Stalldrömmar

Nu är det en dryg vecka sen vi fick gjutet vårt stallgolv i fiberbetong. Fram tills i lördags (4 dagar) vattnade vi med slang och höll vi det blött/fuktigt. Men nu är det torrt och hårt och jag kan gå på det och köra skottkärran på det och dansa schottis om jag skulle vilja (jag måste bara lära mig att dansa schottis först). Det känns HELT MAGISKT! Jag kan inte riktigt beskriva hur glad man kan vara över lite betong. Men väldigt, väldigt, väldigt glad! Stort tack igen till Betongfabriken i Glumslöv för ert tålamod och proffsiga bemötande.

Nu är det hög tid att fundera på nästa steg i bygget! Jag håller fortfarande på att ta in offerter och komplettera vår ansökan till Jordbruksverket. Det är sjukt mycket jobb, och det ska vara klart på onsdag så jag får lägga in en extra växel och spurta lite om jag ska hinna färdigt. Samtidigt försöker jag rodda ihop det med betäckningar, elever bokföring och fölvak m.m. Vi väntar fortfarande på Prinsessans föl! Hon är inne på dygn 353 och mer eller mindre sprickfärdig! Mjölken är vit, bäckenbanden slappa, hon har haft förvärkar i flera dagar och fölisen dansar rumba i magen. Om den inte kommer innan helgen ska jag äta upp min hatt!

På söndag är det dags för kurs med sjukgymnast Lena Gunnarsson/Equestrian Fysio som ni har kunnat läsa om tidigare här på Hippson. Lena håller bland annat sitskurser för blivande instruktörer på Strömsholm och Wången, och nu kommer hon till oss! Det finns fortfarande ett par platser kvar så passa på att knipa en! Mer information och anmälan hittar du på denna länk. Välkomna till oss!

I övrigt ska vi försöka passa på att njuta lite av långhelgen och av det fina sommarvädret som vi haft/har i Skåne just nu! Trevlig Kristihimmelsfärd på er så hörs vi snart igen (förhoppningsvis med fölnyheter)! 


Jag och Ferdinand njuter av utsikten över böljande rapsfält! Skåne när det är som allra bäst!


Läst 63618 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
17
2017

Ibland går det väldigt, väldigt långsamt när man bygger - men ibland går det fort som bara den! Jag ringde ju till Betongfabriken i måndags vid lunchtid för att boka tid för att gjuta vårt stallgolv. Jag hade hoppats på att dom skulle ha tid i början av nästa vecka, men det hade dom ju inte. Däremot hade han fått en avbokning igår, tisdag, vid lunchtid (dvs dagen efter!), om det kunde passa?!

Oj, oj! Plötsligt gällde det att tänka snabbt. Kolla med mannen och svärfar. Jodå, de kunde komma ifrån. Vad behöver vi hinna göra innan gjutning? Bara att täcka över avloppsrännorna med plast. Det fixar vi! Vad behöver vi för redskap? En google sökning och ett nytt samtal till Betongfabriken visar att allt vi behöver är en sloda (jo, det heter faktiskt så...). Ofta kan man behöva en vibratorstav också, men med den sorts betong vi valt på rekommendation av David på Betongfabriken så klarar vi oss utan.

Jag har fått massor av bra hjälp av Betongfabrikens kunniga och trevliga personal. Det första samtalet till dem tror jag att jag gjorde nån gång i slutet av förra sommaren. Sen dess har det varit komplikationer, vinter och livet som liksom har kommit i vägen och dragit ut på tiden. Och under den här tiden har jag ringt flertalet samtalet och frågat om allt möjligt från placering av avlopp till storlek på makadamet... Och det var Betongfabriken själva som tipsade mig om fiberbetong! Fiberbetong är precis som namnet antyder betong berikad med tunna fiber av antingen plast eller metall. De fungerar som armering och du slipper lägga och binda armeringsnät - ett arbete som är både tidskrävande, tungt och dyrt! Fiberbetongen kan man pumpa ut direkt ovanpå makadamet! Den är lite dyrare än "vanlig" betong, men den kostnaden tjänar man in på att man slipper betala för armeringsnät. Tänk på bara ett det ska vara plastfiber (inte metall) i djurstall eftersom allt materiel som kan vara strömförande måste jordas, och det är helt omöjligt att jorda varje enskild liten fiber.

Det tog drygt två timmar och sen var all betong på plats! Vi har ett golv!!! De närmsta 4-5 dagarna är det viktigt att hålla betongen fuktig. Det kan man göra antingen genom att vattna den rikligt och regelbundet. Eller så vattnar man och täcker med plast, som sen får ligga på och hålla fukten innanför. Det senare är antagligen det bästa alternativet, men eftersom det blev lite hastigt påkommet så hann vi inte skaffa fram tillräckligt med plast (det är trots allt 141 kvadratmeter golv som just har gjutits). Så vi får vattna regelbundet istället. Om betongen torkar för snabbt kan det bli små microsprickor på ytan. Enligt betongfabriken är det mest ett skönhetsfel, det påverkar inte hållfastheten, men det kan ju bli tråkigt med sprickor just i ett stall som är en relativt smutsig miljö. Det samlar lätt på sig skit i sprickor och vrår...

På den här länken hittar du bra information från jordbruksverket om du går i tankar om att gjuta golv. Och vill ni komma i kontakt med Betongfabriken på klickar ni här.

Jag funderade länge och väl innan jag bestämde mig för att betonggolv är det bästa alternativet för oss. En stenlagd gång med marksten är ju bara så himla snyggt - men hur praktiskt är det när det ramlar ned halm och damm i de små microspringor som alltid blir? Spångång tycker jag blir för mycket jobb. Det måste fyllas på och mockas, och blir lätt dammigt. Gummisten upplever jag som mer svårsopat än betonggolv, och mitt stall ska vara lättjobbat! Det är tungt nog att jobba med hästar och bo på gård som det är ändå... Och i slutändan är betonggolv det mest prisvärda, slitstarka och mest lättjobbade alternativet. Speciellt för oss eftersom vi redan har betonggolv i mer än halv stallet. Så skulle vi valt något annat alternativ så hade vi blivit tvunga att lägga nytt golv ovanpå det gamla betonggolvet, och det hade ju blivit både dyrt och tidskrävande. Istället är planen att ha en gummimatta i stallgången (inte i boxarna), som gör att den blir halkfri och tyst att gå på. Det tror jag blir jättebra! 

Här kommer betongen!

Kan ni förstå det??! Vi har ett golv! Visst blev det fint? Mitt undermedvetna gick och sjöng "Segern är vår, segern är vår! Vi har vunnit segern är vår!" hela resterande av gårdagen. Ett bildspel från hela gjutningen hittar ni på vår facebooksida Örstorp Gård AB.


Läst 81953 ggr Kommentarer Kommentera

Dygn 342 och fortfarande inget föl i sikte! Det känns så nära nu! Jag var helt övertygad om att den skulle komma igår, men icke. Jag satt beredd i soffan hela Eurovision, men det var helt förgäves. Nu är i alla fall värmen här, och juvret kan snart inte bli större! Nu måste den väl ändå komma snart! Idag är det Domingos födelsedag, så det vore väl lite poetiskt om vårat förstfödda föl skulle komma just idag. Den har fortfarande 2 timmar på sig innan midnatt! Men just nu är det väldigt lugnt och harmoniskt ute i stallet. Jag vet ju inte, men jag tänker att man borde märka lite mer om det var ett föl på G just i natt? Lite oroligt vankande eller nåt? Men Sessan står bara och sover och/eller äter helt oberörd...

Men på byggfronten händer det äntligen grejer! Vi ligger hopplöst efter planen efter sjukdom och andra prioriteringar, men både förra söndagen och denna har vi haft tid över att ägna åt bygget och - tro det eller ej, men vi är äntligen redo för att gjuta golv! Avloppsrör och rännor är på plats, frigoliten är skuren och limmad på plats under det som ska bli tvättrum, förråd och foderkammare. Allt makadam är på plats och ytan är plattad/packad och redo för betong! Halleluja! Redan imorgon ska jag ringa betongfirman och se när de kan tänkas komma med betongen!

Mitt eget största projekt just nu (förutom projekt-föl) är att komplettera vår ansökan om bidrag för stallbygget som vi skickade in till Jordbruksverket förra sommaren. Det har alltså tagit ett år innan ansökan ens har börjat handläggas. Som företagare på landsbygden kan man söka företagsstöd för att starta upp och bygga ut sin verksamhet, och det gäller bland annat om man ska bedriva hästavel såsom vi kommer att göra. Men ett krav är att du som söker kommer att arbeta heltid med din verksamhet, och att investeringen du gör på ett eller annat vis ökar lönsamheten/arbetstillfällen/miljönyttan eller på något annat vis utvecklar ditt företag. Mer om kriterierna för att ansöka kan du läsa om på jordbruksverkets hemsida. Jag kan knappt beskriva i ord vad det skulle betytt för oss om vi kunde fått beviljat bidrag till bygget, men det är ingen helt enkel process att ansöka... Det känns som hundra olika bilagor som ska in, och dessutom måste jag ta in nya offerter, vilket innebär timmar med research och massvis med samtal. Med andra ord; KONTORSTID! Inte min favoritsysselsättning och speciellt inte när man samtidigt lider av sömnbrist på grund av fölvaka... Men, men jag får spalta upp det och ta det en sak i taget så ska det nog gå bra. Ansökan ska vara inne i månadsskiftet så efter det får ni hålla tummarna för oss!

PS! Tänk på att om du ska ansöka om bidrag för ditt jordbruksprojekt så måste ansökan ha kommit in innan du börjar bygga! Efter att ansökan skickats in får bygget påbörjas på egen risk (del vill säga - det är ju inte säkert att du får några pengar!). Ds


Läst 45325 ggr Kommentarer Kommentera

Ja, vi vakar och väntar... Prinsessan är nu på dygn 333 av sin dräktighet, men det verkar vilja dröja ett tag till innan det ploppar ut en liten fölis. Juvret borde fyllas mer och några vaxproppar har vi inte sett till ännu. Tidigare år har hon alltid gått någon vecka över tiden så jag har nästan räknat med att hon ska göra det den här gången också, men man vet ju aldrig... I natt vaknade jag med ett ryck och var helt övertygad om att det stod en liten krabat bredvid Sessan i boxen - i ungefär två sekunder. Sen såg jag att det bara var blänket i krubban som såg ut som en liten bläs och skuggan från densamma som jag först trodde var en liten kropp... Efter det var jag klarvaken! Tur att jag inte hann väcka min man...

Jag känner mig i alla fall så förberedd som man nu bara kan vara inför en fölning när man inte riktigt vet vad man pysslar med. Jag har packat en fölväska som innehåller lite olika bra-att-ha-saker om något går fel - eller bara för att... Jag har läst på om fölningar så mycket jag bara kan, och jag har kollat på ston som fölar på youtube. Jag har sparat ned distriktsveterinärernas nummer i min egen, min mans och min mammas telefon. Min mamma och pappa är förresten här nu och de stannar tills fölet är fött och lite till, ifall jag behöver extra hjälp och avlastning när fölet kommer. Det känns tryggt. Förhoppningsvis går allting som det ska och allt är frid och fröjd. Men det känns bra att ha någon här som kan hålla ställningarna om jag t.ex. måste köra akut med sto och föl till kliniken, eller något annat händer. Jag har också haft kontakt med en van föl-veterinär som bor i närheten som har lovat att finnas på lite jour när det blir dags, och som ska komma och kolla till fölis och mammahäst dagen efter fölning. Jag har skrivit ut en lista med "hålltider" för en normal fölning. Vad/hur/när saker ska ske och när man ska ringa till veterinär. Jag och min man har också pratat igenom vilka roller vi ska ha vid fölningen. Han ska vara journalansvarig, och skriva upp alla hålltider så vi har lite koll. Jag kan tänka mig att en minut kan kännas som en timme och tvärt om i de olika stadierna. Så det är nog svårt att veta hur lång tid som verkligen gått om man inte skriver ned det hela. Om vi dessutom har sinnesnärvaro att trycka på "inspelning" så kommer vår kamera spela in hela förloppet.

Detta är vår plan... Antagligen kommer hon passa på att föla någon gång precis mellan våra koller så vi missar hela grejen!

I min fölväska har jag packat:
Tvättlappar
Klorhexidin
Microlax
Långa handskar och glidslem
Vanliga plasthandskar
Nappflaska
Block och penna för journalanteckningar
Termometer
Rena handdukar                                                                                                             

Behöver man klippa sitt sto bör man också ha en steril sax i sin väska, men det behöver inte vi då Prinsessan inte är sydd. Jag har också flätat hennes svans och tvättat hennes juver så allting ska vara så rent och fint som möjligt för fölisen. Hon är avmaskad och vaccinerad och boxen tvättad med Virkon och hagen är mockad! Vi är redo! Kom nu fölis!

Sessicam! Mycket nöjd med vår Hikvision DS-2CD2142FWD!


Läst 38810 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.