän tidsbrist i flera veckors tid vilket gjort att vi inte är ens i närheten av så förberedda inför byggandet som vi hade velat vara. Bland annat så misslyckades vi med att beställa betong, armering och expanderbultar i god tid (expanderbultarna används för att fästa boxfronterna i betonggolv och väggar). Detta har lett till att vi har fått köra skytteltrafik till bygghandeln för att hämta betong och armering. Eftersom vi redan gjort en beställning vill vi ju inte hämta för mycket - samtidigt som vi inte vill att våra byggare ska stå tomhänta och inte ha något att göra. Så det har blivit en hel del resor fram och tillbaka. Lägg sen till alla oväntade småköp och några rundor till tippen, så kan ni tänka er hur kaosartad den här veckan har varit! Men nu kommer lastbilen med varorna imorgon bitti och vi kan andas ut litegranna. Ottsonons Cement Varor har redan varit här under gårdagen och lämnat av ett sista lass med skalblock så det räcker till alla boxar och spolspilta. 

Och precis nu när jag sitter och skriver detta så kommer dom in och undrar om jag kan köra och köpa en ny mejsel till en borrhammare innan jag hämtar på dagis... Så det betyder att jag får avrunda detta inlägg pronto!

Ni kan följa bygget på vår facebooksida Örstorp Gård AB, och/eller på vårt nystartade Instagramkonto!


Läst 28217 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Stalldrömmar

I den här bloggen får du följa med Marie Mellberg och henns stora bygg- och renoveringsprojekt. Målet är att skapa ett riktigt drömstall.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen


Maries senaste
Arkiv