Stalldrömmar
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Okej kära vänner! Då är det mindre än en vecka kvar till flytten! Och vilken vecka sen! Fullpackad från morgon till kväll! Jag ska försöka hinna uppdatera bloggen så mycket jag bara kan, men ni får förlåta om jag blir lite kortfattad...

I söndags var vi ute på gården igen för att fixa "det sista" i lilla stallet (givetvis tog det längre tid än vi trodde så vi är inte riktigt, riktigt färdiga än. Plus att jag har en tendens att komma på nya saker. Som att det hade ju varit trevligt om man hann måla om väggarna nu när det har blivit så fint i stallet... Men, men... Vad är väl en bal på slottet?).

Det var alltså sockeln med cirka måtten 5 cm hög, 12 cm bred och 3 meter lång, som skulle bilas ned, mellanväggar som skulle stärkas på ställen där de var slitna och två vattenkoppar som skulle kopplas på och skruvas upp på väggen. Borde ju inte ta så lång tid... Jo, tjena...!

Sju timmar tog det för tre personer. Då hade vi visserligen också byggt ihop en skottkärra, kört till Helsingborg för att köpa ett toalettbord (ett spontant Blocket-fynd som jag stack iväg och hämtade medan "grabbarna" slet med sockeln), haft fika-paus, sågat ned en boxdörr så att den inte längre går i marken och satt upp galler för ett fönster.

Kvar att göra innan pojkarna kan flytta in är att bättra på putsen på ena väggen och att mura igen ett litet "hål" som blivit under ena vattenkoppen, där det antagligen har läckt vatten som luckrat upp teglet. Och så halma upp boxarna, göra rent vattenkoppar och krubbor samt spola ur vattenrören så att vattnet som kommer är nytt och fräscht. Och så ska det byggas hage!

Idag har jag varit ute och tagit emot staketstolp, elband och andra tillbehör som vi beställt av Djurgårdens Ridsport & Stängsel i Eslöv på http://www.staket.com/. Dom har bra priser och mycket bra service, och hjälper gärna till med råd och tips om hagbyggen över telefonen. 

Här kommer en snabbguide till hur-man-bilar-ned-en-sockel-i-ett-stall.

Du behöver:

Tid (massor av den)

Tålamod (kanske ännu mera)

En stark man

En stark svärfar

Andningsmask och skyddsglasögon

Arbetshandskar

Vinkelslip, 2100watt, 180mm diamantkapskiva (eller större)

En bil (inte en sådan man kör i)

Spett

Kolla in bildspelet för fler detajer!

Lycka till!!


Läst 25416 ggr Kommentarer Kommentera

Jag är så himla glad idag! Kanske är det för att jag spelar min favoritmusik på hög nivå (grannarna får stå ut vi flyttar snart), kanske är det för att det bara är en dryg vecka kvar tills vi flyttar in på vår gård, eller kanske är det för att jag har haft en sån himla bra träning för Henrik idag med min älskade Domingo? Troligen all of the above!

Dagen började lite baklänges med att jag hade mina torsdagslektioner för "Dalby-gänget" direkt på morgonen. Detta på grund av att vi hade ett möte med banken inbokat kl 17:00 när jag normalt sett brukar ha mina lektioner, men eftersom alla eleverna hade semester så gick det att lösa ändå. Sen åkte jag direkt till stallet och mockade, red Ferdinand och gjorde i ordning Domingo för Henrik-träning. Det var säkert 1½ månad sen jag red lektion med D, men jag har dels velat "satsa" lite på Ferdinand så att han ska få komma ikapp sin årgång lite, och dels velat spara lite på Domingo så han inte går sönder igen. Men nu kände jag att det var Domingos tur. 

Jag har tyckt att han blir lite stum i galopparbetet, så det ville jag jobba på. Det som är bra med Henrik är att han är så extremt lugn och metodisk och hela tiden uppmuntrar och peppar ryttaren. Han bryter alltid ned övningarna i småbitar så att de blir enkla att förstå och utföra och vips så gör man det där, vad det nu var som var svårt, utan att ens tänka på det. Vi började med att se till att D var balanserad mitt under mig och uppmärksam på min sits och mina vikthjälper. Sedan fortsatte vi med tempoväxlingar - i skritten! Enligt Henrik finns det 8 tempon som man kan rida i skritt. Det första går knappt framlänges överhuvudtaget - därifrån utvecklar man piaffen. Nummer 2 är något kvickare men fortfarande väldigt samlat. Därifrån rider man bland annat skrittpiruetter. Nummer 3 är vanlig samlad skritt. Nummer 4 är lite kvickare men inte mellanskritt. Nummer 5 är mellanskritt. Nummer 6 är en lite kvickare (nästan överilad) mellanskritt. Längre än så hann vi inte på skalan idag, men jag antar att nummer 7 är ökad skritt och 8 kanske fri skritt? Jag fick göra övergångar mellan 2'an och 5'an, och 2'an och 6'an längs spåret för att skapa en elastisk skritt och lösgöra honom genom ryggen, samt göra honom lydig för sitsen. Sen red vi galopp på volterna där vi samlade galoppen genom att rida in ytterbogen framför bakdelen och sedan rida fram igen. I traven jobbade vi mest lösgörande och rakriktande. Henrik tyckte att jag ska göra en kort uppvärmning och sen lägga fokus på galopparbetet ett tag framöver så att han får stärka sig där. Vi avslutade med att rida lite sluta längs långsidan, och jag fick en del bra tips på hur jag kan förbättra dem och stärka honom ännu mer.

Henrik tyckte att han hade utvecklats fint sedan han såg honom sist och jag fick massor av beröm för min mjuka, metodiska ridning... Bara att tacka och ta emot (jag som har så svårt för att ta emot beröm. Jag vet att det är dumt, men jag tycker alltid att jag hade kunnat göra det bättre)! Det är otroligt vad det gör skillnad att omge sig med rätt personer. Just nu tycker jag att jag har ett sånt superteam runt omkring mig. Det ska bli lite tråkigt att jag måste lämna delar av det när jag flyttar. Som tur var kommer jag närmre båda mina duktiga tränare! Men jag kommer t.ex. behöva skaffa ny hovslagare eftersom min nuvarande tycker det är för långt att köra. Ett litet elände med tanke på hur känslig D är med sina fötter. Jag funderar också på vilken klubb man ska sälla sig till. I närområdet finns Viarps RK och Dagstorps RF. Någon som har något tips?

Efter passet fick Dompisen sig ett skönt bad och lite extra mys och pyssel. Jag är lite extra nyförälskad i min häst. Han är så fin och rolig att rida just nu. Och så är han ju den gulligaste, mysigaste, vackraste hästen i hela världen.(OBS! Jag är helt opartisk)!

Min fina Domingo!

Sedan fick jag kasta mig hem, duscha och byta om och skynda iväg till banken. Det var egentligen bara lite papper som skulle skrivas under idag så att de kan förbereda vårt lån och se till att vi kan betala resterande belopp till säljarna på onsdag, som enligt kontraktet är vår tillträdesdag. Sedan är gården vår! En svindlande tanke som gör mig alldeles varm och pirrig inombords! Flyttlasset går på lördagen den 4 juli och hästarna kommer efter den 5 juli!

Och just det! Jag har fått bilder på våra blivande stallkatter! De är leveransklara i mitten av juli. Uppfödda på höskulle, men tama och kelsjuka (och fullständigt adorable!). Om någon är sugen på att skaffa en ny liten kompis så finns det fortfarande ett par kvar som söker nytt hem...


Läst 26221 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Midsommarhelgen drar sig mot sitt slut och jag hoppas att ni haft en riktigt mysig midsommar även om vädret lämnade lite att önska... Jag känner mig rätt nöjd med vad vi producerat i helgen. Eller producerat och producerat - demolerat är kanske ett bättre ord?

Igår var vi nämligen ute på gården för att kolla igenom lilla stallet och riva en av boxväggarna så att två små boxar får bli en stor. Det är ett rätt så charmigt litet stall som finns på plats, det är bara för litet för att fylla min verksamhets behov. Stallet har fyra boxar och därför måste vi inte skicka in någon förprövning innan vi börjar ändra på saker i det. Så fort det ryms fler än fem hästar på gården så måste man göra en förprövning.

Väggarna är av vackert korsvirke och utanför stalldörren växer två enorma rosbuskar som just nu står i full blom! Det tog oss ca 3 timmar att riva väggen, och jag får erkänna att min man fick göra det mesta (tyngsta) jobbet. Inte för att jag inte ville hjälpa till, utan för att det på många ställen krävde både mer råstyrka och mer tyngd än vad jag med mina 53 kg kunde uppbringa. Men jag har också dragit ut spikar, sågat, skruvat ut rostiga skruvar och bräckt bräder.
Vid ett tillfälle var jag uppe och klättrade på väggen för att kunna bräcka upp emot taket. Men förstås så slant jag med hammaren och lyckades ge mig själv en riktig käftsmäll. Efter det vart jag lite försiktigare... Jag har också suttut ihopkrupen på golvet i nästan 30 min under en foderkrubba och skruvat ut en rostig skruv som mer eller mindre rostat fast och som knappt gick att nå... Så lite nytta gjorde jag kanske ändå. Jag tror och hoppas att jag kommer kunna vara mer behjälplig när det är dags att bygga upp saker än vad jag var när det gällde att riva...

Vi har fortfarande lite kvar att fixa. Vi ska bland annat byta ut de bräder som är söndriga. Vi ska bila bort betongsockeln som var under den gamla väggen. Vi ska sätta upp en vattenkopp och så måste vi borra bort sista skruven i foderkrubban som inte går att få bort på annat vis. Vi ska också sätta upp ett skydd för elen eftersom jag vet att jag har två pyssliga hästar som biter på ALLT de kan komma åt. 

Vi hade också planerat att börja bygga en hage till grabbarna, men vi insåg på lördagmorgon att den leverantör där vi tänkt köpa staketstolp (som är billigast) hade stängt hela helgen. Så - mindre bra planerat av oss kanske, men det känns inte som hela världen. Vi får åka ut en kväll i veckan eller ta lite tid nästa helg (herregud! Det är ju bara en helg kvar innan det är dags för flytt!!!). Idag har vi bland annat rensat i våra garderober. Resultatet blev många skratt och två svarta sopsäckar fulla med kläder...  

Eftersom en bild säger mer än tusen ord så kör vi åter igen med ett litet bildspel! Enjoy!


Läst 28492 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
17
2015

Det har hittills varit en ovanligt vanlig vecka. Inga deadlines att stressa över. Inga transporter att titta på (vet inte om jag skrev här att vi köpte en hästtransport för två veckor sedan? Vilket förstås innebär x-antal utflykter för att titta på transporter som vi i slutändan inte köpte.). Inga valpar att titta på (fast jag tittar ofta på bilderna/filmen och längtar tills hon får flytta hem till oss om en månad!). Ingen träning för varken Henrik eller Kerstin. Inga nya träningshästar (inte lönt att ta emot för ens efter flytten), inga tävlingar, inga kurser eller annat special. Det är nästan lite långtråkigt! Det är fortfarande lite för tidigt för att börja packa och flyttstäda "på riktigt" och vi ligger rätt bra till i planeringen i övrigt! Nu längtar jag till att få komma igång och bygga på riktigt!!! 

Jag passar på att göra lite andra ärenden nu när jag har tid. Vädret har ju inte precis varit något att hurra över, så att ligga på stranden och försöka ha lite "semester" innan flytten är inte heller aktuellt. Istället tittar vi på serier och äter massor av glass (får snart börja passa midjemåttet om det ska fortsatta i den här takten). Jag har kollat lite i tävlingskalender och ser att det finns flera intressanta alternativ i Augusti. Frågan är bara hur pass igång vi kommer vara, och hur mycket jag hinner träna under juli samtidigt som vi renoverar. Det får väl tiden utvisa. Det här är ju mitt första byggprojekt så jag vet inte hur trött man kommer vara. Å andra sidan är jag van vid 12-14 timmars arbetsdagar i högt tempo 6 dagar i veckan, så det ska väl gå bra! Om det är något jag har lärt mig av att jobba i tävlingstall så är det att man orkar så mycket mer än vad man tror. Fast nu för tiden försöker jag att ta hand om mig själv lite bättre och inte jobba tills jag är helt utmattad. Man ska ju ha tid att njuta av livet och hästarna också!

I helgen ska vi i alla fall få hugga i lite när vi ska rensa ut lite i gamla stallet. Om vi hinner så ska vi bygga en hage till grabbarna också. Det blir en tillfällig hage med trästolp och el-tråd. Sedan måste vi köpa lite redskap (grepar, skottkärra, sopar m.m.), hitta en halmleverantör och så beställa en container (vi kommer att ha container tills vi fått gödselplattan klar) och sen är vi redo att flytta in hästarna! Det känns ju helt sjukt!

Har också tänkt lite på alla dom saker som jag tar för givet nu, men som snart kommer vara ett minne blott. Som att köpa thai-mat på Tamnack-thai efter en lång dag i stallet med lektioner, eller fredagspizza och tiramisu från Di penco. En AW drink på Lilla Torg, eller en spontan middagsdejt på Resturang Atmosfär. Kommer sakna våra söndagsbruncher med färskt bröd från Systrar&Bröder och det är inte så dumt att bo granne med en simhall när man älskar att simma och basta så som jag gör. Men istället kommer jag ju att vinna så mycket mer! Att ha hästarna nära och kunna se till dem när jag vill under dagen! Att kunna utveckla min verksamhet och ta min ridning till nästa nivå. Att kunna planera mina dagar själv och inte behöva anpassa mig efter vad alla andra vill och tycker. Att kunna sitta ute och njuta av frukostar i solen och spontana grillkväller på terassen. Att se solen gå ned över fälten med ett glas vin i handen. DET är livskvalitét!

Glad midsommar från mig och Ferdinand! 

Glad midsommar önskar jag och Ferdinand!


Läst 28694 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
14
2015
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Bor man på gård så måste man ju ha en vakthund! Så idag har vi varit och tingat en liten rottweiler flicka.

Välkommen till familjen Daisy!


Läst 27401 ggr Kommentarer Kommentera

Jag har lidit av mild panikångest ända sedan mitt samtal med Länsstyrelsen förra torsdagen. Damen i telefonen var mycket tillmötesgående och hjälpsam (lite som om hon pratade med någon som var lite lätt förståndshandikappad), och förklarade vänligt med bestämt att vi måste ha med ALLA detaljer på i vår ansökan (hur många kubikmeter luft strömmar i stallet per timme och hur stor är till- respektive frånluftsarean? Förväntas decibelnivån i stallet bli över eller under 65 dB och vad är den förväntade innertemperaturen vintertid? Vad är flödeskapaciteten på de tilltänkta vattenkopparna? Hur fungerar brandsektioneringen och framgår det på ritningen vart avloppet för stallrengöring finns?). Det är ett under att det finns några godkända stall därute överhuvud taget!    

Det har varit något av ett eldprov att fylla i all information och göra skalenliga ritningar över stallet. När jag kl 23:13 igår kväll säger till min man - "Men var är vattenkopparna? Dom måste vara med på ritningen" stod vi båda och balanserade på gränsen till ett mindre psykbryt. Men med lite djupandning och tålamod så tog vi oss igen alla de fem sidorna med frågor om ventilation, brandskydd, utgödsling m.m. Herregud! Jag förstår att Länsstyrelsen vill ha kontroll över nybyggen så att de blir säkra och välfungerande för både hästar och människor, men samtidigt börjar jag undra om de utformat ansökningsblanketten för att helt enkelt avskräcka de mindre seriösa stallbyggarna? 

Nu är den i alla fall klar och på väg med posten till Kristianstad där Skånes Länsstyrelse har sitt kontor. En stor sten har fallit från mina axlar och det känns återigen lite lättare att andas! Säkert kommer vi få komplettera på ett par punkter där de tycker att vi har missat något, men nu är i alla fall bollen i rullning. Det är så himla spännande att titta på den färdiga ritningen och se det som kommer att bli mitt stall ta form. Jag är mycket nöjd med resultatet! Vad tycker ni (fönster och vattenkoppar, foderkrubbar och andra detaljer saknas på den här skissen, men ska förstås finnas i alla boxar)?

En första skiss över vårt stall (den här är inte 100% skalenlig men ger ett bra hum ändå).

En länk till jordbruksverket med information och möjlighet att skriva ut förprövningblankett hittar du här!


Läst 25778 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Jag har för vana att samla på mig bilder som jag på ett eller annat sätt tycker är inspirerande i mitt stallbyggande. Det kan vara vackra bilder, smarta lösningar, ideér om hur man kan använda vissa material o.s.v. Det är kul att drömma sig bort, men nu börjar flytten närma sig med stormsteg och det är dags att börja bli lite mer konkret! Idag ska jag bland annat ringa länsstyrelsen för att prata lite om några av de frågor som jag har gällande den förprövnings-blankett som måste skickas in och godkännas innan vi får bygga något. I den måste ritningar över stallbyggnaden finnas med, planritning över gården (stallets placering på marken i förhållande till boningshus och andra byggnader), brandplan, ventilation, vilka material som skall användas m.m. Med andra ord börjar det bli dags att ta lite slutgiltiga beslut angående vårt bygge, och även om vi kommit en bra bit på vägen så känns det lite läskigt.

Blankett och information om förprövning hittar du här.

Förövrigt ska jag också börja ringa runt till lite olika leverantörer och diskutera lite mer detaljer. Vi har redan mejlat till säkert 15 olika leverantörer av boxfronter och stallinredning. Så nu återstår att gallra ut de som känns mest intressanta och prata med dem, och så får vi se vem/vilka som blir kvar i slutändan.

Ikväll ska jag och Ferdinand åka och träna för Kerstin André. Det är andra gången. Ser verkligen fram emot det och hoppas att hon tycker att vi gjort lite framsteg sedan sist. Skönt att åka iväg och tänka på något annat än bygge också! Det är fantastiskt soligt väder idag, så vi kommer nog kunna rida på hennes utebana. Wish me luck! 


Läst 64332 ggr Kommentarer Kommentera

För ett tag sen var vi och mätte inne i ladan som ska bli mitt nya stall! Det är så himla spännande (ok, och lite utmattande och överväldigande, men mest spännande och roligt!). Vi har bestämt vissa saker om hur vi ska ha det, men mycket är fortfarande uppe för diskussion. Ska vi ha toaletten i sadelkammaren, eller ska den vara i den bortre delen av ladan mot "garageväggen"? Ska vi bygga upp en vägg där traktorn står nu så att det blir ett nytt rum där vi kan ha tvätt-, torkrum och förråd för täcken m.m.? Eller ska vi ha foderkammare och utrymme för hö och halm där? Ska vi skita i väggen och bygga boxar där istället? Ska vi gjuta golvet i delen som i dagsläget har jordgolv eller ska vi vänta med det? Vilka dörrar ska muras igen och vilka ska sparas? Ja, ni hör... Det finns många beslut dom ska tas. Några parametrar har jag dock klart för mig! Saker som är viktiga komponenter för att skapa ett lättjobbat och  hälsosamt stall, och de tänkte jag försöka sätta på pränt här nedan! 

Tänk på att det här är rekommendationer som bygger på mina personliga erfarenheter. För att ta reda på exakta regler för byggande av djurstallar måste du gå till Jordbruksverket! Och bygger man för fler än 4 hästar måste planritningarna godkännas av länsstyrelsen.

Ventilation. Inne i stallet ska det vara ljust och luftigt. Om du har möjlighet att ha öppningsbara fönster så ska du ha det! Hästarna uppskattar det och det gör luften så mycket bättre på t.ex. varma sommarnätter. I Frankrike hade vi enbart uteboxar och den enda gången luckorna stängdes var vid minusgrader, samma sak i Tyskland. Dock kan det vara svårare här i Skåne där det blåser mycket och ofta. Men många moderna fönster har smarta lösningar så de kan öppnas på flera olika sätt. Eller så kan man helt enkelt förlita sig på en gammal hederlig hasp, så man kan öppna en springa för att få in frisk luft. En luftventil högst upp i varje eller varannan box är annars en bra idé. Man kan också ha en ventilationstrumma uppe i taknocken, det beror lite på takhöjd och andra faktorer. Om man har högt i tak och naturlig ventilation brukar man klara sig utan att isolera taket. Det beror också på hur många hästar man har på samma yta (hästarna avdunstar värme och fukt). Fuktig luft är väldigt skadligt för hästarnas luftvägar, till och med skadligare än dammig luft. 

Underlag. Personligen föredrar jag att ha halm i boxarna. Då har de lite att pilla med även när höet är slut, och det är lätt och billigt att hålla en torr, ren och mjuk bädd. Nackdelen med halm är att det kan vara svårt att hitta bra kvalité, och den kan ibland vara dammig/möglig och bör då kastas.  Det tar också mer plats både att förvara den nya "oanvända" halmen och på gödselstacken eller i containern. Men vissa hästar kan behöva stå på spån. Det är t.ex. kolikhästar som äter mycket halm, hästar som lätt får strålröta och/eller hovbölder och behöver absolut torrt och rent underlag eller hästar som är allergiska mot halm. 

Vatten. När det gäller vatten så finns det idag så bra vattenkoppar så det finns ingen anledning att ha något annat. Om du har ett kallstall där hästarna är ute hela dagarna även på vintern kan det vara bra med ett system som ser till att vattnet inte fryser. Det finns t.ex. värmeslingor och cirkulationspumpar som håller vattnet rinnande. Själv är jag lite kär i modellen Suevia 1100, som har ett flöde på 20 liter/minut och rymmer 3,5 dl vatten i själva koppen. I den dricker hästarna som ur en hink, men man slipper konka vatten och de är lättare att rengöra. Dom finns att köpa för alltifrån 800kr/st till 1400kr/st! Så kolla upp priser på flera olika ställen innan ni köper något!

Uppställning/Spolspilta. Om man har många hästar och/eller många hyresgästar är det bra om man har separata uppstallningsplatser där man kan göra i ordning hästarna för ridning och en-två spolspiltor. Helst med varmvatten såhär i vårt kalla land, men det går ju att klara sig utan. I Tyskland hade vi inget varmvatten, men ett bra solarie med värmefläkt. Eftersom hästarna var klippta torkade de på en kvart i solariet Under tiden gjorde man i ordning nästa häst för ridning, och sen var det bara att rykta av svetten och så var de klara för boxen (eller hagen, bara man ser till att de får komma in och dricka och vila en stund innan de går ut igen). Mycket praktiskt. 

Benen går att spola av med kallvatten även mitt i vintern. Att kyla benen efter ridning brukar ju i allmänhet anses bringa hälsa så varför krångla till det med dyra isbandage när man bara kan spola med lite vatten? Låt bara benen torka innan du släpper ut hästen i minusgrader. På Blue Hors hade vi förstås både varmvatten, solarier och isbandage. Fast jag skulle gissa på att ett solarie kostar bra mycket mer än en varmvattenberedare så då väljer jag ju hellre det senare. Har man råd är det ju bara att gå all-in! Stallet blir så mycket mer lättskött när man slipper vänta på blöta hästar som ska torka. Plus att det är bättre för hästarna att slippa stå med fuktig päls, vilket kan ge svampinfektioner och annat mög. Och de flesta hästar ääälskar att stå under solariet. Dessutom kan man använda det på sommaren om man haft hästar ute som blivit blöta av en oväntad regnskur precis innan man ska rida! Finns det ingen därute som vill sponsra mig med ett solarie....?

Ha gärna bra med sadelhängare, krokar för träns, jackor, grimmor, täckeshängare m.m. och eventuellt förvaring för borstar, lindor, paddar, benskydd m.m. i direkt anslutning till uppbindningsplatserna, men tänk på att de ska vara placerade så att hästarna inte kan skada sig/fastna när de går förbi eller står uppställda.

Sadelkammare. Visst hyser jag drömmar om klinkergolv, golvvärme, vackra sadelhängare i polerad ek, kärleksfullt slitna chesterfield fåtöljer och vacker armatur i taket. Men vår budget har också en vilja av stål, och jag har en känsla av att ledordet kommer vara kompromiss... Dock har jag några tips och ideér för vad som bör finnas i en funktionell sadelkammare. Först och främst så ska den vara uppvärmd så att man kan värma sig där mellan ridpassen under kalla vinterdagar. Lite lagom med värme gör också att lädret inte möglar och att hjälmar och schabrak som kan vara fuktiga efter ridningen hinner torka.  För mycket värme gör att lädret torkar och i värsta fall blir sprött och kan spricka. Riktigt svettiga schabrak hamnar direkt i tvättkorgen. Min förhoppning är att kunna ha en vattenho med rinnande vatten. Där kan man tvätta händerna, tvätta smutsiga bett, smörja läderutrustning, diska o.s.v. Om man har många inackorderingar/kunder kan det också vara trevligt med en vattenkokare och en micro. Och en liten kyl med frysfack! Dels för att förvara medtagen mat, men allra mest för att förvara medicin och annat till hästarna som behöver förvaras kallt (t.ex. dyra kylbandage...). Man kan faktiskt göra sina egna kylbandage genom att köpa vanliga isbitspåsar som man fyller och lägger i frysen. Sen syr man om ett vanligt örngott så det passar påsarna och antingen syr på kardborreknäppning, eller lindar runt med vanliga fleecelindor. Hur som helst... En litet bord och några stolar så kunderna kan sitta och ta en kopp kaffe eller en kopp te efter sitt ridpass, skapar trevlig stämning och gemenskap.

Jag kommer att ha garderober längs ena väggen i min sadelkammare. De skall vara breda/djupa nog för att kunna förvara ett platt schabrak. Här kan man tänka kreativt och spara pengar. På ett stall jag jobbade hade vi köksskåp från IKEA istället för garderober. Det fungerade alldeles utmärkt och var både snyggt och praktiskt. Det kan också vara trevligt med en garderob med klädstång, där man kan ha regnjackor och andra extrakläder. Schabraken ligger fint i hög på ett vanligt hyllplan och en "byxhängare" kan bli en plats där fuktiga schabrak kan hänga på tork. En 10cm hög, utdragbar trådback är perfekt för att förvara fleecelindor och paddar. En skoställ kan bli till förvaring av benskydd och andra diverse prytlar och burkar. Jag kommer inte ha någon direkt förvaring av täcken och inte heller utrymme för att torka blöta täcken i min sadelkammare, utan jag kommer välja att ha det i ett eget utrymme som kommer att fungera som tvättstuga/torkrum/förråd. Jag vill undvika att ha in leriga, blöta täcken som skitar ned och luktar våt hund. Om man inte har plats i sitt stall för ett separat torkrum så är faktiskt det bästa sättet att torka täcken på att lämna dem kvar på hästarna. Då är det oftast torra på 1-2 timmar. Tar man av dem kan det ta hela natten att få dem torra och ibland mer! Och det finns inget värre än att behöva sätta på ett fuktigt täcke på morgonen. 

Ordning och reda! Precis som utomhus är det viktigt med ordning och reda i stallet. Ett skräpigt/rörigt stall innebär en skaderisk (och så gillar jag ju att ha det snyggt runt omkring mig). Det gäller att skapa en miljö där det är enkelt att göra rätt. Vill du att kunderna ska plocka upp hästbajset direkt på  uppställningplatserna? Sätt dit en skyffel och en "bajstunna"! Vill du inte att inackorderingarna ska kasta godispapper i bajstunnan? Sätt en soptunna bredvid. Sopkvastar, skyfflar, grepar, krattor m.m. ska ha en fast plats där de förvaras och ska vara lättillgängliga för alla i stallet. Om man har ett stort stall, så kan man ha flera "stationer" med sopar och dylikt så man slipper springa runt och slösa tid på att leta efter det redskap man behöver. Saker som är trasiga ska antingen lagas eller slängas! Visst kan du ha ett förråd någonstans på vinden eller i något avsides rum där du kan slänga in alla saker som du "borde laga" eller "kanske kommer använda i framtiden", tillsammans med ditt dåliga samvete, men låt dom inte ligga framme.    

Jag hoppas att vi kommer kunna ha en kundtoalett, och det kommer vi ha i framtiden, men det är inte säkert att mr Budget tillåter det i första gallringen. Jag måste kolla upp det här med avlopp och vad som gäller där. Vi har vatten indraget i det som just nu är verkstaden, och ska bli sadelkammaren, så vi har pratat om att ha den där. Men om vi måste gräva upp hela gårdsplanen för att dra avlopp kanske det inte är någon bra idé. Jag har funderat på om man kan ha en förbränningstoalett istället, men det är ju inte heller precis gratis. Ja, ni hör! Vi har fortfarande mycket att fundera på! 

Här hittar du några bra-att-ha-länkar för dig som ska bygga stall:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/hastar/mattistallochbyggnader.4.1cb85c4511eca55276c80002425.html

 

http://www7.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_390669/cf_359/Bygga_f-r_H-st.PDF


Läst 35241 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.