Stalldrömmar
FEB
25
2016

Den här veckan har jag sällskap av mina föräldrar på gården, eftersom mannen min befinner sig på konferens på andra sidan Atlanten. Jag lämnade av honom vid tåget i lördags morse, och hämtar upp honom igen på söndag eftermiddag. Jag har därför flyttat in i ett gästrum, så att vi kan passa på att måla om vårt sovrum! Det blir riktigt fint om jag får säga det själv. Jag har valt en varmvit, helmatt färg åt det gula, lite vanilj hållet. Jag tror den hette "solvit". Den känns glad och fräsch. Speciellt jämfört med den 80-tals tapet som fanns på plats innan. Det var en vit tapet med tunna små blå, lila och röda streck som på lite håll gav intrycket av att väggarna var en rätt konstig nyans av grå/rosa. Och som om det inte vore nog med att den täckte alla väggarna så hade man dessutom tapetserat garderobsdörrarna.... 

Före målning

Efter målning - bara garderoberna kvar!

Garderobsdörrarna kommer vi att måla i en vitare vit nyans, jämfört med väggarna, och som dessutom är lite blankare än väggarna. Vi kommer också klistra på dekorlister och byta ut de lite trötta dörrknopparna mot fina nya i antikmässing, köpta på Bauhaus, som passar perfekt i ett 1800-tals hus som detta. Vi har redan målat färdigt väggarna och lagt första lagret färg på garderobsdörrarna! Det ska bli så himla spännande att se det slutgiltiga resultatet! Tänk vilken skillnad man kan göra med lite färg och några små inredningsdetaljer! Hoppas det blir lika fint som det är i mitt huvud!

Garderoberna byter färg från grå/rosa till vita!

I övrigt känner jag mig rätt så bra på G med hästarna. Ferdinand är igång igen efter hovbölden och Domingo börjar komma igång efter sin ofrivilliga vintervila. Det ska tydligen frysa på lite om nätterna nu igen, men eftersom de båda går in i transporten utan problem nu för tiden så gör det inget för min del. Den här tiden på året är faktiskt en av de bästa! Dagarna börjar bli ljusare, hagarna torrare, gräset grönare och man får det där lilla extra pirret i magen när man rider sina hästar och drömmer/planerar för kommande tävlingssäsong som snart ska börja.

Hej hopp från ett vår-igt Skåne!       

PS. Lägger till en liten uppdatering! Måste få visa hur fina garderobsdörrarna blev!

Vad tycker ni?? Liiite skillnad va?!

Och så en på knopparna i närbild. Jag är så nöjd! Tack mamma och pappa som hjälpte till! Jag hade aldrig klarat det själv!


Läst 29433 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Då har vi (vågar jag säga äntligen) första lagret grus på plats på ridbanan! Det är ett ospecificerat fyllnadsmaterial 0-100 som består av sand och natursten i olika storlekar och som jag blivit lovad av leverantören att det skall fylla de funktioner som jag efterfrågat (bra bärighet, viss svikt och bra dränerande kvalitéer). Att det är ospecificerat betyder i stort sett att jag inte vet exakt vad jag får fören jag har leveransen på plats, så det är viktigt att kunna lita på sin leverantör och beskriva noggrant vilka funktioner man vill att materialet skall ha. Fördelen med att köpa ett sådant här material är att det är rejält mycket billigare. 

Såhär ser vårt fyllnadsmaterial 0-100 ut "i närbild".

Syftet med det här materialet är att fylla upp på de ställen där banan är för låg och att jämna till och få bort alla gropar. På de ställen där vi har lagt på mest material nu, ligger det upp till 36(!) centimeter. Eftersom vi har byggt vår "sarg" (staketet) med exakt vågräta kortsidor, och med 20 centimeters lutning på långsidan så kan vi använda den som måttstock när vi skyfflar ut vårt material. Det här första lagret ska gå precis upp till den nedre kanten på sargen. Så egentligen kan man säga att det är först när nästa lager (bärlagret) kommer på som den faktiska ridbanan börjar byggas. Men det börjar se väldigt fint ut! Eller vad tycker ni? 

En panoramabild över ridbanan badandes i solsken.

Från början var tanken att även bärlagret skulle levereras (och då dumpas i högar på den sidan av banan som inte ska höjas med hjälp av fyllnadsmaterialet), men vi insåg att det blir lättare för oss att få ut fyllnadsmaterialet om vi har lite plats att köra runt med lastaren på. Det är jobbigt om det blir för trångt när man ska köra runt med stora maskiner. Plus att det blir lättare att fördela bärlagret jämt över banan om det kan dumpas i högar över hela banan. Men då måste fyllnadsmaterialet få sätta sig lite så att man kan köra på det med lastbilen utan att det blir helt förstört. Helst ska man välja en bra dag för leveransen då det varit torrt eller kallt ett tag innan så att marken är hård och fast. Vi kan ju hoppas på en liten köldknäpp här nu så det blir lite tjäle i marken. Det har varit några frostiga nätter här ett tag, men inte tillräckligt för att frysa marken mer än i översta topplaget. Leveransen av fyllnadsmaterialet fick vi i torsdags då det hade regnat tre dagar i sträck... 8 lastbilar a' 18ton(!) stycket. Min stackars bana var inte vacker efter det.. Men just nu gör det inte så mycket för vi ska slänga på så många nya lager så det kommer inte synas i slutändan. 

Det blev rediga spår efter att lastbilen varit inne och vänt på banan med 8 lass fyllnadmaterial...

Min man åker iväg på tjänsteresa till helgen och blir borta i 10 dagar. Under den tiden kommer mina föräldrar och håller mig sällskap på gården. Det innebär att oavsett vilket så får banan minst tre veckor på sig att sätta sig innan vi kan jobba vidare med den. Jag hoppas för en gångs skull på mycket regn, gärna lokalt över dom södra delarna av gården (dvs över ridbanan). Hagarna och fältet vill inte ha mer regn förens nån gång i maj tack. Nä, skämt åsido så kommer vi vattna på banan om det nu skulle visa sig att det varken fryser eller regnar. Vi får helt enkelt se hur det blir. Vädret kan man ju som bekant inte styra över. Under tiden min man är borta tänkte jag passa på att flytta in i ett gästrum så att vi kan måla vårt sovrum, och så tänkte jag att vi ska hinna få upp trallvirket på staketet. Och kanske börja hugga och flytta ved från ladan så vi kan börja gräva ut golvet... Ja, och så vidare... Det finns alltid något att göra när man bor på gård! 


Läst 26522 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2016
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Grus, grus, grus och mer grus! Det är vad som står på menyn för mig denna veckan. Förra helgen gjorde vi mer eller mindre klart staketet. Dvs vi satte upp hålblecken på de platser där det behövdes, och så satte vi upp alla hörn-reglar. Hörnen är förstås lite extra trixiga eftersom det är två reglar som skall mötas i en perfekt 90 graders vinkel, men det blev hur bra som helst. Vi mätte noggrant innan vi sågade och sen använde vi vinkeljärn och vinkelbleck för att få hörnen räta och stabila. Jag är så himla nöjd med resultatet! Det kommer att bli så fint när det är klart! Ni kan se lite bilder från helgens arbete i bildspelet. Förutom staketet har vi också grävt klart alla dräneringsgravar. 

Innan helgen ägnade jag mig åt avancerad matematik för att räkna på materialåtgång på vår ridbana. Om man har en helt platt yta så är det ett rätt enkelt jobb. Om man har en berg-och-dalbana som jag har, är det lite mer trixigt men jag tror att jag har fått rätt på det. Det blir en väldans massa grus rent ut sagt. Förutom de vanliga - bärlager- mellanlager - topplager, måste vi också ha ett "extralager" i botten på ungefär halva banan där den behöver fyllas upp och jämnas till för att få en plan, bra yta att jobba med. Detta lager hade klunnat bestå av samma material som bärlagret, men eftersom det blir billigare om vi väljer ett annat grövre material så kommer vi att välja det alternativet.

När jag höll på och räknade och planerade i höstas kände jag mig fortfarande jätteförvirrad. Alla, för mig, nya termer snurrade runt, runt i huvudet. Bärlager, grus, makadam, stenmjöl, sand, bergkross, samkross, 0-4, 0-5, 0-8 o.s.v. i all oändlighet. Och inte underlättas det av att man på många ställen använder olika termer och olika metoder för att bygga upp en bra bana. Vissa vill ha 3 lager, andra 4. Tjockleken på lagren kan variera mellan 20 och 5 cm(!) beroende på vilken guide man läser eller vem man pratar med. Jag läste allt jag kunde komma över, och pratade med alla jag kom åt som kunde ha något att tillföra i frågan. Ska man göra jobbet själv så som vi gör tror jag det är den vägen man måste gå. Ta redo på så absolut mycket du kan, så att du sen kan välja vad som passar dina behov bäst. Tar man hjälp av en entreprenör är min rekommendation att hitta en som man verkligen litar på. Ta inte första bästa (billigaste?). Utan var noggrann med att ta referenser och se om du kan åka och titta på en eller två banor som vederbörande har gjort (kanske fråga om du får provridning på dem?), och prata med ryttare som rider på banorna dagligen. 

Hur som helst. Planen är alltså att lägga fyllnads- och bärlager till helgen, för sen ska min man eventuellt åka på tjänsteresa och då blir det ingenting gjort på minst tre veckor. Då får gruset ligga till sig under den tiden och förhoppningsvis skapa ett stabilt och bra bärlager. Jag har beställt mitt grus från Norrviddinge maskinstation. Det känns som ett tryggt val eftersom VD'n Marin själv håller på med hästar och ger ett kunnigt intryck. Han var dessutom proffsig nog att med kort varsel komma ut och titta på min bana - och tro det eller ej, men IMORGON kommer första leveransen av fyllnadsmaterial! Och sen på fredag kommer leveransen av bärlagret. Så vi kommer få jobba intensivt ett par dagar nu. Och inte blir det lättare av att Ferdinand fick en hovböld under gårdagen så jag fick åka akut in till hästkliniken, och av att de lovar skitväder till helgen... Men det känns helt klart värt det.

Förutom allt detta spenderas mycket tid på kontoret, som alltid den här årstiden, med att få ordning på all bokföring och årets momsrapport m.m. Det händer grejer här på Örstorp nu! Vi håller på att ombilda min mans bolag, och allting börjar liksom falla på plats och ta form. Det känns så kul även om det inte är helt klart ännu. Jag hoppas fortfarande på att kunna få saker och ting så pass klart att vi kan hinna få in två ston till våren som vi kan sätta föl på! Men då måste både papper och stall vara iordning först. Sålänge får ni jättegärna gå in och gilla mina facebooksidor https://www.facebook.com/horseandhuman/ och https://www.facebook.com/orstorp/!   


Läst 24635 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
02
2016

Jippi! Halleluja och andra glada tillrop!! Nu är äntligen merparten av alla reglarna på plats! Ja, jag erkänner - som vanligt var jag lite väl optimistisk som satsade på att ha hela staketet klappat och klart. Men ändå!!! Det bästa var nog att komma körandes från mina elever igår kväll och närma sig gården och se ett staket! Tjohoo! Jaa, lycka kan ibland vara ett staket...

Vi började på söndagen med att bära ned alla verktyg och annat som vi behövde. Borrmaskin med olika bits, skruvar, cirkelsåg, lång elkabel, tvingar, vattenpass, liten slägga, sågbord, blyertpenna och tumstock. Det var jag, min man och mina svärföräldrar. Virket körde vi ned med lastaren från parkeringen där det stått förvarat under presenning ett bra tag nu!

I teorin skulle nu alltså alla stolpar vara uppsatta med exakt 210 cm mellanrum och reglarna vara exakt 420 cm långa och därför kunna fästas exakt över 3 stolpar och överlappa varandra perfekt. I verkligheten har vi inte varit så duktiga trots våra höga intensioner... Den lång- och kortsidan som vi gjöt sist är den som stämmer bäst med våran ritning. Där hade vi lärt oss av våra misstag och kontrollmätte flera ggr - innan vi borrade, efter att vi borrat och när vi gjöt fast stolpskon i betongen. På den första långsidan tror jag att vi bara mätte ut var hålen skulle vara innan vi borrade, och det visade sig att då kan det uppenbarligen bli lite hur som helst... På vissa ställen diffade avstånden med nästan 15 centimeter! Jag har sagt det förr och jag säger det igen - man kan inte kontrollmäta för många gånger!!! Mät, mät igen och så kontrollmät på det.
  


Första långsidan påbörjad. Här gick det snabbt eftersom de flesta avstånden var som de skulle.

Om det hade varit 15 cm för kort hade det inte varit något som helst problem. Då hade vi bara sågat av 15cm och så var problemet löst. Men nu var det istället 15 cm för långt! Vi fick ta ett snabbt beslut och bestämde oss för att helt enkelt sätta upp reglarna löpande - trots att ändarna då på vissa reglar hamnade helt utanför stolparna. Varje regel fäster i minst två stolpar, och på de ställen där de sitter utanför kommer vi köpa hålplattor (som på bilden härunder) och skarva ihop reglarna. Det kommer bli nästan lika stabilt som om de hade passat perfekt så som vi tänk oss.
  

Processen gick till som följande - jag och min svärfar lyfte ned reglarna från lastaren och höll dem på plats medan min svärmor kontrollmätte med vattenpasset så att både stolpar och reglar var lod- och vågrätta. Och när vi var nöjda så skruvade min man fast dem på plats med två skruvar i varje stolpe. Som en "well-oiled-machine". Vi hann klart med båda långsidorna och den bortre kortsidan. Vi hade nog hunnit helt klart om det inte vore för att jag fått nackspärr och inte kunde mocka stallet som jag brukar. Så min kära make fick hjälpa mig med stalltjänsten och vi kom igång lite senare på förmiddagen än vad vi tänkt.
  
Jag hade haft lite känningar efter att jag kom på den brilljanta idén att på egen hand köra ut några hundra kilo dåligt hösilage på torsdagen. Jag hade nämligen beställt tömning av containern när det fortfarande var fruset. Men när det blev plusgrader så började gödslet brinna och istället för att nivån höjdes i containern, så sjönk den med ungefär 10 cm om dagen! Så plötsligt hade jag en halvtom container som skulle tömmas dagen efter - och det kändes ju onödigt. Så jag bestämde mig för att fylla upp den med det mögliga hösilaget som vi lagt åt sidan under några månaders tid. Ja, så går det när man ska vara duktig. Jag kan fortfarande inte vrida huvudet till höger, men det blir bättre och bättre för var dag som går. Med lite tur är det helt bra till helgen när det är dags att bygga igen!   
  


Och så här ser ridbanan ut i dagsläget. Det är inte helt enkelt att se för färgen på reglarna är nästan samma som fältet, men även den bortre kortsidan är så gott som klar!


Läst 24429 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.