Stalldrömmar

Igår för två år sedan var en dag i kärlekens tecken. Det var nämligen min och min mans Bröllopsdag! Det betyder att vi firade pappers-bröllop igår! Jag firade lite extra med pappersnäsdukar. Massvis med pappersnäsdukar! Jag har nämligen åkt på en riktig dunderförkylning. Passande nog är det min man som har smittat mig så cirkeln blir liksom komplett på något vis...

Vi var lite tjusigare den där dagen för två år sedan... Eller vad tycker ni?

I övrigt har det varit en vecka i murningens tecken! Vi började mura i onsdagskväll, och har sedan spenderat ungefär 4-5 timmar om dagen med att mura igen det 3,5 gånger 2 meter stora hålet som blev efter att vi tog bort dörren (mer om det i förra inlägget). Vi har kommit upp till fönsternivå, så det är cirka 1/4 kvar att mura upp. Men nu har mina föräldrar åkt hem och mina svärföräldrar åker på semester, så sista biten får vi mura upp på egen hand på kvälls- och helgtid. Det kommer med andra ord att ta mer tid. Min pappa har verkligen gjort en riktig hjälteinsats med väggen hittills, så nu är det upp till oss att slutföra hans arbete!

Jag vill påpeka att jag verkligen inte är någon murarexpert, och är man osäker bör man definitivt ta hjälp av någon som kan, men här kommer ändå mina bästa murartips för hobby-murare!  


1. Läs på ordentligt innan du börjar, och ta om du kan hjälp av någon som vet hur man gör. Är man oerfaren ska man definitivt vara två personer som samarbetar! En på varje sida muren så man hela tiden kollar att det blir rakt och bra.
2. Var noggrann när du väljer och blandar murbruket! Det finns olika sorters murbruk för t.ex. ytor inom- utomhus och för extra utsatta ytor.... Det är viktigt att få rätt bruk. När det sen är dags att blanda bruket så mät upp exakt mängd vatten och blanda ordentligt. Det ska vara fluffigt som vispad grädde! När man murar med tegel så går det åt stora mängder bruk och jag rekommenderar verkligen att investera i en blandare/tumlare!
3. Vattna teglet och ytan du ska mura på en stund innan du börjar. Speciellt om det är varmt eller blåsigt ute! Då suger inte teglet ut fukt ur bruket.
4. Använd generöst med bruk och lägg stenarna försiktigt på plats. Man kan knacka dem försiktigt på plats med skaftet på murskrapan, även efter att de lagts ned, men inte trycka hårt eller göra för stora förändringar. Då trycker man ut luftbubblorna ur bruket och det fäster inte lika bra! Blir det fel får man helt enkelt ta bort stenen, skrapa bort bruket och göra om!
5. Ta hela tiden bort överflödigt bruk och snygga till fogarna med en fogpinne. Det är lättare att i efterhand pilla dit lite extra bruk och sen borsta över med en fuktad murarborste - än att försöka få bort överflödigt bruk som torkat...
6. Det står på påsarna att man kan använda bruk som är blandat i ca två timmar, men min erfarenhet är att det redan efter en timme börjar få sämre egenskaper. Så blanda inte i förskott, blanda inte för mycket åt gången och se till att vara redo att börja mura direkt när bruket är klart! Så länge det ligger i tumlaren klarar det sig dock rätt bra. Använd murspik och snöre för att få muren "rak". Om man som oss ska renovera/fylla i en gammal vägg måste man ju följa den vägg som redan är på plats, och kan inte räkna med att något ska vara varken i lod eller våg. Det är både lättare och svårare... Det går ju lite snabbare när man slipper använda vattenpasset i tid och otid, men det är ju också svårare att veta att man verkligen är rätt på det! Följ murarsnöret som en slav, och kolla alltid rakt ovanifrån för annars spelar ögat dig ett spratt och allt blir snett (jag talar av erfarenhet ja).

Redskap/material du behöver när du ska mura är:
Murslev, Fogpinne, Murbruksbalja, Murarhammare, Rotborste, Vattenslang med strilmunstycke, Tumlare eller Murbruksvisp, Spik, Snöre, Torrbruk, Tegel och Hinkar eller skottkärra att ha bruket i. Ska du dessutom som oss fylla i ett dörrhål eller dylikt behöver du också verktyg för att knacka bort gammalt bruk och gamla stenar som t.ex. en vinkelslip, en borrmaskin, en hammare och mejsel mm. Munskydd och skyddsglasögon är inte heller så dumt att ha till hands eftersom det skvätter murbruk och damm åt alla håll och kanter. Och förstås speciella byggkläder och handskar eftersom man blir skitig som få! Och så en massa tid och tålamod, så blir det rätt bra i slutändan! Lycka till!

Såhär långt hade vi hunnit i fredags. Nu Har vi hunnit ytterligare ett par lager upp! Fler bilder från veckans murande hittar ni på vår facebooksida Örstorp Gård AB!

Några härliga galopp-pass på stubben har vi förstås också hunnit med under veckan! På bilden er ni mig och Domingo.


Läst 55596 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
25
2016

Ja, tro det eller ej! Men vi är äntligen igång och bygger saker på riktigt! Just nu håller vi på att sätta igen en av de massiva dörrarna i ytterväggen. Det innebär flera steg. Nummer ett är att gjuta en sockel. Detta gjorde vi klart i helgen. Sen har vi knackat bort gammalt murbruk och nu ska vi mura igen hålet med det tegel som vi varit runt och hämtat i Skånes alla hörn. Vi behöver fortfarande hitta ett gjutjärnsfönster i måtten 110*105cm, under tiden får vi lämna ett hål där fönstret ska vara.

Jag håller just nu på att jonglera med offerter på skalblock och betong som vi ska använda för att mura upp själva boxväggarna samt väggar till t.ex. spolspilta mm. Jag hoppas ha den biten klar innan veckans slut. Stress, stress, stress....

Men åter till sockeln. Det är en massiv sak som mäter ca 45cm i höjd, säkert ca 75-80cm i basen på det bredaste stället och ca 40-60cm i bredd på "toppen". Den var inte precis jämn om man säger då... På ena sidan dörren var den ca 60cm bred och på andra sidan runt 40cm. Vilket försvårade lite när vi skulle få vår gjutform att sluta tätt. Men det löste sig med några långa skruvar, några betongblock som motvikt och tre stycken ringband att spänna med.

Här på bilden ser ni våran gjutform. I mitten av formen ser ni de två raderna med betongblock som vi redan gjutit fast för att spara lite på betongen och därmed få ned kostnaderna.

Gjutformen bestod av två skivor formplaywood, 4 långa plank (420cm), några murblock och så ringbanden som höll ihop det hela. För att slippa använda vansinniga mängder betong, så använde vi två rader murblock i botten, som också gjöts fast med betong i botten. Murblocken fanns på gården vid köpet och är därför "gratis" för oss. Man hade också kunnat använda t.ex. natursten modell större att fylla ut med. Vi köpte en storsäck med grovbetong. Den innehåller 1000kg oblandad betong och använde nästan allt!! Jag tror vi har kanske 20-30kg kvar på botten. Och dom kilona kommer också gå åt så småningom - vi har ju två stora och en liten sockel kvar att gjuta! Vi har också lagt i ett gäng armeringsjärn med jämna mellanrum i längsgående riktning.

Vi köpte en cementblandare. Sjukt bra investering om man ska blanda stora mängder betong/cement/murbruk! Idag har vi så smått börjat mura med teglet. Två rader blev det. Det tog över två timmar. Men jag tror att det kommer gå snabbare imorgon nu när vi har fått lite kläm på hur man gör. Dock måste man alltid räkna med en viss upp- och nedstartssträcka. Arbetskläder ska på (speciella arbetskläder är 100% nödvändigt när man jobbar med betong/murbruk/tegel för man blir VÄLDIGT skitig). Verktyg ska plockas fram. Murbruk ska blandas. Spikar ska flyttas och murarsnöre spännas upp osv. Och efteråt ska verktyg rengöras och plockas undan. Kläder ska bytas och människor duschas av. Jag hoppas att det fortfarande är en trend med grått hår även på yngre för jag har anammat den trenden den här veckan...? Och jag sparar massor av pengar på hårspray eftersom frisyren håller sig hela dagen täckt av ett grått lager betong, som dessutom verkar omöjligt att duscha bort, hur många gånger man än schamponerar!

Man blir vansinnigt skitig av att hålla på med betong och murbruk!

Jag hade velat skriva en liten detta-behöver-du-när-du-ska-gjuta-en-betongsockel-guide men jag vet inte om jag vågar. Det är så många småsaker som man behöver som man först inte trodde av man skulle behöva så jag kommer väl få arga hatmejl från irriterade hobbybyggare om jag glömmer något? Men ni har i alla fall fått lite tips här i bloggen. Man kommer rätt långt med formplaywood och grovbetong. Det man ska tänka på är att formen måste vara väl förstärkt så att den inte viker sig eller börjar läcka betong. Hur man gör det beror ju lite på hur sockeln ska se ut och vart den ska befinna sig. Sen ska man vara noggrann med att få rätt konsistens på betongen! Det står på paketet hur mycket vatten man ska använda. Och ska man gjuta en stor sockel kan det vara vettigt att fylla ut den lite på mitten med något billigt (men hållfast) material som t.ex. murblock eller sten. Lite skruvar, några beslag och så lite fantasi - så löser sig det mesta!

Nästa inlägg blir det mer om murning med tegel! Vi hörs!

Såhär tjusigt blev det färdiga resultatet!


Läst 42482 ggr Kommentarer Kommentera

Det händer lite för mycket just nu. Jag hinner knappt med allt jag ska göra under dagarna, och som ni märker är bloggen en av de saker som får prioriteras bort lite. Jag tänker ofta på vad jag ska skriva, men sen hinner jag aldrig riktigt få ned det på pränt.

Hur som helst - vi kör en snabb sammanfattning! Vi tröttnade på att vänta på offerter för att kapa de utstickande betongblocken i taket, och bestämde oss för att hyra en kapsåg! Detta gjorde vi förrförra helgen, dvs den 6-7 augusti. Mina svärföräldrar hämtade upp den på Cramo på fredag eftermiddag, och sen började arbetet tidigt på lördagmorgon. Det var svärfar och min man som stod för arbetsinsatsen den här gången. Kapsågen är på tok för tung för mig att ens fundera på att hantera. Men jag och svärmor hade fullt upp med att ta hand om resten av gården så det gick ingen nöd på oss inte.

Förra veckan var (minst sagt) lite speciell eftersom jag och Jörgen hade bokat semester (på riktigt den här gången) torsdag-söndag. Min lillasyster gifte sig på lördagen med sin kärlek sedan 15 år tillbaka och vilda hästar hade inte kunnat hålla mig borta - men de gjorde sitt bästa för att försöka! Det började på måndag eftermiddag när jag tog in hästarna. Ferdinand var lite tjock i ett bakben och på tisdagmorgonen var det stort som ett elefantben. Suck! Ingen feber, ingen hälta och normalt hade jag väl inte oroat mig jättemycket, utan bara fortsatt hålla koll så att det går på rätt håll och inte blir värre. Sådana här saker brukar ju gå över av sig självt, men det känns ju inte bra att behöva lämna sin häst i det skicket. På onsdagen hade dessutom andra bakbenet svullnat upp rejält också. Suck igen! Ringde min veterinär men inga tider lediga. Beslutade att ge metacam och hålla tummarna. Typ... (verkar som om det fungerade rätt bra för på söndagkväll när vi kom hem så var han helt fin i benen igen.

Men som om inte det vore nog så bestämde sig Prinsessan för att få foderstrupsförstoppning på onsdagkvällen! Jag har börjat stödfodra henne med kraftfoder. Eftersom de andra på betet är runda som små bollar så vill jag inte lägga ut hö, så jag har tagit ut henne ur hagen och gett kraftfoder ur en stor hink. Hon brukar inte stressäta och den här onsdagen var inget undantag. Det var det sista jag gjorde på dagen och jag stod och tänkte typ "kan hon inte äta lite fortare"... Det fick jag minsann äta upp med besked! För när hon hade bara några tuggor kvar så slutade hon plötsligt att äta, stod kvar med huvudet lågt att tag och började sedan krampa. Jag har aldrig varit med om en foderstrupsförstoppning tidigare, men förstod rätt omgående att det måste vara det som hände. Vi gick så fort hon tillät upp till stallet där jag ropade ut min man som ringde distriktaren. Jourhavande veterinär var ute på ett kolikfall men gav instruktioner att försöka ge henne vätska och massera mjukt längs matstrupen. Så det gjorde vi - i fyra timmar innan det äntligen släppte! Detta var dock ett relativt milt fall av foderstrupsförstoppning. Hon kunde andas obehindrat hela tiden och saliverade inte överdrivet så som de tydligen kan göra. Men hon var tydligt besvärad och medtagen och krampade och försökte svälja hela tiden. Vi var väldigt lättade och trötta när det äntligen släppte och vi fick gå in och lägga oss. Klockan var då tolv på natten och vi hade inte hunnit packa eller förbereda nånting för morgondagens resa.

Men slutet gott allting gott. Vi kom iväg till slut. De unga kärleksparet sa ja, och hästarna har hållit sig friska och krya. Från och med nu får Sessan bara uppblött foder!

Den här veckans projekt är att gjuta en sockel och mura igen en av de stora dörrarna (den är ungefär 3,5m bred ca 2,5m hög). Mina föräldrar är här för att hjälpa till. Vi har varit och hämtat tegel i typ hela Skåne, men vi behöver fortfarande mer (till de andra dörrarna som ska muras igen). Så har ni gammalt tegel som ni gärna vill bli av med så får ni gärna höra av er! Vi behöver också ett (eller fler) stallfönster med gjutjärns ram. Den sort vi söker har tre gånger fyra rutor och måtten 105*110cm. Vi betalar förstås ett rimligt pris, beroende på vilket skick de är i.

Vi behöver minst ett, helst fler sådana här fönster, men de verkar vara väldigt svåra att hitta. Gjutjärnsfönster med tre gånger fyra rutor och välvd överkant. Yttermåtten är ca 105*110cm.

Jag har aldrig murat förut, men som vanligt är det galet mycket förarbete och planering innan man kan komma igång. Bara att inse vilka MÄNGDER med murbruk som kommer att gå åt. 70kg per kvadratmeter!! Vi kommer behöva beställa hem en hel pall... Jag var tvungen att räkna efter flera gånger för jag trodde att jag räknat fel, sen googlade jag och insåg att jag tyvärr hade räknat rätt. Så efter jag har ridit idag får jag sätta mig och ringa runt och se vart man bäst och billigast kan få tag på en pall med murbruk. Här hittade jag två länkar med bra information för dig som ska mura!

http://www.finja.se/App_Resource/Page/file/betong/5070-1.pdf

http://www.dinbyggare.se/mura-med-mursten-pa-ratt-satt/

Här planeras det för gjutning av sockel. Allting är alltid mycket krångligare än man tror....


Läst 37091 ggr Kommentarer Kommentera

I måndags fick Ferdinand inviga sin nya hage! Ni vet den som vi satte stolpar för i våras, och som jag ägnade halva söndagen åt att sätta upp nytt elband/eltråd till! Tanken är att Ferdinand ska gå där över vintern. Hans gamla hage ska först få vila och växa upp lite, och sen ska stona få gå där över vintern när vi tar in dem från betet. Det blir kanon. Han har massvis med grönt saftigt gräs att tugga på! Men vad tror ni han gör...? Jag hittar honom allt som oftast under ett träd där han har grävt en fin "rull-grop", och så tuggar han på pinnar som ramlat ned. Och nej..... Det är inte en korkek......


Jag kommer inte ihåg om jag skrivit det tidigare, men jag har hittat en ny sorts hörnisolatorer för elband som jag bara älskar! Man liksom spänner fast bandet mellan en platta med två små tvingar. Jag ska bifoga en bild! Man kan ju förstås använda dem överallt (inte bara i hörnen) men de är betydligt dyrare än de vanliga och det räcker gott och väl att bara ha dem i hörnen för att stabilisera, spänna och minska slitaget på banden. Har man hagar där vinden ofta ligger på så kan man förstås sätta dem med jämna mellanrum även på långsidorna. Man får ju pröva sig fram lite vad som fungerar.

Sist jag köpte elband och isolatorer köpte jag också elastisk elrep på rulle. Det innebär att jag kan göra många elastiska grindar till en billigare peng, och dessutom tycker jag att de blir bättre i både funktion och format! Jag använder skarvlås för att fästa repet i handtaget och i grindisolatorn. Eftersom jag kan välja längd så blir de perfekt lagom långa så att man enkelt kan öppna och stänga utan att trådarna hänger i marken.

Förutom att fixa hagen så har vi pluggat alla Tysklönnarna med ECOPLUG så att de inte ska sätta nya skott till nästa år. Det går till så att man borrar ett eller flera hål i stubben, och sen hamrar man i en liten plugg i varje hål som man kan köpa på t.ex. en välsorterad bygghandel. De innehåller något som är giftigt för trädet och gör att hela roten dör. Det står på förpackningen precis hur man ska göra! Perfekt om man vill vara säker på att trädet verkligen ska försvinna.

Vi fick mycket gjort i helgen! Storstädat och klippt gräset och tvättat kläder och ridit hästar och mockat hagar, bland annat. Och så har jag startat krig mot ogräset på gårdsplan! Jag blir tokig! Sist mamma var här spenderade hon flera timmar åt att kratta loss ogräs och gjorde jättefint. Men så fort det regnat lite så ploppar det upp överallt igen! Jag har testat mig fram lite, och hittat en kombination som verkar fungera. Nämligen ogräsättika som man häller över i en liten sprutflaska och sprayar direkt på oräset. Detta ska ske på torra och vindstilla dagar. Ett litet sprut räcker och ogräset vissnar och dör nästan direkt. Jag provade round-up också, men det tyckte jag knappt fungerade alls. Och dessutom är det mycket dyrare. Och sen kan man köra gårdsplanen med en pinnharv en gång i veckan, gärna efter att det har regnat lite så man verkligen kommer åt rötterna på ogräset. Man får köra ett par varv på samma ställe för att verkligen få bort allt, men gör man det så håller sig gårdsplanen rätt så snygg, utan att man måste lägga allt för mycket blod, svett och tårar på den. Och så är det ju sååå snyggt med en nyharvad grusplan! Eller vad tycker ni?

Idag har jag kört med Doriz till seminstation för att kolla dräktighet. Det hade gått 16 dygn sedan insemination. Men tyvärr - ingen bebis! Så tråkigt, även om jag misstänkte det litegrann redan eftersom hon de senaste dagarna visat ganska kraftiga brunsttecken. Vi hinner med en insemination till så håll nu för Guds skull alla tummar och tår att det tar sig! På vägen dit och hem lyssnade jag på "Ridpodden" med bl.a. Lisen Bratt-Fredricson. Det var en elev som tipsade mig. Jättebra faktiskt! Så om ni missat den tycker jag att ni ska gå in på sr.se och ladda ned den! Ni hittar alla avsnitten här!


Läst 40341 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.