Stalldrömmar
MAJ
27
2016

Hej på er! Fredag igen och jag (Marie) är tillbaka bakom tangentbordet. Den här senaste veckan är det vårt avelsarbete och allt vad det innebär som stått i centrum. Jag hade ett mycket givande samtal med SWBs rådgivare i förra veckan som faktiskt gjorde att jag till äntligen kunde ta ett slutgiltigt beslut angående hingst till Doriz! Vi börjar ju komma rätt sent in i säsongen, så det var verkligen på tiden.

Valet föll på Firenze 1174. Han är efter Florestan I, och på mödernet hittar vi Donnerhall-blodet som jag verkligen velat ha med eftersom hon lämnat så fint på Donnerhall-blod (hon har tidigare fått föl efter Don Primero och Don Romantic). Dessutom har han mycket fullblod på både sidor och ger därför lätta, moderna, långbenta och ädla avkommor. Perfekt för Doriz! Han finns dessutom på färsk semin på Stall Fjälkinge här i Skåne och har haft väldigt bra dräktighets-procent. Enligt avelsrådgivaren var han lite spänd på sitt bruksprov och fick därför lite sämre omdöme och föll lite "under radarn" för många uppfödare. Men trots att han av den anledningen kanske inte fått de allra bästa stona (förlåt alla som betäckt med Firenze innan - det här är förstås en grov generalisering), så har hans avkommor varit väldigt fina och fått bra på sina 3-års tester mm. Jag har också pratat med en ryttare som red honom tidigare och hon bekräftar hans fina ridbarhet. Han är även godkänd i Hannover och har varit och betäckt i Tyskland ett par år. Men nu är han alltså tillbaka i Sverige, och ska förhoppningsvis snart ha en ny avkomma på G!

Här är en film på Firenze riden av Sofie Lexner när de vinner hingstklassen på Flyinge 2014.

Prinsessan ska betäckas med Luxus CML. Också det Florestan-blod, men här som farfar eftersom Luxus själv är efter Florencio I. Det är helt och hållet slump att det blivit så. Florestan-blodet är inget som jag har jättemycket erfarenhet av sen tidigare, men han har ju trots allt legat i top 10 på WBFSH's lista över världens bästa dressyrförärvare sedan 2009. Ofta i top 3! Så det känns som ett tryggt val. Som jag skrivit tidigare vill jag gärna satsa på "säkra kort" (så säkert som det nu kan bli när man pysslar med avel). Med det menar jag att jag undviker alltför unga hingstar som ännu inte hunnit få något BLUP och/eller hunnit visa upp sig i svår-klass. Luxus blir ett litet undantag, men eftersom jag känner hans ägare och ryttarinna så känner jag att jag har tillräckligt med information för att vara trygg med mitt val. Jag ville som sagt ha en hingst med mycket bra psyke och ridbarhet. Det har varit prio ett. Sen vill jag förstås ha mycket gång, och gärna lite extra frambenssprattel eftersom hon visat att hon själv lämnar mycket fina bakben. Jag ville inte ha en alltför stor, ädel eller långbent hingst, eftersom hon själv är både ädel och långbent och för mycket av det goda kan som ni vet bli....för mycket. Jag tror Luxus blir perfekt, och dessutom finns han också på färsk semin här i Skåne på Tranberga seminstation.

Och här en liten, relativt nytagen film på Luxus CML.

När man ska ta föl så tycker jag att man ska börja med att fråga sig vad man vill förbättra hos sitt sto. Och då bör man också tänkta lite på vad man vill ha avkomman till. Ska den säljas som sporthäst eller ska det bli din egen privatahäst för kanske max msv-klass? Om det är du själv som ska rida den ska man kanske ta en funderare på vad man klarar av och gillar för typ av hästar? Ett bra psyke ska kanske premieras före flashiga gångarter? Steg nummer två är att hitta hingstar som passar de kriterierna, men tänk på att hur en hingst ser ut/rör sig/beter sig själv är inte samma sak som vad han lämnar efter sig! Titta på avkommorna och vad de har fått för bedömningar och vad de presterat. Ska du sälja avkomman ska man kanske tänka på att försöka hitta en kommersiellt attraktiv stam också. Vissa hingstar är kända för att ge skarpa avkommor och kan därför vara mer svårsålda. En okänd hingst kanske ger en jättefin avkomma, men det kommer inte att skapa intresse redan på pappret. I slutändan är det förstås individen som betyder något, men ska man tänka som en buissnesswoman måste man ligga steget före och vara smart. Nästa fråga man måste ställa sig är lite mer praktiskt lagd. Vill jag använda färsk eller fryst semin? Detta beror mycket på stoet och om hon har haft lätt för att ta sig eller inte. Om man väldigt gärna vill ha en hingst som bara finns på fryst så kan man förstås chansa och inseminera vid ett par brunstar. Tar det sig inte kan man ha en back-up-plan med en hingst som finns på färsk semin och har hög dräktighet. Detta kan dock bli ett dyrt alternativ eftersom du får betala för två hingstar (beställer man fryst från utlandet betalar man ofta en klumpsumma och har ingen rabatt eller dylikt för nästa år).

Nu väntar jag bara med spänning på att de ska komma i brunst igen så vi kan köra iväg till betäckningsstationen. Det borde ske vilken dag som helst eftersom de blev superbrunstiga i början av maj när de först kom hit till gården. Vanligtvis brunstar de med ca 3 veckors mellanrum. Men dom får gärna vänta tills på tisdag för då är mina föräldrar här och kan hålla ställningarna på gården medan jag kör iväg. Håll tummarna nu för brunstiga ston och lyckade insemineringar!

Fredagsmys med tjejerna i hagen!


Läst 50129 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
20
2016

Hej allihopa! Idag är det jag, Daisy, som skriver bloggen! Idag är det min födelsedag! Jag blir ett helt år gammal. Matte och husse har lovat att vi ska fira i kväll. Hoppas att det betyder att vi ska leka med bollen och kanske att jag får ett nytt färskt märgben....?
Eftersom jag har bott på gården i hela 10 månader nu så börjar jag känna mig riktigt hemma. Jag har min soffa (som jag egentligen inte fick ligga i för mina föräldrar från början, men jag övertalade dom), min matplats, min säng (som jag mest ligger i när jag äter på mitt märgben). Tidigare låg jag mycket i fåtöljerna men dom har blivit lite för trånga. Så nu ligger jag antingen i soffan eller vid dörren. Det är bra att ligga vid dörren för då kan ingen komma eller gå utan att jag vet om det. Jag har koll på alla som är på gården - även om jag ibland snarkar högt och låtsas att jag inte märker när dom kommer in. Men tro mig - jag vet!

Jag tänkte berätta lite om hur en vanlig dag på gården ser ut för mig. Den börjar rätt tidigt med att husse kommer ned och väcker mig. Han är knappt vaken själv så jag vet inte varför han måste väcka mig, men det gör han. Jag får mat och sen går vi ut och kissar och sen går jag in och somnar om en stund, medan husse åker till jobbet. En timme senare kommer matte ner och väcker mig igen. Vi brukar prata en stund och sen går vi ut för att mata dom andra djuren på gården. Vi har hästar och katter. På senaste tiden har vi haft fler hästar och färre katter... Dom nya hästarna ska få bebisar nästa år - och katterna - ja, dom har blivit ivägskrämda av en ny elak katt. Det är bara Pripps som är kvar. Pripps och jag är kompisar! Den elaka katten gillar jag inte.

Jag brukar nosa runt en stund på gräsmattan och sen hjälper jag matte med morgonmockningen (morgonmocka = ta ut bajshögarna). Eller hjälper och hjälper.... Hon blir inte jätteglad när jag äter hästbajs. Förstår inte varför? Hon ska ju ändå bara slänga bort det! Slöseri om du frågar mig... Men jag får lov att rulla mig i halmen! Bara jag håller mig på avstånd från hästarna och det gör jag. Ferdinand och jag är kompisar, men den där andra är jag lite skeptisk mot. Han tror att jag ska äta upp hans mat, men det gör jag ju inte! Jag bara smakar lite ibland....

När matte har mockat klart så tar vi en liten promenad och sen går vi in och äter frukost och ser på Nyhetsmorgon. Eller matte äter frukost, jag har ju redan ätit. Ibland får jag ligga i mattes knä i soffan. Det är mysigt. Men nu på sommaren är det lite för varmt för mig. Då föredrar jag golvet.

När matte ätit klart går hon ut för att rida. Då får jag stanna inne. Det är helt ok för då kan jag sova i lugn och ro. Och om jag någon gång skulle få tråkigt så kan man alltid flytta runt lite på möblerna. Jag tror jag har något av ett sinne för inredning. Det är i alla fall kul att flytta runt lite på sofforna då och då. Fast matte och husse är så tråkiga - dom flyttar alltid tillbaka dom till samma gamla plats som innan. Jag är en missförstådd konstnärssjäl! Men för det mesta så sover jag som en stock de timmar som matte är ute.

Vid 11-tiden kommer matte in och hämtar mig. Då är hästarna ridna och utsläppta i hagen och det är dags att mocka igen, lite noggrannare den här gången. Och så lägger vi in ny halm! DET är kul! Och en av de få arbetsuppgifter på gården som jag är riktigt bra på! När vi gjort klart stalltjänsten så är det lunchdags! Om jag har tur och matte inte är alltför trött så leker vi en stund innan vi går in. Är matte trött får jag leka själv medan hon lagar mat. Hon är med då och då och kastar bollen till mig när jag ber henne, så det är ok. Efter maten blir jag oftast trött och sover en stund igen.

Mina eftermiddagar är inte lika inrutade. Matte jobbar oftast på kontoret en eller ett par timmar efter lunch och då brukar jag sova vid hennes fötter. Fötter är mysiga. Dom kan man både sitta och ligga på, och ha huvudet på. Men ibland åker hon iväg på ärenden istället. Då och då får jag följa med, och så går vi på upptäcksfärd med massa nya roliga dofter! Jag älskar att spåra! Matte säger att jag ska bli en kantarellhund. Jag vet inte riktigt vad det betyder med det låter kul. Jag har redan många smeknamn; kanelhunden, vofflan, vofflo, kexi, puppi, pupsi osv.

Jag hjälper till med många göromål här på gården. Förutom att mocka och halma som vi redan har sagt, så är jag duktig på att gräva hål i ridbanan, rensa ogräs (eller kanske mer att bära bort ogräs som matte lagt i en hög), hämta fina pinnar från skogen och lägga på gräsmattan, och så hjälper jag till när det ska vattnas och håller koll så att slangen och vattenstrålen sköter sig och gör vad de ska. Och så vaktar jag förstås! Ibland skäller jag så högt att matte och husse hoppar till, men det är ju bara för att de inte ska missa någon bil eller traktor som kör förbi. Det finns alltid mycket att göra när man bor på gård.

På kvällen går jag alltid en lång runda antingen med matte eller husse, eller om jag har tur med bägge två! Och sen går jag och matte ut igen det sista vi gör innan vi går och lägger oss för natten och matar hästarna (dom äter väldigt mycket dom där hästarna). Husse kommer ofta hem sent, men jag blir lika glad varje gång.

På onsdagar går vi på allmänlydnad på Svalövs brukshundsklubb. Det är jätteroligt! Och matte säger att jag är väldigt duktig och matar mig med massa godis. Jag gillar godis. Då blir jag som hypnotiserad och glömmer alla andra hundar och människor. Och sen efteråt så är jag jättetrött och sover som en stock hela kvällen.

Men nu är det tid för fredagsmyyyyys med matte och husse! Voff voff sålänge!


Läst 45035 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
15
2016

Sitter i soffan efter en soft söndag och väntar på det där regnet som jag blivit lovad och planerat min dag efter... Men det verkar inte vilja komma. Det hade varit bra för betet och för potatislandet om det ville regna lite. Det finns fortfarande gott om grönt, frodigt gräs, men det hade ju inte varit fel med lite återväxt. För ridbanan spelar det dock inte så stor roll eftersom vi under gårdagen kopplade in bevattningen, som efter lite om och men verkar fungera alldeles utmärkt.

Först hade vi lyckats koppla utsuget till in-slangen och tvärt om. Då hände det inte så mycket (man kanske ska kolla instruktionsboken innan man börjar koppla ihop grejer? Tips från coachen). Sen återanvände vi en gammal koppling för att spara några kronor (jag gick igenom förra årets byggbudget nyligen och den är verkligen imponerande låg, om jag får säga det själv. Vi har återanvänt och omvandlat gamla material till det yttersta. Årets byggbudget kommer inte bli lika imponerande eftersom vi måste köpa en hel del nya saker, men det ger en oväntat skön känsla när man lyckas skapa något och kan ge nytt liv åt något som annars hade gått till spillo).

Ja, det blev en lång parentes, det jag skulle skriva var att i den gamla kopplingen fanns en gammal packning som inte längre höll tätt. Vilket gjorde att pumpen drog in luft istället för vatten och ni kan tänka er att trycket i spridarna var föga imponerande. Som tur var hade vi några nya packningar så vi kunde byta och sen fungerade det alldeles utmärkt!

Efter lite om och men så fungerade pumpen alldeles utmärkt!

Så nu när vi sett att det faktiskt fungerar så som vi vill så ska vi bara köpa ett par till spridare, en ordentlig slang och några nya kopplingar så har vi vårt permanenta bevattningssystem på plats. Spridarna har upp till 26m spridning, men eftersom de ska stå utanför banan och inte i mitten kommer varje spridare max att täcka 13m på bredden. Det måste alltså stå 3st på varje långsida, så jag kommer att behöva 6st allt som allt.

I veckan har jag satt upp några krokar och en spöhållare i det som jag kallar för mitt pit-stop hörn på ridbanan. Dvs det hörnet där staketet är högre än resten av banan. Tanken är att jag ska kunna hänga av mig min jacka, lägga av mig eventuell skrittfilt. Kanske ha en vattenflaska stående, och kunna ta ett spö om jag behöver det. 9 ggr av 10 rider jag utan spö, men det finns gånger då det är bra att ha. Till exempel i början när man övar tramp och slutor. Samlande övningar som kan få vissa hästar att tappa lite bjudning initialt. Eller om en häst helt enkelt ignorerar din skänkel. Jag vill inte behöva sitta och tjata på min häst. När jag ber om något ska han svara direkt, annars kommer en snabb korrigering och sen direkt tillbaka till eftergiften. Det är ju liksom eftergiften som man ska rida på. Hästen ska stanna kvar hos sin ryttare, men ändå alltid vilja bära denne framåt. Då blir det som allra bäst. Hur som helst - supernöjd med mitt pit-stop hörn! Vad tycker ni?

Och just det! Nu när ridbanan är färdig innebär det att jag kan börja ta emot elever här hemma på gården! Så varmt välkomna att höra av er på marie@horseandhuman.com om ni är intresserade av att ta dressyrlektioner i vacker och inspirerande miljö strax utanför Landskrona! Jag som håller lektionerna har arbetat som beridare och hästskötare hos bland annat Minna Telde, Blue Hors Aps, Isabelle Judet i Frankrike och Hermann Gösmeier i Tyskland. Jag är också dipl. Hästmassör, cert. massör samt dipl. Massageterapeut och arbetade under många år med att behandla idrottsskador på både hästar och människor. Nu på eftermiddagen har jag dessutom ägnat en och en halv timme med att klättra i träd och såga ned grenar som hotade att sträcka ut sig över staketet och in på banan. Mer redo än så här blir den inte! 

Invigning av banan för två veckor sedan. Det är sjukt hur allt grönt bara exploderat sedan dess!


Läst 39100 ggr Kommentarer Kommentera

Nu när vi har pratat eld och brandsläckning i de senaste två inläggen känns det kanske passande att prata om bevattning i detta? Jag tänkte göra det hur som helst.

Det är söndag idag och tisdagens migrän är som bortblåst (har varit ända sen i tisdags kväll som väl är), så även jag har kunnat vara ute och njuta av det fantastiska vädret som vi har bjudits på den senaste veckan. Det är helt sjukt hur mycket gräset växer! Tyvärr gör även maskrosorna detsamma... Och även solen har sina fläcker... Med solsken och värme kommer även torka. Min ridbana som blev så generöst bevattnad förra veckan behöver nu lite hjälp på traven. Så vi håller på att klura ut ett bra bevattningssystem!

Domingo rensar maskrosor och hjälper mig med lite trädgårdsarbete!

I torsdags var vi på biltema och köpte in en bevattningspump och två spridare. Vi har också köpt en vanlig ½ tums 40m trädgårdsslang och en massa kopplingar (honor) för att koppla ihop det hela. Spridarna kan ställas in så att de sprider i en cirkel, en halvcirkel eller en kvartscirkel. De kan också ställas in att sprida över olika stor yta (som mest 24m i diameter vilket rent teoretiskt borde göra att två spridare kan täcka en hel 20*42 bana som min), och med olika typ av stråle - allt ifrån en hård stråle till en fin dimma. Kopplar men sen in pumpen till en vanlig timer för utomhusbruk (en sådan som man har till julbelysningen), så kan man vakna varje morgon med en perfekt vattnad bana! Så småningom kommer vi att byta ut trädgårdsslangen mot en slang med större diameter så att vi får mer tryck i spridarna. Men vi får helt enkelt testa oss fram lite först, en trädgårdsslang kan man alltid ha nytta av någonstans på en gård. 

Jag är förbluffad över hur enkelt och billigt det hela är! Jag hade inte kollat upp det så noga innan för jag trodde nånstans i bakhuvudet att "ett bevattningssytem är DYRT, så jag kommer nog att få nöja mig med en vanlig vattenspridare som jag får springa runt och flytta på en gång i halvtimmen tills hela banan är vattnad". Men så är det ju inte alls! Jag förstår inte varför inte fler skaffar sig ett permanent bevattningssystem till sina banor när det är så här enkelt och billigt?! Dom kanske också tror att det måste vara dyrt och krångligt? Eller så är jag kaxig för tidigt... Vi har ju inte kopplat in det än....  

I fredags rymde min man till Manchester för en fotbollshelg med en polare. Så jag har varit gräsänka. Bestämde mig för att om han ska ha semester så ska jag också ha lite semester så jag har legat lågt på byggfronten och passat på att njuta lite av det fina vädret istället. Känns lite konstigt att inte ha ett fullpackat schema för dagen, men eftersom hästarna vilar på söndagar så har jag haft flera timmar på mig att ta det lugnt. Promenera med Daisy och titta på stona i gräshagen. Det är som terapi. 

Har jag sagt att jag har en jättefin maxad D-ponny till salu?? Det har jag! Han är 15-år gammal och en riktig läromästare. Inte en sådan där som man säger är en läromästare bara för att den är lite till åren, utan en riktig en! Han har bland annat gått ponny SM i dressyr med tre olika ryttare. Förra året debuterade han fälttävlan och vann skånska distriksmäserskapet. Han är välutbildad, välriden och snäll i all hantering. Hade mycket väl kunnat gå sitt fjärde mästerskap med någon duktig liten ryttare/ryttarinna. Annonsen hittar ni här. Hör gärna av er om det låter intressant!

Fina Kentucky Love!


Läst 49120 ggr Kommentarer Kommentera

Ett inlägg om att släcka bränder, och om konsten att göra ingenting.

Det känns ju passande såhär i Valborgstider att prata om att släcka bränder. Men det är inte det typen av brasor som jag talar om. Nej, jag talar om den typen som hela tiden dyker upp i ens vardag - saker som måste lagas, deadlines som måste hållas, saker som ska kollas upp innan man kan....osv.

Den senaste tiden har jag ägnat mig åt brandsläckning på heltid! Det har varit lite för mycket i säkert en månad eller mer nu. Jag har vetat om det, men inte känt att jag kunnat göra så mycket åt saken. Jag har bett om hjälp där jag kunnat. Jag har prioriterat bort sånt som inte måste göras. Och tänkt att "snart lugnar det ner sig, om jag bara...".

Problemet är att jag hur jag än försöker inte kan sluta se och störa mig på alla dom där sakerna som inte hinns med. Jag kan strunta i att sortera tvätten, eller hoppa över att kratta gårdsplanen en dag eller två - men även om det skapar tid, så tar det inte bort någon stress! Eftersom jag stör mig något vansinnigt varje gång jag går förbi och ser oredan. OCD, någon......? Ett annat problem jag har är att jag inte kan sluta jobba. När jag har någon minut över så tar jag genast tag i någon arbetsuppgift. De tar ju aldrig slut!

Min man är mycket bättre än mig på att göra ingenting. När vi lagar mat till exempel. När jag lagar mat så använder jag all dötid (t.ex när man väntar på att pastan ska koka klart) till att städa i köket, diska och plocka undan. När min man lagar mat så ser han på tv samtidigt eller spelar spel på sin telefon... En stunds avkoppling! Medans jag blir tokig på att disken står kvar framme... Fast det är klart - jag brukar ju lyssna på hög musik och dansa runt i köket samtidigt som jag sjunger med och diskar så... Det kanske var ett dåligt exempel, men jag tror ni fattar andemeningen.

Ibland blir man tvingad att göra ingenting - som idag då jag legat helt däckad med migrän. Jag har enbart lyckats ta mig utanför dörren för att släppa ut och in djur och mocka/fodra stallet. I övrigt har jag sovit som en stock i soffan. Nån gång runt 19:30 började hjärnan klarna och genast gå på högvarv igen. "Jag hinner kanske ansöka om projektstöd, eller fixa papperna som Bolagsverket ville ha in?". Men nej. Inte idag, inte ikväll. Ikväll ska jag unna mig lyxen att göra ingenting, förutom att ta det lugnt och äta sushi (och skriva det här blogginlägget då).

Tack och hej leverpastej! Och glöm inte att även om det ibland är viktigt att få saker gjorda - så är det också viktigt att ibland göra ingenting!


Läst 39994 ggr Kommentarer Kommentera

Vilken helg vi har haft! Från vintertäcken med hals till sommar/flugtäcke på två dagar! Väderomslag deluxe! I helgen har vi inte haft ETT stort projekt att ägna oss åt, utan ca 150 stycken små. Känns det som i alla fall...

Jag började lördagsmorgonen med att skriva ett jättebra inlägg om hur det gick till när vi anlade ridbanan förra veckan. Ibland blir man sådär extra nöjd med ett inlägg. Det blir precis lagom långt, informativt och roligt med några oväntade formuleringar och/eller twister. Tyvärr skrev jag det på paddan och i precis samma sekund som jag skulle trycka på "spara och publicera" så blev skärmen svart! Batteriet dog och trots att jag sprang och kopplade i batterisladden på en gång så hade jag loggats ut och inlägget var borta. Nooooooooo! Ville bara att världen skulle veta att det en gång fanns ett jättebra blogginlägg om en ridbana som aldrig kommer att få se dagens ljus.....

Kände mig lite nedstämd efter sagda fiasko, men hade som tur var inte tid att tänka så mycket på det, eftersom min svärfar var på ingång efter att ha kallats in för att hjälpa oss färdigställa allt som behövde göras innan vi kunde känna oss redo får att ta emot "våra" två nya avelsston som kom i helgen! Egentligen bara småsaker, men eftersom vi också skulle ha Valborgsfest på kvällen så hade vi en rätt fulltecknad dag framför oss. Handla, städa, laga potatissallad till 18 personer (inkl barn), klippa gräsmattan, fixa boxen som Prinsessan skulle stå i över natten, köra upp ris till eldgropen, sätta upp grindar till beteshagen, gräva ned elkabel, byta elaggregat och koppla på elen.

Till slut fick vi ändå ihop en liten brasa! Valborg firades med korvgrillning, potatissallad och marshmellows i goda vänners lag.

Stort Tack till Marilla Hästtaxi som såg till att My Princess kom säkert hela vägen från Uppsala till Örstorp!

Prinsessans dag började redan klockan 8:00 på morgonen då hon blev upphämtad av Team Marilla Hästtaxi vid sitt hem i Uppsala, och slutade vid 17:30 ungefär då hon anlände här hemma på gården. Resan verkar ha gått alldeles utmärkt, och hon klev helt obrydd ur lastbilen och in i stallet och började äta. Mina två grabbar var betydligt stimmigare över att ha fått en ny, snygg boxgranne...Domingo har stått och spanat ner mot beteshagen med spetsade öronen hela dagen idag!

Domingo spanar efter tjejerna...

På söndagen hade vi en nästan lika fullpackad dag framför oss! Då skulle vi förutom att städa upp efter festen, även inviga ridbanan, byta däck på transporten, hämta upp Doriz ("vårt" andra avelssto) hos sin fodervärd, släppa ihop hästar, visa en saluhäst för kund, ta in nytt hösilage och allt annat som man ska göra när man bor på gård... Lite lätt slutpumpade landade vi i soffan nån gång vid 20-tiden (inte illa när man bor på landet), och kunde avsluta helgen med lite gammalt hederligt chips-o-dipp-mys.

Gräshage på dagen....

Allt som allt en mycket bra helg även om den innehöll ett par stressmoment. Stona verkar trivas jättebra med varandra! Eller - dom bryr sig knappt om varandra. Dom bara äter! För att de inte ska få fång eller kolik nu i början kommer de få gå i grushage om nätterna och gräs på dagarna. Innan dom kom har dom haft lite, lite gräs i sin hage, eller betats vid hand så dom är lite invanda redan.

Grushage på natten...

Jag har som sagt också ridit på min ridbana! Wohoo! Vilken känsla! Det är dessutom så himla vackert just nu med allt grönt på marken och träden, och solen som glittrar i bäcken. Som jag trodde så är den fortfarande lite lös att rida på, men det kommer att bli jättebra det vet jag. Det är lustigt hur olika underlag påverkar olika hästar. Jag har inte tänkt på det så tydligt innan. Men för Domingo som har en långt steg med mycket naturligt schvung, var det här mjuka underlaget som en dröm att rida på. Han tassade fram som en ljudlös panter. För Ferdinand, som är mycket, mycket kvickare i steget och som ibland blir lite spänd och spretig så var det inte alls lika bra eftersom det flyttade sig för lätt och inte riktigt gav det fäste som han behöver just nu. Men det kommer absolut att bli bra för honom också! Det hemliga receptet är att vattna och sladda och vattna och sladda och sen vattna och sladda lite till!

Jag och Ferdinand inviger ridbanan i det strålande fina Maj-vädret!


Läst 42432 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.